Trendikkäiden coworking-tilojen määrä vain kasvaa kaikkialla maailmassa. Saksalainen alan lehti Deskmag.com on arvioinut, että coworking-tilojen määrä jopa yli kaksinkertaistuu ja ylittää 14 000 rajapyykin vuoden 2017 loppuun mennessä. Vuonna 2014 coworking-tiloja oli noin 5 500.
Coworking-tilojen räjähdysmäinen kasvu juontunee projektityön ja freelansereiden lisääntymisestä. Yhä useampi yritys ottaa työntekijöitä projektipohjalta sen sijaan, että palkkaisivat vakituisia työntekijöitä. Työ on muuttunut yhä projektipohjaisemmaksi kaikilla aloilla.
Joustavuus, edullisuus ja yhteisöllisyys houkuttelevat yhä useampia yrityksiä vuokraamaan toimiston coworking-keskuksista, joissa on tarjolla myös yksityittäisiä suurempia työtiloja koko yritykselle.
Coworking-konsepti on luonut tietä yhä luovemmille ja yhteisöllisille työtiloille. Yritykset eivät vuokraa enää yksinään työtiloja vaan etsivät inspiroivaa ympäristöä, joka tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiseen.
10 erilaista coworking-tilaa
Matchoffice etsi ja listasi 10 persoonallista coworking-tilaa, jotka erottuvat joukosta luovine tilaratkaisuineen:
Montrealin vanhassa kaupungissa, entisen kansallispankin hulpeat tilat kätkee nykyään sisäänsä yli 1 100 neliömetriä coworking-tiloja, joiden vanhaa aikaa henkivä sistustus koostuu marmorista ja bronssista modernilla twistillä. Kansallispankin holvimaisuus ja rakennuksen upea arkkitehtuuri on jätetty näkyviin tiloissa, jotka ovat monta metriä korkeat.
Crew Collective coworking-tilat saa käyttöönsä 26 euron päivähintaan ja asiakkaat saavat myös alennusta rakennuksessa sijaitsevasta lounaskahvilasta, pääsyn sosiaali- ja kulttuuritapahtumiin sekä luovan työyhteisön kaupanpäälle.
Päivisin klo 8:30-17:00 Manhattanin yksi trendikkäimmistä ravintoloista muuttuu coworking-tilaksi. Yrittäjien yhteisö New Yorkissa 'Spacious' on tehnyt päivisin käyttämättömänä olevasta ravintolatilasta suositon coworking-tilan, joka houkuttelee monia omalaatuisella sijainnillaan ja sisustuksellaan. Yrityksellä on New Yorkissa useampi ravintola, jotka päivisin täyttyvät työnomadeista.
Coworking-tilat maksavat 5 euroa / tunti tai 25 euroa koko päivältä. Jäsenyys on puolestaan 95 dollaria kuukaudessa, joka sisältää myös sisäänpääsypassin muihin Spacious -yhteisön ravintola-coworking -tiloihin.
Kansainvälinen Coworking-yritys WeWork on luonut persoonallisen coworking-tilan Shangaihin entiseen taiteilijaresidenssiin. Vanha Lontoolaistyylinen 1900-luvun alussa rakennettu palatsirakennus toimi aikaisemmin galleria- ja pajatilana yli 40 taiteilijalle. Nykyään näyttävä rakennus on uudistettu coworking-toimistoksi, jossa työskentelevät paitsi taiteilijat mutta myös yrittäjät, freelanserit ja startupit.
Työpiste maksaa noin 280 euroa kuussa ja yksityisen toimihuoneen saa noin 480 eurolla kuussa. WeWork tarjoaa kaikille jäsenile konferenssi- ja kokoustiloja, kahvilan, puhelintiloja sekä viikottaisia tapahtumia.
Lisabonin vanhimman kauppahallin kanssa samassa kiinteistössä sijaitseva Second home Coworking-toimisto on espanjalaisen arkkitehtitoimiston SelgasCanon suunnittelema luova coworking-tila, joka sisältää yli 250 työpistettä yli 1 000 viherkasvin suojissa. Tässä toimistossa ei ole seiniä, vaan työpisteet on erotettu viherkasvein siten, että koko tila näyttää kaukaa katsottuna enemminkin kasvihuoneelta kuin toimitilalta.
Lissabon on suosittu matkailukohden ympärivuoden ja niinpä Second home lanseerasi tänä kesänä "Summer Workation Week" ulkomaalaisille työmatkailijoille. Ilman pitkäikaista sitoumusta, kesällä työtilan sai vuokrata 130 euron kuukausihintaan, joka antoi pääsyn Lissaboin keskeisimmän Coworking-toimiston työtiloihin.
Balin ensinmäinen coworking-tila, jonka sisustuksessa on käytetty bambua ja josta avautuu näkymät yli riisipeltojen, on äänestetty Lonely Planetin top 10 nähtävyyksien joukkoon. Coworking-tila täyttyy aina työtä tekevistä toimistoihmisistä, vaikka Balin paratiisimainen ympäristö ei toimistotyöhön houkuttelekaan.
Vain 19 eurolla päivä yritykset saavat pääsyn yhteen maailman eksootisimmista coworking-tiloista, joissa on kaikki tarvittavast työntekoon kuten nopeat wifi-yhteydet, 24h aulapalvelut, ilmastointi ja kokoustilat. Jäsenenä asiakkaat saavat myös alennusta muista Hubudin yhteistyöyritysten coworking-tilojen pääsymaksuista ympärimaailman yli 40 eri kaupungissa.
Australian suosituin coworking-tilan takana on Fishburners yhteisö. Voittoatavoitelematon yhteisö on onnistunut luomaan tunnetun coworking-yhteisön, joka on erityisen suosittu Tech-start up --yritysten keskuudessa. Asiakaskunta on kirjava joukko mentoreita, yrityksiä, sijoittajia, freelansereita, jotka tapaavat säännöllisesti erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa.
Fishburners-yhteisö kasvaa nopeaa tahtia kun viime vuonna Fishburners avasi toisen coworking-tilan Sydneyssa ja heillä on myös toimistot Brisbanessa ja Shangaissa. Sydneysta coworking-työpisteen saa käyttöön joko 300 tai 380 euron kuukausihintaan.
Rento ja luova ilmapiiri sekä yli 5 000 neliömetriä viidessä eri kerroksessa - Betahaus Berliinissa pitää sisällään työpisteitä, yhteisiä sosiaalitiloja, kokous- ja konferenssihuoneita ja kahvilan. Valoisat tilat on suunniteltu berliiniläisesti rennolla otteella ja sisustus koostuu käytetyistä huonekaluista, jotka kuitenkin luovat harmonisen kahvilamaisen kokonaisuuden.
Päiväpassi maksaa 13 euroa ja jäsenyys 100 euroa. Coworking Betahaus tarjoaa lisäksi täydenpalvelun 24/7-jäsenyyksiä hintaan 200 euroa / kk.
Kaksi vuotta sitten avatun DreamPlexin kauniisti sisustetetut toimitilat kaupungin sydämmessä ovat keränneet huomiota ja tehneet coworking-tilasta suositun paikallisten keskuudessa - jopa Barack Obama vieraili coworking-tiloissa vuonna 2016. Vietnamin yhdellä tunnetuimmalla ja suosituimmalla coworking-tiloilla on 3 toimipistettä kaupungissa, jossa työntekijöitä riittää yötä päivää.
Päiväpassi on vain 6 euroa ja viikkohinta on 22 euroa sekä lisäksi keskus tarjoaa yksityisiä työpisteitä kuukaushintaan 130 euroa. Suuremmat yritykset voivat myös vuokrata keskuksesta kokonaisen tilan vain oman yrityksen käyttöön, mikä maksaa 739 euroa kuukaudessa.
Yli 1 500 neliömetrin toimitilat Californian Oaklandissa tarjoavat avaruutta ja yhteisöllisyyttä. Entisen tehdasrakennuksen tiloissa pidetään usein näyttelyitä ja kiinteistössä sijaitsee myös taiteilijoita.
Coworking-tilat tarjoavat sekä puolen päivän 8e että koko päivän 16e kulkupasseja ja lisäksi yritykset voivat ostaa jäsenyyden, jolloin he voivat käyttää tiloja edulliseen tuntihintaan. Esimerkiksi yritykset voivat ostaa 100 tunnin työpassin hintaan 250 euroa.
Ordnung+ coworking-toimitila Kööpenhaminassa avaa ovensa 1. tammikuuta 2018 ja on nimensä mukaisesti plus-tason coworking-tila, joka tarjoaa pientä luksusta. Ordnung+ coworking-tilat sijaitsevat aivan kaupungin keskustassa, tunnetun pilvenpiirtäjän kolmessa viimeisessä kerroksessa, josta on hulpeat näkyvät yli kaupungin.
Coworoking-tilat on sisustettu kattohuoneiston delux-tyyliin sopivaksi, mitä panoraama maisema kaupungista täydentää. Coworking-keskus kattaa kaikki kiinteistön kolme viimeistä kerrosta ja yritys profiloituu erityisesti kansainvälisiä yrityksiin ja bisnessmatkailijoihin, joita Kööpenhaminassa pysähtyy työmatkoilla kymmeniä tuhansia viikottain.
Lue lisää Coworking spaces aren't just for entrepreuners anymore