Intro

Vantaalla sijaitsee Suomen suurin lentoasema ja yrityskeskukset Vantaa on kaupunki pääkaupunkiseudulla, Etelä-Suomen Uudellamaalla. Vantaan naapurikuntia ovat etelässä Helsinki, lännessä Espoo, luoteessa Nurmijärvi, pohjoisessa Tuusula ja Kerava sekä idässä Sipoo. Vantaan väkiluku on Suomen neljänneksi suurin: 215 022 asukasta tammikuun 2016 lopussa. Vantaalle ovat Espoon ja Nurmijärven tapaan ominaisia esikaupunkimaiset lähiöt, ja yhden selkeän keskustan puuttuminen.

Vantaalla sijaitsee Suomen suurin lentoasema, Helsinki-Vantaan lentoasema, joka tuo paljon niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia vierailijoita Vantaalle. Vantaan maamerkkeihin kuuluvat muun muassa Tiedekeskus Heureka, Vantaan kaupunginmuseo ja Myyrmäkitalo. Vantaalla juhlittiin perinteistä Ankkarockia aina vuoteen 2010 asti, ja nykyään suosittu kesäfestivaali on Tikkurilassa järjestettävä Tikkurila-festivaali. Maastoltaan Vantaa on pääosin alavaa aluetta, ja Länsi-Vantaata halkoo Vantaanjoki, ja Itä-Vantaalla virtaa Keravanjoki. Järviä Vantaalla on suhteellisen vähän, ja ne ovat pieniä. Vantaata halkovat jokilaaksot savikkoineen ovat olleet aiemmin täynnä reheviä lehtoja, mutta nykyisin suurelta osin viljelysmaata.

Vantaan, kuten sen naapurienkin, ilmasto on viileänlauhkea, kylmätalvinen ja lämminkesäinen ilmasto. Vantaalta kotoisin olevia julkisuuden henkilöitä ovat muun muassa Mika Häkkinen, Mikko ja Jarkko Ruutu, Anna Abreu ja Ville Peltonen. Vantaa tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia perusopetukseen: Vantaalla on tällä hetkellä 44 suomenkielistä ja 5 ruotsinkielistä peruskoulua. Vantaalla toimii yhdeksän lukiota, ammattikorkeakouluopetusta tarjoavat Metropolia ja Laurea, ja kansakouluna toimii Vantaan aikuisopisto. Tämän lisäksi Vantaalla toimii muutamia muita ammattikouluja ja yksityisiä musiikkiopistoja. Koulutusmahdollisuuksista siis ei ainakaan ole pulaa. Liikunta- ja ulkoilumahdollisuukset Vantaalla ovat erinomaiset, ja koko Vantaan alueella löytyy useita liikuntapuistoja, ulkoilureittejä ja latuja.

Alueen historia

Ruotsista 1300-luvulla tulleet uudisasukkaat asettuivat asumaan nykyisen Vantaan alueelle. Vantaan alkuperäinen nimi, Helsingin pitäjä, sai nimensä Vantaa keskusuudisasukkaiden nimeämän Helsinginjoen mukaan, joka virtasi nykyisen Vantaan läpi. Varhaisin säilynyt asiakirjamaininta Helsingin pitäjästä, nykyisestä Vantaasta, on vuodelta 1351, jota pidetään kaupungin virallisena synnyinvuotena. Helsingin kirkkopitäjä syntyi 1370–1390-luvuilla, ja pyhän Laurin kivikirkko valmistui sinne vuonna 1460. Kirkkorakennus sijoitettiin hyvien kulkuyhteyksien solmukohtaan Vantaanjoen ja Keravanjoen lähelle. Tämä kirkko on vielä pystyssä tänäkin päivänä, ja on näin ollen pääkaupunkiseudun vanhin rakennus.

Vuonna 1865, kun kunnallishallinnosta annetun asetuksen mukaisesti perustettiin maalaiskuntia, siihenastisen Helsingin pitäjän nimeksi muutettiin Helsingin maalaiskunta. Helsingin maalaiskunta muutettiin Vantaan kauppalaksi kuuluisan Vantaanjoen mukaan vuonna 1972, ja tämä nykyiseksi Vantaan kaupungiksi vuonna 1974. Vantaan kaupungin nimi on siis verrattain hyvin nuori. Toisen maailmansodan seurauksena Vantaalle oli syntynyt jo 1940-luvulla uusia taajamia, joita asuttivat pääasiassa siirtoväki ja rintamamiehet. 1950-luvulla syntyivät ensimmäiset kerrostaloryhmät Tikkurilaan, Satomäkeen ja Vaaralaan, jonka jälkeen maaltamuutto vauhditti kerrostalorakentamista. Asukasluku kasvoi yli 10 000:lla vuonna 1970.

Alueen infrastruktuuri

Vantaan julkinen liikenne sekä kulkuyhteydet ovat erittäin hyvät ja vaivattomat. Helsinki-Vantaan lentoasema on Suomen päälentoasema, ja se sijaitsee mukavasti Kehä III:n reunalla Vantaan vilkkaassa itäosassa. Helsinki-Vantaan lentoasemalle pääsee helposti niin omalla autolla kuin bussilla, joka lähtee Helsingin keskustasta Rautatieaseman kupeesta. Kehäradan avauduttua lentokentälle pääsee nykyään vaivattomasti myös junalla. Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitsee myös useita toimitiloja, jossa on tarjolla sekä toimistoja että toimistohotelleja. Vilkkaan lentokentän läheisyys tekee sijainnista houkuttelevan erityisesti ulkomaisten yritysten keskuudessa. Vantaata halkoo kolme rautatietä: päärata, joka kulkee Itä-Vantaan läpi ja Vantaankosken rata, joka jatkuu Vantaankoskelta aina Länsi-Vantaalta Kehäratana Kivistön ja lentoaseman kautta Vantaan Tikkurilaan. 

Helsinki-Vantaalla sijaitsee monia toimistohotelleja Vantaalla sijaitsevia rautatieasemia on 14, ja Vantaan junat ovat lähijunia. Vantaan Tikkurilassa pysähtyvät myös useimmat kaukojunat, ja jopa Venäjälle asti kulkevat junat. Tikkurilasta on hyviä yhteyksiä muualle Suomeen junateitse. Vantaan läpi kulkee kolme moottoritietä, Tuusulan-, Hämeenlinnan- ja Lahdenväylä. Useimmat pääkaupunkiseudun liikennettä välittävät väylät kulkevat myös Vantaalle, kuten Kehä III, Vihdintie ja Porvoonväylä. Vantaan linja-autoliikenne on hyvin kattava, linjoja on yli sata, joista suurin osa on kaupungin sisäisiä linjoja, ja joista osa kulkee myös Espooseen ja Helsinkiin. Vantaan pikavuoropysäkeistä sijoittuvat Hämeenlinnanväylälle esimerkiksi Kaivoksela, Martinlaakso ja Keimolanportti, Tuusulanväylälle Tammisto sekä Tuusulanväylän ja lentoaseman välille kuuluisa Vantaanportti ja Ilmakehä.

Vantaan liikenneyhteydet ovat erinomaiset ja Vantaalta on helppoa ja nopeaa matkustaa esimerkiksi Helsingin keskustaan, Espooseen tai kauemmaksikin. Parkkipaikkoja yksityisautoille Vantaalla on suhteellisen hyvin tarjolla ja parkkipaikat ovat useimmiten helposti saavutettavissa ja edullisia.

Yritysalue

Vantaan kaupungin talous on viime aikoina parantunut entisestään. Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat kunnassa 0,22 prosenttia vuonna 2016 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat laskivat 1,25 prosenttia. Kallein asuinalue neliöhinnoiltaan oli Tammisto. Vantaa oli kalleimpien kuntien listalla numerolla 4, heti Kauniaisen, Helsingin ja Espoon jälkeen. Vertauksen vuoksi sanottakoon, että vuoden 2016 ensimmäisellä vuosineljänneksellä vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta Vantaalla oli 2696 euroa, pääkaupunkiseudulla 3970 euroa ja muualla Suomessa 1842 euroa. Hintatasoltaan Vantaa on siis Helsinkiä ja Espoota huomattavasti edullisempi, vaikka nämä kolme naapurikaupunkia ovat kartalla vieretysten. Vantaalla sijaitsee useita toimitiloja ja monet yrityksen, sekä yksityisen että julkisen puolen yritykset, ovat vuokranneet toimitilat Vantaalta.

Monet yritykset ja ostoskeskukset ovat levinneet laajalle koko Vantaan alueelle, koska Vantaalle ovat tyypillisiä esikaupunkimaiset lähiöt eikä kaupungilla siisVantaalle on sijoittunut toimistohotelleihin monia kansainvälisiä yrityksiä ole selkeää keskustaa. Etenkin Itä-Vantaa koetaan ns. teollisuusalueeksi, jolla sijaitsevat useat toimitilat, toimistohotellit ja yritysten päätoimistot. Vantaalla sijaitsevia, tunnettujen yritysten pääkonttoreita ovat muun muassa suomalaisten rakastama Fazer, Finnair, Ikea, Pekkaniska ja Veikkaus. Vantaan teollisuusalueilla, suurimmaksi osaksi lentokentän tuntumassa, sijaitsee useita toimitiloja etenkin yrityksille, jotka tarvitsevat paljon tilaa: esimerkiksi tavaran varastointi, pakkaus ja toimitus vaativat runsaasti pinta-alaa toimiakseen.

Vantaalla sijaitsee useita pieniä ja suuria ostoskeskuksia, kuten uudistettu Martinlaakson ostoskeskus, tunnettu Myyrmanni Vantaan Myyrmäellä, Hakunilan ostoskeskus sekä suurimpana kaikista, suosittu kauppakeskus Jumbo ja viihdekeskus Flamingo lentoaseman tuntumassa. Kauppakeskus Jumbo ja sen naapuri Flamingo, ovat noin viiden minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan lentoasemalta, ja puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta. Näiden ostoskeskusten läheisyydessä on vuokrattavana myös toimistohotelleja. Kyseiset kauppakeskukset vetävät puoleensa kävijöitä hieman kauempaakin, aina Nurmijärveltä ja Riihimäeltä asti, sillä keskuksissa on satoja kauppoja, hotelli, elokuvateatteri sekä ravintoloita ja baareja. Jumbo ja Flamingo ovat kiistatta Vantaan suosituimpia ostoskeskuksia, ja kokonsa puolesta ovat verrattavissa Helsingin Kampin ostoskeskukseen ja Espoon Isoon Omenaan. Muita ostoskeskuksia ovat muun muassa Isomyyri, Martinkeskus ja kauppakeskus Viisari, jotka palvelevat lähinnä paikallisia asiakkaita.

Ostovoima

Vantaan väkiluku on tällä hetkellä 215 022, joista 0-14-vuotiaita on 18,1 %, 15-64-vuotiaita 67,4 % ja yli 64-vuotiaita 14,5 %. Vantaan kaupungin talous ei ole ollut hyvässä kunnossa viime aikoina, vaikkakin pahin talouskriisi on kaupunginjohtajan mukaan onneksi jo ohi. Vantaa alkoi velkaantua jo 2000-luvun alussa osaksi valtion tuen pienentymisen takia. Lapsiperheiden suuren määrän takia Vantaan sosiaalimenot ovat sen naapurikuntia paljon suurempia. Vantaa ei ole kuitenkaan vähentänyt työntekijöidensä määrää. Menot on saatu pysymään kurissa ja kaupungin tulot – sekä verot että valtionosuudet – ovat kasvussa. Vantaalla asuu korkeastikoulutettua väestöä

Vaikka Vantaalla on runsaasti hyvin koulutettuja ja suurituloisia veronmaksajia, Vantaa siirtää suuren osan verotuloistaan köyhemmille kunnille verotulotasauslakiin liittyen, mikä selittää kunnan velkaantuneisuutta ja julkisten palveluiden kehnoutta. Tilastokeskuksen StatFin-tilastopalvelun mukaan Vantaa tarjosi vuonna 2003 yhteensä 94 361 työpaikkaa, joista 67 %, noin kaksi kolmasosaa, muodosti yksityinen sektori.

Mielenkiintoisen tulevaisuuden mahdollisuuden Vantaalle ja koko pääkaupunkiseudulle tarjoaa viimeinkin avattu Kehärata. Kehärata mahdollistaa huomattavan sekä asuntojen että työpaikkojen määrän lisääntymisen tarjoten suoran junaratayhteyden pääradasta lentoasemalle. Tämän seurauksena liikkuminen muualta pääkaupunkiseudulta Vantaalle ja Vantaalta pääkaupunkiin tai Espooseen helpottuu suuresti. Vantaa vetää puoleensa vierailijoita lähikunnista ja jopa vähän kauempaakin. Tähän pääasiallisena syynä ovat erinomaiset ostosmahdollisuudet kauppakeskus Jumbossa ja viihdekeskus Flamingossa, Helsinki-Vantaan lentoasema sekä Vantaan alueella sijaitsevat useat työpaikat. Vantaalla on myös suosittu huonekaluliike Ikea, jossa vierailee päivittäin satoja Vantaan sisältä ja myös muualta pääkaupunkiseudulta tulevia asiakkaita.

Pysäköinti

Vantaalla pysäköinnin järjestämisestä vastaavat pääosin yksityiset tahot. Asukkaat pysäköivät joko omilla tai vuokraamillaan autopaikoilla. Liiketilojen ja muiden palveluiden pysäköinti on yleensä sijoitettu kiinteistöjen pihoille tai erillisiin parkkihalleihin. Katujen varsilla sallitaan täydentävää yleistä pysäköintiä, kunhan se tapahtuu liikennettä häiritsemättä ja liikenneturvallisuutta vaarantamatta. Kadunvarsilla sekä kaupungin yleisillä pysäköintialueilla pysäköinti on maksutonta, mutta yleensä kuitenkin aikarajoitettua. Rajoituksia on kymmenestä minuutista aina 24 tuntiin. Keskustoissa aikarajoitukset ovat yleensä tiukemmat, jotta paikkoja voi hyödyntää mahdollisimman moni.

Verrattuna Helsingin ja Espoon pysäköintiin, Vantaalla pysäköinnin löytäminen on helppoa. Helsingin ja Espoon alueella parkkeeraus maksaa tuplasti enemmän. Yritykset ja liiketilat järjestävät asiakkailleen pääosin erittäin kattavan parkkialueen, jonka käyttö on aikarajoitettua, mutta maksutonta. Kadun varsilta on helppo löytää parkkipaikkoja paivan aikana, mutta alkuillasta paikat alkavat täyttymään. Hyvia kadunvarsipaikkoja löytyy helposti esimerkiksi Martinlaaksosta ja Tikkurilasta. Tammiston, Variston ja Veromiehen alueella on hyvin järjestettyjä parkkialueita, eika siella usein tarvitse parkkeerata autoaan kadun varteen.

Kehitysnäkymät

Vantaan kehitysnäkymät ja uudet toimistohotellikiinteistöt Vantaa on vierailijoille houkutteleva sen rajattomien ostosmahdollisuuksien vuoksi. Kauppakeskus Jumbossa ja viihdekeskus Flamingossa voi viettää helposti koko päivän tehden ostoksia, ruokaillen ja itseään hemmotellen. Tekemistä on niin aikuisille kuin lapsille, joten koko perhe voi viettää hauskan ja rentouttavan päivän yhden katon alla. Kyseiseen keskukseen matkustetaan kauempaakin. Vantaalla on myös kuuluisa Tiedekeskus Heureka, joka on koko perheelle sopiva, ja kiinnostavaa tekemistä riittää koko päivän. Suosittu Fazerin myymälä sekä kaikkien tuntema huonekaluliike Ikea houkuttelevat myös kävijöitä. Vaikka Vantaan nähtävyydet ja ostoskeskukset ovat levinneet koko Vantaan alueelle, ei paikasta toiseen kulkeminen ole erinomaisten julkisten kulkuyhteyksien ansiosta aikaavievää, joten vierailijoiden on helppo käydä eri puolilla Vantaata saman päivän aikana. Vantaan

Tikkurilan keskustaa uudistetaan kovaa vauhtia, ja sinne rakentuu lähivuosina satoja uusia asuntoja, toimistoja ja toimistohotelleja. Uuden toimisto- ja liikekeskus Dixin ensimmäinen osa avattiin tammikuussa 2015, palvellen monipuolisesti alueella asioivia. Dixin yhteyteen rakennettu asemasilta yhdistää luontevasti Tikkurilan keskustan Jokiniemeen, toimien samalla junamatkustajien odotustilana. Dixin laajennusosa, jonka on suunniteltu valmistuvan keväällä 2017, kasvattaa keskustan palvelutarjontaa entisestään. Kivistön alue kasvaa voimakkaasti: alue saa uuden kaupunkikeskuksen ja Vehkalaan tulee seudullisesti merkittävä työpaikka-alue. Alueet toteutuvat vaiheittain. Vehkalan työpaikka-alueesta tulee vehreä ja vihreä. Se houkuttelee yrityksiä, jotka arvostavat hyviä joukkoliikenneyhteyksiä ja luonnonläheisyyttä.

Teollisuusalueet

Vantaan suurimpia teollisuusalueita ovat Tuupakka, Veromies, Varisto ja Petikko. Tuupakan liittymä Kehä III:lla on merkittävä kulkureitti Viinikkalan logistisille toimintayksiköille, jotka sijaitsevat Helsinki-Vantaan lentoaseman länsilaidalla. Veromiehen alueella on pienteollisuutta, liike- ja toimistotiloja ja kolme hotellia. Työpaikkoja on kaikkiaan 7 900. Variston yritysalue Kehä III:n eteläpuolella on liike- ja teollisuusaluetta, jota leimaavat pääosin Kauppakeskus Viisari ja sen suuret huonekalumyymälät. Kaupunginosa tunnetaan eteläosan tiiviistä teollisuus- ja kauppa-alueestaan, Petikon yritysalueesta, joka on saanut alkunsa 1950-luvulla perustetusta ja sittemmin puretusta Hämeenkylän tiilitehtaasta.

Vantaan Petikko on tunnettu ja vanha yritysalue

Vuonna 2001 Petikko työllisti noin 1800 henkeä. Näillä alueilla toimivat monien suurten yritysten konttorit ja julkisen sektorin virastot. Suurimpia yrityksiä, jotka toimivat näillä alueilla ovat muun muassa Finavia sekä lentoyhtiöt Blue1 ja Finnair, jotka sijaitsevat lentokentän kaupunginosassa, lentokentän kupeessa. Veikkaus ja Suomen Rahapaja, Shell Oy, ISS Palvelut, Tikkurila Oyj, Uponor Oyj ja Onninen Oy ovat muutamia suurimmista yrityksistä, jotka toimivat nailla Vantaan tunnetuimmilla teollisuusalueilla. Suomen suurimmat huonekaluliikkeet Isku, Asko sekä Masku toimivat Petikossa ja Varistossa, samoin kuin Stark, Väritukku ja Kodin1. Vantaan teollisuusalueilta löytyy liikkeitä ja toimitiloja toimialasta riippumatta ja yritystarjonta on monipuolinen. Vaikka suurimmaksi osaksi teollisuusaluetta hallitsevat suuret yritykset, on alueella tilaa myös pienemmille yrityksille, kuten leipomoille ja kuntosaleille.

Hotellit ja hostellit

Vantaan vilkkaimmalla alueella, lentokentän tietämillä, sijaitsee mukavia hotelleja vain muutaman minuutin päässä lentoasemalta. Lentokentällä sijaitsee Holiday Inn Helsinki-Vantaa Airport, joka sopii hyvin lyhyellä vierailulla oleville matkalaisille. Kyseinen hotelli on aivan lentokentän tuntumassa. Myös Cumulus Airport sijaitsee lentoaseman välittömässä läheisyydessä ja kyseiseltä hotellilta on maksuton kuljetus terminaaleihin. Näiltä hotelleilta pääsee kätevästi taksilla muutaman minuutin päässä sijaitseviin toimistohotelleihin. Hotelli Rantasipi Airport sijaitsee muutaman ajominuutin päässä lentoasemalta, ja on erittäin mukava vaihtoehto, jos haluaa päästä kauemmas lentokentän melusta.

Hotelli Rantasipi on 2 kilometrin päässä lähimmältä toimistohotelli Regukselta. Kyseiseen toimistohotelliin pääsee bussilla numero 415 aivan hotellin edestä ja matka kestää vain 12 minuuttia. Kävellenkin toimistohotellille menee vain 19 minuuttia. Vantaalla on Hotelli rantasipi sekä monia muita yrityshotelleja

Best Western Airport Hotelli Pilotti sijaitsee noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä lentoasemalta ja noin viiden minuutin matkan päässä kauppakeskus Jumbosta. Tämä hotelli on Kehä III:n varressa lähellä tie 45:n risteystä, joten tästä hotellista on helppo ja vaivaton päästä Helsinkiin ja Espooseen. Toimistohotelli Regus sijaitsee 6 minuutin bussimatkan päässä, ja jalankin toimistohotellille ehtii 11:ssa minuutissa. Break Sokos Hotelli Flamingo sijaitsee viihdekeskus Flamingossa, ostoskeskuksen sydämessä. Kyseinen hotelli on noin viiden minuutin ajomatkan päässä lentokentältä, ja kaikki ostoskeskuksen mukavuudet ovat käden ulottuvilla. Lähimmille toimistohotelleille ehtii alle kymmenessä minuutissa bussilla, neljässä minuutissa taksilla ja kävellen 12:ssa minuutissa. Toimistohotelli Regus ja Business Park Leija sijaitsevat vain kilometrin päässä. Neljän tähden Original Sokos Hotel Vantaa on noin viidentoista minuutin päässä lentoasemalta ja kauppakeskus Jumbosta, aivan Tikkurilan juna-aseman tuntumassa.