Vuonna 2024 työnantajasi kutsuu tai jopa määrää sinut takaisin toimistoon

Vuonna 2024 työnantajasi kutsuu tai jopa määrää sinut takaisin toimistoon

29
marras
2023
Steen Uno
Tulevina vuosina suuri määrä toimistoyrityksiä kiristää otettaan työntekijöistä ja vaatii heitä palaamaan työpöytiensä ääreen, pyrkien rajoittamaan etä- ja hybridityötä kohtuulliseen minimiin, varoittaa uusi Yhdysvaltain tutkimus.
29
marras
2023
Steen Uno
Yhdeksän kymmenestä yrityksestä raportoi, että vuoden 2024 loppuun mennessä ne ovat ottaneet käyttöön uusia takaisin-toimistoon-politiikkoja, jotka rajoittavat työntekijöidensä mahdollisuuksia työskennellä kotoa.

Resume Builder -toimiston elokuun tutkimuksessa noin 30 % tuhannesta päätöksentekijästä korostaa, että heidän yrityksensä uhkaa irtisanoa työntekijät, jotka eivät noudata toimistoon osallistumista koskevia sääntöjä.

Kasvavat vaatimukset rajoittavat työntekijöiden hybridityötä. Useiden Amerikan suurimpien yritysten toimitusjohtajat ovat ilmaisseet haluttomuutensa etätyöhön. Heidän mukaansa työntekijöiden sitoutuminen, tuottavuus ja yhteistyö kärsivät kyseisestä työtavasta. 

Vaikka monet yritykset tänä vuonna ovat jo ottaneet käyttöön tiukempia vaatimuksia toimistolla käymiseen, Yhdysvaltain suurten kaupunkien toimistojen keskimääräinen käyttöaste syyskuun ensimmäisellä viikolla oli laskenut vain 47,3 %:iin covidia edeltävästä ajasta.

 


Epävarmuus

"Vuoden 2024 loppuun on vielä pitkä aika, ja työmarkkinat muuttuvat jatkuvasti. Näemme miten yritykset päättävät toteuttaa tiukat RTO-ambitiot, kun he kohtaavat reaktiot, joilla työntekijät kohtaavat työnantajia, jotka yrittävät pakottaa heidät takaisin toimistotiloihinsa.

Mikään RTO-strategia ei sovi kaikille. Loppujen lopuksi useimmat johtajat ymmärtävät, etteivät he voi pitää lahjakkaita työntekijöitään pakottamalla heidät takaisin toimistoon", kommentoi Resume Builderin uraneuvoja Stacie Haller. Erilaiset analyysit osoittavat, että pitkällä aikavälillä etätyö ei ole yksiselitteisesti tuottavampaa
kuin työskentely yrityksen
 toimistoissa.                                                   Kuvat: iStock

 

Vaikka raportti keskittyy Yhdysvaltain yrityksiin, työskentely-kotoa-kritiikki on monessa suhteessa sama muilla globaaleilla työmarkkinoilla Euroopassa, Aasiassa, Australiassa jne.

Erilaiset analyysit osoittavat, että pitkällä aikavälillä etätyö ei ole yksiselitteisesti tuottavampaa kuin työskentely yrityksen toimistoissa. Se riippuu mm. työnkuvasta, ikäryhmistä ja niin edelleen.

 


Päätös lopettaa

Elokuussa amerikkalainen deittisovellus Grindr määräsi työntekijänsä takaisin toimistoihinsa. Heille annettiin kaksi viikkoa aikaa päättää, suostuivatko he työskentelemään kaksi päivää viikossa toimistossa tai lähtemään yrityksestä erorahojen kanssa.

Tulos: 80 työntekijää 178:sta joutui jättämään työpaikkansa. Monet heistä oli palkattu etätyöhön, eivätkä he halunneet etsiä uutta asuntoa läheltä Grindrin toimistoja New Yorkissa, Chicagossa, Los Angelesissa, San Franciscossa ja Washington DC:ssä.

 

 Kaksi jättiläistä, Amazon ja Meta, sekä useat muut suuret yhdysvaltalaiset yritykset, ovat ottaneet käyttöön
pakollisen läsnäolovelvoitteen toimistotyöntekijöilleen min. 3 päivää 
viikossa - tai he ovat vaarassa saada seuraamuksia ja potkut."Odotamme innolla paluuta toimistoon lokakuussa hybridimallilla, joka edelleen parantaa tuottavuutta ja yhteistyötä koko tiimimme kesken," yrityksen edustaja kommentoi.

Syyskuussa Yhdysvaltain kaksi jättiläistä Amazon ja Meta määräsivät kaikille toimistotyöntekijöilleen pakolliseksi tulla työpaikalleen vähintään kolmena päivänä viikossa, jota heidän esimiehensä tarkistavat ja seuraavat tiiviisti.

 

Tie eteenpäin

"Yritysten pitäisi olla hyvin selvillä siitä, missä määrin niillä on varaa menettää arvokkaita lahjakkuuksia ja monimuotoisuutta, ennen kuin ne siirtyvät työntekijöitään koskeviin jäykkiin sääntöihin", työolojen tulevaisuutta tutkiva Harvard Business Schoolin professori Prithwiraj Choudhury huomauttaa.

"Niiden pitäisi pikemminkin antaa perusteellisia neuvoja, jotta yksittäiset työntekijät voivat päättää, mitkä työnkulut sopivat heille parhaiten. Tämä koskee erityisesti yritysten naispuolisia työntekijöitä." 

 


 Yritysten tulisi olla selvillä siitä, missä määrin heillä on varaa menettää lahjakkuuksia ja avainhenkilöitä 
pakottamalla heidät takaisin toimistoon, varoittaa yhdysvaltalainen professori.


 

Choudhury on vakuuttunut siitä, että hybridityömallit kuuluvat tulevaisuuteen ja että ajan myötä nämä työskentelymallit kasvavat jopa kriittisimpien yritysten keskuudessa. Hänen tutkimuksensa raportoi, että työntekijät, jotka saavat tehdä etätyötä 75 % työajastaan, osoittautuvat tuottavimmiksi.

"Valtaosa yrityksistä taistelee samasta osaajareservistä. Joustavuus antaa niille mahdollisuuden houkutella ja pitää suurimmat kyvyt ja osaavimmat työntekijät." ●

 

 

Lue lisää:
Cnbc.com: 90% of companies say they’ll return to the office by the end of 2024
Hrdive.com: 9 in 10 companies will return to office by end of 2024, survey says
Cnn.com: Dating app Grindr loses nearly half its staff after trying to force a RTO
Washingpost.com: Return to the office? These workers quit instead


 

 

 

 

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo