Esineiden Internet

Esineiden Internet

15
maalis
2016
Petra Teräntö
Esineiden Internetin tuomaa potentiaalia hyödynnetään jo useassa teknologia-alan yrityksessä. Älykkäät toimintaymäristöt ovat pian arkipäivää myös palvelusektorilla.
15
maalis
2016
Petra Teräntö

Esineiden Internet (Internet og Things, IoT) tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia kehittää palveluita ja tuotteita yhä älykkäimmäksi. Teknologia-alan toimijat ovat jo pitkään käyttäneet IoT-teknologiaa, jota hyödynnetään monessa päivittäin käyttämässämme tuotteessa. Harva kuitenkaan vielä tuntee IoT:ta, ja sen tarjoamia työkaluja on vasta alettu käyttää muun muassa palvelusektorilla. Lue, miten IoT:n potentiaalia voidaan hyödyntää toimitilasektorilla.

Jo kaksi vuosikymmentä olemme tottuneet käyttämään internettiä ja sen palveluita selaimen avulla. Tulevaisuudessa emme tule enää tarvitsemaan verkkoselainta, vaan palvelut ja sovellukset ovat suoraan käytettävissämme elektronisten laitteiden kautta. IoT tuo internetin suoraan laitteisiin ja esineisiin. 

IoT:iä hyödyntämällä voidaan rakentaa älykkäitä ympäristöjä, jotka mahdollistavat monien eri sovellusten ja palveluiden käyttämisen langattomasti, nopeasti ja vaivattomasti. IoT:ta hyödynnetään jo nyt varsin laajalti, esimerkiksi palveluyritykset ovat pikkuhiljaa alkaneet ottaa käyttöön niin kutsutun omnichannel-teknologian, joka on saumaton ja yksikanavainen asiakaspalvelustrategia. Tämä kuitenkin näyttänee olevan vasta alkua. IoT -laitteiden ennustetaan kolminkertaistuvat seuraavien vuosien aikana.

Nyt puhutaan IoT vallankumouksesta, joka tulee muuttamaan toimintaympäristöämme. Tulevaisuudessa IoT tulee viemään niin palveluteknologian kuin sosiaalisen median uudelle tasolle ja tekee verkkoyhteyksistä yhä nopeampia, energiatehokkaampia ja luotettavampia. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Tämä tuo meidät seuraavan kysymyksen äärelle: kuinka toimistotyössä aiotaan hyödyntää räjähdysmäistä datayhteyksien kehittymistä?


 

IoT:n mahdollisuudet liiketoiminnassa

IoT luo esineista älykkäitä ja kommunikoivia. Niin sanottua tavallista internettiä ei enää tarvita kun esineet ovat yhteydessä toisiinsa ja internettiin. IoT- teknologia tekee paitsi älypuhelimista myös muun muassa televisioista, urheilurannekkeista, autoista ja monitorointilaitteista älykkäitä. IoT vapauttaa meidät monilta aikaa vieviltä tehtäviltä, kun esineet ohjaavat monia tehtäviä puolestamme.

Jo varsin laajalti käytössä oleva Nest-termostaatti on oiva esimerkki IoT:stä. Termostaatti toimii langattoman verkkoyhteyden kautta. Termostaatti säätelee langattoman verkon kautta toimiston lämpötilaa automaattisesti asetusten mukaan ja muun muassa laskee sisälämpötilaa, kun toimisto on suljettu. 

Niin ikään Beacon-paikannusteknologia perustuu IoT:iin. Beacon on ikään kuin mini GPS, joka mittaa puhelimesi ja itsensä välisen etäisyyden. Laite ei tarvitse internet-yhteyttä toimiakseen, vaan hyödyntää sen sijaan vähän energiaa kuluttavaa Bluetooth -yhteyttä. Beaconit havainnoivat huoneessa olevien ihmisten liikkeitä, ja sytyttävät tai sammuttavat valot automaattisesti toimistosta työntekijöiden liikkeiden mukaan.

Beacon-paikannusteknologiaa on jo nyt hyödynnetty innovatiivisesti palvelusektorilla. Amerikkalaiset supermarketit olivat ensimmäisiä beacon-teknologian käyttäjiä hyödyntäessään sovellusta, jonka avulla kaupan ohi kävelevät ihmiset saavat automaattisesti puhelimeensa päivän tarjoukset. 

Myös hotelli- ja kiinteistöala ovat hyödyntäneet beaconien mahdollistamaa teknologiaa toiminnassaan. Kiinteistöjä hallinnoivat yritykset asensivat kiinteistöihin integroituja sensoreita, jotka kertovat kiinteistön kunnosta ja toteuttavat tiettyjä tehtäviä automaattisesti.

IoT:en liiketoiminnallisia hyödyistä on kiinnostunut yhä useampi yritys ja teknologia mullistanee tulevaisuudessa myös koko toimistoympäristömme sekä työtapamme. Kuinka sitten IoT:tä voidaan hyödyntää toimitilasektorilla ja toimistotyössä?


 

 

Älykäs työpaikka

Viime vuosien aikana IoT on vallannut alaa niin kodeissa kuin työpaikoillakin. Lue, miten tehostetut tietoliikenneyhteydet voivat parantaa viihtyvyyttä ja tehokkuutta toimistoympäristössä:

 

Valaistus

Liikkeen tunnistimet hämärtävät valoja kun toimisto on tyhjillään. Tämä säästää virtaa ja energiaa. Samaa tekniikkaa voidaan hyödyntää kaihtimissa, lämmityksessä ja luonnonmukaisessa ilmastoinnissa. Smart lock -systeemin ansiosta valot voidaan ohjelmoida syttymään oven avautuessa. 

 

Energiatehokkuus

Lämmitystermostaatti voidaan ohjelmoida automaattisesti siten, että toimistossa on lämmitys päällä ainoastaan työaikoina. Näin voidaan säästää paljon myös lämmityskuluissa.

 

Turvakamerat

IoT-teknologian avulla toimivat turvakamerat lähettävät automaattisesti älypuhelimeen tiedon ja kuvan asiattomasti kävijästä. Turvakamerat voidaan integroida kiinteistöön ja yhdistää moneen eri laitteeseen.

 

Paikannusjärjestelmät

Reaaliaikaiset paikannusjärjestelmät, kuten asiakkaiden ’tunnistaminen’ ovesta sisään käydessä antavat operaattoreille mahdollisuuden seurata kuinka kauan tietyt käyttäjät viettävät aikaa tietyissä tiloissa. Näin saadaan käsitys asiakkaiden kulutustottumuksista.

 

Lukot

Enää ei ole syytä paniikkiin jos työntekijä on vahingossa unohtanut lukita tilat lähtiessään – tilat voidaan lukita älypuhelimeen tallennettujen koodien avulla. 

 

Älykäs kastelulaite

Langattomalla verkkoyhteydellä toimivat kasteluanturit toimivat yhteistyössä älypuhelimesi kanssa ja mittaavat reaaliajassa kasvien lämpötilan, auringon saannin, kosteuden ja lannoitteen määrän.

 

Kokoustilasovellus

IoT:tä voidaan hyödyntää myös eri tavoin kokoustiloissa. Kokoustilat voidaan paitsi varata älypuhelimen kautta, mutta myös varaustunnistus ja esimerkiksi powerpoint:n esittäminen voidaan hoitaa langattomasti ja automaattisesti IoT:n avulla. 

 

Parkkisensorit

Parkkisensoreiden avulla vapaan parkkipaikan voi löytää älypuhelimen tai auton navigointilaitteen avulla, mikä helpottaa monen aamuruhkalaisen työmatkaa. 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo