Paranna keskittymiskykyä toimistossa

Paranna keskittymiskykyä toimistossa

23
maalis
2017
Iina Pyykkö
Keskittymisen ylläpitäminen koko työpäivän ajan on monelle haaste. Pystytykö sinä ylläpitämään keskittymiskykyäsi? Kokeile näitä 11 vinkkiä keskittymiskyvyn parantamiseen ja ylläpitämiseen toimistossa.
23
maalis
2017
Iina Pyykkö

Keskittymisen ylläpitäminen on haaste vilkkaassa toimistossa. Tutkimusten mukaan keskittymisen herpaannuttua menee jopa 20 minuuttia ennenkuin saat taas takaisin saman työflown. 

Monet tekijät toimistossa voivat herpaannuttaa keskittymisen. Tuleva puhelu, saapunut sähköposti tai kahvitauko, kaikki vievät huomiosi pois työtehtävistä. Keskittymiskykyä häiritsevät myös taustahäly ja ylimääräinen toiminta taustalla, jotka haittaavat paitsi keskittymistä mutta voivat aiheuttaa myös väsymystä.

Keräsimme 11  vinkkiä, miten voi helposti parantaa keskittymiskykyä ja työhyvinvointia toimistossa sekä optimoida työtehokkuutta.

 

1. Syö terveellisesti

Mieti, mitä ja milloin syöt. Ruokavaliolla on suuri merkitys siihen, kuinka jaksat keskittyä päivän aikana. Terveellinen ruokavalio, joka tukee keskittymistä, sisältää muun muassa seuraavia ruoka-aineita: täysjyvä, vihannekset ja hedelmät, pähkinät ja siemenet ja kala. On myös tärkeätä pitää verensokeria tasaisena työpäivän ajan. 

 

2. Sulje puhelimet 

Kaikki tiedämme sen tunteen kun puhelin piippaa ja joku on lähettänyt sinulle LinkedIn kutsun tai olet saanut uuden sähköpostin.  Tutkimusten mukaan, älypuhelimet ovat yksi suurimmista stressiä aiheuttavista tekijöistä nykypäivänä. Onkin suositeltavaa sulkea puhelin työpäivän ajaksi tai jättää se laukkuun, jos puhelinta ei työpäivän aikana tarvitse. Näin keskittymisesi ei herpaannu ja voit antaa kaiken huomion käsillä oleviin tehtäviin. 

 

3. Mukava työasento

Epämukavat työvälineet ja työpöytä haittaa keskittymistä merkittävästi. Kun työtuoli on mukava ja sinun on hyvä tehdä töitä, ajatukset eivät harhaile korjaamaan asentoa jatkuvasti. Hyvä asento ja ryhti on myös erittäin tärkeä terveydelle ja auttaa jaksamaan. 

 

4. Kuntoile

Urheilu auttaa pitämään aivot virkeänä, ja liikkumista kannattaakin lisätä myös työpäiviin. Liikkuminen työpäivän aikana auttaa myös pitämään ryhdin ja työasennon hyvänä. Onkin suositeltavaa tehdä esimerkiksi pieniä kävelylenkkejä toimistossa päivän aikana tai pidä vaikka palaveri puistossa kävellen!

 

5. Sulje ylimääräiset laitteet

Onko sinulla Ipod, Iphone ja tietokone jatkuavassa käytössä? Sulje ne laitteet, joita et tarvitse juuri nyt siihen, mitä olet tekemässä. Monet laitteet lähettävät sinulle ilmoituksia, jotka häiritsevät keskittymistä. Vaikka laitteet olisi äänettömällä, usein huomaamattamme vilkuilemme puhelinta ja tablettia kun ne ovat näkyvillä. Laita siis ylimääräiset laitteet kokonaan pois näkyviltä ja näin voit keskittyä paremmin. 

 

6. Pidä järjestys

Pidä työpöytäsi ja välineesi järjestyksessä ja kunnossa. Pidä ulottuvillasi vain ne työvälineet, joita oikeasti tarvitset. Älä kerää ympärille ylimääräistä tavaraa ja pidä työpöytä siistiniä, niin myös mielesi on selkeämpi. Sekasotku työpaikalla häiritsee keskittymistä. Sen sijaan mieli ei harhaile kun työpisteesi on järjestyksessä.

 

7. Ajasta työtehtävät

Ota aikaa ja katso, kuinka paljon saat tehtyä tunnissa. Kun tiedät, kuinka nopea olet tekemään eri tehtäviä se auttaa sinua suunnittelemaan työpäiväsi paremmin. Näin pystyt paremmin asettamaan itsellesi tavoitteita ja tiedät kuinka tehokas olet. Realistiset tavoitteet ja aikataulut auttavat paitsi keskittymään mutta myös motivoivat työssä. 

 

8. Suunnittele

Suunnittele työpäiväsi ja tee lista hoidettavista asioista. Näin saat hyvän kuvan siitä, mitä sinun tulee päivän aikana hoitaa ja saada aikaiseksi. Listaaminen auttaa hahmottamaan työtehtävät ja auttaa keskittymistä. Muista kuitenkin pitää tehtävälista realistisena ja yksityiskohtaisena. Lista auttaa vain silloin kun se on todenmukainen ja saavutettavissa. Vältä siis ympäripyöreitä tehtävälistauksia kuten 'tarkista sähköpostit'. 

 

9. Palkitse itsesi

Ole ylpeä saavutuksistasi ja muista palkita itsesi kun saavutat tavoitteet. Kun muistat myös kehua itseäsi hyvästä työstä ja saavutuksista, se motivoi ja inspiroi uusissa haasteissa. Pienetkin palkintohetket ja piristykset kuten juttelu kollegoiden kanssa tai kahvihetki piristävät päivää ja mieltä. 

 

10. Visualisoi tavoitteet 

Visualisointi on erinomainen tapa lähteä tavoittelemaan unelmia ja toteuttamaan suunnitelmia. Paitsi isompien tavoitteiden mutta myös pienempien projektien visualisointi kannattaa. Ja tavoitekarttaa kannattaa katsoa päivittäin, mikä pitää ajatuksesi keskittyneinä määränpäähän. 

 

11. Kuuntele musiikkia

Tutkimusten mukaan rauhoittava musiikki, kuten klassinen musiikki, auttaa keskittymisessä. Keskittymiskykyä auttaa yksinkertainen ja rauhallinen musiikki, kuten pianokonsertot Mozartilta tai Ludovico Einaudilta. Sen sijaan pop musiikki sanoituksineen tai muu kuuntelu häiritsee keskittymistä.  

 

 

 

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo