Maailman modernein business park 'Apple Park' avaa pian ovensa

Maailman modernein business park 'Apple Park' avaa pian ovensa

16
kesä
2017
Iina Pyykkö
Maailman vaikuttavin jollei suurin business Park, Applen pääkonttori 'Apple Park' avaa pian ovensa yli 12 000 työntekijälle Sillicon Valleyssa Californiassa.
16
kesä
2017
Iina Pyykkö

Kun Applen perustaja Steve Jobs esitteli suunnitelman uudesta kansainvälisestä pääkonttorista juuri ennen kuolemaansa lokakuussa 2011, oli hänen ajatuksensa luoda "maailman paras business park". 

Nyt Applen mahtava, futuristinen toimitilapuisto Cupertinossa, Californian Silicon Valleyssa on vihdoin muuttovalmis. 

Suureellinen 1.6 kilometriä pitkä toimistokompleksi kätkee sisäänsä jopa 260 000 neliökilometriä toimistotilaa, maanalaisen parkkihallin, 'Steve Jobs' -amfiteatterin ja esimerkiksi 1 000 paikkaisen auditoriumin, jota ympäröivät mahtavat lasiseinät joista avautuu huikeat näkymät. 

Koko Apple Park projektin kustannukset nousivat jopa 5 miljardiin dollariin, joka ylittää kymmenenkertaisesti alkuperäisen budjetin. 

 

Energia-optimoidut tilat

"Steve katsoi kauas tulevaisuuteen ja hänen visionsa oli hyvin kauaskantoinen. Hän suunnitteli Apple Parkista innovaatiokeskusta, joka inspiroi monia suunnittelusukupolvia pitkälle tulevaisuuteen", kertoo Applen toiminnanjohtaja Tim Cook. 

"Työtilat on suunniteltu siten, että ne paitsi ovat optimaalliset ja tukevat inspiraatiota ja luovuutta mutta ovat myös ympäristöystävälliset ja energiatehokkaat - kampus käyttää ainoastaan uusiutuvaa energiaa."

 

Ensimmäiset 12 000 työntekijää aloittivat työt Apple Parkissa huhtikuussa kun syksyllä kaikki tilat valmistuvat.

 

Apple Park on suunniteltu yhteistyössä englantilaisen tunnetun arkkitehtitoimiston Foster + Partners kanssa ja yrityspuisto kattaa yhteensä 46 hektaaria alueen, jolle on suunniteltu useita viheralueita sekä istutettu yli 9000 paikallista kasvilajia jotka kestävät hyvin kuivuutta.   

Katolla on 17 megawatin aurinkopaneelijärjestelmä, joka on yksi maailman edistyksellisimmistä. Apple Park toimii jopa yhdeksänkuukautta vuodessa täysin omavaraisesti ilman tarvetta ulkoiselle lämmitykselle tai ilmastoinnille. 

 

Täydellinen miljöö

Vuonna 1984 Apple mullisti maailman lanseeraamalla Macintosh-tietokoneet ja jatkaa tänäpäivänä edelleen voittokulkuaan. Iphone, IPad, Mac, Apple-kello, AppleTv tuotteet sekä iOS, macOS, watchOS ja tvOS käyttöjärjestelmät ovat suosittuja ympärimaailmaan. 

Uudet Apple ideat ja tuotteet tulevat tulevaisuudessa täältä Apple Parkista, suuresta lasitoimitilalinnoituksesta, joka tulee olemaan Steve Jobs amfiteatteria lukuunottamatta yleisöltä suljettu. 

Edes työntekijöillä ei ole kulkulupaa kaikkialle yrityspuistossa vaan esimerkiksi kehitys- ja suunnitteluosastot ovat rajattu vain tietyille henkilökunnalle. 

 

Apple Parkin yli 14 000 työntekijää tulevat työskentelemään maailmanluokan energiatehokkaissa toimitiloissa,

joiden energiankulutus on 100 % uusiutuviin energialähteisiin perustuvaa.

 

"Californian maisemat ja luonto inspiroi ja innosti Steve Jobsia. Se oli täydellinen ympäristo innovaatiokehitykselle. Apple Park tuo esiin Steven näkemyksiä ainutkertaisesti."

"Hän [Steve Jobs] olisi ollut innoissaan Apple Parkista - ja niin varmasti ovat kaikki Applen työntekijätkin", kertoo Steven leski Powell Jobs. 

 

Tulevaisuuden innovaatio

Apple osti vuonna 2006 viimeisen kaikista yhdeksästä tontista, joille nyt yli kymmenen vuotta myöhemmin on noussut Apple Park -yrityspuisto - kaikki tapahtui varsin hiljaisesti, ettei alueen hinnat ja kysyntä nousisi pilviin.

Tänään Applen miljoonat asiakkaat ja seuraajat ympärimaailman voivat nauttia Apple Parkista ja sen sydämmessä tulevaisuudessa suunnitelluista tuotteista ja palveluista, joita tämä amerikkalainen IT-jätti julkaisee melkein vuosittain. 

 

 

 

Lue lisää

Apple Campus presentation video

Complete Guide to Apple Park

15 Things to Know About the Apple Park Spaceship Campus

 

 

 

 

 

 

 

 
Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo