Intro

Turku on Suomen vanhin kaupunki. Sen perustamisvuotena pidetään vuotta 1229 ja se sijaitsee Lounais-Suomessa Aurajoen kainalossa. Turkua luonnehditaan taiteen, historian ja kulttuurin kaupungiksi. Turku oli Suomen ensimmäinen pääkaupunki ja se on vuosisatojen aikana toiminut tärkeänä lähtöpisteenä länteen. Kaupungissa on edelleen merkittävää satamatoimintaa ja sen sataman matkustajalauttaliikenne on vilkasta. Turusta pääsee niin Maarianhaminaan kuin Tukholmaankin, kauniin saariston läpi.

Asukasluku on noin 186 000, mikä sijoittaa Turun kuudennelle sijalle, kun mitataan Suomen kaupunkien kokoja väkiluvun mukaan. Kaupunki on virallisesti kaksikielinen ja noin viisi prosenttia kaupungin asukkaista puhuu ruotsia äidinkielenään. Turku on myös erittäin monikulttuurinen kaupunki ja sen asukkaista noin 14 000 puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Turussa asuu kansalaisia noin 130 eri maasta. Suurimpia kansalaisuusryhmiä Turussa ovat Venäjä, Viro, Irak, Iran, Somalia ja Ruotsi. Turku on myös tunnettu opiskelijakaupunkina.

Siellä toimii kolme yliopistoa ja neljä ammattikorkeakoulua. Myös maahanmuuttajille on järjestetty runsaasti opiskelumahdollisuuksia. Turun runsas tapahtumatarjonta ja nähtävyydet houkuttelevat vuosittain kaupunkiin paljon niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin matkailijoita. Kaupunkia halkova Aurajoki, arvokkaat kulttuurihistorialliset alueet sekä Turun saaristo tekevät kaupungista ainutlaatuisen. Historiallisista kohteista voidaan mainita Turun linna sekä Turun Tuomiokirkko, jotka ovat kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Turku toimi Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2011 ja kulttuuri näkyy edelleen vahvasti Turun katukuvassa. Yksi mielenkiintoisimmista kulttuurikohteista Turussa on Aboa Vetus & Ars Nova – historian ja nykytaiteen museo. Se avattiin vuonna 1995 ja sitä ylläpitää Matti Koivurinnan säätiö. Aboa Vetus -museossa voi tutustua maanalaiseen rauniokortteliin, jonka aidot rakenteet kertovat Suomen vanhimman kaupungin historiasta. Ars Novan näyttelysalit ovat vuonna 1928 valmistuneessa Rettigin palatsissa, jossa esitellään nykytaidetta ja säätiön taidekokoelmaa.

Alueen historia

Turun historia liitetään paavi Gregorius IX:n 23. tammikuuta vuonna 1229 kirjoittamaan kirjeeseen, jossa annettiin siirtää Suomen piispanistuin soveliaammalle paikalle. Aurajokilaakso oli ollut vaurasta ja suhteellisen tiheästi asutettua jo rautakaudella, joten hiippakunnan keskuksen siirto sinne oli luontevaa. Ruotsin vallan aikana Turku oli Suomen alueen suurin ja tärkein kaupunki. Se oli myös koko Ruotsin valtakunnan merkittävimpien kaupunkien joukossa.

Suomen siirryttyä Venäjän valtakunnan autonomiseksi osaksi, Turku oli Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunkina vuosina 1809–1812, jolloin pääkaupunki siirrettiin Helsinkiin. Vuonna 1827 sattunut Turun palo oli suuri käännekohta kaupungille, sillä kaupunki tuhoutui lähes kokonaan ja loputkin merkittävistä virastoista ja laitoksista, arkkipiispanistuinta lukuun ottamatta, siirrettiin Helsinkiin. Toisen maailmansodan jälkeen Turun väkiluku alkoi voimakkaasti kasvamaan suurten ikäluokkien ja maaltamuuton seurauksena. Turusta on kehittynyt vilkas kauppa- ja matkailukaupunki. Ehkä teidänkin toimistonne historia voisi alkaa Turusta?

Alueen infrastruktuuri

Turku sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien äärellä Suomen lounaisrannikolla. Euroopasta Turkuun pääsee parhaiten Tukholman kautta (Turku–Tukholma lentäen alle tunnissa tai laivalla yhden päivän tai yön kuluessa). Suoria lentoja Turkuun on muun muassa Riiasta ja Gdanskista. Toimiston sijaintia miettiessä, on hyvä muistaa, että Turkuun pääsee helposti myös muualta Suomesta. Tampereelta tai Helsingistä Turkuun pääsee autolla, bussilla tai junalla parissa tunnissa sekä Oulusta lentäen samassa ajassa. T

urun lentokenttä sijaitsee kahdeksan kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Vuonna 2012 Turun lentoaseman kautta kulki 454 948 matkustajaa ja 8 012 tonnia rahtia, joten se on matkustajamääriltään Suomen lentoasemista neljänneksi vilkkain ja rahtimääriltään toiseksi suurin. Turusta lennetään reittilentoja Helsinkiin, Maarianhaminaan, Gdańskiin, Riikaan ja Tukholmaan. Lisäksi tilauslennot kuljettavat matkustajia useisiin etelän lomakohteisiin.

Omalla veneellä ja Tukholmasta tulevalla risteilyaluksella voi tutustua myös Turun edustalla sijaitsevaan maailman kauneimpaan saaristoon. Turkuun saapuvat matkustajalauttoja, joille mahtuu satoja autoja, joten ulkomaisetkin asiakkaanne pääsevät kätevästi toimistollesi. Venäjältä Turkuun pääsee kätevästi autolla E18-tietä pitkin tai junalla Helsingin kautta. Turussa on myös kattavat kaupungin sisäiset joukkoliikennepalvelut.

Turun liikenneyhteyksistä puhuttaessa, pitää ehdottomasti mainita kaupunkikuvaan olennaisesti kuuluvaa lautta, eli ”Föri”. Nimi on turkulainen väännös ruotsin kielen sanasta ”färja” tai englannin kielen sanasta ”ferry”. Lautta liikennöi noin puolentoista minuutin matkaa ilman aikataulua Aurajoessa. Turkulaiseen tyyliin Förin on sanottu olevan maailman lyhyin kansainvälinen lauttamatka; se kun kulkee Turusta Åboon.

Yritysalue

Vuoden 2016 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana tehdyn tilaston mukaan Turku oli kalleimpien kuntien listalla numerolla 12. Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat kunnassa 2,62 prosenttia tuona aikana. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat 1,41 prosenttia. Neliöhinnoiltaan kallein asuinalue oli Kupittaa. Vuoden 2016 ensimmäisellä vuosineljänneksellä vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta kunnassa Turku oli 2 230 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 970 euroa ja muualla Suomessa 1 842 euroa.

Kaupungin ravintolatarjonta on monipuolista, joten toimistollenne tuleville asiakkaille löytyy varmasti jokaiseen makuun sopiva ruokailupaikka, oli sitten kyseessä gourmet-ateriointi tai aivan tavallinen lounas. Kaupungissa on runsaasti hyviä ravintoloita, joissa hinta-laatu-suhde on kohdallaan. Hintataso on samanlainen kuin muissakin suurissa kaupungeissa Suomessa. Turku on hyvä paikka toimistolle siinäkin mielessä, että se tarjoaa monipuolisia ostosmahdollisuuksia aina kauppakeskuksista pikkuputiikkeihin asti. Suurin osa Turun suosituimmista ostospaikoista sijaitsee aivan ydinkeskustassa Kauppatorin läheisyydessä. Shoppailureissulla voi poiketa esimerkiksi Kauppakeskus Hansassa ja KOP-kolmiossa. Lisäksi kauppoja löytyy esimerkiksi Yliopistonkadun kävelykatuosuudelta Kauppakeskus Hansan läheisyydestä.

Kauppatorin ympärillä ovat myös suuret tavaratalot Sokos, Stockmann ja Anttila. Turun suurin, vanhin ja persoonallisin kauppakeskus on Hansa, tai Hansakortteli, kuten turkulaiset sitä itse kutsuvat. Hansa sijaitsee aivan Turun ytimessä Kauppatorin laidalla. Kauppakeskuksen tarjonta on monipuolista. Siellä on muun muassa erinomaiset muodin, pukeutumisen, vapaa-ajan ja kodin tuotteiden liikkeet ja palvelut, Stockmann-tavaratalo, viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita, apteekki, terveys- ja lääkäripalvelut sekä hyvät pankki- ja rahanvaihtopalvelut. Lisäksi kauppakeskus houkuttelee poikkeamaan myös monipuolisella ja mielenkiintoisella ohjelmatarjonnallaan, sillä Hansassa tapahtuu ympäri vuoden.

Ostosten lomassa voi törmätä erilaisiin tapahtumiin, kulttuuriin sekä näyttelyihin. Myös Suomen vanhin teatteri, Åbo Svenska Teater, sijaitsee Hansassa. Kauppakeskuksen hyvän sijainnin vuoksi sinne on helppo mennä bussilla, polkupyörällä tai vaikkapa kävellen. Autoileville asiakkaille on keskustan alueella tarjolla useita parkkihalleja. Turun lähialueella löytyvät myös kauppakeskus Skanssi, joka sijaitsee viiden kilometrin päässä Turun keskustasta. Siellä on monipuolinen tarjonta eri alan liikkeitä, kahviloita ja ravintoloita. Skanssi mainostaa olevansa Suomen ympäristöystävällisin kauppakeskus.

Toinen Turun lähiseudun kauppakeskuksista on Raisiossa sijaitseva kauppakeskus Mylly, joka on Varsinais-Suomen suurin kauppakeskus. Se avattiin vuonna 2001. Mylly sijaitsee sijaitsee ohikulkutien varrella vain 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta. Yli 150 liikettä kattavassa kauppakeskuksessa palvelee tavarataloja, liikkeitä urheiluun ja vapaa-aikaan, vaateliikkeitä, ravintoloita, kahviloita ja erilaisia erikoisliikkeitä. Vuonna 2015 Myllyssä vieraili 4,6 miljoonaa kävijää.

Ostovoima

Hallituksen kehysriihen ja työmarkkinoiden kilpailukykysopimuksen muutoksen kerrotaan leikkaavan keskituloisten ostovoimaa Suomessa noin 230 euroa vuonna 2017. Turku kuuluu kuitenkin niin sanottujen muuttovoittoisten kuntien joukkoon, eli työllisiä muuttaa alueelle muita Suomen kaupunkeja enemmän. Muita muuttovoittoisia alueita ovat Helsinki, Tampere, Lahti ja Kotka.

Koulutettujen ihmisten muutot esimerkiksi Turun alueelle ovat tärkeitä, koska tällä on merkitys kunnan nykyisen ja tulevan kilpailukyvyn näkökulmasta katsoen. Muuttovoittoisuus tuo lisää potentiaalisia asiakkaita toimistoanne ajatellen. Myös asuntojen arvo kasvaa, alueen tunnettuus lisääntyy, palvelut ja investoinnit kasvavat ja tätä kautta myös alueen vetovoima. Kun alueella on hyvä vetovoima, se aiheuttaa ketjureaktiona investointien kasvamisen ja positiivisen kasvukierteen. Varsinais-Suomen ja Turun alue on siis varteenotettava vaihtoehto toimiston sijaintia harkittaessa.

Pysäköinti

Turun keskustan alueella on käytössä kaksi eri vyöhykettä, joilla on eri tuntimaksut. On tärkeää huomioida, että alueella toimii myös useita yksityisiä pysäköintilaitoksia, joilla on omat toimintaperiaatteet. Ensimmäinen vyöhyke kattaa ydinkeskustan alueen ja pysäköinnin hinta siellä on kolme euroa tunnilta. Ydinkeskustan ulkopuolella, eli kakkosvyöhykkeellä pysäköinnin hinnaksi tulee puolitoista euroa tunnilta. Poikkeuksena on Tuomiokirkon ympäristö, jossa ensimmäinen tunti on 0,80 euroa ja 0,6 euroa seuraavilta tunneilta. Kiinanmyllykadun pysäköintialueella hinta on 0,60 euroa tunnilta.

Kun vertaillaan kaupunkipysäköinnin hintoja esimerkiksi Helsingin ja Turun välillä, niin ensimmäisen vyöhykkeen pysäköintimaksu on yhden euron halvempi Turussa kuin Helsingin ydinkeskustassa, jossa tuntihinta on neljä euroa. Turussa on myös yksittäisiä pysäköintihalleja, kuten P-Louhi, Parkkihalli, Turun Sataman Pysäköinti, Q-Park sekä Puutorin Pysäköinti. Hintataso on näissäkin edullisempi kuin vaikkapa Helsingissä. Kun Turun Q-Parkissa pystyy pysäköimään autonsa päivällä 1,5 eurolla puolen tunnin ajan, niin Helsingissä sama pysäköintiaika maksaa 3,5 euroa. Tämäkin on hyvä argumentti, kun ajatellaan Turkuun omalla autollaan toimistollenne saapuvia asiakkaita.

Kehitysnäkymät

Turkua rakennetaan nyt ennennäkemättömällä vauhdilla. Turun ydinkaupunkialueen asukasmäärää on tarkoitus kasvattaa 60 000:lla vuoteen 2035 mennessä. Erityisesti asuntotuotanto on kasvamassa. Vuonna 2015 uutisoitiin rakenteilla olevan tai suunnitteluvaiheessa noin 20 000 uutta asuntoa. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun miettii Turkua toimistonsa sijaintipaikaksi.

Kaupungissa on käynnissä useita sekä julkisia että yksityisiä rakennushankkeita. Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen on todennut lehtihaastattelussa, että uusia alueita syntyy nykyisen kaupunkirakenteen ulkopuolelle aika vähän, mutta keskustan välittömään läheisyyteen syntyy uusia ja monipuolisia asumisen ja työskentelyn alueita. Turun rakennusbuumin kohteista voidaan mainita esimerkiksi Turun yliopistollisen keskussairaalan, Tyksin sairaalahanke, Medisiina-D, Harppuunakortteli, Kakolan alue ja telakkaranta. Nämä suuret hankkeet ovat lähdössä käyntiin tai jo käynnissä.

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Niko Aaltonen ei ole pystynyt sanomaan, mistä tämä nykyinen rakentamisbuumi voisi johtua. Hän kuitenkin pohtii lehtihaastattelussa, että pitkä rakentamistauko on nyt aiheuttanut monien projektien kasaantumisen samalle ajalle. Aaltonen myös epäilee, että taloudessa saattaisi olla pieniä nousun merkkejä. Talouden elpyminen ja suuret rakennushankkeet ovat aina hyviä uutisia, kun harkitaan toimitilojen sijaintipaikkaa. Näiden uutisten perusteella Turku on hyvä valinta.

Teollisuusalueet

Jos harkitsee toimistonsa sijoittamista Turun seudulle, niin yksi tämän alueen elinkeinoelämän ehdoton vahvuus on monipuolisuus. Seudun painopistetoimialat ovat bio- ja ICT-alat, meri- ja metalliteollisuus, logistiikka, luovat alat ja rakentaminen. Nämä kaikki ovat joustavasti mukautuneet kulloisenkin ajan vaatimuksiin. Mainittavaa on myös se, että puolet Suomen lääketeollisuudesta on Turun seudulla, ja täällä on rakennettu niin maailman suurimmat loistoristeilijät kuin maailman ensimmäinen maakaasulla (LNG) kulkeva matkustaja-aluskin. Kauppalehti listasi kesäkuussa 2015 Suomen 100 nopeinta kasvuyritystä. Listalle pääsivät turkulaiset Shipbuilding Completion Oy (sijalla 27), NewLiner Suomi Oy (57.), Orkla Foods Finland Oy (72.), Anders Innovations Oy (76.), Oy Gaiamare Ab (92.) ja Oy NIT Naval Interior Team Ltd (98.), sekä raisiolainen Orsap Oy, jonka sijoitus listalla oli 50.

Suurin Suomessa toimiva, ulkomaisessa omistuksessa oleva lääketeollisuusyritys Bayer Oy sijaitsee sekin Turussa. Yritys tutkii, kehittää, valmistaa ja markkinoi lääkevalmisteita kaikkialle maailmaan. Liikevaihdoltaan Länsi-Suomen suurimpien yritysten joukkoon kuuluu turkulainen Paloheimo Asset Management Oy. Sen toimiala on rahoitus ja vakuutustoiminta sekä arvopaperien ja raaka-ainesopimusten välittäminen. Uusia yrittäjiä Turun seudulla auttaa alkuun yrityspalvelupiste Potkuri. Maksuttomaan neuvontapalveluun kuuluvat muun muassa alkavan yrittäjän henkilökohtainen neuvonta ja konsultointi, kaupparekisteri-, koulutus- ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen palvelut. Turun Yrittäjät jakaa vuosittain Vuoden Yrittäjäperhe -tunnustuspalkinnon. Vuonna 2016 Turun Yrittäjien hallitus valitsi palkinnon saajan jo 30:ttä kertaa. Tällä kertaa palkinnon sai Huiskula Oy:n omistajasuku. Kukkien tukkukauppaa, tuotantoa ja maahantuontia harjoittava yritys toimii nyt kolmannessa polvessa. Pinta-alaltaan konsernin tuotantolaitos Huiskulan Puutarha Oy on Suomen suurin kukkaviljelmä.

Hotellit ja hostellit

Turun keskustasta ja sen lähialueilta löytyy monipuolista hotelli- ja muuta majoitustoimintaa, joka on hyvä tietää, kun miettii toimistonsa sijaintia. Keskustasta löytyy monta mukavaa vaihtoehtoa legendaarisesta Börsistä ylelliseen Marinaan ja persoonalliseen putiikkihotelli Centroon. Kaupungissa toimii kotimaisia ja kansainvälisiä hotelliketjuja, kuten esimerkiksi Sokos Hotels, Cumulus, Scandic Hotels, Best Western ja Holiday Club.

Turussa ja sen lähialueilla on myös yksityisiä hotelleja ja hostelleja ja yhtenä vaihtoehtona on myös Forenom-ketju, joka tarjoaa huoneistoja vuokralle. Löytyypä Turusta myös vaihtoehto hieman erikoisempaa majoitusratkaisua hakevalle toimistonne asiakkaalle; Aurajoessa on nimittäin laivahostelliksi saneerattu Bore. Se on vuonna 1960 valmistunut risteilyalus, joka liikennöi Turun, Maarianhaminan ja Tukholman välillä. Vuosikymmenten aikana laiva ristittiin M/S Kristiina Reginaksi, mutta eläkepäivikseen se entisöitiin laivahostelliksi ja kastettiin takaisin alkuperäiselle nimelleen. Entisöinti valmistui vuonna 2010 ja turkulaiset ovat ottaneet tyytyväisinä vastaan laivakaunottaren paluun Aurajoen rantaan.

Turun Caribia ja Naantalin Kylpylä ovat myös hyviä vaihtoehtoja mietittäessä majoitusvaihtoehtoja toimiston vieraille. Turku on tunnettu monista kesätapahtumistaan ja kaupungissa on niiden aikaan kansainvälinen tunnelma. Tunnetuin tapahtuma on Turun Ruissalossa järjestettävä Ruisrock, joka kuuluu Suomen merkittävimpiin rockfestivaaleihin. Ruisrock on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut rockfestivaali ja se on myös Pohjoismaiden vanhin. Ensimmäisen kerran se järjestettiin vuonna 1970. Toinen tunnettu turkulainen kesäfestivaali on Down By The Laituri. DTBL-musiikkitapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1990. Näiden ja muiden kesätapahtumien aikana Turun seudun majoituspaikat täyttyvät jo hyvissä ajoin, joten tämä on hyvä huomioida, kun kutsuu asiakkaitaan toimistolleen vieraaksi.