Ääniohjattavat-sihteeri vievät älytoimistot uudelle tasolle

Ääniohjattavat-sihteeri vievät älytoimistot uudelle tasolle

01
joulu
2019
Steen Uno
Monelle ovat jo tuttuja Apple Siri tai Amazonin Alexa ääniohjautuvat avustajat, mutta nyt tekniikka on rantautumassa myös toimistopalveluihin. Pian ääniohjautuvat avustajat palvelevat myös työpaikoilla ja toimistoissa.
01
joulu
2019
Steen Uno


 

Muutama vuosi eteenpäin ja saattaa olla, että se ei ole enää pomosi vaan ääniohjautuva assistentti kuten Applen Siri tai Google Assistant, jotka tervehtivät sinua aamulla ja antavat päivän työtehtävät. 

Tekoäly, eli AI (Artificial Intelligence), ovat nopeasti rantautumassa uusille sektoreille ja muutaman vuoden kuluttua näemme tekniikka yhä useammassa toimistoissa kun yritykset kehittävät IT-palveluita ja toimintoja. 

Monille tekniikka on tuttu ainoastaan kotioloista, mutta yhä useammat ennustavat, että AI tulee kovalla vauhdilla muuttamaan myös toimitilat ja toimistopalvelut. 

Tekoäly ja ääniohjautuvat toimistopalvelut olivat tänä vuonna kansainvälisen konsulttiyrityksen Garnerin Digital Workplace –konferenssin yksi pääteemoja ja tulevaisuuden tekoäly-skenaariot puhuttivat alan asiantuntijoita. 

 

Tekoäly yleistyy

”Tietosuoja ja turvallisuuskysymykset ovat rajoittaneet jossain määrin teknologian käyttömahdollisuuksia työpaikoilla, mutta kehitys näyttää osoittavan että ääniohjautuvat-sihteerit ovat työpaikoilla arkipäivää 2025 vuoteen mennessä.” 

”Tietenkään tekniikka ei korvaa ihmisiä ja oikeita pomoja, mutta tekoäly tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia parantaa ja kehittää päivittäisiä työtehtäviä”, pohtii Garnerin analyytikko Matthew Cain.

 


 

Tulevaisuudessa tekoäly tekee osan pomojen tehtävistä, 
kuten prosessoi ja jakaa työtehtäviä työpaikoilla. 
                                                                                                                            Kuva: iStock

 

Garner arvioi, että yritykset tulevat investoimaan tekoäly-tekniikkaan huomattavasti tulevina vuosina. Vuoteen 2021 mennessä investointien arvioidaan olevan 3.2 miljoonan euron luokkaa ja että 25% työntekijöistä käyttävät tekoälyä jossain muodossa työpaikoilla ja työtä tehdessä. 

”Näemme, miten koko ajan yritykset lisäävät tekoälyn määrää ja toimintoja työpaikoilla ja toimistossa, nykyään tekoäly säätelee muun muassa lämmitystä ja ilmastointia, energiankulutusta ja muita toimintoja työpaikoilla.”

 

 

Ääniohjauksen mahdollisuudet

Amerikkalainen toimistohuonekalujen tuottaja vastikään lanseerasi säädettävän sähköpöydän, joka toimii ääniohjauksen avulla: ”Nosta pöytää” tai ”Laske pöytää”. 

Englannissa viranomaiset sallivat Amazonin lanseerata uuden palvelun, joka antaa mahdollisuuden kysyä sairauksista ääniohjaukselta: ”Alexa, mitkä ovat influenssan oireet?”

 


 


Garner arvioi, että jo vuonna 2021 jopa joka neljäs yritys tulee käyttämään 
tekoälyä päivittäisissä työrutiineissa kuten ääniohjautuvaa assistenttia. 

 

Viime keväänä Google puolestaan lanseerasi Duplexin, joka on Google Assistentin paranneltu versio ja joka auttaa muun muassa kokousjärjestelyissä ja puheluiden vastaanottamisessa. 

Niinikään amerikkalainen tietotekniikkajätti käyttää ääniohjausta asiakaspalvelussa, asiakkaat voivat sen kautta muun muassa tehdä tilauksia ja varauksia ja paljon muuta. 

 

Tekoäly ei ole uhka

”Tekoälykeskustelu sisältää myös paljon kauhuskenaarioita ja pelkoa siitä, että tekoäly vie työt, mutta itse asiassa tekoäly vain parantaa ja kehittää työntekoprosessejamme”, toteaa Garnerin varapresidentti Helen Poitevin. 

”Tänä päivänä monet työntekijät käyttävät jo tekoälyä työpaikoilla sitä edes huomaamatta: excel-dokumentit, digitaaliset kalenterit ja sähköpostiaplikaatiot sekä jo mainittu ilmastointikontrollointi perustuvat kaikki tekoälylle.” 

”Ja tutkimusten mukaan, monet  odottavatkin tekoälyn tulevaisuudessa ratkaisevan ja hoitavan ruutiinitehtävät, paikantavan mahdolliset virheet ja ongelmat, sekä organisoivan työprosessit ynnä muuta. Vain harva näyttää pelkäävän, että tekoäly toisi ongelmia – eikä sitä olekaan syytä pelätä”, toteaa Helen Poitevin. ●

 

 

Lue lisää:

Computerworld.com: Get ready for more AI in the workplace
Entrepreneur.com: How voice technology is evolving
Theguardian.com: BBC to launch Alexa rival that will grasp regional accents

Computerworld.com: Oracle launches AI voice assistant for its business app suite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo