Aivosi toimivat, menestyvät ja tuottavat parhaiten älykkäissä työtiloissa

Aivosi toimivat, menestyvät ja tuottavat parhaiten älykkäissä työtiloissa

01
maalis
2024
Steen Uno
Jotta aivot voisivat menestyä ja suoriutua optimaalisesti modernissa tietoyrityksessä tai organisaatiossa, tarvitaan älykkäästi suunniteltuja toimistotiloja vaihtuvilla asetteluilla, korostaa tanskalainen design-asiantuntija uudessa kirjasessa.
01
maalis
2024
Steen Uno
"Aivomme vaativat erilaisia ärsykkeitä, kuten keskusteluaikaa, leikkiaikaa, yhteisöllistä aikaa, keskittymisaikaa ja joutoaikaa, toimiakseen optimaalisesti ja tuottaakseen tuoreita ideoita päivittäisiin työtehtäviimme.

Kun vietämme pitkiä aikoja istuen samassa tuolissa, työskennellen saman tehtävän parissa, aivomme saattavat viestiä, että ne tarvitsevat tauon. Kävelylenkille lähteminen tai jonkin muun rentouttavan toiminnan tekeminen voi auttaa meitä keksimään parempia ratkaisuja ja ideoita, kun palaamme takaisin töihin."

Äskettäin julkaistussa kirjasessa LAIKA Space Designin toimitusjohtaja Lene Becker Bang selittää, miten työpaikan suunnittelujen tulisi tarjota parhaat mahdolliset olosuhteet aivoillesi suoriutua, menestyä ja tuottaa.

LAIKAn kirjanen´Design for Mental Well-Being - Make Space for Your Brain at Work´ sisältää useiden asiantuntijoiden panoksia, jotka pohtivat aivojen vaikutusta toimintaperusteiseen työpaikkasuunnitteluun.

Muutos ja vaihtelu

"Tutkimukset ovat osoittaneet, että aivomme toimivat parhaiten, kun osallistumme päivän aikana monenlaisiin toimintoihin. Oppimisemme tehostamiseksi ja maksimaalisen tuottavuuden saavuttamiseksi on tärkeää sisällyttää muutoksia ja monimuotoisuutta päivittäiseen rutiiniimme.

Tässä toimintaperusteiset työympäristöt ja tilasuunnittelu näyttelevät tärkeitä rooleja. Ottamalla kattavan lähestymistavan ja huomioimalla laajan valikoiman työhön liittyviä toimintoja, voimme luoda työtilan, joka edistää sekä tuottavuutta että luovuutta," sanoo Lene Becker Bang.

 

  Aivomme vaativat erilaisia ärsykkeitä - kuten keskusteluaikaa, leikkiaikaa, yhteisöllistä
aikaa, keskittymisaikaa ja joutoaikaa - toimiakseen optimaalisesti ja tuottaakseen 
tuoreita ideoita kaikkiin päivittäisiin työtehtäviimme.           Kuvat:  Secondhome.io

 

 

Yksilöllisten erojen ja toimintojen ymmärtäminen sekä sopivan kehyksen valinta on olennaista optimaalisen työnkulun ja työtyytyväisyyden luomiseksi yrityksessäsi tai organisaatiossasi, kuten Lene Becker Bang toteaa.

LAIKAn "Design for Mental Well-being" -kirjasessa annetaan ohjeita siitä, miten luoda tietoon perustuva työpaikka, joka voi ravita, inspiroida ja virkistää luovia aivojasi fiksusti suunnitelluissa tiloissa, kuten yhteistiloissa, keskittymishuoneissa, leikkihuoneissa, vetäytymistiloissa ja tiloissa, joissa voi liikkua.

Neurodiversiteetti

Tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että merkittävä osa työpaikkasi työntekijöistä, noin yksi seitsemästä, on neurodivergenttejä. Tämä tarkoittaa, että heidän aivonsa toimivat, käsittelevät ja oppivat tietoa eri tavalla kuin heidän "neurotyypilliset" kollegansa.

Neurodivergentit henkilöt voivat kärsiä esimerkiksi autismista, dysleksiasta, dyspraksiasta ja vaihtelevista keskittymisen ja tarkkaavaisuuden vaikeuksista. 

 


 "Aivot hyötyvät päivän aikana monenlaisista toiminnoista. Muutos ja vaihtelu ovat 
olennaisia optimaaliseen oppimiseen," korostaa LAIKA:n toimitusjohtaja Lene Becker Bang.

 

 

"Neurodiversiteetin hyväksyminen on ratkaisevan tärkeää kaikille todella inklusiivisille työpaikoille, sillä neurodiversiteettiset henkilöt usein omistavat ainutlaatuisia näkökulmia ja ongelmanratkaisukykyjä.

"Ympäristön luominen, joka huomioi erityistarpeet, voi johtaa lisääntyneeseen luovuuteen ja arvoa lisäävään innovaatioon," korostaa Lene Becker Bang.

Tila ja kehykset

Viimeisten 15 vuoden aikana LAIKA Space Design - jonka pääkonttori sijaitsee kaikkein toimintaa optimoiduimmassa, inspiroivimmassa ja kaikenkattavimmassa toimistoympäristössä Kööpenhaminan NV-alueella, on erikoistunut kehittämään ja suunnittelemaan työ- ja oppimistiloja yrityksille, organisaatioille ja laitoksille.

Viime aikoina tanskalaiset sisustussuunnittelun ja tilasuunnittelun edelläkävijät ovat luoneet älykkäästi suunniteltuja, toimintaperusteisia työympäristöjä maailmankuululle LEGO:lle, Novo Nordiskille, ohjelmistoyhtiö Vismalle ja Tanskan hallituksen oikeudelliselle neuvonantajalle, Poul Schmithille.

 


  Työympäristöt, jotka ponnistelevat paljon erityistarpeiden huomioon ottamiseksi ja 
täyttämiseksi, pystyvät luoda lisää luovuutta ja lisäarvoa tuottavaa innovointia. 
                                                                                                  Grafiikka: LAIKA Space Design

 

"Me LAIKAssa olemme syvästi kiinnostuneita ymmärtämään ja jatkuvasti oppimaan aivojen toiminnallisuudesta työskennellessä, olipa kyseessä yritys tai koulutuslaitos.

Aktiivisesti suhtautumalla siihen, miten aivot toimivat ja operoivat ja miten tilasuunnittelu vaikuttaa käyttäytymiseemme ja kokemuksiimme, voimme kehittää tehokkaita strategioita ja ryhtyä rakentaviin toimiin. Sopivan kehyksen ja tilan tarjoaminen on olennaista optimaalisen aivotoiminnan kannalta," korostaa Lene Becker Bang.  ●

 

 

Lue lisää:
Contact Laika-rumdesign.dk regarding ´Design for mental well-being´
He-interiors.co.uk: What are the effects of interior design on our mental health
Techround.co.uk: The impact of office design on employee wellbeing and productivity
Workinmind.org: The relationship between flexible office design and workplace wellbeing

 

 

 

 

 

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo