Intro

Turku, Suomen vanhin kaupunki, sijaitsee Varsinais-Suomessa, Aurajoen suulla. Turku on merkittävä taiteen, historian ja kulttuurin kaupunki. Kaupungin Turku on suomen vanha yrityskaupunki tunnusmerkkeinä voi pitää kaupungin keskiaikaisia nähtävyyksiä Turun linnaa ja Turun tuomiokirkkoa, sekä upeaa saaristoluontoa. Turussa on runsaasti erilaisia nähtävyyksiä ja esimerkiksi kaupungin museotarjonta on monipuolinen. Turun edustalla sijaitseva Ruissalon saari on kulttuurihistoriallisesti arvokas ja monipuolinen alue. Se on myös Turun tärkeimpiä luonnonsuojelullisia kohteita. Aurajokilaakson ikivanha kulttuurimaisema on yksi Suomen kansallismaisemista. Turun keskustasta löytyy edelleen viehättävää arkkitehtuuria. C. L. Engel on suunnitellut kaupungin asemakaavan sekä muun muassa Vartiovuoren tähtitornin ja Ortodoksisen kirkon.

Kaupungin arkkitehtuurissa on esillä uusklassista tyylisuuntausta. Alvar Aalto ja Erik Bryggman olivat Turun arkkitehtuurin merkittävimpiä kehittäjiä, ja heidän ansiostaan Turku oli aikoinaan keskeinen funktionalistisen arkkitehtuurin keskus. Turku on tunnettu viehättävistä puistoistaan. Kupittaanpuisto on sekä Suomen vanhin että laajin kaupunkipuisto. Turun kauppatorin reunamilla sijaitsevat niin kauppakeskus Hansa kuin legendaarinen Hamburger Börs –hotelli. Turku on Suomen virallinen joulukaupunki, josta joulurauha julistetaan.

Keskiajasta kiinnostuneille kaupungissa on tarjolla muun muassa keskiaikaiset markkinat. Luostarinmäen käsityöläismuseossa pääsee tutustumaan yli 200 vuotta vanhoihin rakennuksiin ja esiteollisen ajan kaupunkikäsityön historiaan. Kulttuurikaupunkina Turku tarjoaa runsaasti erilaisia tapahtumia. Kaksiviikkoiset Turun musiikkijuhlat sisältävät laajan ohjelmatarjonnan. Heinäkuussa Ruissalossa järjestettävä Ruisrock on Pohjoismaiden vanhin rockfestivaali. Turussa järjestetään myös Suomen vanhin ja suurin kaupunkifestivaali Down By The Laituri. Lisätietoja Turun nähtävyyksistä ja tapahtumista löytyy muun muassa Visit Turku -sivuilta.

Entinen VR:n konepaja, Logomo, on turkulainen kulttuurikeskus, jossa on näyttely- ja tapahtumatiloja sekä ravintola. Logomosta vuokrataan toimitiloja yrityksille ja taiteilijoille. Logomossa järjestetään monipuolisesti erilaisia tapahtumia aina konferensseista konsertteihin. Logomon tapahtumakalenteri löytyy Logomon kotisivuilta.

Alueen historia

Turun keskusta on vanha kauppapaikkaSuomen vanhimpana kaupunkina Turku on ollut näyttämönä useissa historiallisissa tapahtumissa, samalla kun se on vaikuttanut laajalti koko Suomen historiaan. 1200-luvun lopulla syntynyt Turku oli pitkään Suomen merkittävin asutuskeskus ja suurin kaupunki. Turku oli myös Suomen ensimmäinen pääkaupunki. Keskiajalla Turku oli yksi Ruotsin valtakunnan suurimmista ja tärkeimmistä kaupungeista. Turun keskeinen asema säilyi vahvana aina Ruotsin vallan loppuun saakka.

Turku on Suomen vanhin opiskelijakaupunki – Suomen ensimmäinen yliopisto perustettiin kaupunkiin vuonna 1640. Laivojen rakentaminen alkoi Turussa jo vuonna 1732, ja telakkateollisuudesta kehittyikin kaupungin merkittävin teollisuudenhaara. 1828 Turun suuri palo tuhosi kaupunkia, mutta esimerkiksi nykyisin Luostarinmäen käsityöläismuseona toimiva alue säilyi. Vuonna 2014 Turku oli yhdessä Tallinnan kanssa Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Alueen infrastruktuuri

Turku sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella. Kaupungin sisällä pääsee matkustamaan sujuvasti ja nopeasti myös julkisilla kulkuvälineillä. Turun seudun Turussa on paljon vapaita toimitilojajoukkoliikenteessä yhdellä matkakortilla voi matkustaa Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa, Liedossa ja Ruskolla. Samat tuotteet ja hinnat ovat voimassa koko alueella. Pyöräilystä on tullut Turussa yhtä merkittävä kulkumuoto kuin joukkoliikenteestä. Polkupyörän voi myös vuokrata Turun pääkirjastosta ja kesäkaudella lisäksi Turun museokeskuksen toimipaikoista.

Turkua pidetään Suomen porttina länteen. Turusta on hyvät yhteydet muualle Suomeen ja ulkomaille. Turku on merkittävä kaupallinen satamakaupunki. Turun sataman kautta kulkee vuosittain 2–4 miljoonaa tonnia tavaraa sekä kolme miljoonaa ulkomaanliikenteen matkustajaa. Turun satamasta kulkee tiheä matkustajalauttaliikenne Tukholmaan ja Maarianhaminaan.

Turun lentoasema on rahtimäärältään Suomen toiseksi suurin lentoasema. Matkustajamäärältään se on Suomen neljänneksi vilkkain. Lentoasemalta on sekä kansainvälistä reittiliikennettä Eurooppaan että säännölliset lentoyhteydet Helsinkiin. Turussa on kolme rautatieasemaa: päärautatieasema sekä Kupittaan ja Sataman rautatieasemat. Suomen ensimmäiset Pendolinot alkoivat kulkea välillä Turku-Helsinki vuonna 1995, ja tällä välillä liikennöi yhä yli miljoona matkustajaa vuosittain. Turusta on hyvät rautatieyhteydet myös muualle Suomeen ja monet vuokrattavat toimitilat sijaitsevat aivan rautatieaseman läheisyydessä.

Tieliikenteen näkökulmasta Turun tärkeimmät väylät ovat valtatiet 1, 8, 9 ja 10 sekä kantatie 40. Turusta alkavat eurooppatiet E8 ja E63, ja E18 kulkee Turun kautta. Esimerkiksi Helsinkiin ja Pietariin pääsee E18-moottoritietä pitkin, Tampereelle kulkee valtatie 9 ja pohjoiseen valtatie 8. Maantieyhteyksien varrella on vuokrattavana toimitilaa, erityisesti varasto- ja tuotantotiloja. Turun kaupungin sisäinen raitiotiejärjestelmä lakkautettiin vuonna 1972, mutta tulevaisuudessa turkulaiset voivat kenties päästä jälleen matkustamaan ratikalla. Turun kaupunkiseudun pikaraitiotiejärjestelmän rakentaminen on tällä hetkellä selvityksen alla.

Yritysalue

Turun toimitilojen vuokratasossa on suurta vaihtelua alueittain ja kaupunginosittain. Myös keskusta-alueella sijainti vaikuttaa ratkaisevasti toimitilan vuokran suuruuteen. Vuokratasossa voi olla jopa monen kymmenen euron väliset erot vain muutaman korttelin välillä. Keskusta-alueella Hansakorttelissa on ollut tyypillisesti hintavimmat vuokrattavat toimitilat.

Vuokrattavien toimitilojen neliöhinnoissa on suurta vaihtelua. Sijainnin lisäksi hintatasoon vaikuttavat niin tilatyyppi kuin vuokrattavana olevan toimitilan odotettavissa oleva käyttöikä. Vuokrattavaa toimitilaa valittaessa onkin hyvä arvioida neliöhinnan lisäksi myös tilan kokonaiskustannuksia. Kokonaiskustannuksiin vaikuttavat muun muassa toimitilan ylläpitokustannukset sekä mahdolliset muutostyöt. Toimitilaa vuokrataan Turussa keskimäärin korkeampaan hintaan kuin pienemmissä kaupungeissa, mutta Tampereella ja Turussa vuokrattavien toimitilojen hintataso on ollut keskimääräisesti melko samankaltainen. Turun parhaimmillakaan liiketilapaikoilla toimitilavuokrat eivät kapua Helsingin ydinkeskustan hintatasolle.

Turun keskustassa on toimitilojaTurussa on hyvät ostosmahdollisuudet. Liiketilat ovat keskittyneet erityisesti keskusta-alueelle, mutta keskustan ulkopuolella ostosmahdollisuuksia tarjoavat muun muassa kauppakeskukset. Keskustan suosituimpiin ostoskatuihin kuuluvat Yliopistonkatu ja Eerikinkatu. Myös Kauppatorin ympäristössä on runsaasti ostosmahdollisuuksia. Keskustassa on toimitilaa vuokrattavana myös uusille toimijoille. Turussa on useita kauppa- ja ostoskeskuksia. Tunnetuimpia lienevät Hansakortteli eli Hansa, Forum, KOP-kolmio, Länsikeskus, Skanssi ja Varissuon liikekeskus.

Hansa on Turun suurin kauppakeskus. Siellä sijaitsee niin eri alojen erikoisliikkeitä, tavaratalo, Suomen vanhin teatteri kuin 30 kahvilaa ja ravintolaakin. Kauppatorin tuntumassa sijaitsevassa kauppahallissa on toimitilat noin 40 yritykselle. Hallissa on paitsi perinteisiä leipä-, maito-, ja kalaliikkeitä, myös etnisiä ruokia ja käsitöitä myyviä liikkeitä. Kauppahallista voi ostaa myös varsinaissuomalaisia erikoistuotteita: maitojuustoa, rusinamakkaraa, hevosmakkaroita sekä paikallista hapanta ruisleipää. Kauppatorin laidalla on myös Sokos Wiklund, joka on keskittynyt naisten ja miesten pukeutumiseen, kosmetiikkaan ja kodin tuotteisiin. Tavaratalon yhteydessä toimii myös muita myymälöitä ja palveluita. Keskustassa sijaitsee myös Stockmannin Turun-tavaratalo.

PUF on Turussa toimiva inspiroiva ja yhteisöllinen designmarket, joka kokoaa yhteen suomalaisen muotoilun kiinnostavimmat tekijät. Esillä ovat niin tunnetut brändit kuin nousevat tekijät. KUI Design Local Shopista löytyy paikallisesti tuotettuja ja suunniteltuja lastenvaatteita, asusteita ja sisustustuotteita. Ideaestradi myy suomalaisia pientuotteita kuten koruja, kynttilöitä, tekstiilejä ja kortteja. Luostarinmäen Museokauppa Hantvärkistä voi ostaa käsityötuotteita, kortteja, makeisia tai vaikkapa kukkopillejä. Turusta löytyy myös runsaasti antiikki- ja antikvariaattiliikkeitä.

Turun kirpputoreilta ja seconhand-myymälöistä voi tehdä todellisia löytöjä. Turkulaisten lisäksi kaupungissa käyvät ostoksilla myös niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin matkailijat. Turun satamasta lähtevät risteilyalukset houkuttelevat lukuisia ostosten tekijöitä. Matkailijoiden määrä on ollut Turussa noususuunnassa.

