Intro

Vuokraa toimisto Vantaalta läheltä luontoa
Vantaalla on paljon luonto- ja virkistysalueita

Pääkaupunkiseutuun kuuluva Vantaa on kaupunkina vireä ja vilkas. Reilulla 200 000 asukkaallaan Vantaa on Suomen neljänneksi suurin kaupunki. Vantaan kaupunkirakenteelle on ominaista esikaupunkimaiset lähiöt sekä varsinaisen keskustan puuttuminen. Vantaa jakautuu 61 kaupunginosaan ja seitsemän suuralueeseen: Myyrmäen, Kivistön, Aviapoliksen, Tikkurilan, Koivukylän, Korson ja Hakunilan suuralueisiin. Vantaa on tunnettu Suomen suurimmasta lentokentästä, Helsinki-Vantaan lentoasemasta.

Lentokenttäalueella, Aviapoliksessa, pitää kotipaikkaansa monet kansalliset ja kansainväliset yritykset, joiden toimistot sijaitsevat alueella. Lentoasema jakaa myös koko kaupungin karkeasti kahteen osaan. Itä-Vantaalla sijaitsee suurin väestökeskittymä sekä kaupungin hallinnollinen keskus. Vantaan suosituin nähtävyys on Tikkurilassa sijaitseva tiedekeskus Heureka, jossa vierailee vuosittain noin 300 000 kävijää. Heureka onkin yksi maamme suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Muita kaupungin nähtävyyksiä ovat muun muassa Vantaan Pyhän Laurin kirkko, Seutulan kappeli, Sotungin kylä ja Kuninkaantie.

Luonnosta nauttiville tutustumisen arvoisia paikkoja ovat ainakin Vantaankoski, Kuusijärven ulkoilukeskus sekä Sipoonkorven kansallispuisto. Vantaalta  löytyy erilaisia elämyksiä myös kulttuurin ja taiteen ystäville. Laadukasta ohjelmaa tarjoavat esimerkiksi Teatteri Vantaa sekä konserttitalo Martinus. Kaupungin museoista esimerkiksi Vantaan kaupunginmuseo, Suomen ilmailumuseo ja Vantaan taidemuseo tarjoavat monenlaista nähtävää. Suosittuja vantaalaisia tapahtumia ovat esimerkiksi Vantaan musiikkijuhlat, Ankkarock sekä Tikkurila-festivaali. Omanlainen nähtävyytensä on myös Pakkalassa sijaitseva Kauppakeskus Jumbo sekä kauppakeskuksen yhteydessä toimiva vapaa-aika-, hotelli- ja viihdekeskus Flamingo. Ostosten teosta pitävien kannattaa tutustua myös Tikkurilan asemalla sijaitsevaan toimisto- ja liikekeskus Dixiin. Lisätietoja kaupungin nähtävyyksistä ja tapahtumista.

Alueen historia

Vantaan edeltäjän, Helsingin pitäjän, historia ulottuu ainakin 1300-luvulle saakka. Helsingin pitäjästä tuli Helsingin maalaiskunta vuonna 1865. Nimi muuttui Vantaan kauppalaksi vuonna 1972 ja 1974 Vantaasta tuli kaupunki. Vantaan historian merkkitapahtumiin kuuluu esimerkiksi Pyhän Laurin kivikirkon rakentamisen aloittaminen 1450-luvun lopussa. 1720-1730 -luvulla silloinen Helsingin pitäjä nousi yhdeksi Suomen varhaisteollisuuden tärkeistä keskuksista. Alueen vesisahat muodostivat sen ajan mittakaavassa mitattuna huomattavan vientiteollisuuskeskittymän. 1700-luvulla löytyneiden malmiesiintymien varaan perustettiin 1800-luvun alussa Vantaan Ruukki.

Pääkaupungin siirto Turusta Helsinkiin oli vaikuttamassa silloisen Helsingin pitäjän kehitykseen yhdeksi Suomen suurimmista kaupungeista. Seutulan lentoasemaa alettiin rakentaa 1950-luvun alussa Helsingin olympialaisia varten. Nykyään Helsinki-Vantaan lentoasemana tunnettu lentokenttä ohjasi keskeisesti myös kaupungin rakennetta jakamalla kunnan kahtia. Lentoasema toi ympäristöönsä runsaasti liikennettä ja teollisuutta, ja Vantaa tunnetaankin kansainvälisesti ilmailukaupunkina.

Alueen infrastruktuuri

Aviapoliksen vuokrattavat toimistot ovat suosittuja
Aviapolis on Vantaan vilkkaimpia yrityskeskuksia

Vantaa on osa Helsingin seudun liikennettä, joten julkisilla kulkuvälineillä matkustaminen sujuu nopeasti ja joutuisasti. HSL:n matkakortilla pääsee kulkemaan paitsi Vantaan, myös Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen ja Sipoon alueella. Vantaalle jo ennestään keskeinen raitioliikenne monipuolistui vielä entisestään, kun Kehärata avautui matkustajaliikenteelle kesällä 2015. Vantaankosken radan ja Pääradan toisiinsa yhdistävä rata loi uuden junaliikenteen poikittaisyhteyden Vantaalle. Samalla avautui myös yhteys Helsingin keskustan, Helsinki-Vantaan lentoaseman ja muun Suomen välille. Vantaalla asemanseudut ovat perinteisesti olleet merkityksellisessä asemassa ja asemanseutujen kehittämiseen panostetaan myös nyt ja tulevaisuudessa. Viime aikoina Kehäradan valmistuminen on kiihdyttänyt uusien asuin- ja työpaikka-alueiden kehittämistä. Asemanseuduilla sijaitsee runsaasti myös vuokrattavaa toimistotilaa. Sen lisäksi että kaupungin sekä pääkaupunkiseudun alueella kulkeminen on vaivatonta, Vantaalta on hyvät liikenneyhteydet sekä muualle Suomeen, että ulkomaille.

 Vantaalla sijaitseva Helsinki-Vantaan lentoasema on Suomen suurin lentoasema, jonka kautta kulkee noin 90 % Suomen kansainvälisestä lentoliikenteestä. Lentoaseman matkustajamäärä on vuodessa yli 16 miljoonaa matkustajaa ja lentoonlähtöjä ja laskeutumisia tehdään päivässä keskimäärin yli 500. Kaukojuna- ja lentoliikenteen yhdistävä Kehärata on nopeuttanut ja helpottanut lentoasemalle matkustamista entisestään. Helsinki-Vantaan lentoasema onkin sijoittunut Euroopan parhaiden asemien joukkoon useissa eri vertailuissa. Vantaan lentokenttäalue on myös Suomen nopeimmin kasvava yritysalue, jossa sijaitsee lukuisat Vantaan toimistot ja muut toimitilat. Vantaan läpi kulkee myös kolme moottoritietä: maakunnallinen Tuusulanväylä sekä valtakunnalliset Hämeenlinnan- ja Lahdenväylät. Tämän lisäksi useimmat pääkaupunkiseudun liikennettä välittävät päätiet, kuten Kehä III, Vihdintie, Hämeenlinnanväylä, Tuusulanväylä, Lahdenväylä ja Porvoonväylä, kulkevat kaupungin läpi.

Yritysalue

Yrityskeskuksissa on vapaita vuokrattavia toimistoja
Tikkurilassa on useita yrityskeskuksia

Vantaalla vuokrattava toimistotila on pääsääntöisesti huomattavasti halvempaa kuin Helsingissä. Vantaan toimistotilojen keskimääräisissä vuokratasoissa on kuitenkin melko suuria alueellisia eroja. Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitsevassa Veromiehessä toimistotilojen vuokrat ovat olleet keskimäärin 18,18 € / m2 / kk. Viertolassa toimistotilojen vuokrat ovat puolestaan olleet keskimäärin 18,11 € / m2 / kk. Vuokrattavaa toimistotilaa saa Pakkalasta keskimäärin 16,19 € / m2 / kk hintaan ja Tikkurilasta 14,95 € / m2 / kk. Myyrmäessä vuokrattavien toimistotilojen hintataso on ollut 13,15 € / m2 / kk. Myös Vantaan liiketilojen vuokratasoissa on alueellisia eroja. Tammistossa ja Pakkalassa vuokrataso on ollut 36,34 € / m2 / kk, uusien vuokrasopimusten osalta mediaanivuokra on ollut 48,85 € / m2 / kk. Sen sijaan esimerkiksi Myyrmäestä liiketilaa on saanut alle 15 € / m2 / kk.

Vantaalta löytyy lukuisia ostosmahdollisuuksia. Tutustumisen arvoisia ovat esimerkiksi kaupungin monet kauppakeskukset, liikepuistot sekä second hand -liikkeet ja kirpputorit. Vantaan ehdottomasti suosituin ostospaikka on Pakkalassa sijaitseva Kauppakeskus Jumbo. Kauppakeskuksen yhteydessä toimii myös vapaa-aika-, hotelli- ja viihdekeskus Flamingo. Kauppakeskus Jumbossa on erittäin laaja valikoima erilaisia liikkeitä. Saman katon alta löytyvät niin tavaratalot ja päivittäistavaratalot kuin muodin ja pukeutumisen; kauneuden, terveyden ja hyvinvoinnin; kodin, sisustuksen ja lahjatavaroiden sekä vapaa-ajan, urheilun ja lelujen erikoisliikkeet. Kauppakeskukseen pääsee kätevästi julkisilla kulkuvälineillä. Jumbossa on myös hyvät pysäköintimahdollisuudet. Kauppakeskus tarjoaa asiakkailleen 4 600 ilmaista parkkipaikkaa. 

Tutustumisen arvoinen paikka on myös Tikkurilan asemalla sijaitseva toimisto- ja liikekeskus Dixi. Kauppakeskus Dixi on vilkas ja moderni asemakeskus joka tarjoaa helppoa ja nopeaa asiointia myös asemalla liikkuville asiakkaille. Liikkeiden ja myymälöiden lisäksi Dixissä on monia viehättäviä kahviloita ja ravintoloita. Vantaalta löytyy myös erikoismyymälöiden liikekeskus Ostospuisto Tammisto, josta löytyy monia tehtaanmyymälöitä ja erikoisliikkeitä. Esimerkiksi Nansolla, Lumenella, Oh My Gosh!:lla, Marimekolla, Voglialla ja VM-Carpetilla on myymälänsä Tammistossa. Suuri kauppojen keskittymä on myös Vantaan Porttipuisto, joka sijaitsee Kehä III:lta itään. Porttipuistosta löytyy tarjontaa aina kodintavaroista vapaa-ajantuotteisiin, ja alueella sijaitsee myös Ikea. Liikekeskus Porttipuistossa on muun muassa Iskun, Jyskin, Kruunukalusteen, Maskun ja Finnsoffien myymälät sekä Luhta Outlet -tehtaanmyymälä. Yksi Vantaan suosituimmista kohteista on Fazerin vierailukeskus, joka avautui uudistuneena syksyllä 2016. Myymälästä löytyy herkkuja kotiin, lahjaksi, tuliaisiksi, tai vaikkapa matkamuistoksi. Laajan tuotevalikoiman lisäksi myymälästä löytyy edullisia löytöjä sekä viimeisimmät uutuudet – joskus jopa ennen kuin tuotteet ovat ehtineet kauppoihin. Fazerin vierailukeskuksessa on mahdollista järjestää myös kokouksia, asiakastilaisuuksia, illanviettoja ja juhlia.

Ostovoima

Toiimstoja on vuokrattavana kauppakeskuksissa
Koivunkylä yritys- ja kaupankeskus

Vantaa on reilulla 200 000 asukkaallaan Suomen neljänneksi suurin kaupunki. Vantaan väkimäärä on kasvanut voimakkaasti. Esimerkiksi vuonna 2015 väestö kasvoi kolmanneksi eniten kaikista maamme kaupungeista. Kaupungin suuralueista väestönkasvu on ollut voimakkainta Kivistön alueella. Lähivuosina väestönkasvun arvioidaan olevan noin 3 500 henkeä vuodessa ja vuonna 2030 Vantaan kokonaisväkiluvun odotetaan nousevan yli 230 000 asukkaan.

Vantaan asukasmäärän kasvu on ollut voimakkaan muuttoliikkeen ansiota, mikä kertoo omalta osaltaan kaupungin vetovoimaisuudesta. Kaupungin sisällä on varsin voimakkaita tuloeroja: pientaloaluille on keskittynyt suurempituloisia asukkaita ja lähiöseuduille pienempituloisia. Keskimäärin vantaalainen tulonsaaja ansaitsee kuitenkin enemmän kuin muualla Suomessa asuva. Esimerkiksi Aviapoliksen alueella asuu keskimääräistä suurempituloista väestöä. Vantaalaisista noin 30 % on suorittanut korkea-asteen tutkinnon. Kaupungissa asuu paljon lapsiperheitä: peräti 60 prosentissa vantaalaisista talouksista on lapsia.

Pysäköinti

Toimistoja vuokrattavana liikennneristeyksissä
Pysäköintihallit löytyvät kauppakeskuksista ja yrityspuistoista

Vantaalla pysäköinnin järjestämisestä vastaavat pääosin yksityiset tahot. Asukaspysäköinti tapahtuu joko omilla tai vuokratuilla autopaikoilla. Kadunvarsilla ja kaupungin yleisillä pysäköintialueilla pysäköinti on maksutonta, mutta pääsääntöisesti aikarajoitettua. Rajoitukset vaihtelevat aina kymmenestä minuutista 24 tuntiin. Keskusta-alueilla aikarajoitukset ovat yleensä muita alueita tiukemmat. Tikkurilan pysäköintimahdollisuuksista löytyy tietoa alueen pysäköintikartasta.

Vantaalla on käytössä pysäköintiongelmia helpottava liityntäpysäköinti. Junaratojen asemilla sijaitseville pysäköintialueille voi pysäköidä auton ja jatkaa tämän jälkeen matkaa junalla. Liityntäpysäköinti on tarkoitettu työpäivän mittaiseen pysäköintiin, ja pysäköinnin aikarajoitus on pääsääntöisesti 12 tai 24 tuntia. Liityntäpysäköinti on joko ilmaista tai muutamien eurojen hintaista. Lisätietoa liityntäpysäköinnistä sekä pysäköintiin varatuista alueista.

Kauppakeskusten, kauppojen ja muiden palveluiden pysäköinti on yleensä järjestetty joko kiinteistöjen pihoilla tai erillisissä pysäköintilaitoksissa. Helsinki-Vantaan lentoaseman pysäköintimahdollisuuksista löytyy lisätietoja Finavian kotisivuilta.

Kehitysnäkymät

Vantaalla on teollisuuskeskuksia joissa on vuokrattavia toimistoja
Vantaan teollisuusalueet kasvavat

Vantaa on jatkuvasti kehittyvä kaupunki, jossa on käynnissä erilaisia hankkeita. Vantaa on yhdessä Helsingin ja Espoon kanssa mukana Helsinki Growth Alliancessa, jonka tavoitteena on rakentaa pääkaupunkiseudusta kansainvälinen ja aktiivinen yrittäjyysympäristö. Vantaan kaupunki on panostanut pitkäjänteisesti Helsinki-Vantaan lentoaseman ja sitä ympäröivän Aviapolis-alueen kehittämiseen. Aviapolis City -projektissa kehittämiskohteita ovat alueen liikenne, logistiikka, ympäristö, kauppa, uudet palvelut sekä viihtyisyys. Myös muilla Vantaan suuralueilla on käynnissä erilaisia hankkeita. Hakunilan suuralueen Länsimäen kehittäminen -hanke tulee monipuolistamaan Hakunilan asumismahdollisuuksia sekä nostamaan elinympäristön laatutasoa. 

Kehittämiskohteiden joukossa on myös Hakkila – kehittyvä työpaikkakeskittymä ja kaupungin logistinen keskipiste. Kivistö on voimakkaasti kasvava alue, jolle tulee nousemaan uusi kaupunkikeskus. Kivistön keskustaan ja Keimolanmäelle rakentuu uutta asuntokantaa. Vehkalasta on tulossa keskeinen uusi elinkeinoalue, josta ennakoidaan tulevan 10 000 työpaikan keskus erityisesti pk-sektorin toimijoiden tarpeisiin. Vehkalaan on rakenteilla myös uusi muodin keskus, joka tulee tarjoamaan nykyaikaisia ja edustavia toimitiloja kotimaisille ja kansainvälisille muotialan toimijoille. Alueiden rakennushankkeet tulevat monipuolistamaan myös Vantaan toimistotilatarjontaa.

Myös Koivukylän keskustaa ollaan kehittämässä. Keskustaan on tulossa uusien asuntojen lisäksi uutta liike- ja toimistotilaa. Myyrmäen, Korson ja Martinlaakson keskustat ovat saamassa uuden ilmeen ja myös näille alueille on tulossa uutta vuokrattavaa toimistotilaa sekä liiketiloja. Tikkurilan kehittyminen on jatkunut voimakkaana Kehäradan avautumisen jälkeen. Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixin laajennus monipuolistaa Vantaan toimistotilatarjontaa. Dixiin rakentuu uutta toimistotilaa 8 000 neliötä ja liiketilaa 4 000 neliötä. Liiketilojen yläpuolelle rakentuu kaksi erillistä toimistotilaa sisältävää toimistotornia. Kokonaisuudessaan Dixi tulee valmistumaan 2019. Tällöin kauppakeskus tulee olemaan laajuudeltaan 57 000 neliömetriä. Monet Vantaan toimistot tulevatkin tulevaisuudessa sijaitsemaan näissä moderneissa tiloissa.

Teollisuusalueet

Vuokraa toimisto lähellä tuotantotiloja Vantaalta
Teollisuusalueet ovat Kehä III varrella

Koska Vantaa sijaitsee erinomaisten liikenneyhteyksien varrella, kaupunkiin on keskittynyt paljon teollisuutta ja yritystoimintaa. Vantaalla toimii runsaasti muun muassa elintarvike-, LVI-, kone- ja laiteteollisuuden yrityksiä. Monet suuret yritykset pitävät Vantaata kotipaikkanaan. Tunnettuja vantaalaisyrityksiä ovat muun muassa Finnair, Tamro, Cramo, Uponor, Tikkurila ja Onvest. Pääkonttoriaan Vantaalla pitävät muun muassa Finavia, Ilmailuhallinto, ISS-palvelut, Laattapiste, Pekkaniska, Vantaan Energia ja Life-On-Mobile. Vantaalla sijaitsee myös Fazerin vierailukeskus. Valtaosa – kaksi kolmasosaa – vantaalaisista työskenteleekin yksityisellä sektorilla.

Vantaan teollisuusalueet ovat keskittyneet erityisesti Kehä III:n varrelle sekä lentoaseman yhteyteen. Keskeisiä teollisuusalueita on myös lentoaseman viereisillä alueilla Viinikkalassa, Veromiehessä, Pakkalassa, Koivuhaassa sekä Hakkilassa. Kehäradan avautuminen on tarjonnut yrityksille uusia, lupaavia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Kehärata mahdollistaa huomattavan kasvumahdollisuuden yrityksille, asukasmäärän kasvun tuodessa yrityksille lisää potentiaalisia asiakkaita. Hakkila sijaitsee Lahden moottoritien ja Kehä III:n risteyksessä ja sinne kulkee pistoraide pääradalta. Hakkilan sijainti Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Vuosaaren sataman puolivälissä merkitsee sitä, että matka lentoasemalle ja satamaan taittuu alle kymmenessä minuutissa. Yhteydet Helsingin keskustaan sekä kaikille pääteille – myös Porvoon väylälle ja Tuusulantielle – ovat erinomaiset. Ensiluokkaisen sijaintinsa vuoksi Hakkila onkin voimakkaasti kehittyvä työpaikkakeskittymä. Hakkilassa toimii monia logistiikan, teollisuuden ja kaupan yrityksiä. Vahvimpia toimialoja ovat tukku- ja vähittäiskauppa, kuljetus ja varastointi sekä metalliteollisuus.

Lentokenttäkaupunki, Aviapolis, on syntynyt lentokentän ympäristöön. Aviapoliksessa on muun muassa monia suuria logistiikan ja korkean teknologian yrityksiä, joiden toimistot sijaitsevat alueella. Aviapolikseen on keskittynyt myös monia kansainvälisen kaupan toimijoita. Alueen työpaikkojen määrässä on näkynyt merkittävää myönteistä kehitystä. Aviapoliksen rautatieasema avattiin Kehäradalle kesällä 2015, ja aseman seudulle on rakentumassa merkittävä määrä asuinrakennuksia sekä vuokrattavaa toimistotilaa ja muuta toimitilaa. Alueen voimakkaan asukasmäärän lisääntymisen ennustetaankin jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Hotellit ja hostellit

Toimisto ja hotelli yrityseminaariin Vantaalta
Hotellit tarjoavat seminaaripaketteja yrityksille

Vantaalta löytyy monipuolisesti erilaisia ja erihintaisia yöpymismahdollisuuksia. Esimerkiksi lähes kaikilla suurimmilla hotelliketjuilla on kaupungissa hotellinsa. Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydestä löytyy kattava valikoima hotelleja. Tarjonta vaihtelee aina ylellisestä Hilton Helsinki Airport -hotellista edulliseen hostellitarjontaan. Lentoaseman läheisyydessä sijaitsee myös Rantasipi Airport Vantaa. Hotelli tarjoaa yöpymismahdollisuuksien lisäksi myös kattavat kokous- ja juhlatilat. Lentokentän läheisyydestä löytyy myös Flamingo.

Kauppakeskus Jumbon yhteydessä toimiva viihdekeskus Flamingo pitää sisällään sekä kylpylä Flamingo Span että hotelli Break Sokos Hotel Flamingon. Flamingon vesipuisto tarjoaa aktiviteetteja kaiken ikäisille. Flamingosta löytyy myös ravintolamaailma, minigolf sekä elokuvateatteri. Break Sokos Hotel Flamingo tarjoaa liikematkustajille myös tasokkaita Break-kokouspalveluja. Aivan toimisto- ja liikekeskus Dixin sekä Tikkurilan rautatieaseman läheisyydessä sijaitsee puolestaan Original Sokos Hotel Vantaa. Hotellin ravintola Tulisuudelma on tunnettu artistien esiintymispaikka. Hotellin muita ravintoloita ovat Amarillo, Night Vantaa sekä Pub Hertas.

Yksi varteenotettava vaihtoehto on myös Hämeenkylän kartano. Tunnelmallinen Hämeenkylän kartano tarjoaa paitsi laadukasta yöpymistä, myös kokous- ja juhlatiloja. Alun perin Carl Ludvig Engelin suunnittelemat rakennukset on uusittu vastaamaan tämän päivän teknisiä vaatimuksia. Sisustuksessa on onnistuttu yhdistämään maalaishenkisyys sekä modernit sävyt. Lisätietoja kaupungin erilaisista ja erihintaisista yöpymismahdollisuuksista löytyy muun muassa Vantaan kaupungin kotisivuilta.