arrow_upward

Etsi vuokrattavia toimitiloja Suomesta

Aisteja stimuloivan toimistoympäristön luominen kannattaa

11
marras
2015
Petra Teräntö
Luo toimistostasi tila, jossa yrityksesi työntekijät ja yritysvieraat kokevat ainutlaatuisia aistielämyksiä – tämä on takuuvarma keino lisätä työpaikkaviihtyvyyttä, suorituskykyä ja tuottavuutta.
11
marras
2015
Petra Teräntö

 Elämme elämyskulttuurissa, jossa kuluttajat vaativat tuotteilta ja palveluilta elämyksiä – haluamme tuntea, nähdä, maistaa ja kuulla. Elämystalouden ekspertti Joe Pinen mukaan yritysten kannattaisi aiempaa enemmän panostaa positiivisten elämysten luomiseen. Elämyksien tarjoaminen mahdollistaa kilpailijoista erottautumisen, asiakaskontaktien vahvistamisen sekä korkeamman voittomarginaalin.

 

office

 

MatchOfficen haastatteli Joe Pinea, joka alleviivaa jokapäiväisten elämysten tärkeyttä yritysten arjessa. Ei silti riitä, että yritys muokkaa tuotteistaan ja palveluistaan ’elämyspaketteja’ – on keskeistä, että elämyksiä tarjotaan aktiivisesti myös työntekijöille ja henkiökunnalle.

 

Aisteja stimuloiva toimisto on hyvä investointi      

Miten moni yritys voi todella sanoa erottautuvansa massasta? Todennäköisesti ei kovinkaan moni, sillä moni toimistokonttori muistuttaa ulkonäöltään pitkälti toinen toistaan toimialasta riippumatta.

Toimistoissa on kuitenkin oivat mahdollisuudet elämysten luomiselle. Esimerkiksi tanskalainen Uwe Bødewadt on tutkinut työpaikkoja aistiärsykkeiden näkökulmasta. Hänen mukaansa väreillä, tuoksuilla, valolla, luonnon elementeillä ja estetiikalla on huomattava vaikutus työntekijöiden suorituskykyyn, luovuuteen ja tehokkuuteen. Tällä on luonnollisesti suotuisa vaikutus myös tuottavuuteen.

Bødewadtin mukaan yritys voi optimoida työntekijöidensä kyvyt ja työpotentiaalin stimuloimalla heidän aistejaan, mikä lisää tyytyväisyyden tunnetta. Elämysten luonnin ei välttämättä tarvitse olla tunteisiin vetoavaa, vaan tärkeää on pikemminkin löytää ja luoda perimmäiset toimintaa tukevat arvot, jotka auttavat työntekijöitä tuomaan parhaat puolensa esiin.

 

Hyvät muistot  

Aistikas toimisto voi parhaimmillaan vahvistaa yrityksen profiilia muiden silmissä. Esimerkiksi vierailijoille voi, heidän tiedostamattaan, jäädä alitajuntaan positiivinen mielikuva yrityksestä. Se, että vieraat tuntevat olonsa kotoisaksi, ja kokevat yrityksen toimitilat puoleensavetäviksi, voi johtaa yhteistyösuhteiden paranemiseen.

Google, LinkedIn ja Apple ovat tämän elämysajattelun mestareita. Näiden IT-firmojen toimistoissa on annettu suuri arvo työntekijöioden luovuudelle, sosiaaliselle vuorovaikutukselle ja mieleenpainuvien aistiärsykkeiden luonnille.

 

office 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muutama vinkki aisteja stimuloivan toimiston luomiseen

Toimistoympäristö on parhaimmillaan kodinomainen tila, jonka tunnelma ilahduttaa ja stimuloi henkilökuntaa parempiin suorituksiin. Toimiston sisustus- ja tilaratkaisujen avulla voidaan olennaisesti vaikuttaa henkilökunnan stressitasoon, luovuuteen ja terveyteen. 

 

Synssansen

 

 

 

 

Näköaistia voi stimuloida mm. yrityksen imagoon sopivalla sisustuksella. Apuna voi käyttää värejä, valaistuksen säätämistä, taidetta, valon sisääntulon mahdollistavia isoja ikkunoita ym. Kyseeseen voi myös tulla viherkasvit, kukat, sisäpuutarha, keinu tai vaikka luovasti sisustetut kokoustilat.

 

Følesansen

 

 

 

 

Tuntoaisti liittyy fyysiseen olotilaamme. Tuntoaistiimme voidaan vaikuttaa esim. huoneen lämpötilaa ja valon määrää säätämämällä. On tärkeää, että lämpötila on toimistotyöskentelyyn sopiva, ei hiostava, mutta ei myöskään liian vilpoinen. Valolla on merkittävä vaikutus vireystasoon, joten on olennaista, että jokaisella työntekijällä on työpäivän aikana mahdollisuus saada luonnonvaloa. Kesäisin on hyvä muistaa toimistotilojen oikeanlainen varjostus, jottei auringonvalo tai kuumuus häiritse keskittymiskykyä.

 

lugte

 

 

 

 

Hajuaistin voi aktivoida monella tapaa. Kotoisuuden tuntua voi luoda esim. tuoreen kahvin tai vasta leivottujen sämpylöiden avulla. Myös kaupasta ostetut esipaistetut leivät tai pullat käyvät loistavasti tähän tarkoitukseen! Kukkien tai tuoreyrttien tuoksu herättää myös positiivisia mielikuvia. Tärkeintä on kuitenkin huolehtia siitä, että toimistossa on raikas sisäilma. Ummehtunut sisäilma muutetaan raikkaaksi kun varmistetaan, että tuuletus ja siivouspalvelut toimivat optimaalisesti.

 

lugte

 

 

 

 

Kuuloaistin oikeanlainen stimulointi tapahtuu esim. melutasoa laskemalla. On tärkeää varmistaa, ettei työntekijät altistu melulle, sillä melulla on selkeitä stressitasoon ja terveyteen liittyviä vaikutuksia. Meluesteillä voi aikaansaada huomattavia muutoksia melutasoon. Myös klassisen musiikin, kuten Mozartin kuuntelu taustamusiikkina voi olla hyvä idea. Tutkitusti juuri klassisen musiikin soittaminen parantaa keskittymiskykyä ja rauhoittaa.                     

 

Smagssansen

 


 

 

Työntekijöiden makuaistia voi stimuloida mm. Herkullisella lounaalla, terveellisillä välipaloilla tai laatukahvilla. Samoin yritysvieraat yllättyvät varmasti positiivisesti kun tarjolla on kupillinen Cafe au lait -kahvia tavallisen filtterikahvin sijaan.

 

Lue lisää mielenkiintoisia uutisia:

Joe Pine: Toimistohotellit ja elämystalous

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo