Toimistotilat avautuvat yrityksille

Toimistotilat avautuvat yrityksille

14
helmi
2017
Iina Pyykkö
MatchOfficen uusi asiakaskysely osoittaa, että vuoden 2016 selkeä trendi oli avoimet ja jaetut toimistotilat. Avoimet toimitilat näyttävät tulleen jäädäkseen kun yhä useampi yritys vuokraa jaetut toimitilat toimistohotellista, niiden meluisuudesta huolimatta.
14
helmi
2017
Iina Pyykkö

Toimistohotellibisness on tunnettu innovatiivisista ratkaisuista - paitsi asiakasystävällisistä hinnoista mutta myös sosiaalisista työtiloista, jotka on suunniteltu kannustamaan verkostoitumista ja yritysten välistä yhteistyötä.  

Mutta niin myös yritykset muokkaavat toimostohotellikonseptia ja -bisnestä. MatchOfficen vuoden 2016 asiakaskysely osoittaa, että toimistohotellien asiakkaat valitsevat ja työskentelevät yhä useammin yhteisissä tiloissa sen sijaan että pysyisivät yksittäisissä toimistoissa. Ja avoimet työtilat näyttävätkin lisääntyneen.

Tutkimustulokset osoittavat, että yhteisistä tiloista tilat vuokranneiden asiakkaiden määrä on noussut jopa 56 %. Ero on merkittävä edellisvuosiin verrattuna. Avoimista ja yhteisistä tiloista vuokranneita yrityksiä oli vuonna 2016 16.6 % ja vuonna 2015 10.6 % verrattuna kaikkiin toimistohotellien tarjoamiin tilavaihtoehtoihin.

Samalla perinteisten toimistojen kysyntä ei ole laskenut, sillä tutkimuksen mukaan myös tavallisten toimistojen vuokraus nousi hieman, 2.5 %. Ainoastaan virtuaalitoimistojen vuokraus ja asiakkaiden, jotka vuokraavat ainoastaan kokoustiloja, määrä on laskenut vuosina 2015-2016. 

 

Kokeile ja kasva

MatchOfficen toimistotusjohtaja Jakob Dalhoff vahvistaa, että "se on yhä vahvistuva trendi, että yritykset suosivat yhteisiä ja avoimia toimitiloja mieluummin kuin suljettuja toimistoja". 

"Monet yritykset, jotka pari vuotta sitten eivät olisi ajatelleetkaan toimivansa avoimessa tilassa, nyt kokeilevat jaettuja toimistoja. Olen auttanut muun muassa pientä lakifirmaa muuttamaan jaettuun toimistohotellitilaan, mikä olisi muutama vuosi sitten ollut ennen kuulumatonta."

Toimistohotellien tilat ja joustavat hintavaihtoehdot takaavat, että yritykset voivat kokeilla eri vaihtoehtoja ja toisaalta yritykset, jotka odottavat kasvua, voivat huoletta luottaa siihen, että tilat kasvavat heidän mukanaan.

Kyselytulokset osoittavat, että joustavien ja yhteisöllisten toimitilojen edut ovat suuremmat kuin niiden mahdolliset haittapuolet, kuten meluisuus. 

 

Shh...yritän verkostoitua!

Avoimia toimistotiloja on alusta alkaen kritisoitu meluisuudesta ja levottomuudesta. Ja hälisevässä tilassa työntekoon keskittyminen hankaloituu. Käyttäjätrendit osoittavat kuitenkin, että yhä useampi yritys valitsee jaetut toimitilat, joissa työntekijät voivat jakaa ideoita ja verkostoitua. Nämä ovat yhteisten työtilojen kiistattomat edut - jotain, mikä perinteiset toimistotilat eivät voi tarjota. 

Kaikesta huolimatta meluisuus ja hälinä ovat todellisia ongelmia. Aucklanding yliopisto teetti vuonna 2016 tutkimuksen, johon vastanneet australialaiset työntekijät kokivat, että avoimet toimistotilat heikentävät heidän työtehoaan. Haitaksi nähtiin myös oman työpisteen puuttuminen. 'Hot-desking', jossa jokainen ottaa päivittäin minkä tahansa vapaana olevan työpisteen, estää työpisteen personalisoinnin, mikä voidaan kokea negatiivisena. 

"Työpaikkojen meluisuus puhututtaa ja monet työntekijät miettivät näitä ongelmia, mikä juontuu selkeästi avoimien toimitilojen lisääntymisestä", vahvistaa Jakob Dalhoff. 

"Se [meluisuus] on yhteisten toimitilojen keskeisin ongelma. Tähän kiinnitetään kuitenkin koko ajan huomiota ja etsitään erilaisia ratkaisuja, kuten äänieristäviä elementtejä ja erillisia hiljaisia työskentelytiloja. Yhä useammat toimistohotellit tarjoavatkin erillisia puhelin- tai työskentelykoppeja, joihin asiakkaat voivat hiljentyä työskentelemään tarvittaessa. Toisaalta monet työntekijät myös käyttävät kuulokkeita ja kuuntelevat itsekseen musiikkia työtä tehdessään, mikä on yksi ratkaisu ongelmaan", pohtii Jakob Dalhoff. 

Niin sanotut puhelinkopit ovat oiva ratkaisuja ongelmaan ja tarjoavat tiloja hiljentymiselle samalla kun muut toimistossa voivat rauhassa jatkaa verkostoitumista ja keskustelua sekä ideoiden vaihtoa keskenään. 

Yritykset kaikilta aloita näkevätkin uudet ajatukset ja ideat, jotka syntyvät yhteistyön ja verkostoistumisen myötä, yhä tärkeämpinä ja arvokkaampina, ja uskomme tämän trendin kestävä ja kasvavan seuraavien vuosien aikana. Jaetut toimitilat ovat tulleet jäädäkseen", toteaa Jakob Dalhoff. 

 

 

Lue koko tutkimus englanniksi täältä.

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo