Intro

Oulun keskustassa modernit toimistohotellit
Oulu on rannikkokaupunki ja vilkas kulttuurikeskus

Oulu sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, Oulujoen suistossa, Pohjanlahden rannalla. Kaupunki on alueensa hallinnollinen ja kaupallinen keskus. Oululla on merkittävä rooli Pohjois-Suomen talousveturina, ja noin 200 000 asukkaallaan kaupunki on pohjoismaiden pohjoisten alueiden suurin keskus. Oulu on tunnettu Teknologiakaupunkina. Tämän nimen kaupunki sai itselleen vuonna 1984. Nykyään Oulu on yrittäjäystävällinen kaupunki, joka pyrkii tarjoamaan yrityksille ihanteellisen ympäristön ideoida, kehittää ja menestyä.

Oulu on kuitenkin myös paljon muutakin kuin yrityskaupunki: se tarjoaa monenlaisia tapahtumia ja erilaista nähtävää niin asukkailleen kuin matkailijoillekin. Tunnettuja kaupungin nähtävyyksiä ovat esimerkiksi kaupungintalo, linnanrauniot ja tähtitorni, kauppatori sekä tuomiokirkko. Keskustassa sijaitsee myös Otto Karhin puisto, joka on Oulun tunnetuin puisto.

Oulun vilkkaimmat ostosalueet ovat Rotuaari ja kauppatorin alue. Oulun kävelykatu Rotuaari on vilkas ostoskatu, jonka läheisyydessä sijaitsee liiketilojen lisäksi myös toimistotilaa ja toimistohotelleja. Oulun kauppatorin kupeesta löytyy useita pikkuliikkeitä ja kauppatorilla sijaitsee kauppahalli sekä legendaarinen Toripolliisi-patsas. Kävelysillan päässä kauppatorilta sijaitsee Pikisaari, entinen teollisuusmiljöö, jossa toimii tänä päivänä vilkas taiteilijoiden ja käsityöläisten yhteisö. Hupisaaret on puolestaan suosittu piknik- ja ajanviettopaikka, jonka alueella sijaitsee myös Pohjois-Pohjanmaan museo. Kesäisin voi tutustua myös Turkansaaren museoalueeseen, joka esittelee vanhoja elinkeinoja.

Oulusta löytyy erilaisia tapahtumia myös kulttuurin ystäville. Elokuva, valokuva, tanssi sekä lastenkulttuuri ovat olleet perinteisesti vahvoja kulttuurinaloja. Tunnettuja oululaisia tapahtumia ovat esimerkiksi Oulun musiikkijuhlat, Oulun juhlaviikot, Qstock sekä Rotuaari Piknik. Vuonna 1983 valmistunut Musiikkikeskus on vireä kulttuurin ja koulutuksen keskus. Kulttuuritalo Valve järjestää monipuolisesti toimintaa ja tapahtumia: kerhoja & työpajoja, festivaaleja, vaihtuvia näyttelyitä, konsertteja ja teatteriesityksiä. Kurkkaa Valven tapahtumakalenteri. Lisätietoja Oulun nähtävyyksistä ja tapahtumista löytyy VisitOulu-sivuilta.

Alueen historia

Oulussa on säästetty entisiä toimistohotelli kiinteistöjä
Oulu tunnetaan entisena tervakaupunkina

Kuningas Kaarle IX perusti Oulun kaupungin vuonna 1605. Kaupungin nousukauden katsotaan lähteneen liikkeelle vuonna 1765, jolloin Oulu sai ulkomaankaupan mahdollistavat tapulikaupunkioikeudet. Oulu tunnettiin pitkään tervakaupunkina, sillä Oulu oli Suomen suurin tervanviejä koko 1800-luvun ajan. Kaupungin historia ei koostu kuitenkaan vain menestyksekkäistä tapahtumista: kaupunki on palanut historiansa aikana kymmenesti. Tämä on vaikuttanut myös kaupungin kulttuurihistorialliseen maisemaan nykyiseen kaupunkiarkkitehtuuriin.

Vuonna 1590 valmistunut Oulun linna tuhoutui 1793 salaman iskusta. Oulun tuomiokirkko valmistui 1777. Kirkon puurakenteiden tuhouduttua Oulun palossa 1822, kirkko rakennettiin uudelleen C. L. Engelin piirustusten mukaisesti. Uudistettu, uusklassismia edustava, kirkko valmistui 1832. 1822 tulipalo tuhosi puolestaan koko Oulun keskustan ja C. L. Engel laati kaupungille uuden ruutukaavan. 1900-luvulla alkanut teollistuminen vaurastutti koko kaupungin elinkeinoelämää. Oulun yliopisto aloitti toimintansa vuonna 1959. Pohjoismaiden ensimmäinen teknologiakylä, Oulun Technopolis, perustettiin vuonna 1982.

Alueen infrastruktuuri

Yritykset löytävät Oulusta vuokrattavat toimistohotellit
Oulussa sijaitsee monen kansainvälisen yrityksen konttorit

Oulu on merkittävä liikenteellinen solmukohta. Kaupungin kautta kulkee yksi Suomen pääväylistä, valtatie 4. Muita keskeistä väyliä ovat eurooppatiet E8 ja E75 sekä valtatiet 20 ja 22. Oulun lentoasema on Suomen toiseksi vilkkain, ja sieltä lentää esimerkiksi Helsinkiin tunnissa. Lentokenttäalueella sijaitsee AirportCity -yritysalue. Alueella toimii yrityksiä, joita lentokentän läheisyys hyödyttää. Alueella sijaitsee myös lentokenttätoimintaa tukevaa ja palvelevaa yritystoimintaa. Lentokentän läheisyys takaa työntekijöille vaivattoman matkustamisen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Alueelta löytyy vuokrattavaa toimitilaa, ja myös monet Oulun toimistohotellit sijaitsevat tällä alueella.

Oulun sataman kautta kulkee vuosittain noin kolme miljoonaa tonnia rahtia. Oulun rautatieasema on tärkeä risteysasema, ja kaukoliikenteen linja-autoyhteyksillä pääsee matkustamaan eri puolille Suomea. Oulun kaupungin sisällä pääsee kulkemaan jouhevasti linja-autolla. Oulun joukkoliikenteessä on käytössä viisi eri vyöhykettä, ja hinnat vaihtelevat sekä vyöhykkeen että sen mukaan, monenko vyöhykkeen alueella henkilö matkustaa. A-city -lippu on voimassa cityliikenteessä ja kertamaksu on 1,50 €. A-lipulla voi matkustaa cityliikenteessä, Oulun keskustassa ja noin 10 km:n säteellä keskustasta sijaitsevilla asuinalueilla. A-lipun – ja muiden yhden vyöhykkeen lippujen – kertamaksuhinta on 3,30 €. Vyöhykkeistä, hinnoista ja reiteistä löytyy lisätietoja Oulun joukkoliikenteen sivuilta osoitteesta: Oulun joukkoliikenne Oulun joukkoliikenteessä on käytössä myös työmatkaseteli, jonka työnantaja voi tarjota etuna työntekijöilleen. Työmatkasetelistä löytyy tarkempaa tietoa osoitteesta: Työsuhdematkalippu

Yritysalue

Rotuaarin ympäristössä on vuokrattavia toimistohotelleja
Rotuaari on keskustan vilkkain kauppakatu

Koska Oulun ydinkeskusta sijaitsee suppealla alueella, liiketiloista on ollut ajoittain suurtakin pulaa keskustassa. Tämä on heijastunut myös liiketilojen vuokratasoon: neliöhinnat ovat olleet korkeammat kuin Tampereella ja Turussa. Tilanne kuitenkin näyttänee muuttuneen pikkuhiljaa. Kauppakeskus Valkea toi lisää liiketilaa ja vuoden 2017 alussa toimintansa lopettava Stockmann tulee jättämään jälkeensä 17 000 m2 vapaata liiketilaa. Pula vuokrattavista toimitiloista on historiaa ja paine hintojen laskuun on kova.

Nykyisellään liiketilojen vuokrat ovat 40 – 85, toimistotilojen 12 – 15 ja tuotanto- ja varastotilojen 6 – 7 € / m2 /kk. Keskustan liiketiloissa myös tilan koko vaikuttaa merkittävästi vuokratasoon. Pienimmissä toimitiloissa vuokrat ovat voineet olla jopa yli sata euroa neliöltä. Pula toimistotiloista on hellittänyt paitsi toimistohotellien tarjonnan, myös uusien toimistotalojen myötä. Esimerkiksi keväällä 2016 valmistuivat liike- ja toimistorakennus Toriportti keskustaan ja Talenomin toimistotalo Peltolaan.

Oulussa on monipuoliset ostosmahdollisuudet. Liiketilat ovat keskittyneet erityisesti keskusta-alueelle. Oulun keskustan suosituin ostoskatu on kävelykatu Rotuaari ja kysyntä Rotuaarin liiketiloista onkin suurta. Suosittuja keskustan ostoskatuja ovat myös Isokatu, Uusikatu, Kauppurienkatu, Pakkahuoneenkatu ja Hallituskatu. Rotuaari.info –sivustolta löytyy tarkempaa tietoa niin alueella toimivista yrityksistä kuin alueella järjestettävistä tapahtumistakin.

Keskustan läheisyydessä sijaitsevat myös 1970-luvulla rakennetut Raksilan marketit. Kauppatori ja kauppahalli ovat oululaisten suosimia kohtaamispaikkoja. Kauppatorilla voi piipahtaa nauttimaan tunnelmasta vaikkapa torikahvilaan. Yli 110-vuotiaasta Kauppahallista löytyy ostettavaa niin hyvän ruuan kuin käsitöidenkin ystäville. Keskustan ostosmahdollisuuksia lisäsi entisestään Kauppakeskus Valkea, joka valmistui kaupungin keskustaan keväällä 2016. Valkea on kahdesta korttelista ja niitä yhdistävästä katetusta Kesäkadusta muodostuva kokonaisuus. Kauppakeskuksessa on viisi kerrosta sekä yli 25 000 m2 liiketilaa. Kauppakeskuksen yhteydessä on noin 60 liikettä, Sokos-tavaratalo sekä 66 asuntoa. Keskustassa Kauppurienkadulla sijaitsevan Toriportin uudisrakentaminen tuo myös osaltaan lisää toimitilaa yrityksille.

Yrittäjät ovat ottaneet ilolla vastaan sen, että keskustaan on tullut lisää asiakkaita. Kauppakeskus Valkea ja pysäköintilaitos Kivisydän ovat lisänneet merkittävästi keskustassa liikkuvien määrää. Keskustan ulkopuolella ostosmahdollisuuksia löytyy kauppakeskuksista. Oulunsalon kaupunginosassa, lähellä lentokenttää, sijaitsee Kauppakeskus Kapteeni. Kauppakeskus tavoittaa niin lähiseudun asukkaat, lentoasemalla asioivat kuin AirportCity-yritysalueella työskentelevät. Ritaharjuun avattiin puolestaan vuonna 2014 Ideapark Oulu. Kauppakeskus on pinta-alaltaan 24 000 m2 ja siellä on noin 50 yritystä. Ideaparkin uskotaan olevan osaltaan kasvattamassa Ritaharjun suuralueen asukasmäärää nykyisestä 50 000 asukkaasta aina 80 000 asukkaaseen. Lisätietoja Oulun ja Oulun alueen monipuolisista ostosmahdollisuuksista.

Ostovoima

Kauppakeskusten yhteyksissä on vapaita toimistohotelleja
Anttila on Oulun yksi vanhimmista kauppakeskuksista

Oulun väestö on poikkeuksellisen korkeasti koulutettua ja nuorta. Oulu on väestörakenteeltaan yksi nuorimmista kaupungeista Euroopassa: vuoden 2014 alussa oululaisten keski-ikä oli 36,7 vuotta. Kaupungin ikärakenteen pitää nuorekkaana jatkuva opiskelijoiden ja työnhakijoiden virta yhdistettynä suureen syntyvyyteen. Oulu on Pohjoismaiden vetovoimaisimpia kaupunkialueita ja väestö on kasvanut nopeammin kuin missään muussa Pohjoismaisessa kaupunkikeskuksessa. Väkiluvun ennustetaan jatkossakin säilyvän noususuuntaisena. Kaupungin kannalta on myönteistä myös se, että asukkaiden ostovoiman arvioidaan kasvavan väestön tavoin voimakkaasti.

Oululaisten koulutustaso on korkea. Oulussa sijaitsee Suomen toiseksi suurin yliopisto ja yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa opiskelee noin 30 000 opiskelijaa. Toisin kuin joissakin muissa suomalaisissa yliopistokaupungeissa, Oulussa ei ole ongelmana opiskelijoiden muuttaminen pois valmistumisen jälkeen. Peräti joka kolmannella Oulun seudulla asuvalla on yliopistotutkinto. Nuori, korkeasti koulutettu väestö luo kaupunkiin erikoislaatuisen, uutta luovan ilmapiirin.

Pysäköinti

Vuokraa toimistohtelli ja pysäköintipaikka kauppakeskuksesta
Keskustassa on kadunvarsipysäköintipaikkoja

Valtaosa Oulun ydinkeskustan kadunvarsipaikoista on maksullisia. Keskustassa on käytössä kolme eri vyöhykettä ja pysäköintimaksu on vyöhykkeestä riippuen 2,60, 1,70 tai 1,20 € /h. Maksullisessa pysäköinnissä voi olla aikarajoituksia. Aikarajoitusalueilla pysäköintiaikaa on mahdollista ostaa 30 min, 1h, 2h tai 4h kerrallaan.

Oulun ydinkeskustassa, kävelykatualue Rotuaarin alapuolella, sijaitsee vuonna 2016 avattu maanalainen pysäköintitalo Kivisydän. Tällä hetkellä Kivisydämessä on pysäköintimahdollisuus 900 autolle, mutta pysäköintitaloa saatetaan laajentaa tulevaisuudessa. Peruspysäköintimaksu Kivisydämessä on 2,30 € / h, jonka jälkeen jatkomaksu on 1,00 € / 30 min. Vuorokausimaksu on enintään 30 € ja viikkolippu maanantaista perjantaihin maksaa 50,00 €. Kivisydän tarjoaa sopimuspysäköintiä myös yrityksille. Maanantaista perjantaihin voimassa oleva pitkäaikaispysäköinti on hinnaltaan 140 € / kk. Yritys voi ostaa myös lisäoikeuden lauantai- ja sunnuntaipysäköintiin 30 € /kk. Muista Oulun pysäköintitaloista löytyy tietoa täältä.

Kehitysnäkymät

Oulussa rakennetaan uusia toimistohotelleja
Oulu kehittyy ja kasvaa jatkuvasti

Oulu on jatkuvasti kehittyvä kaupunki, jossa panostetaan vahvasti tulevaisuuteen. Erilaisten hankkeiden ja alueelle tehtyjen investointien määrä kertoo omalta osaltaan luottamuksesta kaupungin tulevaisuuteen. Viimevuosien merkittävimmät rakennushankkeet kauppakeskus Valkea sekä pysäköintikeskus Kivisydän, ovat jo lisänneet merkittävästi keskustan asiakasmääriä. Yksistään Kivisydämen valmistumisen on arvioitu mahdollistavan 300 – 400 M € investoinnit keskustaan. Myös Oulun lentokenttään ja lentoyhteyksiin panostaminen on tuottanut tulosta: kenttä on tällä hetkellä Suomen toiseksi vilkkain. Kehittämishankkeet jatkuvat Oulussa tästäkin eteenpäin.

Keskusta-alueen kehittäminen jatkuu muun muassa torialueen, asemakeskuksen sekä Kuusisaaren uudistamistöiden myötä. Kauppatorialuetta voidaan jatkossa käyttää ympärivuotisesti Torihotellin ja Talvitorin myötä. Katettu Talvitori tulee tarjoamaan suojaisan tilan myös monille tapahtumille. Keskustan Pallaskorttelia rakennetaan vaiheittain ja ensimmäinen vaihe on jo valmistunut. Kortteliin tulee liike- ja toimistotilaa sekä asuntoja. Oulun juna- ja linja-autoasemien ympäristöön tullaan rakentamaan monipuolinen liikenteen, työpaikkojen, palvelujen ja asumisen keskusta. Uuden matkakeskuksen myötä alueen rooli Oulun julkisen liikenteen keskeisenä solmukohtana vahvistuu. Matkakeskuksen alueelle tullaan rakentamaan myös liike- ja toimistotiloja sekä uusia asuntoja.

Asemien läheisyydessä sijaitseva Raksilan markettialue tullaan niin ikään uudistamaan. Asema- ja matkakeskushankkeet tulevat liittämään 1970-luvulla valmistuneet Raksilan marketit osaksi Oulun ydinkeskustaa. Ydinkeskustan läheisyydessä sijaitsevasta Kuusisaaresta rakennetaan uudenlainen virkistys- ja vapaa-ajanviettokeskus. Rakentaminen on alkanut kesällä 2016 ja alue tulee pitämään sisällään muun muassa hiekkarannan, loistavat kalastusmahdollisuudet, nuotiopaikkoja, pump track –radan sekä koripallokentän. Kuusisaari tulee tarjoamaan hyvin varustellun ja helposti saavutettavan paikan niin isommille kuin pienemmillekin kulttuuritapahtumille. Lisätietoja kaupungin monista suunnitteilla olevista ja jo käynnistyneistä hankkeista löytyy Uudistuva Oulu -nettisivuilta.

Teollisuusalueet

Teknologiakylissä on myös vuokrattavia toimistohotelleja
Oulu on tunnettu teknologiateollisuudesta

Oulu on tunnetuimmillaan teknologiakaupunkina. Oulussa on yli 10 000 teknologia-alan työpaikkaa ja yli 600 High Tech -alan yritystä. ”Pohjolan piilaaksoksi” kutsuttu Oulu on valtakunnallinen osaamisen keskus, jonka pääaloina ovat telekommunikaatio, elektroniikka, ohjelmistoteollisuus, lääketieteen tekniikka ja biotekniikka. Oulussa on myös yli 200 kansainvälistä yritystä. Oulussa toimivien yritysten lista on vaikuttava: Nokia, Google Finland Oy, Nokia Networks, HP, Symbio, Siemens, Ekokem, VTT ja F-Secure. Viimevuosina Oulu on tullut tunnetuksi myös pelialan yrityksistä, joita kaupungissa on perustettu enenevissä määrin.

Vaikka Oulu tunnetaan parhaiten teknologiayritysten kaupunkina, on Oulu myös vahvan perusteollisuuden kaupunki. Merkittävimpiä teollisuudenaloja ovat puu-, paperi- ja terästeollisuus ja suurimpia yrityksiä ovat StoraEnso, Kemira, Outokumpu, Botnia ja Ruukki. Oulussa on lukuisia yritysalueita, jotka ovat eri alojen yritysosaamisen keskittymiä. Oulun suurin yksittäinen työpaikka-alue Rusko-Ruskonselkä-Takalaanila, on myös kaupungin suurin ja merkittävin teollisuuden keskittymä. Vahvimpina toimialoina ovat erityisesti elektroniikkateollisuus ja rakentaminen. Alueella toimivat esimerkiksi Destia Oy ja ABB Oy. Valtatie 4:n molemmin puolin levittäytyvät Ritaharjun, Teknologiakylän ja Linnanmaan alueet. Näiden vetovoimaisten ja helposti saavutettavan alueiden kärkialoina ovat muun muassa korkea teknologia, tutkimus, tuotekehitys ja koulutus. Alueella sijaitsevat esimerkiksi Oulun yliopisto, VTT ja Technopolis Oyj.

Kontinkankaalla kohtaavat LifeScience- ja IT-alat tutkimuksen, koulutuksen, yritystoiminnan ja palvelutuotannon saralla. Alueella toimivat muun muassa Oulun Yliopistollinen sairaala, TietoFinland Oy, Oulun seudun ammattikorkeakoulu ja BioCenter Oulu. Lisätietoja näistä, sekä Oulun muista yritysalueista, löytyy Business Oulu -sivuilta.

Hotellit ja hostellit

Hotelleissa on myös toimistohotelleja ja muita palveluita
Sokos Hotel Eden on suosituin lomahotelli

Oulun keskustassa on tarjolla mukavasti erilaisia yöpymisvaihtoehtoja. Isoimmilla hotelliketjuilla kuten Sokos Hotellilla, Cumuluksella ja Scandicilla on hotellinsa aivan keskustassa tai sen kyljessä. Vaihtoehtoisesti Oulussa voi valita yksilöllisemmän ja omaleimaisemman yöpymisratkaisun. Esimerkiksi Lapland Hotel Oulussa pääsee nauttimaan Lapin elämyksellisyydestä keskellä kaupungin sykettä. Huoneiden upeassa designissa näkyvät vaikutteet luonnosta ja Lapin tarinoista. Hotellin ravintola Kitchen & Bar Oula tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden tutustu pohjoisen luonnon makuihin. Ravintolan ruokalistalta löytyy esimerkiksi kalaa Inarijärvestä, poroa, riistaa, puikulaperunaa, friteerattua jäkälää sekä pohjoisen sieniä ja marjoja.

Yöpymisvaihtoehtoja löytyy myös keskustan ulkopuolelta. Esimerkiksi lentokentän läheisyydessä voi yöpyä Finlandia Airport Hotel Oulussa. Aktiviteetteja tai hemmottelua kaipaavat voivat suunnata esimerkiksi Break Sokos Hotel Edenin kylpylään. Kylpylä, hotelli, spa ja ravintola sijaitsevat meren rannalla, aivan Nallikarin hiekkarannan vieressä. Edullisempaa majoitusta on tarjolla hostelleissa, retkeilymajoissa ja leirintäalueilla. Oulussa on lisäksi laaja valikoima huoneistohotelleja. Yrityksen työntekijöiden majoitukseen on yhtenä helppona ja kustannustehokkaana ratkaisuna väliaikaiseen asumiseen tarkoitetut kalustetut asunnot. Pidempiaikaiseen asumiseen tarkoitettuja ratkaisuja löytyy niin kaupungin ydinkeskustasta kuin keskustan ulkopuolisista kaupunginosista. Lomakylät tarjoavat yöpymismahdollisuuksia myös tasokasta majoitusta kaipaaville asiakkaille. Nallikarin Lomakylä & Camping –alueelta löytyy kesällä 2016 valmistunut Poiju Villa –alue, jossa on 24 modernia ympärivuotista huvilaa. Suurin osa villoista on tarkoitettu 4 + 2 henkilölle, mutta majoitustilaa löytyy tarpeen mukaan jopa 12 hengelle. Alue sijaitsee vain kolmen kilometrin päässä keskustasta.