Ostovoima

Myös Turussa yleinen huono taloustilanne ja työttömyyden kasvu on vaikuttanut negatiivisesti asukkaiden ostovoimaan. Turun vahvuutena on kuitenkin monipuolinen elinkeinorakenne ja sitä tukeva laaja-alainen koulutustarjonta. Turku on asukaskunnaltaan virkeä opiskelijakaupunki: joka neljäs turkulainen on opiskelija. Turun kolmessa yliopistossa ja neljässä ammattikorkeakoulussa opiskelee yhteensä lähes 40 000 opiskelijaa ja yhteensä opiskelijoita on kaupungissa yli 46 000.

Turun kaupunki, korkeakoulut ja seudun yritykset panostavat siihen, että mahdollisimman moni valmistunut löytää opiskelupaikkakunnaltaan töitä tai perustaa oman yrityksen. Kuten muissakin suurissa kaupungeissa, myös Turussa on nähtävissä kaupunginosittaisia ja alueellisia eroja. Esimerkiksi Hirvensalossa asuu keskimääräistä ostovoimaisempaa asukaskuntaa. Turku on virallisesti kaksikielinen kaupunki: noin 5 % turkulaisista puhuu ruotsia äidinkielenään. Sijaintinsa vuoksi Turku on ollut aina monikulttuurinen kaupunki. Tällä hetkellä kaupungissa asuu kansalaisia noin 130 eri maasta.

Pysäköinti

Pysäköinti on Turun keskustassa maksullista pääsääntöisesti arkisin klo 9 – 18 ja lauantaisin kello 9 – 15. Keskustassa on käytössä kaksi eri vyöhykettä. Asemalla on pysäköintialueita ja toimitilojaYdinkeskusta-alueella pysäköinti maksaa 3 € / h ja toisella vyöhykkeellä 1,50 € /h. Tuomiokirkon ympäristössä, Kiinanmyllykadun pysäköintialueella ja Varissuon jäähallilla pysäköinti on myös maksullista: pääsääntöisesti 0,60 € /h. Maksullisessa pysäköinnissä voi olla kahdenlaisia aikarajoituksia. Pysäköintiaikaa on mahdollista ostaa kerrallaan joko kaksi tuntia tai puoli tuntia kerrallaan. Tieto pysäköinnin mahdollisesta aikarajoituksesta löytyy pysäköintimaksuautomaatteihin kiinnitetyistä infotarroista. Turun kaupunki myöntää 350 € vuosimaksusta yrityspysäköintitunnuksia. Yrityspysäköinti on käytössä ydinkeskustassa, Portsassa, Pohjolassa, Yliopistonmäellä sekä Samppalinnan ja TYKS:n vieressä. Lisätietoja pysäköinnista.

Turussa on tarjolla myös yksityisiä pysäköintihalleja. Pysäköintihallit sijaitsevat tyypillisesti kaupungin avainpaikoilla. Hinnat vaihtelevat, joten ne kannattaa katsoa suoraan palveluntarjoajien kotisivuilta. Linkkejä suurimpien parkkihallien sivuille löytyy Turun kaupungin kotisivuilta.

Kehitysnäkymät

Turun erilaisilla hankkeilla on myönteistä vaikutusta niin työllisyyteen kuin eri alueiden houkuttelevuuteenkin. Erilaisia hankkeita on niin joukkoliikenteen kuin Turussa rakennetaan uutta vuokrattavaa toimitilaarakentamisen alalla. Tunnin juna – uusi nopea junayhteys Helsingin ja Turun välille – on kansallisen mittakaavan vaikutuksiltaan Suomen merkittävin infrastruktuurihanke. Hanke tulee valmistuessaan integroimaan Turun ja Helsingin alueiden työmarkkinat yhteen. Paikallisesti Tunnin juna -hanke tukee Turun kaupunkiseudun kärkihankkeita: Kampus-Tiedepuisto -alueen kehittämistä, uutta matkakeskusta sekä logistiikka-alan toimintaedellytyksiä. Turun alueen joukkoliikennehankkeista merkittävin on suunnitteilla oleva pikaraitiotie. Turun rakennushankkeet kertovat kaupungin jatkuvasta kehittämisestä. Turun mittavimpia rakennushankkeita ovat muun muassa Hirvensalon Syvälahteen rakennettava uudenlainen monitoimitalo sekä VR:n konepaja-alueen sekä Vanhan Kakskerrantien alueen rakentamistyöt.

Turussa on suunnitteilla Skanssin kaupunginosan rakentaminen. Toteutuessaan Skanssista tulee moderni, ekologinen kaupunginosa noin 8 000 asukkaalle. VR:n konepaja-aluetta kehitetään työpaikka- ja asuinalueeksi. Samalla parannetaan alueen kävely- ja pyöräily-yhteyksiä. Turun linnan naapuriin nousee uusi asuinalue, Harppuunakortteli. Turun Hirvensaloon, laskettelurinteen läheisyyteen, on nousemassa uusi monitoimitalo. Monitoimitalo tulee sisältämään tilat 800 peruskoululaiselle ja 140 päiväkotilapselle. Tilaa rakennetaan myös nuorisolle, kouluterveydenhuollolle, neuvolatoiminnalle ja kirjastolle. Alueella on aloitettu Vanhan Kakskerrantien saneeraus- ja rakennustöitä. Alueelle rakennettaneen myös uusia vuokrattavia toimitiloja.

Myös Turun kaupunginteatteria peruskorjataan ja laajennetaan. Vuonna 1962 käyttöön otettuun teatteritaloon rakennetaan muun muassa kolmikerroksinen takanäyttämö. Peruskorjauksen kohteena on myös vuonna 1955 valmistunut Samppalinnan maauimala. Peruskorjauksen yhteydessä maauimalasta tehdään esteetön pyörätuoliasiakkaille. Turku Science Parkilla on meneillään erilaisia kansallisia ja kansainvälisiä hankkeita. Tarkempia kuvauksia hankkeista Turku Science parkin sivuilta.

Teollisuusalueet

Turku on yksi Suomen keskeisistä teollisuuskaupungeista. Teollisuudella on Turussa noin 700 toimipaikkaa ja lähes 10 000 työntekijää. Turun perinteisesti vahvoja aloja ovat olleet metalliteollisuus ja erityisesti laivanrakennus. Peräti 85 % Suomen meriteollisuudesta on sijoittunut Varsinais-Suomeen. Turun kaupunki panostaa telakka-alueen kehittämiseen. Meri- ja metalliteollisuuden kilpailukykyohjelma Turku Seas 2020 –hankkeen yksi pilotointialueista on Turun Blue Industry Park. Käynnissä olevassa Lounaisrannikkoyhteistyössä Turku, Pori, Rauma ja Uusikaupunki kehittävät yhdessä erityisesti matkailu-, meri- ja energia-alojen toimintaa.

Turussa teollisuus luo tyopaikkoja ja toimitilojaTurun tärkeimpiä vientituotteita ovat laivat, koneet ja laitteet, elintarvikkeet, lääketeollisuuden tuotteet sekä diagnostiikka- ja tietoliikennetuotteet. Merkittäviä teollisuusyrityksiä ovat muun muassa Meyer Turku, Bayer, Orion, Sandvik Mining and Construction, Stera Technologies, Cargotec, Nordkalk, Perkinelmer, Fläkt Woods, Finnsementti ja Finnfeeds Finland. Telakkayhtiö Meyer Turku Oy harjoittaa laivanrakennusta Turussa. Yrityksen liikevaihto oli 2015 lähes 600 miljoona euroa. Bayerin Turun tuotantolaitos on Suomen toiseksi suurin lääketehdas. Myös lääketeollisuusyhtiö Orionilla on tuotanto- ja tutkimustoimintaa Turussa. Orion on lääkealan suurin työnantaja Suomessa.

Suomalaisilla pörssiyhtiöillä kuten Telestellä, Biotie Therapiesilla ja HKScanilla on pääkonttori Turussa. Turussa on Suomen tihein bioalan yritysten keskittymä. Kärkialueina ovat lääketeollisuus- ja kehitys, diagnostiikka, biomateriaalit sekä elintarvikekehitys. Turun seudulla toimii myös useita huipputeknologiayrityksiä. Turussa panostetaan paitsi teollisuuteen, myös muun yrittäjätoiminnan kehittämiseen ja uusien innovaatioiden syntymiseen. Turku on mukana muun muassa Tekesin INKA-ohjelmassa, jonka tavoitteena on synnyttää lisää korkeaan osaamiseen perustuvia kilpailukykyisiä yrityksiä sekä edistää innovaatiokeskittymien syntymistä. Turku Science Park toimii – erityisesti bio- ja ICT-alalla toimivien – yritysten kehittäjänä. Turku Science Park on muun muassa rakennuttanut 210 000 kerrosneliömetriä vuokrattavaa toimitilaa Turkuun. Toimitilat sijaitsevat Kupittaan rautatien ja Helsingintien lähistöllä.

Hotellit ja hostellit

Turussa on tarjolla monipuolinen valikoima erilaisia ja erihintaisia yöpymismahdollisuuksia. Kauppatorin laidalla sijaitsee legendaarinen Original Sokos Hotel Turussa on paljon hotelleja, joista voi vuokrata tilat Hamburger Börs – paikallisten kielellä ”Hampurin Pörssi” tai ”Börs”. Hotelli aloitti toimintansa jo vuonna 1904. Tänä päivänä Hamburger Börs on 346 huoneellaan Turun suurin hotelli. Hotellissa on parvekkeellisia saunoja, uima-allas sekä useita ravintoloita. Kadun toisella puolella sijaitseva Sokos Hotel City Börs täydentää Original Sokos Hotel Hamburger Börsin majoituspalveluja.

Sokos Hotelin lisäksi myös muilla suurimmilla hotelliketjuilla kuten Scandicilla, Cumuluksella ja Holiday Innillä on hotelleja Turussa. Turussa on kaksi kylpylää: Ruissalon Kylpylä sekä Holiday Club Caribia. Turun alueella sijaitsevia kylpylöitä ovat myös Naantalin kylpylä sekä Saaristokylpylä Kasnäs. Turussa on tarjolla myös edullisempaa majoitusta hostelleissa, retkeilymajoissa ja leirintäalueilla. Matkustajakoti Bed & Breakfast Tuure tarjoaa myös viikkoasuntoja pidempiaikaiseen yöpymiseen. Omaleimainen majoitusratkaisu on Laivahostel Borea – edullinen laivahostelli Aurajoen länsirannalla.

Turun saaristossa toimii omaleimainen kokous- ja virkistyspaikka Herrankukkaro. Vanhan kalastajatilan ympärille rakennettu kylämiljöö on tarkoitettu yrityksille ja vähintään 10 henkilön ryhmille. Herrankukkaro on palkittu Suomen parhaana matkailuyrityksenä. Lisätietoja Turun majoitus- ja yöpymisvaihtoehdoista löytyy esimerkiksi kaupungin matkailu- ja kongressitoimisto Visit Turun kotisivuilta: http://www.visitturku.fi/majoituspalveluja_ Yrityksen työntekijöiden majoitukseen on yhtenä helppona ja kustannustehokkaana ratkaisuna Turun Asuntohankinta Oy:n tarjoamat kalustetut asunnot. Väliaikaiseen asumiseen tarkoitettujen asuntojen valikoima on laaja ja lisäpalveluna on ostettavissa myös asunnon siivous. Lisätietoja löytyy yrityksen kotisivuilta: http://www.kalustettuasunto.fi/