Suosittu korona-trendi: kotityö on tullut jäädäkseen

Suosittu korona-trendi: kotityö on tullut jäädäkseen

15
kesä
2021
Steen Uno
Yritysmaailma on avautumassa, mutta ympärimaailman tunnettut kansainväliset yritykset harkitsevat antavansa työntekijöille mahdollisuuden etätyöhön myös jatkossa – jotkut jopa eivät anna muuta vaihtoehtoa.
15
kesä
2021
Steen Uno


Viimeisen talven aikana maailman johtavat IT-yritykset, pankit, isot organizaatiot ja yritykset ovat antaneet työntekijöille mahdollisuuden ja vapauden valita kotitoimiston ja etätyön.  

Esimerkiksi brittiläinen kansainvälinen sijoitusjätti HSBC on juuri tarjonnut yli 1,200 työntekijälleen mahdollisuuden tehdä etätöitä pysyvästi. 

Samaten Britannian uutisjätit, Daily Mirror, Daily Express ja Daily Star, ovat antaneet journalisteilleen mahdollisuuden jatkaa töitä kotitoimistoissa niin kauan kuin he haluavat. 

Myös Tanskassa sama trendi on nähtävissä. IT-yritys Bornerups Datacenter on tehnyt päätöksen lopettaa kokonaan pitkäaikaisen toimistovuokrasopimuksensa yli vuoden etätyöjakson jälkeen ja kaikki työntkijät tulevat jatkamaan kotoa työskentelyä myös tulevaisuudessa. 

 

Monia etuja

Etätyö tuo säästöä yrityksille, mutta se ei ole ainut syy miksi esimerkiksi tanskalainen IT-yritys on päätynyt ko. päätökseen. 

“Olemme tehneet päätöksen vastataksemme uuteen realiteettiin: korona on osa syy, mutta IT-alalla etätyö on kasvanut tasaisesti viimeisten vuosien aikana jo ennen koronaa. Olemme myös huomanneet, että etätyö tuo monia etuja”, toteaa Bornerupsin toimitusjohtaja Carsten Søe-Larsen. 

 

 Yhä useammat tomistotyritykset antavat työntekijöilleen 
mahdollisuuden tehdä töitä kotoa pysyvästi.                                    
Kuva: iStock    

 

 

Englanissa Daily sanomalehtien edustaja on todennut, että lehden teettämän tutkimukseen mukaan suurin osa, työntekijöistä kokee etätyön sopivan heille paremmin kuin toimistoympäristön. 

“Tulevaisuudessa kollegamme tulevat tekemään töitä kotoa joko kokoaikaisesti tai yhdistämään etätyön ja toimistotyön jossain 15 eri toimistohotellissamme. Tarjoamme kaikille mahdollisuuden kokoustiloihin taataksemme, että työntekijöillämme on myös mahdollisuus pitää face-to-face kokouksia ja tehdä yhteistyötä offline.”

 

Radikaali muutos

Ennen pääsiäistä, Ford Motor Company ilmoitti, että autotuottaja antaa yli 30,000 työntekijälleen mahdollisuuden valita ns. hybridi-mallin, joka antaa heille mahdollisuuden tehdä suurimman osan työstä kotona vain tullakseen toimistolle kokouksiin ja muihin sosiaalisiin tilaisuuksiin. 

Ko. päätös yhdeltä Amerikan suurimmalta työnantajalta on merkittävä virtsanpylväs, joka tulee vaikuttamaan huomattavasti kaikilla sektoreilla. 

 


 Yllättäen, monet toimistotyöntekijät näyttävät suosivan etätyötä ja haluavat 
jatkaa kotoa työskentelyä – mikä tulee jättämään monet toimistotilat hiljaisiksi

 

 

Niin ikään uusen kyselytutkimuksen mukaan, jonka on tehnyt Citrix Systems ohjelmistoyritys, 16% vastanneista ilmoittivat haluavansa jaktaa etätyöskentelyä sanoen, etteivät he näe tälle mitään estettä. 

45% vastanneista sanoivat, että mikäli he vaihtavat työpaikkaa, he eivät hyväksyisi työehtoja, jotka eivät anna mahdollisuutta etätyöskentelylle.

 

Etätyöskentely on ‘must’

Monet työpaikkakyselyt antavat samoja tuloksia. Suurin osa tulokseista ovat yksiselitteisesti etätyön kannalla ja jotkut jopa haluavat irtisanoutua nykyisestä työpaikastaa, jos työntekijä ei anna mahdollisuutta jatkaa kotityöskentelyä. 

Monissa suurissa yrityksissä, työntekijät ovat jo tottuneet ja saaneet neuvoteltua uudet työnteonmallit, jotka antavat mahdollisuuden jatkaa joustavaa etätyöskentelyä myös koronan jälkeen. 

 


 Monien tutkimusten mukaan, jopa joka kolmas työntekijä olisi valmis 
eroamaan työpaikasta jossa ei anneta mahdollisuutta etätöihin korona jälkeen. 

 

 

 “Yritysten tulee huomioida työntekijiöden uudet tarpeet ja joustavuus mitä tulee työaikoihin ja –tapoihin. Trendi tulee lisääntymään kun työtehtävät moninaistuvat ja kansainvälistyvät.”

“Jos työntekijät eivät halua tehdä töitä toimistoissa paikanpäällä, vaikka tähän ei olisi varsinaista estettä, ja kokevat että että työ on tehokkaampaa, yritysten tulee harkita tätä pitkäaikaisiin hyötyihin.”

“On tärkeää löytää balanssi yksittäisten työntekijöiden tarpeiden ja yrityksen ja tiimin tarpeisiin, vaikka tämä voisi aluksi olla hankalaa”, toteaa professori Pascale Peters, Strategic HR Management Netherland Nyenrode Business –yliopistosta.   ● 


 

Read more:
Forbes.com: How to ask your boss to work from home permanently
Dailymail.co.uk: HSBC offers more than 1,200 call centre staff to WFH permanently
Techrepublic.com: 1 in 3 employees will quit if WFH ends, according to a new survey
Theguardian.com: Mirror owner to tell most journalists to permanently work from home
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo