CBRE:n raportti: Toimistotilasi alkavat kutistua

CBRE:n raportti: Toimistotilasi alkavat kutistua

01
maalis
2024
Steen Uno
Vaikka pandemian jälkeen yritykset ovatkin nykyisin taitavia tilasuunnittelussa ja toimistotilojensa tehostamisessa, hybridityö maailmanlaajuisesti on saanut aikaan käyttämättömiä toimistoja ja tyhjiä työtiloja.
01
maalis
2024
Steen Uno
Yritysten toimistotilojen vajaakäyttö viittaa siihen, että työntekijöiden läsnäolo työpaikoilla vähenee, todetaan CBRE:n tuoreessa raportissa "The 2023-2024 CBRE Global Workplace & Occupancy Insights".

Tätä epätasapainoa ei saada korjattua ilman hyvin viestittyjä muutoksia yritysten hybridikäytäntöihin, portfolion koon pienentämistä entisestään tai parannuksia työpaikkakokemukseen, joka houkuttelee työntekijöitä toimistoon, CBRE toteaa.

Raportissa, joka perustuu 66 maailmanlaajuiseen asiakkaaseen, 5 808 rakennuksessa, joissa on tilaa lähes 350 miljoonaa neliömetriä, keskitytään muun muassa toimistotyöntekijöiden hybridityöhön ja heidän fyysisten toimistotilojen tarpeisiinsa.

Vähennykset

Viimeisten kolmen vuoden aikana hybridityöskentely on saanut vuokralaiset vähentämään toimistotilojaan tehokkuuden lisäämiseksi. CBRE:n mukaan keskimääräinen neliömäärä henkeä kohti laski 22 prosenttia vuonna 2023.

Kyselyyn vastanneista 62 prosenttia ilmoittaa vähentäneensä toimistotilojaan vuoden 2020 jälkeen, ja 63 prosenttia odottaa vähentävänsä edelleen vuoteen 2026 mennessä.

 

 Vuonna 2023 henkilöä kohden laskettu keskimääräinen neliömetrimäärä 
laski 22 %, 'The 2023-24 CBRE Global Workplace & Occupancy Insights' raportoi.    Kuvat: iStock

 

 

CBRE:n raportin mukaan suuremmat yritykset ja organisaatiot, jotka eivät ole merkittävästi vähentäneet tilaa viimeisten kolmen vuoden aikana, suunnittelevat lähiaikoina laajempia vähennyksiä.

Vain 29 % vastaajista sanoo odottavansa portfolionsa laajentuvan seuraavan kolmen vuoden aikana. Niistä yrityksistä, jotka suunnittelevat portfolionsa optimointia, 82 % sanoo haluavansa parantaa työasemiensa käyttöastetta.

Alikäyttö

Useat yritykset näyttävät käyttävän toimistotilojaan ja -alueitaan samalla tavalla kuin ennen koronaviruspandemiaa.

Ennen kuin ne alkavat uudelleenajatella tai mukauttaa vanhentuneita toimistoympäristöjään ja toimistokalusteitaan tukemaan tämän päivän moderneja työnkulkuja, ne jatkavat kamppailua alhaisen toimiston käyttöasteen kanssa.

 

 Ennen kuin yritykset alkavat uudelleenajatella tai mukauttaa vanhentuneita työtilojaan 
ja toimistokalusteitaan tukemaan moderneja työnkulkuja, ne tulevat jatkuvasti 
kamppailemaan alhaisen toimiston käyttöasteen kanssa.

 

Toimistontarjoajien ja yritysten tulisi keskittyä toimistotilojen hallintaohjelmistoon, joka voi mitata työntekijöiden liikkumista sensorien ja verkkotoiminnan kautta ja vähentää käyttökustannuksia dynaamisesti hallitsemalla toimistotilaa, CBRE:n kysely ehdottaa.

Raportti ennustaa, että yritysten tulisi luoda mittaristot, jotka yhdistävät toimiston käyttäjätiedot HR:n, talouden ja IT:n kanssa arvioidakseen työpaikan vaikutusta työntekijöiden suorituskykyyn, operatiivisiin prioriteetteihin sekä taloudellisiin ja ESG-tavoitteisiin.

Toimiston kuolema

Lähes 20 % toimistotilasta suurissa Yhdysvaltain kaupungeissa oli tyhjänä vuoden 2023 neljännellä neljänneksellä, kasvua edellisvuoden 18,8 %:sta. Vertailun vuoksi, pandemian puhkeamista edeltäneen 2019 lopussa, tyhjänä oli vain 12,1 %.

Kaupalliset vuokrausasiantuntijat pelkäävät avoimesti, että toimistotyöntekijöiden lisääntyvä hybridityö voi vaikuttaa globaaliin toimistotilojen vuokraukseen yhtä dramaattisesti kuin verkkokaupan aiheuttama vähittäiskaupan kuolema maailman kaupunkien kaduilla.

 

 CRE-asiantuntijat pelkäävät nyt, että toimistotyöntekijöiden lisääntyvä hybridityö voi 
vaikuttaa globaaliin toimistotilojen vuokraukseen yhtä dramaattisesti kuin 
verkkokaupan aiheuttama vähittäiskaupan kuolema maailman kaupunkien kaduilla.


 

Ei vuoden 1979 jälkeen ole Amerikan vuokramarkkinat kokeneet yhtä voimakkaita toimistotilojen tyhjäkäyntejä kuin mitä ne tällä hetkellä todistavat Amerikan suurimmissa kaupungeissa.

Nykyinen hybridivallankumous ei kanna kaikkea syytä - myös massiivinen spekulointi ja toimistokiinteistöjen ylirakentaminen Yhdysvalloissa 80- ja 90-luvuilla myötävaikuttivat voimakkaasti nykyiseen jyrkkään laskusuhdanteeseen, joka on leviämässä myös Eurooppaan ja Aasiaan, toistaiseksi pienemmässä mittakaavassa.  ●

 

 

Lue lisää:
Hrdive.com: Organizations plan to cut, optimize space to accommodate hybrid work
Cnn.com: Empty office buildings may meet the same fate as zombie shopping malls
Aiforwork.co: Create an office space utilization report with ChatGPT
Robinpowered.com: 5 factors leading to underutilized office space

 

 

 

 

 

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo