Toimistomarkkinat muutoksessa: Yritykset etsivät joustavuutta ja läheistä sijaintia

Toimistomarkkinat muutoksessa: Yritykset etsivät joustavuutta ja läheistä sijaintia

16
joulu
2020
Steen Uno
Korona pandemia on vähentänyt toimistojen kysyntää. Yritykset kutistavat toimistovaatimuksiaan ja etsivät pienempiä, joustavia toimistoratkaisuja – myös kaupunkien ulkopuolelta, kertoo MatchOffice asiakastutkimus 2020.
16
joulu
2020
Steen Uno


Steen Uno

Korona pandemia on murtanut toimistotyöntekijöiden työpäivät- ja tavat globaalisti. Kaikkialla maailmassa toimistotyöntekijät ovat siirtyneet tekemään töitä kotoa käsin, mikä on vähentänyt suurien toimistotilojen tarvetta.

Toimistomarkkinat ja toimistojen kysyntä onkin laskenut merkittävästi pandemian aikana, mistä kertovat useat eri tutkimukset ja raportit. Vuosi 2020 ei siis vain mullistanut toimistotyön, vaan myös kiinteistömarkkinat jotka nyt yrittävät selvittää, räjähtääkö tikittävä aikapommi.

Ja MatchOffice Client Survey 2020, paljastaakin, että vain 16% vastanneista on käynyt tekemässä töitä toimistossa tai coworking-tiloissa koronan aikana.  

 

Laskusuunta

Vuosittainen asiakaskysely, joka tehdään yli 23 Euroopana maassa  ja johon vastaa aina yli 1,000 toimistomanageria, kertoo tänä vuonna hurjaa lukua kysynnän pienenemisestä. 

“Kyselymme osoittaa, että toimistotilojen vuokraus on tippunut jopa puoleen Korona-pandemian aikana ja coworking-tilojen käyttö on tippunut jopa 1/3 siitä, mitä se oli ennen koronaa”, kertoo MatchOfficen toimitusjohtaja Jakob Dalhoff.

 Toimistotiloissa ei enää näy hymyileviä työntekijöitä, kun korona on tyhjentänyt 
kaikki toimistotilat ympäri Eurooppaa.        Kuva:  iStock

 


 “Haastavat ajat pakottavat yritykset pienentämään. Toiset ovat lopettaneet vuokrasopimukset kokonaan ja valinneet kotitoimistot kun taas toiset yritykset ovat siirtyneet pienempiin toimistotiloihin ja lyhyempiin vuokrasopimuksiin näin epävarmoina aikoina.”

MatchOffice Client Survey 2020 analyysin mukaan vain yksi viidestä kyselyyn vastanneista managerista oli suhteellisen tyytyväinen vuoden tulokseen ja vuokraprosenttiin viime vuonna. 

 

Uusi trendi 

 “35% kyselyyn vastanneista aikoo lopettaa tai uudelleen neuvotellut heidän tämän hetkiset toimistovuokrat, kun samalla 44% vielä miettivät parhaita ratkaisua juuri heidän yritykselle”, kommentoi Jakob Dalhoff.

Myös toiset tutkimuset osoittavat, että korona pandemia on heittänyt toimistomarkkinat tuntemattoman eteen ja pakottanut sekä kiinteistöyritykset että vuokralaiset etsimään uusia ratkaisuja kun markkinat ovat kiristyneet.

 Euroopan toimisto- ja coworking-tilojen vuokrausprosentti oli vuonna 2020 lähes 
puolet pienempi kuin ennen pandemiaa.
                                                                                Grafiikka: MatchOffice Client Survey 2020  

 

 

Sen lisäksi, että yritykset pienentävät toimistokustannuksiaan ja muuttavat joustavimpiin ja edullisimpiin tiloihin, vuokramarkkinat myös muuttuvat sijainti-kysynnän mukaan.

Yritykset eivät välttämättä enää etsi toimistoja keskeisillä sijainnilla kaupungin keskustassa, vaan joustavat osa-aikaiset toimistotilat halutaan viedä lähelle työntekijöitä jotta etätyön ja toimistotyön yhdistäminen olisi mahdollisimman helppoa. 

“Tämä uusi trendi näkyy Amerikan ja Euroopan kasvukeskuksissa selkeästi. Mutta luulen, että tämä kehitys tulee myös saavuttamaan kaikki kaupungit tulevina vuosina”, MatchOfficen manageri sanoo. 

 

Virtuaali boomi

Globaali “korona-lock down” on vaikuttanut myös virtuaalitoimistojen kysyntää. Kasvu on ollut merkittävää. Yhä useammat yritykset kysyvät virtuaalitoimistoja, jotka tarjoavat myös hyvin varustellut kokoustilat tarpeen niin vaatiessa, osoittaa  MatchOffice Client Survey 2020.

Niinkin moni kuin 32% kaikista vastanneista, ovat käyttäneet virtuaalitoimistoja viime vuonna kun sama luku oli 2019 vain 10%. Kokoushuoneita taas ovat vuokranneet jopa 23% yrityksistä, mikä oli vain 4% 2019. 

 “35% kyselyyn vastanneista aikoo irtisanoa tai uudelleen neuvotella nykyiset 
vuokrasopimukset, ja toiset 44% harkitsevat vielä samaa”, kommentoi MatchOfficen toimitusjohtaja Jakob Dalhoff.

 


“Virtuaalitoimisto voi todella kasvattaa yrityksen brändiä ja kasvattaa asiakkaiden luottamusta yritykseen, kun yritys vuokraa virtuaalitilat tunnetusta osoitteesta. Monilla tarjoajista on myös erinomaiset kokoustilapalvelut, joita vuokraajat voivat käyttää asiakastapaamisiin vaikka yrityksen työntekijät pääsääntöisesti tekisivät etätöitä kotoa käsin.

Ei siis ole ihme, että nyt korona pandemian aikana virtuaalitoimistot ovat nousseet yhdeksi kysytyimmistä palveluistamme”, lisää Jakob Dalhoff. ●

 

 


MatchOffice Client Survey 2020Read more:
MatchOffice COVID-19 Survey Report 2020
MatchOffice Client Survey 2019
MatchOffice Client Survey 2018
Allwork.space: The future of the UK flex office sector
Startupsmagazine.co.uk: A third of businesses plan to downsize city centre offices 

 

 

 

 

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo