Nelipäiväinen toimistoviikko voi parantaa työntekijöiden tehokkuutta ja työtyytyväisyyttä

Nelipäiväinen toimistoviikko voi parantaa työntekijöiden tehokkuutta ja työtyytyväisyyttä

06
joulu
2022
Steen Uno
Koronakausien lisäksi toimistoyritykset ja työntekijät orientoituvat edelleen. Kokeilujen jälkeen on tullut lupaavia tuloksia kohti nelipäiäväistä työviikkoa. HR-asiantuntijat ennustavat, että se voisi olla normi vuoteen 2030 mennessä.
06
joulu
2022
Steen Uno



Nelipäiväiseksi lyhennetty työviikko voi todennäköisesti kehittyä ja muodostua uudeksi normiksi työmarkkinoilla seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Näin uskovat rekrytointiasiantuntijat ympäri maailmaa sen jälkeen, kun työpaikoilla tehdyt kokeilut tuottivat hyviä tuloksia maailmanlaajuisesti.

"Lyhennetty työviikko tarkoittaa paljon enemmän aikaa perheelle sekä mielenterveyden ja fyysisen terveyden vaalimiselle, parantamiselle ja optimoimiselle", suurin osa asiantuntijoista on samaa mieltä.

"Ylimääräinen päivä "elämää" varten tarkoittaa, että voit todennäköisemmin levätä, harrastaa liikuntaa, varata lääkäriaikoja, nauttia ulkoilmasta, perustaa perheen, leikkiä lastesi kanssa ja hoitaa vanhuksia ilman, että sinun tarvitsee maksaa siitä palkalla tai uralla." 

 

Lupaavat kokeilut

Kesäkuussa 70 brittiläistä yritystä aloitti kuuden kuukauden mittaisen pilottihankkeen, jossa yli 3300 työntekijää työskentelee 100:80:100-mallin mukaisesti: Täysi palkka 80 %:n työajasta, mutta sitoutuminen 100 %:n  tuottavuuteen.  

Kokeilujakson puolivälissä 88 % vastanneista yrityksistä ilmoitti olevansa erittäin tyytyväisiä kehitykseen, ja lähes kaikki ilmoittivat aikovansa jatkaa samalla linjalla kokeilun päätyttyä.

 





Ylimääräinen päivä "elämälle" tarkoittaa, että voit todennäköisemmin levätä, harrastaa 
liikuntaa, varata lääkäriaikoja, nauttia ulkoilmasta, perustaa perheen, leikkiä lastesi 
kanssa tai hoitaa vanhuksia ilman, että sinun tarvitsee maksaa siitä palkalla tai uralla.            Kuvat: iStock


 

"Tähän mennessä nelipäiväisen työviikon kokeilu on ollut meille erittäin menestyksekäs", eräs pilottihankkeeseen osallistuneista englantilaisista markkinointiyrityksistä toteaa.

"Tuottavuutemme on huippuluokkaa, työntekijämme kokevat, että heidän arkielämänsä on yhä miellyttävämpää, ja liiketoimintapuolella olemme suoriutuneet taloudellisesti peräti 44 % paremmin." 

 

Maailmanlaajuinen kiinnostus

Belgiassa parlamentti loi syyskuussa peruskiven tulevalle laille, joka koskee vapautta tehdä kokoaikaista työviikkoa neljä päivää tavanomaisen viiden päivän sijasta ilman palkanmenetyksiä.

Islannissa vuosina 2015-2017 toteutetut kokeilut lyhennetyistä työpäivistä johtivat siihen, että lähes 90 % työssä käyvistä ihmisistä tekee nykyään lyhennettyä työaikaa tai saa muita etuja.  

 


 



Työntekijöiden hyvinvoinnin lisäämisen lisäksi eräs englantilainen markkinointiyritys 
onnistui lisäämään tuottavuutta ja parantamaan talouttaan 44 prosentilla neljän päivän 
työviikkojen kokeilussa.


 

Saksassa on nyt jo yksi Euroopan työmarkkinoiden lyhimmistä työviikoista. Keskimäärin 34,2 tuntia, mutta 71 % kaikista työntekijöistä ja monet ammattiliitot vaativat nyt lakisääteistä mahdollisuutta työskennellä vain neljänä päivänä viikossa.

Japanissa vuonna 2019 Microsoft testasi nelipäiväistä työviikkoa, jonka ansiosta kuukausittainen tuottavuus kasvoi 40 %. Nyt monet yritykset tekevät vastaavia kokeiluja noudattaakseen hallituksen vaatimuksia paremmasta työ- ja yksityiselämän tasapainosta.  

Amerikkalaisessa tutkimuksessa kolme neljästä työntekijästä (74 %) sanoo, että he pystyisivät tekemään saman työmäärän neljänä päivänä, ja mainitsevat mielenterveyden paranemisen ja tuottavuuden lisääntymisen lyhyemmän työviikon selkeinä etuina.

 

Pyydä pomo mukaan

"Kiireisten työntekijöiden mielenterveyden ja hyvinvoinnin kannalta on rakentavinta ja palkitsevinta, jos heillä on varaa ylimääräiseen päivään huolehtia itsestään ja omasta henkilökohtaisesta elämästään", psykoterapeutti ja yritysten hyvinvointiasiantuntija Daryl Appleton sanoo.

Hän kannustaa yksittäisiä työntekijöitä tai työpaikan ryhmiä ottamaan työnantajan tai esimiehen mukaan kokeilemaan nelipäiväistä viikkoa sovitun ajanjakson ajan.

 
 



"Kiireisten työntekijöiden mielenterveyden ja hyvinvoinnin kannalta olisi palkitsevaa saada -
ylimääräinen päivä aikaa huolehtia itsestään ja henkilökohtaisesta elämästään", sanoo 
psykoterapeutti ja yritysten hyvinvointiasiantuntija Daryl Appleton sanoo.


 

"Mutta sitä ennen on tehtävä taustatutkimusta. Argumentoi selvästi, mitä tällainen kokeilu merkitsee sinulle ja kollegoillesi. Tulkaa valmistautuneina ja esittäkää kaikki, mitä teillä on mielessänne, koska se saattaa olla ainoa tilaisuus, jonka tulette saamaan", Daryl Appleton huomauttaa.

"Sinun on ennen kaikkea vakuutettava pomosi siitä, miten nelipäiväinen työviikko hyödyttää yritystä. Kerro muiden samankaltaisten yritysten hyvistä tuloksista ja siitä, miten ehdotuksesi lisää tai säilyttää voitot, leikkaa kuluja ja lisää tuottavuutta."  ● 

 

Lue lisää :
Computerworld.com: The four-day workweek works
Euronews.com: Which countries have embraced it and how’s it going so far
Forbes.com: Could the four-day workweek become the new global standard
Cnet.com: Interested in a 4-Day work week? 4 compelling reasons to pitch to your boss



 

 

 

 

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo