4 kannustinta terveellisemmän työympäristön luomiseksi

4 kannustinta terveellisemmän työympäristön luomiseksi

04
helmi
2016
Petra Teräntö
Paljon saa aikaan pienillä muutoksilla, joilla voidaan edistää terveyttä työpaikoilla. Se, miten terveet elintavat on huomioitu työympäristössämme, vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiimme.
04
helmi
2016
Petra Teräntö

Se, miten työpaikalla suhtaudutaan terveyteen liittyviin tekijöihin, vaikuttaa suoraan myös terveyteen yksilötasolla. Työympäristöllä onkin suuri merkitys siihen, minkälaisia valintoja henkilökunta tekee hyvinvointinsa suhteen.

Jos työpaikalla tarjotaan terveellistä ruokaa, pidetään huoli ergonomiasta ja kannustetaan liikuntaan myös työajalla, on todennäköistä, että myös työntekijät ovat kiinnostuneempia terveydestään. Jos työpaikalla ei tueta terveellisiä elämäntapoja, työsairastavuuden määrä on todennäköisesti korkeampi.

Terveyttä edistävän työympäristön luominen ei aina vaadi mittavia investointeja tai henkilöresursseja. Jo pienet askeleet kannustavat ihmisiä oikeaan suuntaan ja mahdollistavat terveellisemmät valinnat. Oikeat valinnat on tehtävä mahdollisimman helpoiksi, jotta kiusaus epäterveellisen valinnan tekemiseen ei kasva liian suureksi.

Lue, kuinka työympäristöstä voi yksinkertaisin keinoin luoda terveyttä edistävän.


Terveyttä edistävät välipalat

Moni kauhistelee kokouksissa tarjottavia leivonnaisia niiden sisältämien ylimääräisten kalorien ja negatiivisten terveysvaikutusten vuoksi. Keksien ja pullien vaihtaminen hedelmiin tai pähkinöihin on helppo ja edullinen terveyttä edistävä ratkaisu. 

Terveellisten välipalavaihtoehtojen esille asettelu auttaa työntekijöitä sekä energiatason ja suorituskyvyn ylläpitämisessä että mahdollisessa painonhallinnassa. 

Jos työpaikalla tarjotaan kakkua, voi kakun leikata ohuemmiksi paloiksi – ihmiset keskittyvät tunnetusti määrän vähentämiseen sen sijaan että söisivät pienemmän palan.


Työpaikkaruokailu antaa virtaa työhön

Terveellisellä työpaikkalounaalla on positiivinen vaikutus niin työssä jaksamiseen kuin yleiseen hyvinvointiimme. Se, mitä syömme työpaikkaruokalassa tai eväinä vaikuttaa toisin sanoen suoraan energiatasoomme ja terveyteemme. Tästä syystä onkin keskeistä, että myös ruokapalveluiden tarjoaja sekä yrityksen johto panostavat osaltaan työpaikkaruokailuun.

Yrityksen johdon tulisi pitää huolta siitä, että ruokailutilat ovat viihtyisät ja että tilat soveltuvat myös omien terveellisten eväiden nauttimiseen. Ruokapalvelun tarjoajan vastuulla taas on ruoan sisältö, laatu ja esille laitto, jotka vaikuttavat siihen mitä syömme päivittäin. Työpaikkaruokailu vaikuttaa tutkimusten mukaan myös siihen, mitä syömme vapaa-aikana. Moni ottaa mallia ja saa ideoita omaan ruoanlaittoon kotona työpaikalla tarjotusta ruoasta. Työpaikan ruoka vaikuttaa olennaisesti myös painonhallintaan. 


Liiku

Työ, jossa istutaan samassa työpisteessä paikoillaan koko päivän ajan, laskee työntekijöiden keskittymiskykyä. Tutkimusten mukaan liike lisää huomattavasti työntekijöiden viihtyvyyttä ja tehokkuutta. 

Työpiste olisi hyvä kohottaa seisoma-asentoon säännöllisin väliajoin. Istuessa verenkierto hidastuu ja aivot saavat vähemmän happea. Toinen vaihtoehto on tehdä verryttely- ja venytysliikkeitä vähintään kahdesti päivässä. Hissin sijaan portaat kannattaa kävellä ylös ja alas aina kun mahdollista. 

Voit myös käydä 10 minuutin happihyppelyllä ulkona. Kävellessä pääsee myös lataamaan akkuja ja saa tyhjennettyä mielen kesken stressaavan työpäivän. 


Pidä toimisto siistinä

Työntekijöitä tulisi kannustaa pitämään työpisteet siisteinä ja työntekoon inspiroivina, sillä epäsiisteys, puutteellisesti organisoidut työpaperit ja huono sisäilma lisäävät stressiä. Henkilökuntaa voi motivoida siivoamaan omat ja yhteiset työtilat esimerkiksi hankkimalla jokaiselle omat pirteän väriset säilytyslaatikot, kansiot ja roskakorit. Siivousohjeistuksista voi luoda hauskat kyltit tai työpaikalla voidaan palkita kuukauden siistein työntekijä.

Järjestä työpisteiden yhteyteen sopivat säilytystasot, hyllyköt tai lokerikot kansioita ja työpapereita varten. Minimoi mahdollisuuksien mukaan printatun paperin määrä ja organisoi sen sijaan kaikki mahdollinen järkevästi kategorisoituihin kansioihin työkoneille.

Pidä käsien ulottuvilla työpöydällä vain kaikkein tarpeellisin. Organisoi tavarat, välineet ja paperit, joita et jatkuvasti tarvitse, pois työpöydältä. Sama sääntö pätee myös sähköpostiin. Säilytä työsähköpostit niille luoduissa kansioissa. ●  

 
Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo