11 vinkkiä keskittymiskyvyn parantamiseen toimistoympäristossä

11 vinkkiä keskittymiskyvyn parantamiseen toimistoympäristossä

27
tammi
2016
Petra Teräntö
Keskittymiskykymme työssä herpaantuu helposti jos mielessämme on muita ’tilaa vieviä’ ajatuksia tai jos työpaikalla on paljon häiriötekijöitä. Lue 11 käytännön vinkkiä, miten keskittymiskykyä voi harjoittaa toimistotyössä.
27
tammi
2016
Petra Teräntö

Tutkimukset osoittavat, että keskittymisen palautuminen voi viedä jopa 20 minuuttia. Keskittymistä herpaannuttavia tekijöitä ovat muun muassa hälyttävä puhelin, sähköposti tai muu taustamelu työpaikalla. Keskittymisvaikeuksia aiheuttava melusaaste aiheuttaa myös väsymystä ja laskee täten suorituskykyä entisestään.  

Olemme keränneet 11 vinkkiä, joiden avulla voit vähentää häiriötekijöiden määrää toimistotyössä lisäten samalla keskittymis- ja suorituskykyä sekä työssä viihtyvyyttä.  

 
1. Syö terveellisesti
Olet mitä syöt sanonta pätee myös ajatteluun. Ruokavaliolla on merkittävä vaikutus keskittymiskykyyn ja siihen kuinka kauan pystymme kesittymään. Oikeanlainen ruokavalio tukee aivojen terveyttä. Keskittymiskykyyn vaikuttavia ruokaineita ovat täysviljatuotteet, tuoreet vihannekset ja hedelmät, pähkinät ja siement, kala- ja levätuotteet sekä vähärasvainen liha ja kananmunat.

2. Sulje puhelin
Olemme kaikki tietoisia siitä, kuinka kännykän värinä tai Facebook-viesti siirtää huomiomme muualle. Tutkimusten mukaan älypuhelimet nostavat huomattavasti stressitasoamme ja ovat yksi eniten stressiä aiheuttavista välineistä nyky-yhteiskunnassa. Onkin hyvä idea pitää puhelin suljettuna työpäivän ajan. 

3. Istu ergonomisesti
Epämukava tuoli voi vaikuttaa keskittymiskykyymme merkittävästi. Valitse siis työtuoli, jolla on hyvä istua ja joka tukee ergonomista asentoa ja ryhtiä. 

4. Liiku
Liikunta pitää aivomme virkeinä ja onkin hyvä idea liikkua myös työpäivän aikana. Tämä ehkäisee myös kulumia, suonitukoksia, niska-hartiaongelmia ja muita terveydellisiä haittoja. Kropan voi pitää liikkeessä esimerkiksi kävelemällä toimistossa, seisomalla tai tekemällä pieniä verenkiertoa lisääviä harjoituksia työpöydän ääressä, sekä pitämällä ’kävelylenkki-palavereja’. 

5. Sulje laitteet
Onko käytössäsi muita laitteita tai tabletteja, joita normaalisti käytät musiikin kuunteluun tai uutisten lukemiseen ja jotka eivät ole välttämättömiä itse työnteon kannalta? Nämä on hyvä joko sulkea tai jättää kotiin, sillä jo laitteiden läsnäolo voi haitata työntekoa.

6. Pidä yllä järjestystä
Pidä työhön liittyvät paperit, tavarat ja välineet omilla paikoillaan ja hyvässä järjestyksessä. Pidä näkyvillä ja välittömässä läheisyydessä vain ne työvälineet, joita juuri sinä hetkenä tarvitset. Tyhjennä pöytäsi kaikesta tarpeettomasta kuten tyhjistä kahvikupeista ja paperiroskista, sillä nämä myös osaltaan herpaannuttavat keskittymistä.

7. Mittaa työntekoon kuluva aika
Ota aikaa ja tarkista kuinka paljon olet ehtinyt tehdä töitä yhden tunnin aikana. Henkilökohtaisten aikaansaannosten mittaaminen ajankäytön näkökulmasta auttaa sinua kehittämään keskittymiskykyäsi.

8. Lista työtehtävistä
Tee lista päivän aikana suoritettavista työtehtävistä. Tämä antaa sinulle kokonaiskuvan ja vähentää stressin mahdollisuutta.

9. Palkitse itsesi
Ole ylpeä itsestäsi kun saavutat itsellesi asettamat tavoitteet. Palkitse säännöllisesti itsesi vaivannäon päätteeksi ja tulosten toteuduttua. Tämä motivoi sinua jaksamaan työssäsi paremmin. Palkinnot kannustavat sinua myös jatkossa olemaan tehokas työssäsi.

10. Visualisoi tavoitteesi
Voit merkitä tavoitteesi listalle ja laittaa listan näkyvälle paikalle työpöydälle. Katso listaa joka päivä jotta muistat, mistä syystä teet työtäsi ja mitä haluat saavuttaa. 

11. Kuuntele musiikkia
Tutkimusten mukaan klassisen musiikin kuten Mozartin kuuntelu voi joskus olla parempi kuin täysi hiljaisuus. Tämä pitää erityisesti paikkaansa kun koetamme keskittyä vaativampaan työtehtävään.  ●
Jäsenyytemme
  • MatchOffice yhteistyölogo
  • MatchOffice yhteistyölogo