Intro

Turku on Varsinais-Suomen maakuntakeskus ja yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Asukkaita kaupungissa on noin 184 000 ja Turun seudulla yli 310 000. Turku sijaitsee Aurajoen suussa Suomen lounaisrannikolla, Saaristomeren rannalla. Kaupungin nähtävyydet ja tapahtumat houkuttelevat vuosittain lukuisia matkailijoita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

Kaupungin keskusta on hyvin kompakti ja niin Turun liiketilat, hotellit, ravintolat kuin nähtävyydetkin sijaitsevat pääsääntöisesti lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan. Kaupungin keskipiste on vilkas Kauppatori, jolla käydään kauppaa ympäri vuoden. Lähistöllä sijaitseva, kaupungin keskustan läpi virtaava Aurajoki jokilaivoineen on kaupungin tunnusmerkki.

Toisaalta kaupunki on tunnettu arvokkaista kulttuurihistoriallisista nähtävyyksistään. 1200-luvulla rakennettu Turun linna luetaan Suomen merkittävimpien rakennushistoriallisten muistomerkkien joukkoon ja on yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Linnan tiloissa toimii myös Turun kaupungin historiallinen museo. Aurajoen rannalla sijaitseva keskiaikainen Turun tuomiokirkko puolestaan toimii Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pääkirkkona. Kaupungin keskusta-alueen nähtävyyksien lisäksi ympäristössä riittää kauniita ulkoilmakohteita. Turun lounaisosan pieni Ruissalon saari on suosittu ja monipuolinen virkistys- ja vapaa-ajan vietto paikka.

Kauneudestaan maankuulu Turun saaristo koostuu noin 20 000 saaresta ja ulottuu kaupungin edustalta aina Ahvenanmaalle asti. Saaristomeren kansallispuisto kattaa laajan osan Turun saaristosta tarjoten luonnonkauniita meri- ja saaristomaisemia niin alueen asukkaille ja turisteille, kuin yritysten asiakkaillekin. Taiteen, historian ja kulttuurin kaupunki Turku naapurikuntineen muodostavat monipuolisen ja vetovoimaisen Itämeren alueen kasvukeskuksen. Turun seutu on loistanut myös mielipidetutkimuksissa ja seudun kunnat ovat olleet useasti Suomen yrittäjäystävällisimpien kuntien kärkijoukossa. Turun kaupungin vahvuuksina ovat laaja elinkeinorakenne, korkealuokkainen palvelu-, koulutus-, ja kulttuuritarjonta, monipuolinen yritysperusta sekä kaunis saaristoluonto, jotka tekevät alueesta hyvin vetovoimaisen ja ainutkertaisen.

Alueen historia

Turun kaupungin arvioidaan syntyneen jo 1200-luvun lopulla, mikä tekee siitä Suomen vanhimman kaupungin. Kaupunki toimi pitkään maan merkittävimpänä asutuskeskuksena, keskeisenä kaupan ja merenkulun keskuksena sekä Suomen ensimmäisenä pääkaupunkina vuosina 1809-1812. Jo 1600-luvulla Turun valtakunnallinen asema oli merkittävä kaupunkiin perustettujen lukuisten koulu- ja hallintolaitosten myötä. Kaupunkiin perustettiin muun muassa lääninhallitus, Suomen ensimmäinen hovioikeus sekä yliopisto, Turun akatemia. 1700-lukua leimasivat sodat; suuri Pohjan sota, isoviha sekä pikkuviha, mutta myös teollisuustoiminnan kasvu. Kaupungissa toimi merkittäviä tupakkatehtaita sekä telakkateollisuutta. 1800-luvun alussa kaupunki tuhoutui lähes täysin Suomen ja Pohjoismaiden tuhoisimman kaupunkipalon, Turun palon myötä.

Kaupungin palon jälkeen yliopisto sekä useat valtion toimistot siirrettiinkin uuteen pääkaupunkiin Helsinkiin. Talvi- ja jatkosodan aikana Neuvostoliitto pommitti kaupunkia ankarasti ja muun muassa Turun linna lähialueineen kärsi vahinkoa. Vaikka nykyisin kaupungin valtakunnallinen merkittävyys on pienentynyt, on se yhä alueensa taloudellinen, paikallishallinnollinen ja kulttuurinen keskus. Lisäksi Turussa sijaitsee yhä edelleen Suomen arkkipiispanistuin.

Alueen infrastruktuuri

Turku on perinteisesti sijaintinsa johdosta toiminut Suomen solmukohtana lännen ja idän kasvavien markkinoiden välillä. Turun seudun kaksi merkittävää satamaa, Turun ja Naantalin satamat, muodostavat valtakunnallisesti merkittävän rahti- ja matkustajaliikenteen solmukohdan. Suomen toisiksi suurimman sataman tittelin, Kotkan sataman kanssa, jakava Turun satama on sijaintinsa johdosta merkittävä ulkomaankaupan kannalta. Turun satamasta on myös vilkas matkustajaliikenne Maarianhaminaan ja Tukholmaan, mutta myös muihin Itämeren satamiin. Läheinen Naantalin satama on puolestaan huomattava teollisuussatama.

Turkuun kulkee useita keskeisiä valtateitä; Turunväylä eli valtatie 1 Helsingistä Turkuun, valtatie 8 Turusta länsirannikon kautta Ouluun, valtatie 9 Turusta Joensuuhun sekä valtatie 10 Turusta Hämeenlinnaan. Lisäksi kantatie 40 eli Turun kehätie kulkee kaupungin pohjoispuolitse Naantalista Kaarinaan. Turusta Helsinkiin on matkaa 151 kilometriä, Tampereelle 142 ja Ouluun 533 kilometriä. Rautatieaseman sijainti kaupungin keskusta-alueella on keskeinen ja niin Turun liiketilat, nähtävyydet, kuin hotellitkin ovat lähellä ja erinomaisten kulkuyhteyksien päässä. Rautatieliikenneyhteydet muihin Suomen kaupunkeihin ovat kattavat. Erityisesti Helsingin ja Turun välinen rantarata on vilkas ja reitillä kulkee vuosittain noin 1,2 miljoonaa matkustajaa. Turusta sekä Helsinkiin, että Tampereelle pääsee junalla vajaassa kahdessa tunnissa.

Turun lentoasema sijaitsee kaupungin keskustasta vain noin kahdeksan kilometriä pohjoiseen kantatie 40:n tuntumassa. Lentoasema on matkustajamäärältään Suomen neljänneksi vilkkain ja rahtimäärältään toiseksi suurin lentoasema. Kotimaan reittiyhteyksien lisäksi lentokentältä pääsee suoralla lennolla muihin pohjoismaihin ja myös muualle Eurooppaan. Lentoasemalta on joukkoliikenteen yhteyksiä kaupungin keskustaan, mutta tarjolla on myös kätevä autonvuokrausmahdollisuus. Kaupungin sisäiset joukkoliikennepalvelut ovat kattavat. Sekä kaupungin ydinkeskustan alueella, kuin myös keskusta-alueen ulkopuolella liikennöi useita bussilinjoja. Lisäksi kesäisin vesibussit ja saaristolaivat liikennöivät Aurajoelta Turun saaristoon sekä matkustajahöyrylaiva Turusta Naantaliin. Pyöräilymahdollisuudet ovat Turussa monipuoliset ja tulevaisuudessa pyöräilyn merkityksen uskotaan korostuvan kaupungissa vielä entisestään.

Yritysalue

Turun hintataso noudattelee suurimpien Suomen kaupunkien hintatasoa ollen kuitenkin selvästi pääkaupunkiseudun hintatasoa matalampi. Niin asuminen, kuin vuokrattavat liiketilat ja muut toimitilat ovat hyvin edullisia pääkaupunkiseutuun verrattuna. Asuminen Turun seudulla on selvästi pääkaupunkiseudun hintatasoa edullisempaa. Vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta Turussa oli noin 2200 euroa, kun taas pääkaupunkiseudulla vajaa 4000 euroa. Kalleimmat asuinalueet alueen keskimääräisellä neliöhinnalla arvioituna olivat Kupittaa, Turun keskus sekä Martti-Korppoolaismäki. Myös yrityksille Turun seutu näyttäytyy varsin edullisena pääkaupunkiseutuun verrattuna. Turussa liiketilat ja toimistot ovat keskimäärin kolmanneksen edullisempia pääkaupunkiseutuun verrattuna, mikä lisää alueen kilpailukykyä.

Turku tarjoaa monipuoliset ostosmahdollisuudet aina ostoskeskuksista tavarataloihin ja pikkuputiikkeihin asti. Pääsääntöisesti ydinkeskustan suosituimmat ostoskohteet ja liiketilat sijaitsevat vain lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan aivan Kauppatorin läheisyydessä. Kaupungin vanhin ja suurin kauppakeskus Hansakortteli sijaitsee Kauppatorin laidalla aivan kaupungin ytimessä. Kauppakeskuksen yli 150 liikettä tarjoavat monipuoliset muodin, kodin, vapaa-ajan ja hyvinvointituotteiden ja palveluiden tarjonnan, sekä viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita. Lisäksi kauppakeskuksen yhteydessä toimii Stockmann tavaratalo sekä Suomen vanhin teatteri, Åbo Svenska Teater.

Perinteisen ostostarjonnan lisäksi kauppakeskuksessa järjestetäänkin vaihteleva määrä myös muuta ohjelmaa erilaisista tapahtumista näyttelyihin. Kauppatorin läheisyydessä sijaitsee myös kaupungin historiallinen kauppahalli, joka on toiminut paikalla 1800-luvun lopulta alkaen. Kauppahallissa toimii yli 40 pientä yritystä elintarvikeliikkeistä, erikoisterveydenhoitopalveluihin, kukkakauppaan, suutariin sekä ravintoihin ja kahviloihin.

Toinen kaupungin suosittu ostoskeskus, Skanssi, sijaitsee Helsingintien varressa noin neljän kilometrin päässä ydinkeskustasta. Kauppakeskuksesta löytyy lähes sata liikettä, kahvila- ja ravintolamaailma sekä pari tavarataloa. Kauppakeskuksen naapurissa toimii seikkailupuisto Flowpark. Raisiossa, noin seitsemän kilometrin päässä Turun keskustasta puolestaan sijaitsee kolmas alueen ostoskeskittymistä, kauppakeskus Mylly. Kauppakeskus on vastikään laajentunut ja tarjoaa nykyisin yli 150 liikettä. Liikenneyhteydet sekä kauppakeskus Skanssiin, että Myllyyn ovat hyvät. Kaupungin keskustasta pääsee ostoskeskuksiin kätevästi joukkoliikenteen busseilla, mutta halutessaan myös omalla autolla.

Turun keskustan ja lähiseudun pienet ja idylliset kiviljalka liiketilat tarjoavat kattavan valikoiman käsitöitä, designia ja taidetta, vaatteita ja asusteita sekä sisustustuotteita. Turku on Varsinais-Suomen designkeskittymä, joka näkyy paikallisten suunnittelijoiden tuotteiden laajana tarjontana. Erityisen hyvä kohde kivijalkaliikkeiden ja muiden pienten putiikkien kiertelyyn onkin keskustan halkaiseva Linnakatu, jolta löytyy lukuisia erikoisliikkeitä. Lisäksi Turun seudulla toimii lukuisia pienempiä outlet ja tehtaanmyymälöitä.

Ostovoima

Suomalaisten ostovoima on viime vuosina heikentynyt. Syinä tähän ovat olleet erityisesti veronkorotukset, heikentynyt työllisyystilanne sekä hidastunut ansiokehitys. Viimeaikoina ostovoiman kehityksessä on kuitenkin ollut viitteitä kasvusta ja keskimäärin suomalaisilla on ollut hiukan aiempaa enemmän varallisuutta käytettävissään. Turussa kaupungin talous on monen muun suomalaisen kunnan tapaan velkaantunut. Kuluvana vuonna kaupungin kunnallisveroprosentti on 19,5%, joka on hiukan maan keskiarvoa matalampi.

Sukupuolijakaumaltaan Turku on muiden maan suurimpien kaupunkien tapaan lievästi naisvoittoinen. Turku on perinteisesti ollut myös vahva opiskelijakaupunki kaupungin useiden korkeakoulujen myötä. Yhteensä kaupungissa onkin lähes 30 000 perus- ja jatkotutkinto-opiskelijaa. Kaupunki on virallisesti kaksikielinen ja sen asukkaista puhuu äidinkielenään ruotsia runsaat 5 %. Toisaalta Turku on myös hyvin monikulttuurinen kaupunki. Kaupungissa asuu kansalaisia noin 130 eri maasta ja asukkaista noin 10% puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia.

Pysäköinti

Turun kaupungin alueella ajoneuvojen pysäköintimahdollisuudet ovat hyvät ja monipuoliset. Kaupungin alueella toimii lukuisia niin Turun kaupungin omistamia julkisia, kuin yksityisomistuksessa olevia pysäköintialueita. Lisäksi kaupungin ydinkeskustan alueella toimii useita pysäköintitaloja. Turun kaupungin pysäköintialueet on jaettu kahteen maksuvyöhykkeeseen pysäköintipaikan sijainnin perusteella. Kaupungin ydinkeskustan alue kuuluu vyöhykkeeseen yksi, jolloin ajoneuvon pysäköinti maksaa 3 euroa tunnilta. Ydinkeskustan ulkopuoliset alueet puolestaan kuuluvat toiseen pysäköintivyöhykkeeseen, jolloin ajoneuvon voi pysäköidä 1,5 euron tuntihintaan.

Muuhun maahan verrattuna Turun pysäköintimaksut noudattelevat hyvin muiden suurimpien Suomen kaupunkien tasoa, ollen kuitenkin hiukan Helsinkiä ja Tamperetta edullisempia. Kaupungin keskustan pysäköintitalojen sijainti on keskeinen. Ydinkeskustan nähtävyydet sekä Turun liiketilat, ravintolat ja ostosmahdollisuudet ovat lähettyvillä ja kulkuyhteydet muualle kaupunkiin ovat hyvät. Kaupungin pysäköintitalot ovat yksityisessä omistuksessa, joten jokaiseen niistä pätee oma hinnoittelunsa. Keskimäärin pysäköinnin vuorokausihinta pysäköintitalossa on reilu 20€. Lukuisat maksuvaihtoehdot vaihtelevat, pysäköintitalosta riippuen, käteisestä rahasta luotto- ja pankkikortteihin sekä ladattaviin arvokortteihin. Lisää tietoa kaupungin pysäköintitaloista ja niiden sijainnista löydätte osoitteesta: https://www.turku.fi/asuminen-ja-ymparisto/liikenne/pysakointi

Kehitysnäkymät

Turun kaupunki kehittyy jatkuvasti ja uusia kaupunkiympäristön ja lähiseudun kehityskohteita on vireillä niin julkisina, kuin yksityisinä hankkeina. Tulevaisuuden Turun visiona on uusiokäyttää kaupungin omia alueita ja luoda kokonaan uusia alueita niin liike-elämän, kuin asumisenkin tarpeisiin. Toisaalta kaupunki tavoittelee saavutettavuutensa parantamista kehittyvien liikenneyhteyksien myötä, joka tukisi niin elinkeinoelämää, matkailua kuin Turkuun suuntautuvaa työssäkäyntiäkin. Turun kaupunki pyrkii tulevaisuuden sähköisen liikenteen edelläkävijäksi ja hiilineutraaliksi kaupungiksi vuoteen 2040 mennessä. Hanke on siirtynyt suunnitelmista käytännön asteelle ja jo syksyllä 2016 kaupunki saa ensimmäiset sähköbussit joukkoliikenteen käyttöön. Osa kaupungin takseista on jo nyt täysin sähkö- tai hybridikäyttöisiä, mutta määrän uskotaan kasvavan tulevaisuudessa entisestään. Toisaalta myös sähköisten ajoneuvojen latauspisteiden määrä kymmenkertaistuu lähivuosina. Kaupungin joukkoliikenteen lisäksi sähköinen liikenne tulee näkymään vahvasti myös kaupungin uusilla asuinalueilla, joissa sähköautoja hankitaan tulevaisuudessa myös asukkaiden yhteiskäyttöön.

Osana kaupungin liikenteen sähköistämistä on hanke Turun raitiotiestä, joka on ollut laajana puheenaiheena jo 1990-luvulta lähtien. Turun kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2015 lopulla hyväksyä raitiotien yleissuunnitelman. Nykyisin hanke on jatkoselvitysvaiheessa ja tavoitteena on saada riittävät lisätiedot rautatiehankkeen mahdollisesta toteuttamisesta. Alustavien suunnitelmien mukaan liikennöinti voisi alkaa 2020-luvulla. Kaupungin ydinkeskusta, Kauppatori ympäristöineen, kokee lähitulevaisuudessa uudistuksia, jotka tähtäävät kaupungin keskustan elävöittämiseen, viihtyisyyden parantamiseen sekä kaupankäynnin lisääntymiseen. Kauppatori pyritään uudistamaan nykyajan tarpeita vastaavaksi, koko kaupunkia kokoavaksi ympäristöksi tapahtumineen ja vapaa-ajanvietto mahdollisuuksineen. Osana uudistusta on kaupungin ydinkeskustan muuttaminen jalankulku-, ja pyöräilypainotteiseksi, jolloin osa pysäköinnistä ohjataan maanalaisiin pysäköintitaloihin.

Saksalaisomisteisen telakkayhtiö Meyer Turun äskettäin julkaisemat mittavat investointiuutiset Turun telakalle luovat puolestaan positiivisia näkymiä kaupungin telakkateollisuudelle. Meyer aloittaa mittavan investointiohjelman, jonka ensimmäisessä vaiheessa yhtiö hankkii uutta kalustoa ja kasvattaa siten tuotantokapasiteettiaan. Telakan tuotanto pyritään kaksinkertaistamaan vuoteen 2020 mennessä.

Teollisuusalueet

Turku on Turun seutukunnan taloudellinen keskus. Seudun elinkeinorakenne on monipuolista ja aktiivista, jota tukee laaja-alainen koulutustarjonta. Turun seudulla toimii noin 22 000 yritystä, jotka työllistävät noin 130 000 henkeä. Seudun päätoimialat ovat perinteisesti olleet bio- ja ICT –alat, logistiikka, meri- ja metalliteollisuus, rakentaminen sekä luovat alat. Vaikutusvaltaisimpia yrityksiä ovat muun muassa Bayer Schering Pharma, Baltic Line Finland Oy, HKScan, Raisio, Turun Osuuskauppa, Veritas eläkevakuutus sekä Turku Energia. Puolet Suomen lääketeollisuudesta ja diagnostiikkaan liittyvästä tutkimuksesta ja tuotekehityksestä sijaitsee Turun seudulla. Alan osuus Turun teollisista työpaikoista ja teollisuuden liikevaihdosta on noin viidennes.

Tiivis yhteistyö korkeakoulujen kanssa on alalla keskeistä, kuten myös huipputeknologiaa hyödyntävillä ICT-yrityksilläkin. Perinteisesti vahva meri- ja telakkateollisuus on Turun seudulla yhä huomattava toimiala. Tänä päivänä valtaosa Suomen meriteollisuudesta onkin keskittynyt Varsinais-Suomen alueelle. Seudulla toimii useita merkittäviä laivanvarustamoita, joiden rooli alueen työllistäjinä on suuri. Toisaalta meri- ja metalliteollisuusyritysten osaamista sovelletaan laajasti myös muilla toimialoilla. Turun logistinen sijainti on meriteollisuuden ehdoton valttikortti, jota kustannustehokas, nopea ja joustava logistinen tavaranhallintaketju tukee. Seudulla toimiikin satoja logistiikkapalveluita tarjoavia yrityksiä.

Toisaalta Turun seutu on perinteisesti tunnettu kulttuuri- ja designkaupunkina, joka näkyy luovien alojen merkityksen kasvuna. Seudun luovan osaamisen painopisteitä ovat muun muassa teollinen muotoilu, markkinoinnin suunnittelu, design ja muoti, peliala sekä arkkitehtuuri. Myös osaavan työvoiman hyvä saatavuus on alalla hyvää, jota seudun lukuisat korkeakoulut omalta osaltaan tukevat.

Hotellit ja hostellit

Turun majoitusmahdollisuudet ovat kattavat ja monipuoliset joka makuun ja budjettiin. Kaupungin hotelleista perinteisin ja yksi suosituimmista on Original Sokos Hotel Hamburger Börs. Hotelli on ollut osana kaupunkia jo 1900-luvun alusta lähtien ja sijaitsee aivan kaupungin ydinkeskustassa, Kauppatorin laidalla. Laaja ostos- ja palvelutarjonta, lukuisat liiketilat ja ravintolat sekä erinomaiset liikenneyhteydet lentokentälle ja satamaan ovat aivan vieressä. Aurajoen rannalla sijaitseva Radisson Blu Marina Palace on moderni luksushotelli niin liike-, kuin vapaa-ajan matkailuun. Hotelli tarjoaa yhdet kaupungin parhaista tiloista vaativampiinkin liike-elämän tarpeisiin monipuolisine kokous- ja neuvottelutiloineen.

Scandic Julia on hiljattain remontoitu keskustahotelli erinomaisella sijainnilla. Niin Kauppatori, Turun tuomiokirkko, Aurajoen ranta, monet Turun liiketilat ja ravintolat, kuin kaupungin korkeakoulutkin ovat lähettyvillä. Aivan Turun sataman laivaterminaalin vieressä sijaitsee puolestaan Best Western Hotel Seaport. Hotelli on erityisesti laivamatkaajien suosiossa sijaintinsa vuoksi, mutta erinomaiset joukkoliikenneyhteydet keskustaan takaavat, että myös ydinkeskustan palvelut ovat nopeasti saavutettavissa.

Persoonallista ja tyylikästä majoitusta hakevalle kaupungin keskustassa sijaitseva boutiquehotelli Centro on hyvä vaihtoehto. Ydinkeskustan palvelut ovat vieressä, mutta pienen hotellin tunnelma on rauhallinen ja trendikäs. Hotelli on tunnettu erityisesti erinomaisesta aamiaisestaan. Kaupungin lähistön kylpylähotellit ovat keskenään hyvin erilaisia. Lähimpänä Turun keskustaa sijaitseva Holiday Club Caribia tarjoaa perinteisten kylpylä-, majoitus ja hyvinvointipalveluiden lisäksi monipuoliset ja muunneltavat kokoustilat. Turun Ruissalossa sijaitseva Ruissalon kylpylähotelli on perinteisempi terveyskylpylä kattavine hoito-, ravintola-, ja virkistyspalveluineen. Luonnonkauniissa ympäristössä sijaitseva kylpylä tarjoaa erinomaiset puitteet liikuntaan ja ulkoiluun. Kaupungin ulkopuolella sijaitsevat puolestaan saaristokylpylä Kasnäs hienolla paikalla Kemiönsaarella sekä Naantalin kylpylä Naantalissa. Kaupungin ulkopuolella majoitustarjonta on niin ikään kattavaa. Turun saariston ja maaseudun lukuisat tunnelmalliset Bed & Breakfast paikat tarjoavat mielenkiintoisen ja luonnonläheisen vaihtoehdon perinteisille hotelleille.