Toimistohotelliyritys Tribesin johtaja ja perustaja Eduard Schaepman kertoi MatchOfficelle, miksi Tribesin kaltaiset yritykset menestyvät.
”Oletan, ettei toimistoja enää 50 vuoden päästä ole olemassa. Ihmiset itse päättävät, millä tavoin ja missä he tekevät työnsä. Siltikin, ihmisten tarve yhteydenpitoon ja kontaktiin muiden kanssa säilyy”, Schaepman ennustaa.
Tästä syystä Tribesin toimitilatarjonta kattaa useita eri tyylisiä työtiloja, kuten kirjastoloungeja, espresso baareja ja kahviloita. Palvelujen käyttäjille on elintärkeää, että tilat ovat mahdollisimman joustavia – ja että työntekijät voivat olla tiloissa omilla ehdoillaan, ilman perinteisen toimiston mukanaan tuomaa vastuuta.
Schaepman on onnistunut vastaamaan työskentelykulttuurissa tapahtuneiden muutosten synnyttämiin tarpeisiin perustamalla flex-toimistoja tarjoavan ketjun. Hän ei usko pelkästään funktionaalisen pinta-alan tarjoamiseen.
Kun kävelee ympäri Tribesin toimistoa, ei tunnu siltä että on työpaikalla. Tila näyttää ennemminkin kahvilan, hienostuneen hotellin sekä elegantin kodin yhdistelmältä. Tilat ovat avaria ja ne on sisustettu trendikkäin huonekaluin, korkeatasoisin hightech -laittein sekä massiivipuisin kahvilapöydin. Freelancerit ja isojen liikeyritysten johtajat istuvat espressokuppiensa ja Macbookiensa ääressä sulassa sovussa keskenään.
Tribesissa tilat edustavat paimentolaistyylistä heimokulttuuria. Neuvotteluhuoneet on nimetty eri heimojen mukaan - kuten Masai, Maori ym. Ajatus paimentolaistyylisiin tiloihin sai alkunsa kun Tribesissa pohdittiin työskentelykulttuurin muuttumista. Maailma on ’pienentynyt’ ja ’heimojen’ välinen kommunikaatio on lisääntynyt sekä viestintävälineiden kehittymisen että lisääntyneen matkustelun myötä.
Toimistorakennus jakautuu useaan eri kerrokseen, mutta tilojen jakajina käytetään myös funktionaalisia artesaanihuonekaluja. Työtiloissa ei ole erikseen lepohuoneita, mutta sitä vastoin hvyin varusteltu kahvila, joka toimii sekä levähdys- että verkostoitumispaikkana.
Käy selkeästi ilmi, ettei kellään ole omaa vakituista työpistettä ja tila on kaikille avoin. Vieraanvaraisuutta henkivä henkilökunta toivottaa työntekijät tervetulleeksi ja tarjoaa ulos lähtiessä mukaan take away kahvin. Kopiointikoneita ja T-laitteita on paljon, mutta laitteet on kätketty viherseinien tai muiden sisustuselementtien taakse. Tämä paikka ei tunnu lainkaan työpaikalta, vaan pikemminkin aikuisten ’leikkikentältä’.
Tribes vastaa innovatiivisesti myös vieraidensa erityistarpeisiin. Esim. kuukausittaisen perinteisen vuokran sijasta Tribesilla on ’jäseniä’, joilla on oikeus eritasoisiin palveluihin, kuten yritysosoitteeseen, neuvottelutiloihin, virtuaalitoimistopalveluihin tai esim. kuntosaliin. Eri yritysjohtajien tuominen samaan tilaan mahdollistaa satunnaiset tapaamiset, mitkä Schaepmanin mukaan ovat innovatiivisuuden sekä menestyksen kannalta ratkaisevan tärkeitä.
”Paimentolaiskulttuurissa ei tunnettu valmistautumisen käsitettä. Näin spontaaniudelle jäi enemmän tilaa”, hän kertoo. ”Ja uskon todella, että spontaanius on tärkeä osatekijä merkittävien yhteyksien syntymisessä”.
Tribesin liikevahdon kasvaessa uusia toimipisteitä on päätetty perustaa esim. Hollantiin ja Belgiaan. Yksi menestykseen vaikuttanut tekijä on ollut digitaalisen markkinoinnin strategia. Yrityksellä on vaikuttavat kotisivut, jotka tarjoavat mm. tyhjentävän virtuaalikierroksen, joka antaa todellisen tuntuman tilojen tyylikkäästä suunnittelusta.
Sivulla kerrotaan myös paljon matkustaville liikemiehille suunnatuista jäsenyysvaihtoehdoista, kuten myös tietoa eri tyylisuuntia edustavista työskentelytiloista. Kuvat ovat korkearesoluutioisia ja tasokkaita. Tarkoitushan on, että tiloja ja työskentelyoikeuksia tiloihin voidaan varata kotoota käsin.
Tribesin kotisivuilla myös osoitetaan, että joustavilla työskentelytiloilla on huomattavasti enemmän etuja perinteisiin toimistoihin nähden – Tribes voi ylpeillä 25 eri palvelua kattavalla erityisellä palvelutarjonnallaan, johon kuuluvat esim. kenkien korjauspalvelu, kirjasto lounge seka kuntosali.
Tribesin jäsenten määrä nousee jatkuvasti. Suuri osa uusista jäsenistä on freelancereitä, jotka hyödyntävät toimistotiloja tarpeen mukaan, mutta Tribesin käyttäjäkunnassa on myös isoja liikeyrityksiä ja konserneja. Kunnianhimoisena tavoitteena on olla yksi suurimmista vaihtoehtoisten työtilojen tarjoajista tulevaisuudessa. Tavoitteeseen yltäminen tarkoittaisi yli 2000 Tribesin jäsenille tarjottavaa työtilaa 100 eri maassa. Päämäärä on asetettu muutaman kymmenen vuoden päähän, johon mennessä Tribes uskoo perinteisten toimistotilojen hävinneen markkinoilta. ”Haluamme palauttaa työnteon hauskuuden”, Schaepman kiteyttää.