Koronan puristuksessa olevat Coworking-markkinat näkevät valoa tunnellin päässä

Koronan puristuksessa olevat Coworking-markkinat näkevät valoa tunnellin päässä

14
joulu
2020
Steen Uno
Globaali lockdown on heittänyt coworking-markkinat ensimmäiseen suureen kriisiin. Korona pandemia on ajanut coworking-tarjoajat ahtaalle, mutta markkinoilla uskotaan valoisaan tulevaisuuteen kun pikkuhiljaa yhteiskunnat avataan uuteen normaaliin.
14
joulu
2020
Steen Uno
Viime keväänä alkanut korona pandemia on aiheuttanut ensimmäisen suuren kriisin coworking-markkinoilla ja tarjoajat ovat ensimmäistä kertaa nähnyt laskevia kysyntälukuja. 

MatchOfficen tekemän tutkimuksen mukaan, yli 600 coworking-yhteistyökumppanin vuokrausprosentti on tippunut jopa 40% ja asiakaskyselyt jopa 70% viime vuoden aikana. 

Vuoden 2020 maaliskuusta syyskuuhun maailman suurin coworking-tarjoaja WeWork, kuten monet muutkin alan toimijat, todisti suuren tiputuksen työpöytä ja tilavuokrissaan kun kaikkialla maailmassa toimistotilat tyhjenivät koronan ensimmäisen aallon mukana. 

Nyt pikkuhiljaa korona-rokotusten mukana, optimismi alkaa lisääntyä. Coworking-markkinat ja toimistosektori niin ikään odottavat malttamattomina työntekijöitä takaisin toimistoihin ja kysynnän uudelleen nousua. 

 

Kaksiteräinen miekka

 “Pandemia iski pahiten juuri sinne missä se sattui eniten – joustavuteen, joka on koko coworking-ajatuksen kulmakivi ja perusta”, toteaa espanjalaisen coworking-toimijan Monday:n perustaja ja toimitusjohtaja Xavi Bassons.

 “Terveyskriisissa kuten tämä joka nyt jyllää keskuudessamme, joustavuus on ollut kaksiteräinen miekka, koska se tarkoittaa että samalla kun yritykset ovat voineet helposti vuokrata nopeasti vaikka 20 toimistotilaa, nyt ne ovat voineet yhtä nopeasti perua vuokratilauksensa.”

 


 Kun korona pandemia osoittautui pitkäaikaiseksi, pelko viruksen leviämisestä ja varovaisuus 
tyhjensivät tuhansia ja taas tuhansi toimistoja ympäri maailman.
                                                                                                          Kuva: iStock

 

 

Kaikesta huolimatta Bassons on edelleen optimistinen tulevaisuudesta, koska kaikesta huolimatta joustavuus on edelleen avain sana. Pandemia on pakottanut – tai auttanut – kaikkia yrityksiä ja toimijoita uudelleen miettimään työtavat ja totutut työn mallit.

“Pitkällä tähtäimellä, pandemia on vain alleviivannut joustavuutta ja coworking-trendiä. Kun uudet työnmalli ovat jo täällä, toimijat jotka pystyvät vastaamaan tähän joustavuuden ja uuteen työnaikakauteen ovat vahvoilla.”

“Yhä useammat yritykset ymmärtämät selkeämmin coworkingin edut ja näkevät, miten coworking-tilat voivat vain tukea uudenlaista mallia, jossa työntekijät tekevät puolet ajasta töitä kotona ja puolet ajasta toimistossa.”

 

Etätyö väsymys

Pandemian aikana, pelko viruksen leviämisestä ja levittämisestä tyhjensivät kaikki coworking- tilat ja muut yhteistyötoimistot. Pelko ja varovaisuus pitivät ihmiset kodeissaan. 

Miljoonat toimistotyöntekijät ovat tottuneet etätyöhön, mutta tämä ei silti tarkoita, että ihmiset olisivat alkaneet suosia kotitoimistoa – päinvastoin!

 

 Korona on iskenyt pahasti coworking-markkinoihin ja muuttanut joustavuuden 
kaksiteräiseksi miekaksi kun yritykset ovat voineet nopeasti irtisanoa coworking-tilojen 
vuokrasopimukset.   

 

 

Korona pandemian tuomalla etätyöskentelyllä on myös toinen puolensa. Tuhannet työntekijät erityisesti kaupungeissa, jossa monet asuvat ahtaasti, ja suurissa perheissä, joissa työraiha ei ole taattu, eivät malta odottaa toimistojen aukeamista. 

Coworking tarjoaa täydellisen ratkaisun niille yrityksille ja työntekijöille, jotka haluavat yhdistää kotitoimiston ja toimistojen yhteisöllisyyden, joka tarjoaa yhdessä tekemistä, verkostoitumista ja ennenkaikkea inspiroitumista.

 

Uudet mallit

Korona pandemia on siis myös vienyt coworking-markkinoita etteenpäin kun yritysten on pakko ollut mukautua ja kehittyä uuden maailman edessä.

Kaiken kokoiset yritykset ovat käyneet läpi prosessin, miten minimioida toimistokulut ja maksimoida työnteko uudenlaisessa työympäristössä, joka ei ole rakennettu perinteisen toimistomallin ympärille. Monet ovat nähneet coworking-mallin edut – ja tämä tulee vain kasvavaam.

 


 Korona etätyöskentelyllä on myös toinen puolensa. Tuhannet toimistotyöntekijät 
eivät malta odottaa paluuta toimistoihin, jossa työntekoon voi keskittyä kollegoiden 
kanssa.

 

EY konsultointi yrityksen tekemän tutkimuksen mukaan, johon osallistui yli 550 kiinteistoalan tarjoajaa, yli 97% suurista yrityksistä ovat nyt etsimässä joustavia ja personoituja toimistoratkaisuja. 66% prosenttia vastaajista ennustavat, että joustavat toimistomalli tulevat olemaan uusi normaali toimistomarkkinoilla.

Kansainvälinen konsultointti yritys PwC pitää coworking-mallia tulevaisuuden parhaimpana nousijana ja ennustaa markkinoiden yhä kasvavan vuonna 2021. Joustavat toimistotilat valtaanee jopa 30% toimistosektorista vuoteen 2030 mennessä nykyisestä 5%.  ●

 

 

 

 

Read more:
Telegraph.co.uk: Is coworking about to make a comeback?
Entrepreneur.com: Will Co-Working Studios Survive COVID-19?
Hrnews.co.uk: 5 ways 2020 will reshape coworking and flex office
Finance.yahoo.com: Coronavirus battered the co-working industry,
                                                                                      now it is making a comeback 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo