Intro

Pirkanmaan maakunnassa sijaitseva Tampere on asukasluvultaan Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja vahva yrityskeskittymä. Näsijärven ja Pyhäjärven välisellä kannaksella kohoavalla Tampereen kaupungilla on tarjottavanaan niin vilkasta kaupunkielämää, kulttuuria kuin luonnon rauhaa ja kauneuttakin.

Tampereen maisemat pääsevät oikeuksiinsa Pyynikinharjun laella sijaitsevasta 26-metrisestä Pyynikin näkötornista. Pyynikki on kaupungin yksi vanhimpia kaupunginosia, jossa on säilynyt historiallisesti arvokkaita asuin- ja toimitilakiinteistöjä. Toinen näköalakohde löytyy Särkänniemestä, joka on erityisesti lapsiperheiden suosiossa oleva, yksi kaupungin tunnetuimmista vierailukohteista. Särkänniemen huvipuiston alueella sijaitseva Pohjoismaiden toiseksi korkein näköalatorni, 168 metrin korkeuteen yltävä Näsinneula.

Kaupungin keskustaa halkova Tammerkoski kuuluu Suomen kansallismaisemien kermaan ja sitä ympäröi Suomen vanhimmat tehdasmiljööt, jotka ovat edelleen käytössä. Tammerkosken äärellä sijaitsevan keskustorin laidalla seisova uusrenessanssityylinen raatihuone, arkkitehtonisesti merkittävät Tampereen tuomiokirkko ja Aleksanterin kirkko, bysanttilaistyylinen ortodoksinen kirkko, Pohjoismaiden suurin kauppahalli sekä nykyisin museokäytössä oleva, uusbarokkista tyyliä edustava Näsilinna kuuluvat Tampereen vaikuttavimpien rakennusten joukkoon.

Tampere tunnetaan myös aktiivisena urheilukaupunkina erityisesti jääkiekon saralla, jossa kaupunkia edustaa kaksi liigajoukkuetta, Ilves ja Tappara. Vuonna 1965 valmistunut Hakametsän jäähalli on koko Suomen ensimmäinen jäähalli. Kaupungin keskustassa sijaitseva Ratinan stadion toimii yleisurheilu- ja jalkapallostadionin lisäksi tapahtumapaikkana monille konserteille.

Tampere on eläväinen kulttuuri- ja tapahtumakaupunki, ja se onkin tunnettu monista mielenkiintoisista kaupunkifestivaaleista. Tunnetuin jokakesäinen tapahtuma on Suomen suurin kaupunkifestivaali Tammerfest. Monipuolisina tapahtumapaikkoina tunnetaan myös Pirkkahalli eli Tampereen Messu- ja Urheilukeskus sekä keskustan läheisyydessä sijaitseva Tampere-talo, jonka kulttuuritarjonta lisääntyy keväällä 2017 uudella Muumimuseolla. Kaupungin suosituimpia museoita ovat Amurin työläismuseokortteli, Sara Hildénin taidemuseo, Tampereen taidemuseo, Työväenmuseo Werstas sekä museokeskus Vapriikki.

Alueen historia

Vuonna 1779 perustetusta Tampereesta kasvoi nopeasti merkittävä teollisuuskaupunki ja sen myötä yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Teollistuminen toi mukanaan runsaasti tekniikka-alan koulutusta, mikä on yhä tänä päivänäkin yksi kaupungin suurimmista voimavaroista – Hervannan kaupunginosassa sijaitsevasta Tampereen teknillisestä yliopistosta valmistuu joka vuosi keskimäärin 800 diplomi-insinööriä tai arkkitehtia sekä 90 jatkotutkinnon suorittanutta filosofian tai tekniikan tohtoria. Kaupungin yliopistokampuksilla on tarjolla yritysten käyttöön myös runsaasti toimitiloja hyvien kulkuyhteyksien päässä ja monipuolisten palvelujen välittömässä läheisyydessä.

Vaikka talvisodan aikana Tampere joutui monen pommituksen kohteeksi, jatkosodan aikana kaupunki säästyi hyökkäyksiltä. Sotakorvaustuotteiden valmistaminen kasvatti metalliteollisuuden merkitystä entisestään, mikä johti nopeaan väestönkasvuun ja sen myötä kaupungin laajenemiseen. 1960- ja 70-lukujen kuntaliitokset nelinkertaistivat Tampereen pinta-alan, joka on tänä päivänä noin 690 neliökilometriä. Noin 165 neliökilometriä kaupungin pinta-alasta on vettä.

Alueen infrastruktuuri

Tampere on keskeisen sijaintinsa ansiosta erinomaisten kulkuyhteyksien päässä muista Suomen suurimmista kaupungeista. Kansainvälinen E12-tie on Tampereen ja Helsingin välillä kokonaan moottoritietä. 178 kilometrin matka Tampereelta Helsinkiin taittuu autolla alle kahdessa tunnissa. Etäisyys Hämeenlinnaan on maanteitse 75 kilometriä, Jyväskylään 155 ja Turkuun 157 kilometriä.

Aivan kaupungin keskustassa sijaitseva rautatieasema on merkittävä Suomen junaliikenteen keskus, josta on suora junayhteys moniin Suomen kaupunkeihin. Tampereen kautta kulkee päivittäin noin 150 junaa ja vuosittain jopa kahdeksan miljoonaa junamatkustajaa. Keskeisen sijainnin ansiosta matkustusajat ovat lyhyitä: junamatka Tampereen ja Helsingin välillä taittuu nopeimmillaan 1,5 tunnissa. Rautatienseutua kehitetäänkin jatkuvasti vastamaan matkustajien ja kaupunkilaisten tarpeisiin. Alueelle on noussut sekä hotelleja, ravintoloita että toimistotiloja aivan kiven heiton päähän asemasta.

Tampereen linja-autoasema sijaitsee Ratinan stadionin läheisyydessä Hatanpään valtatiellä vain lyhyen kävelymatkan päässä keskustorilta. Monet kaukoliikenteen linja-autot pysähtyvät myös rautatieaseman, keskustorin, Pyynikintorin ja Pispalantorin linja-autopysäkeillä. Tampereelta on erinomaiset linja-autoyhteydet jokaiseen ilmansuuntaan. Nopeimmillaan linja-automatka Tampereen ja Helsingin välillä kestää 2 tuntia ja 10 minuuttia.

Tampereen paikallisliikenteen reittiverkosto kattaa koko kaupungin, ja se on jaettu eri vyöhykkeisiin. Paikallisliikenteen bussilipun hinta määräytyy vyöhykkeiden lukumäärän mukaan. Kaupunkiin suunnitellaan parhaillaan myös raitiovaunujärjestelmää, jonka rakentaminen alkanee vuonna 2017.

Lentomatkustajia palvelee kansainvälinen Tampere-Pirkkalan lentoasema, joka sijaitsee Pirkkalassa, noin 17 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kotimaan lentoyhteyksiin kuuluvat muun muassa Helsinki, Rovaniemi, Kittilä ja Kuusamo. Suorat ulkomaan lentoyhteydet kuljettavat Tampere-Pirkkalan lentoasemalta Tukholmaan, Bremeniin ja Budapestiin. Lentoyhteys Tukholmaan avaa lentomatkustajien portit kätevästi Euroopan suurkaupunkeihin ja muualle maailmaan. Tampere-Pirkkalan lentoasemalta pääsee helposti kaupungin keskustaan paikallisliikenteen linja-autolla tai lentokenttätaksilla. Terminaali 1:n tiloissa lentomatkustajia palvelevat lisäksi monet autovuokraamot.

Yritysalue

Asuin- ja toimitilakiinteistöjen hintataso vaihtelee melko runsaasti eri kaupunginosien välillä. Vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko kaupungin alueella oli 2 482 euroa. Neliöhinnan nousu edelliseen vuoteen verrattuna on 2.06 prosenttia. Neliöhinnaltaan kalleimpia asuinalueita ovat Lapinniemi-Käpylä, keskustan alue sekä Länsi-Amuri ja Itä-Amuri. Edullisimpia asuinalueita puolestaan ovat Multisilta, Tesoma ja Peltolammi, joissa osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta jää 1 400 euron tuntumaan. Tesomalta ja Peltolammelta löytyykin useita varastohalleja ja suurempia toimitiloja. Koko Suomeen verrattuna Tampere oli vuoden 2016 ensimmäisen neljänneksen keskimääräisen neliöhinnan perusteella Suomen 6. kallein kunta. Keskimääräinen neliöhinta pääkaupunkiseudulla oli 3 970 euroa. Keskihinta muualla Suomessa oli 1 842 euroa.

Suuria varastohalleja ja tuotantotiloja lukuun ottamatta Tampereen toimisto-, liike- ja toimitilojen tarjonta keskittyy keskustan alueelle sekä nopeasti kasvavaan Hervannan kaupunginosaan. Hervannassa osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli vuoden 2016 ensimmäisellä kvartaalilla 1 802 euroa.

Tampere on yksi Suomen vetovoimaisimmista ostoskaupungeista. Muoti- ja sisustusliikkeet, maineikkaimmat ravintolat sekä suosituimmat ostoskeskukset ovat keskittyneet ydinkeskustan alueelle, mutta myös suurimmissa lähiöissä on monipuoliset ostosmahdollisuudet. Keskustan pääkatu on kilometrin mittainen Hämeenkatu, joka alkaa rautatieaseman edustalta jatkuen itä–länsi-suunnassa aina Hämeenpuistoon asti. Hämeenkadun varrella on useita suosittuja tavarataloja, kuten Stockmann ja Sokos, sekä runsaasti yksittäisiä muoti- ja sisustusliikkeitä, ravintoloita ja kahviloita.

Keskustan monipuolisin kauppa- ja ostoskeskittymä Koskikeskus sijaitsee Hatanpään valtatiellä Sokos Hotel Ilveksen välittömässä läheisyydessä. Koskikeskuksessa toimii lähes 100 liikettä, joista suurin osa on muodin ja pukeutumisen erikoisliikkeitä. Keskusta-alueen toinen ostoskeskus Tullintori sijaitsee rautatieaseman itäpuolella. Tullintorin erikoisliikkeistä löytyy kattava valikoima muotia, asusteita, sisustus- ja lahjatavaroita sekä hyvinvointi- ja erikoisruokatuotteita. Tampereen keskustaan nousee vuodeksi 2018 myös uusi ostoskeskus. Ratinan stadionin ja Koskikeskuksen välittömään läheisyyteen rakennettavaan kauppakeskittymään kaavaillaan uusia vuokrattavia toimitiloja jopa 150 liikkeelle.

Tampere on kotimaista designia arvostavan shoppailijan unelmakohde. Finlaysonin tehdasalueella sijaitsevasta Finlaysonin tehtaanmyymälästä löytyy kattava valikoima kotimaisia sisustustuotteita kohtuulliseen hintaan. Tammerkosken laidalla sijaitsevassa Kehräsaaren tehdasmiljöössä toimii kotimaisia käsityötuotteita myyvä Pikku Putiikit. Verkatehtaankadulla sijaitseva Verkaranta esittelee kotimaista käsi- ja taideteollisuutta. Verkarannan näyttelymyymälästä voi ostaa muun muassa pirkanmaalaisia käsityötuotteita. Verkatehtaankadulta alkava kortteli tunnetaan laajalti design-korttelina – yksi sen houkuttelevimmista kivijalkaliikkeistä on Super Mukava, jonka valikoimista löytyy usean suomalaisen suunnittelijan vaatteita ja asusteita.

Myös keskusta-alueen ulkopuolelta löytyy useita monipuolisia kauppakeskittymiä, kuten Lielahtikeskus, Hervannan kauppakeskus Duo sekä Lempäälässä, noin 12 kilometrin päässä Tampereelta sijaitseva Ideapark, jossa toimii yli 200 erikoisliikettä, ravintolaa ja kahvilaa, kulttuuri- ja hyvinvointipalveluja sekä sisähuvipuisto Funpark. Monien näiden ostoskeskusten ympärille on kasvanut yrityskeskittymiä, joista yritykset ovat löytäneet toimitilat.

Ostovoima

Tampere ja sen lähikunnat muodostavat yhdessä 350 000 asukkaallaan Suomen toiseksi suurimman talousalueen heti pääkaupunkiseudun jälkeen. Tampereen asukkaista hieman yli puolet on naisia, ja joka kuudes tamperelainen on korkeakouluopiskelija. Tamperelaiset ovatkin erittäin koulutettua väkeä: enemmän kuin kolme neljästä yli 15-vuotiaasta tamperelaisesta on suorittanut peruskoulun jälkeisiä tutkintoja, ja Tampereen suosio Suomen johtavana opiskelukaupunkina kasvaa vuosi vuodelta. Opiskelijoiden lisääntyvä määrä takaa sen, että Tampereella valmistuu vuosittain yhä enemmän korkeasti koulutettua ja paikkakuntaan sitoutunutta työvoimaa, mikä kasvattaa paitsi kaupungin vetovoimaisuutta, myös alueella toimivien, nopeasti kasvavien yritysten mahdollisuuksia.

Tampereen alueella keskitulo vuonna 2014 oli 28 048 euroa. Menestymisen edellytyksistä kertoo myös se, että vuosien 2011 ja 2014 välillä tamperelaisten keskitulo on kasvanut yli 2 500 eurolla vuodessa.

Pysäköinti

Julkisen liikenteen sujuvuudesta huolimatta moni valitsee Tampereella liikkumiseen oman auton. Koko kaupungin alueelta maksullisia pysäköintipaikkoja löytyy katujen varsilta noin 4 000. Syrjäisemmiltä kaduilta on mahdollista löytää myös ilmaisia kadunvarsipaikkoja. Finnpark Oy:n ylläpitämistä pysäköintitaloista löytyy lisäksi yli 6 000 valvottua pysäköintipaikkaa, jotka ovat autoilijoiden käytössä ympäri vuorokauden.

Pysäköintimaksujen suuruus vaihtelee pysäköintipaikan sijainnin mukaan. Ydinkeskustan pysäköintipaikat ovat muuta keskusta-aluetta kalliimmat. Kadunvarsipysäköinti on jaettu kolmeen eri maksuvyöhykkeeseen sallitun pysäköintiajan pituuden mukaan. Myös pysäköintihalleissa kaupungin ydinkeskusta on kalleinta aluetta. Pysäköintitaloissa kolmen ensimmäisen tunnin hinta vaihtelee sijainnin mukaan 0,50 ja 1 euron välillä 10 minuuttia kohden. Seuraavien tuntien ajalta hinta vaihtelee 0,50 ja 1 euron välillä 30 minuuttia kohden. Keskimääräinen vuorokausihinta Tampereen pysäköintitaloissa on 21 euroa / vuorokausi. Kalleimmillaan pysäköinti parkkihallissa maksaa 27 euroa ja edullisimmillaan 13 euroa vuorokautta kohden.

Kehitysnäkymät

Tampereen seudun erityisiä vahvuuksia ovat kautta aikojen olleet nopeasti kehittyvä, valmistava teollisuus sekä erinomaisen vahva moniosaaminen tietoalojen teollisuudessa, tutkimuksessa ja kehitysosaamisessa. Tampereella on hyvät edellytykset yritystoiminnan kasvattamiseen – kaupungin logistisesti keskeinen sijainti sekä hyvät kulkuyhteydet, yrittäjämyönteinen ilmapiiri ja innovatiivinen toimintaympäristö sekä korkeasti koulutettua, toimialueeseen sitoutunutta työvoimaa. Saatavilla on myös yksilöllistä apua ja tukea uusille yrittäjille ja alueelle muuttoa suunnitteleville, jo olemassa oleville yrityksille.

Kaupunki kehittyy hurjaa vauhtia, ja työn alla on jatkuvasti useita suuria rakennushankkeita. Kuluva vuosi on ennätyksellinen investointivuosi: vuoden 2016 aikana Tampereen kaupunki sijoittaa rakennus- ja parannustöihin yli 230 miljoonaa euroa. Suurin investointi on rakenteilla oleva Rantaväylän tunneli, joka valmistuttuaan nopeuttaa liikennettä, parantaa turvallisuutta ja edesauttaa keskustan kehittämistä. Kesällä 2017 valmistuva 2,3 kilometrin mittainen Rantatunneli tulee olemaan koko Suomen pisin maantietunneli.

Tampereen kaupunkikeskusta tulee muuttumaan lähivuosien aikana huomattavasti. Ratinaan rakennetaan uusi 53 000 neliömetrin ja 150 liiketilan ostoskeskus, Tampere-taloa laajennetaan, ydinkeskustaan nousee lisää hotelleja sekä junaradan päälle rakennettava monitoimiareena, jonka yhteyteen valmistuu lisäksi uusia asuntoja, toimisto- ja liiketiloja sekä toritiloja. Suunnitteilla on myös raitiovaunuverkosto, joka parantaisi erityisesti kulkuyhteyksiä korkeakouluihin ja tutkimuslaitoksiin, mutta toisi Tampereelle uusia mahdollisuuksia myös yritystoiminnan ja asiakasvirtojen saralla. Vuoteen 2030 mennessä Tampereen kaupunki sijoittaa keskustan kehittämiseen yli kuusi miljardia euroa: keskustaan syntyy neljä uutta kaupunginosaa sekä 15 000 uutta työpaikkaa. Ratinan ja rautatieaseman ympäristöön, yliopiston läheisyyteen sekä Santalahden alueelle on osoitettu 200 000 kerrosneliömetriä toimisto- ja liiketilarakentamiseen tarkoitettua rakennusoikeutta.

Teollisuusalueet

Suurin osa koko Pirkanmaan talousalueen yrityksistä toimii teollisuuden eri aloilla, joskin palveluala on viime vuosien aikana saavuttanut tilastollisesti eniten työllistävien yritysten kärkeä. Useita vuosia Pirkanmaan ja Tampereen alueella eniten työllistänyt Metso on joutunut luovuttamaan ykköspaikkansa kaupan alalle. Myös julkaisu- ja jakeluala sekä kuljetusala, varastointi ja verkkopalvelujen tarjonta nostavat Pirkanmaan talousalueella päätään. Teknologia ja teollisuus voivat kuitenkin hyvin, ja suurten yritysten työpaikoista 40 prosenttia on yhä teollisuuden eri aloilla. Pirkanmaan suurimmista yrityksistä ja konserneista 12 toimii teollisuuden parissa.

Monet suuret ja kansainväliset teknologiayritykset kuten Nokia, Sony, Huawei, Microsoft, Intel ja Ericsson tekevät tutkimus- ja tuotekehitystyötä Tampereella. Konepajateollisuuden suurnimiä Tampereella ovat muun muassa Sandvik, Timberjack, Cargotec ja John Deere. Tampereen seudulle on nousemassa Suomen ensimmäinen eco-industrial park: Tampereen, Ylöjärven ja Nokian kuntien alueille rakentuva cleantech-yritysalue Kolmenkulma Eco-Industrial Park tuo valmistuttuaan alueelle runsaasti uusia toimitiloja sekä lukuisia mahdollisuuksia teknologia- ja teollisuusalan yrityksille.

Myös startup- ja kasvuyritysten määrä on lähtenyt Tampereella viime vuosien aikana voimakkaaseen nousuun. Uusia yritysalueita toimitiloineen rakennetaan ja jo olemassa olevat yritysalueet ja toimitila keskittymät laajenevat Tampereen yritysaluekartan osoittamalla tavalla. Tampereen kauppakamarin tuottaman yritysbarometrin mukaan alueen yritysten tulevaisuus näyttää lupaavalta; yli puolet tutkimukseen osallistuneista yritysjohtajista uskoo toimintansa liikevaihdon kasvavan ja henkilöstömäärän lisääntyvän vuoden 2016 aikana.

Hotellit ja hostellit

Hotelliyöpymisten kokonaismäärän perusteella Tampere on Suomen toiseksi suosituin matkailukaupunki. Se on lisäksi tärkeä messu-, kongressi- ja kokouskohde. Keskustan alueella on tällä hetkellä noin 2 300 hotellihuonetta. Tampere-talon yhteyteen rakennettava 170 huoneen Marriot-hotelli sekä ydinkeskustaan suunnitellun monitoimiareenan yhteyteen nouseva hotelli lisäävät lähivuosina kaupungin majoituskapasiteettia entisestään.

Yksi Tampereen uusimmista hotellitulokkaista on syksyllä 2014 avattu Solo Sokos Hotel Torni, joka on samalla Näsinneulan jälkeen kaupungin – ja koko Suomen – toiseksi korkein rakennus. Kansainvälistäkin huomiota herättäneelle Torni-hotellille on myönnetty muun muassa Luxury Hotel of the Year -palkinto. S-ketjun hotelleja edustavat myös Koskikeskuksen vieressä sijaitseva, hiljattain remontoitu Original Sokos Hotel Ilves sekä Sumeliuksenkadulla sijaitseva Original Sokos Hotel Villa. Keskustan alueelta löytyy lisäksi muun muassa Cumulus-, Holiday Inn sekä Radisson Blu -ketjujen hotelleja. Historiallinen, vuonna 1929 rakennettu Grand Hotel Tammer on kokenut kokonaisvaltaisen uudistuksen ja siirtynyt hiljattain Radisson Blu -ketjun omistukseen.

Tampere-talon läheisyydessä sijaitseva palkittu Dream Hostel ja sen yhteyteen avattu design-hotelli Dream Hotel, Hatanpäässä sijaitsevat itsepalveluhotelli Ville ja hotelli Mango, kesähostelli Summerhostel Joutsen sekä Hämeenkadun Omena ja Forenom edustavat Tampereen edullisempia majoitusvaihtoehtoja. Hervannan Insinöörinkadulla palvelee edullinen Hotel Hermica. Myös Airbnb-sivustolta löytyy runsaasti edullisia huoneistoja, jotka on varattavissa loma- ja työmatkailijoiden käyttöön.

Kaupungin keskustaa lähin leirintäalue on Tampere Camping Härmälä, joka sijaitsee Pyhäjärven rannalla vain neljän kilometrin päässä keskustasta. Viinikanniemen leirintäalue sijaitsee 18 kilometrin päässä Särkänniemestä. Pirkanmaan alueelta löytyy lisäksi monia muita leirintä- ja karavaanialueita kesämatkailijoiden tarpeisiin.