Toimistotuoli voi olla hengenvaarallinen, vältä toimistotyön terveysvaarat!

Toimistotuoli voi olla hengenvaarallinen, vältä toimistotyön terveysvaarat!

10
syys
2018
Iina Pyykkö
Jopa puolet toimistotyöntekijöistä istuvat paikallaan yli kahdeksan tuntia päivässä - toimistotuolissa, autossa ja kotona sohvalla. Liika istuminen voi kuitenkin olla hengenvaarallista, sillä se lisää diapeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.
10
syys
2018
Iina Pyykkö

Toimistotyöntekijät eivät ole koskaan aikaisemmin istuneet yhtä suurta osaa päivästä kuin nykyajan työntekijät istuvat toimistoissa ja kotona. Liika istuminen ja liian vähän liikuntaa lisäävät kuitenkin selvästi riskiä sairastua diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, jotka voivat lyhentää elinvuosia huomattavasti. 

Viime vuonna Amerikassa tehdyn tutkimuksen mukaan, toimistossa istuen vietettävät tunnit yhdistettynä liian vähäiseen liikuntaan korreloivat lyhyen elämän kanssa. Ihmisillä, jotka istuvat yli 13 tuntia päivässä on kaksi kertaa suurempi todennäköisyys sairastua diabetekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin, verrattuna työntekijöihin, jotka istuvat maksimissaan 11 tuntia päivässä. 

Ja ihmisillä, jotka pitävät 30 minuutin välein jalottelutaukoja istumisesta, on puolestaan 55 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua elämäntapa tauteihin kuin niillä jotka istuvat suurimman osan päivästä, osoittaa samainen tutkimus. 

 

Aktiivitauot toimistossa

Tanskassa julkaistettiin keväällä suuri terveystutkimus, Kansallinen Terveys Profiili 2017, joka selventää tanskalaisten terveystottumuksia ja kansallisia terveysongelmia. Tutkimuksen mukaan tanskalaiset liikkuvat yhä vähemmän sekä töissä että vapaa-ajalla kuin koskaan aikaisemmin. 

Lisäksi melkein yksi kolmas osaa kaikista tanskalaisista eivät liiku Maailman Terveysjärjestön WHO aikuisille asettamien suositusten mukaisesti: minimissään 75 minuuttia kestävyyttä vaativaa urheilua viikossa. Tutkimuksen mukaan joka toinen tanskalainen istuu yli 8 tuntia päivässä. Ja kaikista huolestuttavinta on, että 18 - 24 vuotiaiden keskuudessa sama luku on jopa 80 prosenttia.

 

 

Ihmiset, jotka istuvat yli 13 tuntia päivässä on suurempi riski sairastua diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

 

Kaikki suositukset kehottavat liikkumaan pieniä määriä säännöllisesti päivän mittaan ja pitämään pieniä taukoja istumatyöstä. Pienillä valinnoilla on tutkitusti väliä: pidä kävelytaukoja ja valitse aina portaat hissin sijaan. Amerikkalainen tutkimus osoittaa, että työntekijät jotka eivät istu yhtämittaisesti päivittäin yli 30 minuuttia putkeen on selvästi pienempi riski sairastua elämäntapatauteihin.

 

Nouse toimistotuolista

"Helpoin tapa ehkäistä elämäntapasairauksia on liikkua. Nouse toimistotuolista päivittäin ja liiku!", kuuluu kaikkien terveysalan ammattilaisten neuvot ja ohjeet. 

Istuminen ei kuluta juuri ollenkaan energiaa, mutta seisominen ja kevyt liikkuminen työtunnin aikana kuluttaa jo 20 - 50 kilokaloria tunnissa riippuen ihmisen koosta ja painosta. 20 - 50 kaloria ei välttämättä kuulosta paljolta, mutta kun nouset joka tunti toimistotuolista ja liikut vaikka kevyestikin noin tunnin ennen ja jälkeen työpäivän, kulutat jo hyvän osan päiväittäisestä 2 000 kilokalorin tavoitteesta.

 

Seisominen on selvästi aktivoivampaa. Palaverin pitäminen seisten on hyvä tapa saada ideat lentämään.

 

Jos seisot kaksi tuntia istumisen sijaan työpäivän aikana, kulutat kaloreita saman verran kuin puoli tuntia kävellen, 10 minuuttia pyöräillen tai 20 minuuttia kuntosalilla urheilua. Kannattavaa, eikö!

 

6 vinkkiä toimistoliikkuumiseen

Näillä vinkeillä lisäät helposti liikkumista toimistotyöpäivään ja vähennät huomattavasti diabetes sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

 

1. Pidä tapaamiset ja pienet palaverit seisten

Pienet tiimitapaamiset ja brainstormingit on hyvä pitää seisten, mikä sekä antaa taukoa istumisesta mutta myös piristää työntekijöitä. Kollegat ovat tutkitusti osallistuvampia ja ideat lentävät, kun keskustelua ei käydä pöydän ääressä istuen. 

2. Pidä säännöllisiä taukoja

Ole aktiivinen ja ota tavaksi liikkua joka puolen tunnin välein, edes vähän. Mene juttelemaan kollegalle, hae vettä, kierrä rakennus ympäri tai mitä vain joka nostaa sinut hetkeksi pois toimistotuolista. Ja tietenkin, muista valita portaat hissin sijaan aina kun liikut. 

3. Jaa viesti kasvotusten 

Sähköpostien lähettäminen on helppoa, mutta myös passivoivaa. Sen sijaan, että aina lähettäisit viestit sähköpostitse, ota tavaksi kävellä kollegoiden luo päivän aikana ja kerro asia kasvotusten. Näin lisäät paitsi liikuntaa työpäiviin mutta myös sosiaalisuus lisääntyy. Toimistossa kuuluu olla myös mukavaa. 

4. Lähde lounastauolle

Lounaan syöminen työpöydän ääressä on houkuttelevaa, mutta vähentää liikkumista päivän aikana huomattavasti. Lähde lounaalle ulos toimistosta tai syö kevyt lounas ja mene vaikka kävelylle. Liikkuminen lounastauolla on tärkeää ja terveellistä, mutta antaa myös tarvittavan tauon työilmapiiristä. Lounastauolla on hyvä kävellä osa päivittäisestä 10 000 askeleen tavoitteesta. 

5. Hyödynnä työmatkat

Jos mahdollista, kävele tai pyöräille työmatkat. Jos työmatka on liian pitkä, voit myös valita kävellä tai pyöräillä osan matkaa. Jää muutamaa pysäkkiä aikaisemmin pois tai kävele lähimmälle asemalle sen sijaan että valitsisit aina auton tai kyydin aamuisin.

6. Motivoi kollegoita 

Toimistotyön tulisi olla paitsi aktivoivaa mutta myös sosiaalista ja mukavaa. Tee päiväittäisesti liikkumisesta yhteinen projekti toimistossa. Pitäkää yhteisiä taukoja ja liikuntalounaita, mitä vain joka toimii teidän tiimissä ja innostaa ihmisiä liikkumaan. Yhdessä liikkuminen on aina mukavampaa! 

 

Lue lisää:

CNN: Sitting too long can kill you.

 

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo