Maailman paras toimisto rakenteilla Kalifornian piilaaksoon

Maailman paras toimisto rakenteilla Kalifornian piilaaksoon

16
helmi
2016
Petra Teräntö
IT-jätti Applen perustaja Steve Jobs ehti ennen kuolemaansa julkistamaan suunnitelmansa uuden futuristisen pääkonttorin rakentamiseksi Kalifornian piilaaksoon. Ilmakuvat paljastavat, että avaruusalusta muistuttava toimistorakennus on pian valmis.
16
helmi
2016
Petra Teräntö

Applen kotikylässä, keskellä piilaaksoa Cupertinossa Californiassa, sijaitsee tontti, jolle Jobs suunnitteli Applen uuden ja näyttävän pääkonttorina vain kuukausia ennen kuolemaansa 2011. 

’Maailman parhaan toimistorakennuksen’ tittelin saaneen kiinteistön odotetaan valmistuvan 2017 aikana. Työpisteet jopa 13 000 Applen työntekijälle tarjoavan mahtipontisen toimiston rakennustyöt ovat kuitenkin ilmakuvien mukaan edenneet jo pitkälle.  

Campus 2:ksi nimetty toimistorakennus tulee pitämään sisällään 260 129 kem2. Rakennuksen julkisivu on tehty lasista ja valon määrää lisäävät myös auringonvalon sisään päästävät kattorakenteet. Rakennus kätkee sisälleen runsaan määrän työ- ja neuvottelutiloja, jotka on sijoitettu neljään eri kerrokseen. Tiloissa tulee olemaan myös useita avotiloja.

Kummatkin rakennuksen sivut on päällystetty valtavin erityisvalmisteisin taivutetuin ikkunoin, joista työntekijät voivat katsella ulos aprikoosipuiden koristamaan puutarhaan.


Energiatehokkuutta ja kestävää ajattelua

Rakennuksen iso spektakuläärinen auditorio, jossa on tilaa 1000 vieraalle, tulee toimimaan tapahtuma-areenana kaikille Applen isoille tilaisuuksille.

Jopa 80 % Campus 2:n tiloista on ns. ’vihreitä tiloja’, joihin on istutettu yhteensä 7000 puuta. Applen toimisto tulee luonnollisesti olemaan energiaomavarainen ja toimimaan 100 %:sti kestävällä energialla kuten aurinkovoimalla ja biopolttoaineilla. 

 

 

”Olemme pääosin valinneet kuivuutta kestäviä paikallisia kasvilaatuja, jotka myös pystyvät imemään itseensä suuren määrän vettä. Tulevaisuudessa tulemme saaamaan osaksemme ilmastonmuutoksesta aiheutuvia runsaita sateita”, kertoo Applen kiinteistöpäällikkö Dan Whisenhunt.

Pohjois-Californian leuto ja lämmin ilmasto mahdollistaa luonnollisen ilmastoinnin, jonka ansiosta päärakennus voi toimia kolme-neljäsosaa vuodesta ilman ilmanvaihto- tai lämmitysjärjestelmää.

Hinta 4,5 miljardia euroa

Tilojen hauskana erityispiirteenä on 1000 polkupyörää, joilla Campus 2:n henkilökunta pääsee siirtymään tilasta toiseen. Talon ulkopuolella on lisäksi kilometreittäin henkilökunnalle tarkoitettuja pyöräily- ja lenkkeilyreittejä. 

Työntekijöiden autot parkkeerataan maan alle talon 11 000 parkkipaikalle. Parkkipaikkojen yhteyteen aiotaan asentaa vähintään 300 sähköautojen latauspistettä.

Apple on arvioinut, että Campus 2:n kokonaishinta tulee nousemaan n. 5 miljardiin dollariin, eli lähes 4,5 miljardiin euroon. ●

 

Lue lisää 'Maailman parhaasta toimistorakennuksesta', Campus 2:sta:

Apple Campus 2: Drone flyover footage, February 2016
16 incredible facts about Apple's new ´spaceship´ campus

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo