COVID-19 pakottaa yritykset leikkamaan toimitiloista, vuokrasopimuksista ja työntekijöistä

COVID-19 pakottaa yritykset leikkamaan toimitiloista, vuokrasopimuksista ja työntekijöistä

01
syys
2020
Steen Uno
Kansainväliset kiinteistömarkkinat ovat korona-lockdown mylleryksessä kun toimitilat ovat jääneet tyhjilleen, toimistohotellien asiakkaat ovat jääneet kotiin ja sijoittajat odottavat parempia aikoija. MatchOfficen COVID-19 kyselytutkimus kertoo lisää.
01
syys
2020
Steen Uno


Steen Uno

 

Jopa joka neljäs viidesta toimistohotelliyrityksestä Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa näkevät, että koronan vaikutukset ovat merkittävät myös pitkällä aikavälillä.

Kansainvälinen korona-taantuma on iskenyt joka kolmanteen Euroopan yrityksistä (73%) sekä Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa jopa joka yhdeksään kymmenestä yrityksestä (88%).

Korona on pakottanut yritykset pienentämään toimintojaan ja vähentämään menoja. Euroopassa joka seitsemäs yritys kymmenestä ovat pienentäneet kulujaan. Jopa 58% yrityksistä Aasiassa ovat tehneet leikkauksia kun sama luku Euroopassa on 38% ja Pohjois-Amerikassa 25%. 

Markkinatilanne on siis varsin synkkä kuten käy ilmi MatchOffice kansainvälisestä korona-tutkimuskyselystä, COVID-19 Survey Report 2020, joka selvitti korona vaikutuksia kiinteistömarkkinoilla. 

Leikkaukset

“Tällä hetkellä vuokranantajat ja vuokralaiset ympäri maailman ovat suuren paineen alla pienentää menoja ja sopeutua ‘uuteen normaaliin’ uudelleen arvioimalla toimitilatarpeita ja organisoimalla työtilat uudelleen vastaamaan uusia terveys- ja tilavaatimuksia.”

”Suurin osa kyselyyn vastanneista yrityksistä ymmärtävät, että tilanne vaatii uudenlaisia toimia ja toimitilatarpeita on pienennettävä. Korona vaikutukset ovat tuntuvat ja monen toimistohotellin on myös vähennettävät työntekijöitä”, kommentoi MatchOfficen toimitusjohtaja, Jacob Dalhoff. 

 

 



MatchOfficen COVID-19 kyselytutkimuksen mukaan jopa seitsemän kymmenestä Eurooppalaisesta yrityksestä 
joutuu pienentämään toimintojaan ja jopa joka kolmas joutuu myös vähentämään työntekijöitä määrää. 
                                       
Kuva: iStock

 

Kyselytutkimuksen mukaan, joka toteutettiin elokuussa 2020 ja johon osallistui 1,172 toimistohotellia 53 maasta, kansainvälinen korona-kriisi on muovannut käsityksiä etätöistä: nyt 42% amerikkalaisista, 52% eurooppalaisista ja jopa 77% aasialaisista työntekijöistä kokee kotitoimiston positiivisena. 

“Tutkimuksemme osoitti, että markkinoiden ja yhteiskuntien avautuessa, jopa puolet kaikista yrityksistä Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa ovat sopeutuneet hyvin etätyötapoihin ja käsitykset kotona työskentelystä  ovat positiivisia”, toteaa Jakob Dalhoff. 

 

Toimitilamuutokset

Viimeiset tutkimukset kiintestömarkkinoilta kertovat samaa tarinaa, että pandemia on muuttanut yritysten tilatarpeita radikaalisti. Etätyö ja leikkaukset ovat oletettavasti kauaskantoisia ja monet yritykset lienee tarvitsevan vähemmän toimitilaa myös tulevaisuudessa. 

Englannissa jopa joka kolmas yrityksistä arvioivat, että COVID-19 pakottaa yritykset leikkauksiin ja pienentämään toimintoja, mikä tarkoittaa pienempiä toimitiloja. Monella yrityksellä on nyt valmiit strategiat, miten leikata toimintoja porrastetusti, kun monet ovat jo muuttaneet pienempiin tiloihin ja leikanneet menoja...

   


 



MatchOfficen uusi tutkimus osoittaa, että 75% Eurooppalaisista 
toimitilayrittäjistä näkee korona-pandemian seuraukset merkittävinä yritystoiminnalle.                   
Grafiikka: MatchOffice

 

 

Aasian markkinoilla, sijoitusjätti Morgan Stanley ennustaa, että korona-etätyöskentely on jo nyt selkeästi muuttanut työntekemisen tapoja markkinoilla. 

Aasialaiset yritykset ovat keskimäärin jo nyt lopettaneet 3- 9 % toimitilavuokrasopimuksistaan, joka tuo yrityksille noin 10 – 15 % säästöt seuraavien kolmen vuoden aikana...

Yksi uusia omaksuttu malli on jaettu työpiste. Esimerkiksi jos yksi työntekijä tekee yhden etätyöpäivän viikossa, se tuo yritykselle säästöjä keskimäärin jopa 20%, arvioi Stanley Morgan. Jaetut työpisteet ja toimistohotellit ovat täydellinen ratkaisu yrityksille, jotka tulevaisuudessa yhdistävät etätyöskentelyn joustavasti toimistomalliin. 

 


New normal 

The MatchOffice COVID-19 Survey Report 2020 osoittaa selvästi, miten toimitilojen tarjoajat ympärimaailman paraikaa pyrkivät sopeutumaan niin sanottuun uuteen normaaliin. Paitsi toimitilojen muuttuneeseen kysyntään mutta myös uusiin terveys- ja tilavaatimuksiin. 

Koronan seurauksena kuusi kymmenestä yrityksestä Euroopassa on muokannut toimitilat uusiin terveysstandardeigin ja uudelleen organisoineet työpisteet toimistossa uuteen toimintamalliin.

 

 



“On selvää, että kiinteistömarkkinat ovat haasteellisten aikojen edessä ja muutokset asettavat suuria 
 vaatimuksia kaikille kun yritykset vähentävät toimitilojaan”, 
summaa Jakob Dalhoff, MatchOfficen toimitusjohtaja. 

 

“Nyt näemme, että kansainväliset suuret toimitilayrittäjät ovat alkaneet avata oviaan, onneksi. COVID-19 tutkimuksemme osoittaa, miten etätyö toisaalta vähentää yritysten tilan tarvetta mutta toisaalta lisää tarvetta joustaville toimitiloille.” 

”On selvää, että kiinteistömarkkinat ovat haasteellisten aikojen edessä. Muutokset asettavat tiukkoja vaatimuksia monelle toimitilatarjoajalle ja monien tulee uudelleen arvioida vuokrausehdot ja sopeutua muuttuneeseen kysyntään”, ennustaa Jakob Dalhoff. ●

 

 

Read the MatchOffice COVID-19 Survey Report 2020


                                                                                                                  

 

Read more:
Jdsupra.com: How the Pandemic Will Change Office Leases
Kalkinemedia.com/uk: Business Leaders Predict Office Downsizing
Personneltoday.com: Office rents tumble as leading firms back homeworking

 

 

 

Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo