Vuonna 2030 useimmat toimistotyöntekijät työskentelevät nelipäiväistä työviikkoa maailmanlaajuisesti

Vuonna 2030 useimmat toimistotyöntekijät työskentelevät nelipäiväistä työviikkoa maailmanlaajuisesti

29
touko
2024
Steen Uno
Suuri määrä pilottiprojekteja ja testijaksoja on nyt käynnissä yritysten ja työntekijöiden molemminpuolisen tyytyväisyyden saavuttamiseksi: ON mahdollista siirtyä nelipäiväiseen työviikkoon samalla kun parannetaan työpaikan kokonaistuottavuutta.
29
touko
2024
Steen Uno
Suurin osa brittiyrityksistä, jotka osallistuivat maailman suurimpaan nelipäiväisen työviikon kokeiluun, ovat nyt tehneet siitä pysyvän aikataulun.

Kuuden kuukauden pituisista Iso-Britannian piloteista, jotka kestivät kesäkuusta joulukuuhun 2022, 61 yrityksestä ja organisaatiosta 54 (tai 89%) noudattaa edelleen lyhennettyä työviikkoa vuoden jälkeen, ja 31 (tai 51%) on vahvistanut muutoksen pysyväksi.

Testijaksolle osallistuneet työntekijät ja työnantajat raportoivat positiivisista tuloksista, kuten suuremmasta tehokkuudesta, tyytyväisemmistä työntekijöistä ja merkittävästi lisääntyneestä työtyytyväisyydestä.

Seurantakyselyssä yli puolet (55 %) osallistuneista johtajista ilmoitti, että nelipäiväisellä viikolla, jossa työntekijät työskentelevät vain 32 tuntia 100 prosentin palkalla, on ollut yksinomaan myönteisiä vaikutuksia heidän yritykseensä.


Tuleva standardi

82 % vastaajista ilmoitti, että nelipäiväisen työviikon käyttöönotto on osoittanut positiivisen vaikutuksen heidän työntekijöidensä hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Lisäksi 32 % vastanneista uskoi, että strategia oli parantanut heidän yrityksensä rekrytointiponnisteluja.

Iso-Britannian 4-Day Week Campaignin suorittama vastaava kysely paljasti, että 58 % osallistujista odottaa nelipäiväisen työviikon muodostuvan työmarkkinoiden uudeksi standardiksi vuoteen 2030 mennessä.

  Suurempi tehokkuus, onnellisemmat työntekijät ja merkittävästi lisääntynyt työtyytyväisyys 
ovat positiivisia tuloksia nelipäiväisestä testijaksosta, joista sekä työntekijät että työnantajat 
ovat kertoneet. 
                                                                                         Kuvat: iStock

"Tämä on valtava läpimurto liikkeelle nelipäiväistä työviikkoa kohti. Eri aloilla tulokset osoittavat, että nelipäiväinen työviikko ilman palkan menetystä toimii helposti," sanoo Joe Ryle, 4 Day Week Campaignin johtaja.

Hän toteaa, että lyhennetty työviikko aiheuttaa vähemmän loppuunpalamista ja tekee työntekijöistä onnellisempia ja keskittyneempiä rooleihinsa. Joustava työnkulku auttaa houkuttelemaan ja pitämään kiinni lahjakkaista ammattilaisista.

 


Lailla säädettynä

Euroopassa Belgia oli ensimmäinen maa, joka säädösti nelipäiväisistä viikoista ilman palkan menetystä. Marraskuussa 2023 käyttöön otettu uusi laki antaa työntekijöille mahdollisuuden päättää, työskentelevätkö he neljä vai viisi päivää viikossa.

 
 Belgian pääministeri toivoo, että muutos tekee maan tunnetusti jäykästä työmarkkinasta 
joustavamman ja helpottaa perhe-elämän yhdistämistä uraan, samalla kun uusi laki 
synnyttää dynaamisemman talouden.

 

Saksassa on tällä hetkellä yksi Euroopan lyhyimmistä työviikoista, keskimäärin 34,2 tuntia. Helmikuussa saksalaiset käynnistivät pilottiprojektin nelipäiväisestä työviikosta, johon osallistui 45 yritystä.

Projektiin kuuluu vähemmän kokouksia ja enemmän itsenäistä työtä osallistuville yrityksille. Aiemmin suoritetut vastaavat testijaksot saivat laajaa tukea ammattiliitoilta, jotka pyrkivät tekemään nelipäiväisestä työviikosta tulevaisuuden standardin.

 

 

Lisää stressiä

Yhdysvaltojen sitoutumaton senaattori Bernie Sanders esitti hiljattain lakiehdotuksen, jolla amerikkalaisten viikoittaista työaikaa lyhennetään tulevaisuudessa 40 tunnista 32 tuntiin. 40 tuntinen viikoittainen työaika on ollut amerikkalaisena standardina yli 80 vuotta.


  Työajan lyhentämisestä vallitsevan yleisen ja välittömän innostuksen keskellä yhä useammat 
asiantuntijat varoittavat kuitenkin työpaineiden ja stressin lisääntymisestä.

 

Vuonna 2021 Uuden-Seelannin Aucklandin yliopiston asiantuntijat tarkkailivat 45 työntekijää keskikokoisessa yrityksessä, joka testasi nelipäiväistä työviikkoa. He päätelivät, että monet työntekijät kokivat 32 tunnin työajan aiheuttavan stressaavamman työympäristön.

Tutkimuksen mukaan monet työntekijät joutuivat käsittelemään samaa työmäärää, vaikka heillä oli vähemmän aikaa suorittaa tehtävänsä. Yritysjohtajat huomasivat, että nämä työntekijät joutuivat puristamaan 100 -prosenttisen työmääränsä vain 80 -prosenttiin ajasta, mikä aiheutti heille vaikeuksia.

Lisäksi tutkimus osoitti, että työntekijöillä oli vähemmän vuorovaikutusta kollegoidensa kanssa, koska he stressasivat tehtäviensä sopeuttamista lyhennettyyn aikatauluun. ● 

 

Lue lisää:
Abcnews.go.com: Does a 4-day workweek work? Companies share results after 1 year
Theguardian.com: 4-day week made permanent for most UK firms in world’s biggest trial
Euronews.com: 4-day week: Which countries are embracing it and how is it going so far?
Uk.news.yahoo.com: Four-day working week dropped by UK tech company

 

 

 

 

 

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo