Toimistotarjoajat sopeutuvat: Korona on muuttanut toimistotyön luonteen

Toimistotarjoajat sopeutuvat: Korona on muuttanut toimistotyön luonteen

16
kesä
2021
Steen Uno
Toimistotarjoajat ympärimaailmaa ovat huomanneet, että korona on muuttanut toimistotyön luonteen kokonaan. MatchOfficen vuoden 2021 kyselyn mukaan, kaikki toimistotarjoajat ovat luoneet uusia ratkaisuja vastatakseen muuttuneeseen ympäristöön.
16
kesä
2021
Steen Uno
Kansainväliset toimistomarkkinat ovat kovassa paineessa sopeutua kun korona on paitsi aiheuttanut suuria rahallisia tappioita mutta myös täysin muuttanut toimistotyön luonteen ja kysynnän. Entiset ratkaisut eivät enää kestä toimistomarkkinoilla. 

Juuri nyt yritykset ympärimaailman ovat avautumassa, mutta toimistotarjoajat odottavat nyt jännittyneinä palaavatko työntekijät toimistoille vuoden etätyö-jakson jälkeen – ovatko työntekijät liian tottuneita joustavaan kotitoimistotyöntekoon?

MatchOffice Industry Survey 2021, vastanneista joka neljäs viidestä toimistotarjoajasta painotti, että pandemia on muuttanut työnteon tapoja niin paljon, että se on muuttanut toimistosektorin kokonaan. 

Uusi vuosittainen kysely, johon tänä vuonna vastasi 1.317 toimistotarjoajaa 55 eri maasta, osoittaa, että jopa joka kolmas ennustaa suurta tai jopa erittäin suurta toimistokysynnän laskua vuonna 2021.

 

Pitkäaikaiset muutokset

 “Epäilemättä, koronan aiheuttamat muutokset toimistotyölle ovat pitkä-aikaisia, ellei jopa pysyviä.”

“Jokatapauksessa, monet toimistotarjajat ovat hyödyntäneet pitkän lockdown –ajan remontoidakseen ja modernisoidakseen toimistotilansa, jotta ne vastaisivat uudenlaiseen kysyntään”, kommentoi MatchOfficen toimitusjohtaja Jakob Dalhoff. 

 

 Vaikka lockdown-säännökset helpottavat monessa maassa, sen vaikutukset toimistosektorilla
ovat kauaskantoiset kun työntentavat ovat muuttunueet, ehkä jopa pysyvästi.                       Kuva: iStock

 

Koronan jälkeinen pessimismi ja huolestuneisuus yhä näkyvät selvästi MatchOfficen kyselytutkimuksen tuloksista. 60% toimistotarjoajista ennustavat paljon tai erittäin paljon alempaa vuokrausprosenttia vuonna 2021 edellisvuosiin verrattuna. 

Erityisesti toimistotarjoajat ovat huolestuneita, että uudet vuokraussopimukset ovat entistä lyhyempiä, mikä tulee vaikuttamaan selvästi toimistotarjoajien vuosittaiseen tulokseen. 

 

Tuntematon tekijä

 “Lisäksi kukaan ei vielä tiedä missä mittakaavassa työntekijät palaavat työpaikoille. Tämä on yhä tuntematon tekijä”, painottaa Jakob Dahloff. 

“Jos noin 5-7% työntekijöistä teki töitä kotona ennen COVID-19 pandemiaa, nyt luku on tuplasti, ja tällä on suuria vaikutuksia toimistosektorille. Ja nyt jos suurempi osa ihmisistä jatkaa etätöitä, on vaikutukset vieläkin huomattavammat.”

   


 MatchOfficen 2021 kyselyn mukaan, korona on muuttanut työnteon tapoja 
kaikissa työpaikoissa – suuresti yli puolessa työpaikoissa ja merkittävästi yli 
20% työpaikoista.                                                             MatchOffice Tilasto

 

 

Uuden analysiin mukaan, jonka on tehnyt ammatti toimistotuolien valmistaja ja alan markkinjohtaja X-Chair, jopa niin moni kuin 85% kaikista kyselyyn vastanneista 2,500 amerikkalaisesta työnantajasta ovat yhä etätyömallissa: 61,4% kokoaikaisesti, 23,4% osittain etätöissä, ja vain 15,2% ovat palanneet kokonaan toimistoille. 

Tulevien kuukausien aikana, 41,4% työnantajista tulee suosimaan ns. hybridi-malleja, kun taas 36,9% tulee oletettavasti pysymään ns. Uudessa normaalissa eli etätyömallissa. Jokatapauksessa, toimistotyönteko on muuttunut pysyävästi todetaan raportissa. 

 

Varovainen optimismi

Kansainväliset toimistooperaattorit, joita haastateltiin MatchOffice Industry Survey 2021 toukokuussa 2021, kantavat yhä suurempaa huolta toimistosektorin kehityksestä 2021 verrattuna viime vuoden tuloksiin kun COVID-19 pandemia oli vielä uusi kaikille. 

Jopa 68,8% raportoivat yhä alhaisempaa vuokrausprosenttia vuonnda 2021 edellisvuoteen verrattuna – ja jo vuonna 2020 vuokrausprosentti oli 42% alhaisempi aikaisemiin vuosiin verrattuna. 

 

 


"COVID-19 rokotusohjelmien ja joustavien työtapojen suosion kasvun myötä, 
 toimistohotelli ja toimistosektori voivat odottaa nousua tulevina vuosina ",
sanoo MatchOffice toimitusjohtaja Jakob Dalhoff.

 

Toisaalta, toimistotarjoajat ovat luottavaisia, että vuokraprosentti kasvanee seuraavien kuuden kuukauden aikana: 65% odottavat suurempaa vuokrausprosenttia – viime vuonna sama luku oli vain 2%. 

Consequently, 45.2% of European office operators are so keen on the situation that they predict rising rents in the upcoming second half of 2021. Conversely, there is almost as much agreement that the length of leases entered into this year will become shorter.

Samaten, jo 45,”% kaikista eurooppalaisista toimistooperaattoreista odottavat sektorin nousevan hiljalleen ja vuokraprosenttien nousevan vuoden 2021 toisella puoliskolla. Samalla tosin, suurin osa odottaa vuokrasopimusten olevan yhä lyhyempiä, mikä vaikuttaa kasvuun. 

 

Uusi nousu

"In these still unresolved times, tenants are currently looking for flexibility and for options to replace their existing office leases with new ones on short-term contracts.

“Näinä epävarmoina aikoina, vuokralaiset etsivät ennen kaikkea joustavuutta ja uudenlaisia ratkaisuja perinteisten toimistotilojan ja pitkien vuokrasopimusten tilalle.”

”Kaiken kaikkiaan, joka tapauksessa, positiivinen trendi on selvästi nähtävissä kyselyn tuloksista. Kun COVID-19 rokotusohjelmat käynnistyy kaikkialla ja uudenlaiset työnteon hybridi-mallit yleistyvät, toimistosektori voi odottaa nousua tulevina vuosina”, sanoo MatchOfficen toimitusjohtaja Jakob Dalhoff. 

 

 

Read the MatchOffice Industry Survey 2021

                                                                                                                  

 

Read more:
MatchOffice Industry Survey 2020
MatchOffice Industry Survey 2019
MatchOffice Survey Report 2018
MatchOffice Survey Report 2017
MatchOffice Survey Report 2016

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo