Intro

Lahti on Päijät-Hämeen vilkkain ja suurin kaupunki, johon on keskittynyt paljon teollisuutta sekä muotoilu-, ympäristö- ja teknillistä osaamista. Tämä Päijät-Hämeen maakuntakeskuskaupunki, Suomen kahdeksanneksi suurin kaupunki, sijaitsee Vesijärven etelärannalla ja se vetää puoleensa paljon ihmisiä ympäryskunnista. Lahden sijainti on liikenteellisesti merkittävä, myös yritysten toimitilojen sijoittumisen näkökulmasta. Kaupunki on kohtuullisen matkan päässä kaikista historiallisista liikekeskuksista - Helsingistä, Porvoosta, Turusta, Hämeenlinnasta ja entisestä Viipurista. Lahdesta kulkee nykyään nopea moottoritie pääkaupunkiseudulle ja lisäksi nopea junayhteys Venäjälle tekee kaupungista merkittävän liike- ja logistiikkakeskuksen sijainniltaan. Salpausselän harjut kulkevat kaupungin läpi ja Lahti onkin tunnettu etenkin kuuluisista Salpausselän mäkihyppytorneista, jotka ovat kaupungin yksi tunnetuimmista maamerkeistä korkeiden radiomastojen ja Messilän laskettelurinteiden lisäksi. Lahdessa sijaitseva Vääksyn kanava avaa uittoyhteyden Päijänteelle ja Lahdesta pääsee pelkkiä vesistöjä pitkin Jyväskylään saakka.

Muotoiluosaaminen on yksi Lahden tunnetuimmista osaamisalueista. Kaupunki on vahvasti keskittynyt muotoilu- ja taidealaan niin teollisuus- ja yritystoiminnassa kuin koulutustarjonnassa. Lahti tunnetaan myös erityisesti ympäristö- ja urheilukeskeisyydestään. Monia kansainvälisiä urheilutapahtumia järjestetään Lahdessa, joista tunnetuin on talvisin järjestettävät Salpausselän kisat. Myös jalkapallo on ollut yksi Lahden merkittävimpiä lajeja ja Lahteen perustettiin Länsi-Euroopan ensimmäinen jalkapallon talviharjoitteluun sopiva tekonurmihalli. Kuuluisa liikuntakeskus Pajulahti sijaitsee myös Lahden lähistöllä Nastolan taajamassa. Vaikka Lahti on sisämaakaupunki siellä on peräti kolme satamaa, joihin on keskittynyt paljon ravintoloita ja kulttuuritoimintaa. Tunnetuin rakennus sataman läheisyydessä on suuri lasinen konserttisali, Sibeliustalo, joka on listattu yhdeksi maailman parhaimmista konserttisaleista. Lahti on tunnettu myös lukuisista museoistaan, kuten hiihto-, moottoripyörä- ja radiomuseoista sekä suuresta koko perheen perhepuistosta, joka on pysynyt ilmaisena aina perustamisesta lähtien.

Alueen historia

Lahden keskeinen sijainti vanhoihin teollisuuskaupunkeihin nähden teki aikanaan kaupungista merkittävän liikekaupungin, jossa käytiin paljon kauppaa Viipurin ja Helsingin, Turun sekä Porvoon välillä. Lahden kautta Viipuriin kulkenut rautatie loi myös kaupungille merkittävät edellytykset teollisuuden kasvulle. 1900-luvun alussa Lahti tuli tunnetuksi erityisesti puuseppien, metallityön ja huonekalutehtaiden kaupunkina, jota se on tänäkin päivänä. Suuret huonekalutehtaat ovat luoneet merkittävää työllisyyttä koko Lahden kaupungille koko vuosisadan ajan.

Sotien jälkeen erityisesti Viipurista muutti paljon yrittäjiä Lahteen, mikä loi merkittävästi yrittäjyyttä ja teollisuutta kaupunkiin. Teollisuudesta ja yrittäjyydestä tunnettu Lahti tarjoaa tänäkin päivänä hyviä mahdollisuuksia yrityksille niin toimitiloja kuin logistiikkaa ajatellen, ja vanhoista tehdasrakennuksista ympäri kaupunkia löytyy esimerkiksi erinomaisia varastotiloja yrityksille.

Alueen infrastruktuuri

Lahdessa on hyvät kulkuyhteydet sekä kaupungin sisällä että muualle Suomeen. Lahden rautatieasemalta pääsee kätevästi junalla joka puolelle Suomea. Lahden juna-asema on myös merkittävä yhtymäkohta lännestä ja pohjoisesta erityisesti Venäjän suunnalle. Lukuisat pitkän matkan bussiyhteydet kulkevat säännöllisesti Lahdesta pääkaupunkiseudulle, Turkuun, Tampereelle sekä Pohjois- ja Itä-Suomeen. Lahdesta Helsinkiin kulkeva moottoritie on ollut yksi merkittävimmistä logistisista investoinneista, ja se onkin puolittanut matka-ajan pääkaupunkiseudulle mahdollistaen esimerkiksi päijät-hämäläisten työssäkäynnin pääkaupunkiseudulla muuttamatta työn perässä. Lahden moottoritiellä on myös Suomen pisin yhtämittainen 120 km/h:n nopeusrajoitusalue kesäaikaan.

Matka-ajan kutistuminen Helsingin suuntaan on tuottanut 2000-luvun puolivälistä alkaen huomattavaa liikennettä Lahden seudulle sekä se mahdollistaa monien yritysten kustannustehokkaamman toimitilojen ja varastojen sijoittumisen Lahteen säilyttäen kuitenkin kohtuullisen välimatkan pääkaupunkiseudulle. Lahden keskustassa pääkadun Aleksanterinkadun pohjoispuolella ja Vapaudenkadun eteläpuolella on Lahden kauppatori, joka on Lahden paikallisliikenteen keskus. Siellä pysähtyvät ja sinne menevät kaikki kaupunkiliikenteen bussit. Kaupungin sisällä Lahden linja-autoliikenne tarjoaa hyvät bussiyhteydet joka puolelle kaupunkia. Vesijärvestä ja Vääksyn kanavasta tunnettu Lahden kaupunki tarjoaa myös mielenkiintoisia kulkuyhteyksiä vesistöjä pitkin, ja Lahdesta pääseekin vesistöreittejä kulkemalla aina Jyväskylään saakka.

Yritysalue

Lahden hintataso noudattaa pitkälti muun Suomen hintatasoa. Keskimääräinen neliöhinta Lahdessa vuoden 2016 alkupuolella oli 1861 euroa, kun muualla Suomessa vastaava on 1 842 euroa. Toimisto-, varasto- ja muut toimitilavuokrat ovatkin hyvin kohtuulliset verrattuna esimerkiksi pääkaupunkiseutuun, jossa neliöhinta on 3 970 euroa.

Lahti on Suomen kalleimpien kuntien sijalla 30 joten hintatasoa voidaan pitää erittäin kohtuullisena liiketilojen, toimistojen ja varastojen vuokrausta ajatellen ottaen huomioon myös Lahden läheinen sijainti pääkaupunkiin nähden. Lahden kalleimmat alueet ovat Kartano-Paavola ja Jalkaranta kun taas edullisimmat alueet ovat Liipola ja Tonttila, joissa on kerrostalojen lisäksi paljon edullisia varasto- ja toimitiloja. Lahden yleinen hintataso on myös hieman pienempi muihin suurempiin kaupunkeihin nähden, mikä hyödyttää paitsi kuluttajia, myös yrityksiä, jotka harjoittavat toimintaansa ja vuokraavat toimitiloja Lahdessa.

Lahti on hyvä ostoskaupunki ja siellä sijaitsee paljon ostoskeskuksia, liikkeitä, toimistotiloja ja varastoja. Lahden keskustassa on suuri Trion kauppakeskus, joka on uusittu perinpohjaisesti vuonna 2008. Kauppakeskus Triosta löytyy paljon vapaana olevia liike- ja toimitiloja. Keskustaa halkovalta Aleksanterinkadulta löytyy paljon erilaisia liikkeitä, yrityksiä, toimistoja ja vapaana olevia toimitiloja, ja sen varrella on myös kauppatori, jonka toisella puolella on myös ravintoloista ja liikkeistä täyttyvä Vapaudenkatu. Trion kulmilta satamaan päin lähdettäessä on Kauppakatu, jossa sijaitsee ostoskeskus Syke sekä muita suuria liikkeitä, kuten Anttila, K-Citymarket ja Iskun tehtaanmyymälä. Syke tarjoaa myös paljon mielenkiintoisia toimisto- ja liiketiloja ostoskeskuksen ytimessä. Launeen liikealueelle on keskittynyt myös paljon suuria ostospaikkoja ja erityisesti erikoismyymälöitä ja hypermarketteja, kuten esimerkiksi Prisma ja K-Citymarket.

Launeen alueella on runsaasti laajoja toimistotiloja, tehtaita ja varastotiloja. Launeelta Helsinkiin päin lähdettäessä tulee vastaan Renkomäen alue, joka tarjoaa ostospaikoiksi suuria hypermarketteja ja erityisesti lukuisia suuria tehtaanmyymälöitä ja autoliikkeitä. Näiden liikkeiden tuntumassa on myös paljon yrityksille sopivia toimitiloja ja suuria varastoja. Nelostien varrelle, Lahden Karistoon, perustettiin 2000-luvun lopulla myös suuri ostoskeskus Karisma, jonka sijainti on erinomainen riippumatta, mistä suunnasta ostoskeskukseen ajaa. Tämä valtava ostoskeskus tarjoaa peräti 1600 autopaikkaa sekä lukuisia liikkeitä ja toimitiloja ja se sijaitsee kasvavalla ja tyylikkäällä Kariston asuinalueella.

Ostovoima

Lahden kaupungin ostovoima kokonaisuudessaan vastaa monien muiden suurten kaupunkien ostovoimaa Suomessa, sillä kaupungin keskitulo palkansaajien kesken on samalla tasolla esimerkiksi Tampereen ja Turun kanssa. Suurin ostovoima alueittain on Keskustassa, Ankkurissa, Launeella ja Ahtialassa, joissa on määrällisesti eniten korkeatuloisia asukkaita. Näillä alueilla on myös paljon liikkeitä ja liiketiloiksi sopivia rakennuksia. Myös erityisesti Jalkarannan ja Kolava-Kujalan alueilla, joissa keskitulo asukkaisiin nähden on suurin, ostovoimaa voidaan pitää korkeana. Erityisesti Kolava-Kujalan alue, jota kutsutaan myös Karistoksi, on kasvava asuinalue, johon mahdollisesti tulevaisuudessa tullaan rakentamaan asuintalojen lisäksi liike- ja toimistotiloiksi sopivia rakennuksia. Alueen korkean ostovoiman vuoksi Kariston alue tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia yrityksille. Paljon aukeaa aluetta ja tehdasrakennuksia sisältävä Kolava-Kujalan alue tarjoaa myös hyviä varastomahdollisuuksia Lahdessa.

Keskituloisia asukkaita on eniten Lahden Keskustassa ja Kärpäsen kaupunginosassa, joissa ostovoimaa voidaan pitää myös hyvänä. Asuintalojen lisäksi Kärpäsen kaupunginosassa on edullisia toimitiloja ja varastoja vuokrattavaksi yrityksille. Lahden väkiluku on noin 114 000, joista keskimääräisesti puolet on työssäkäyviä aikuisia. Eläkeläisiä on reilu kolmannes Lahden asukkaista. Opiskelijoiden ja nuorten osuus on noin 25 % asukkaista. Määrällisesti eniten asukkaita Lahdessa on Launeella, Keskustassa ja Kiveriön alueilla, mikä luonnollisesti tuo paljon kysyntää erityisesti näille alueille yritysten näkökulmasta. Lahti on muuttovoittoinen kaupunki, sillä viime vuosina sinne on tullut paljon erityisesti opiskelijoita ja maahanmuuttajia. Ulkomaalaisten osuus väestöstä on vajaat 4 %.

Pysäköinti

Lahden keskustassa on erinomaiset pysäköintimahdollisuudet ja hiljattain valmistunut Toriparkki Kauppatorille tarjoaa peräti 600 uutta pysäköintipaikkaa keskustan alueelle, jossa on paljon toimistoja ja varastoja. Keskustassa on myös paljon pysäköintitaloja kuten esimerkiksi Siltapuiston pysäköintitalo sekä Trion kauppakeskuksen laaja pysäköintihalli, jotka tarjoavat mahdollisuuden pysäköintiin niin yksityishenkilöille kuin yrityksille. Ydinkeskustassa pysäköinti on maksullista pääsääntöisesti klo 18 asti illalla. Lahdessa pysäköintimaksut ovat kalleimmillaan 2,50 euroa tunnilta aivan ydinkeskustan alueella. Muualla kaupungissa pysäköinti maksaa keskimäärin 1 euron tunnilta.

Kehitysnäkymät

Lahti on pitkään ollut merkittävä logistiikkakeskittymä, sillä sen sijainti on ollut mainio eri puolelle Suomea kuljettaessa. Lahden logistiseen kehittymiseen on panostettu pitkään ja erityisesti esimerkiksi pääkaupunkiseudulle vievä nopea moottoritie ja sen kehittäminen ovat olleet merkittäviä parannuksia logistiikkaan liittyen. Tulevaisuudessa myös junaliikenteen ja radan varren alueisiin aiotaan panostaa merkittävästi, koska Lahden kautta kulkeva rautatieliikenne on vilkasta. Tavoitteena on rakentaa rata-alueen varaan enemmän elinkeino- ja asuinalueita hyödyntäen sisäistä liikenneverkkoa yhä enemmän. Tälle alueelle tulee myös luonnollisesti erilaisia toimitiloja ja varastoja uudistusten myötä. Matkailuun ja turismiin aiotaan panostaa tulevaisuudessa merkittävästi, loska Lahti on myös tunnettu sisämaan vesistökaupunki.

Erityisesti satama-alueella ja Vesijärven läheisyydessä edistämällä Mukkulan kartano-leirintäalueen ja Teivaan sataman hotellialueen kehittymistä tuetaan. Myös Salpausselän harjujen alueen matkailua aiotaan edistää, sillä Salpausselkä on merkittävä geomatkailukohde Lahdessa. Lahti on vetänyt pitkään myös opiskelijoita erityisesti muotoiluinstituuttiin ja graafiseen suunnittelun linjalle, jotka ovat Lahdessa uniikkeja opiskelualoja.

Niemen alueelle on aloitettu mittavan kampusalueen suunnitteleminen, jossa yhdistyvät Lahden Ammattikorkeakoulu, sekä Helsingin - ja Lappeenrannan Yliopistojen tiedekunnat. Tämä Iskun vanha huonekalutehdas tullaan hyödyntämään korkeakoulun käyttöön, mikä tuo myös elinvoimaisuutta Niemen tehdasalueelle. Tehdasalueella sijaitsee paljon vanhoja lakkautettuja tehtaita, jotka tarjoavat myös mielenkiintoisia mahdollisuuksia Lahden toimi- ja varastotiloja ajatellen. Tulevaisuudessa suunnitteilla on myös ympäristöläheisyydestään tunnetun Ranta-Kartanon ja Kisapuiston alueen kehittäminen ja mahdollinen laajentaminen urheilutoimintaan. Alueen ympäristöä on haluttu vaalia, ja alueella sijaitseva Pikku-Vesijärven puisto on haluttu pitää rauhoitettuna. Puisto on suosittu lenkkeily- ja oleskelupaikka aivan keskustan läheisyydessä ja siellä on myös kuuluista Lahden vesiurut.

Lahden keskustaa on myös uudistettu jatkuvasti ja hiljattain Kauppatorille on valmistunut laaja säältäsuojattu toriparkki keskustan pysäköintiä varten. Keskustan liikennejärjestelyjä aiotaan myös uudistaa tehokkaammiksi uusimalla Aleksanterinkatu pelkästään jalankulkijoiden ja joukkoliikenteen käyttöön. Näin vapautuu myös suurempia liiketila- ja toimistomahdollisuuksia sekä varastotiloja Lahden ydinkeskustan tuntumaan. Lahden entinen linja-autoasemarakennus aiotaan myös uudistaa mahdollisesti uusien yritysten käyttöön. Tämä vapaana oleva historiallinen rakennus tarjoaa mahdollisesti uniikin liiketilan, toimiston tai varaston yrityksen käyttöön. Vanhan linja-autoaseman aseman parkkipaikoille rakennetaan tulevaisuudessa uusia kerrostaloja, mikä tuo huomattavaa elinvoimaisuutta linja-autoaseman tuntumaan. Joukkoliikenteen tehokkuutta ajatellen linja-autojen kaukoliikenne on siirretty rautatieaseman yhteyteen.

Teollisuusalueet

Lahti on pitkään ollut erittäin teollisuuskeskeinen kaupunki. Lahdessa sijaitsee mm. Iskun huonekalutehdas ja Hartwallin juomatehdas, jotka ovat olleet tunnettuja ja merkittäviä työnantajia Lahdessa vuosikymmenien ajan. Kärpäsessä sijaitseva Fazerin leipomomylly on myös yksi isoimmista työnantajista Lahdessa. Nämä yritykset hallitsevat yhä kaupungin teollisuustoimintaa. Myös sanomalehtiin keskittynyt Mediatalo Esa on Lahden isoimpia työnantajia. Merkittävä työllistäjä Lahdessa on myös hitsaukseen keskittynyt, Okeroisissa sijaitseva perheyritys Kemppi Oy, joka on yksi menestyksekkäimmistä lahtelaisista perheyrityksistä työllistäen tällä hetkellä vajaat 500 työntekijää.

Bussiliikenteeseen keskittynyt Koiviston Auto Oy, joka vastaa yksinomaan Lahden paikallisliikenteestä, on myös merkittävä työllistäjä Lahdessa. Koiviston Auton liiketoiminta on laajentunut myös muualle Suomeen kaukoliikenteeseen. Lahdessa perustettu ja edelleen Lahdessa sijaitseva vaateliike Luhdan eli L-Fashion Groupin pääkonttori on myös yksi isoimpia työnantajia ja työllistäjiä Lahdessa, ja se on listattu yhdeksi parhaimmaksi tuloksentekijäksi Lahdessa. Muita liikevaihdollisesti merkittäviä yrityksiä Lahdessa ovat metalliteollisuuteen keskittyneet Jartek Oy ja Raute Oyj, rakennusalaan keskittynyt Salpausselän Rakentajat Oy sekä muovilevyjen valmistukseen erikoistunut Biaxis Oy Lotilan teollisuusalueella.

Hotellit ja hostellit

Lahden ydinkeskustassa sijaitsee paljon ketjuhotelleja, kuten Sokos Hotels Solo Aleksanterinkadun varrella aivan keskustan sykkeessä sekä kauppakeskus Trion yhteydessä oleva Hotelli Cumulus. Aivan rautatieaseman läheisyydessä sijaitsee Scandic Hotelli Lahti, josta on nopea pääsy sekä keskustaan että rautatieasemalle. Lahden Kauppatorin laidalla sijaitsee Omenahotels ja Kauppahotelli Grand, joka toimii yhdessä Lahden Musiikkiopiston kanssa. Myös Forenomin kalustetut huoneistohotellit ovat saatavilla majoituspaikoiksi Rauhankadulla keskustassa. Liikuntakeskus Pajulahdessa, Nastolassa, on majoitusvaihtoehtona Rantapaju-hotelli, joka tarjoaa erilaisia huoneita liikunnallisten aktiviteettien lisäksi. Majoittumisen lisäksi Pajulahdessa voi hyödyntää liikuntatiloja, kuntoilumahdollisuuksia ja seikkailupuistoa.

Messilän matkailu- ja laskettelualueella on paljon majoitusvaihtoehtoja, kuten leirintäalue, hotelleja, mökkejä ja upeita huviloita. Huviloita on myös saatavilla majoituspaikoiksi Lehmonkärjessä, Asikkalassa, jossa on upeat puitteet myös kokousten ja juhlien järjestämiseen. Myös Jalkarannassa on majoitusvaihtoehtona kaunis vanhan ajan hirsihuvila, Korpikoti. Mukkulan rannassa sijaitsee myös monipuolisia majoitusvaihtoehtoja, kuten paljon rantamökkejä ja leirintäalueita. Upea ja historiallinen Mukkulan Kartano toimii design-hotellina, joka tarjoaa majoitusta 33 hengelle. Kartanohotellimajoitusta löytyy myös Lahden ympäryskunnista Hämeenkoskelta ja Sysmästä. Vesijärven saarissa on tarjolla mökkimajoitusvaihtoehtoja, kuten esimerkiksi Enonsaaren mökit. Enonsaaressa on leirintämökkien lisäksi myös kahvila, terassi ja paljon grillipaikkoja. Mökkimajoitusta luonnon rauhassa tarjoaa myös Metsola Center, joka sijaitsee noin kuusi kilometriä Lahden keskustasta.

Hieman erikoisempia majoitusvaihtoehtoja tarjoaa myös Guesthouse Little Tundra, jossa on ainutlaatuisia teemahuoneita. Majatalo sijaitsee Asemantaustassa lähellä rautatieasemaa. Maaseudun sydämessä, Uudessakylässä, on tarjolla myös Mannan Mummola-majatalo, joka sijaitsee lähellä rantaa. Ympäri kaupunkia on myös saatavilla erilaisia hostelli-majoituksia sekä yksityishenkilöiden vuokraamia asuntoja. Esimerkiksi Jalkarannassa puutalokorttelissa on muutamia aamiaispalvelulla varusteltuja majoitusvaihtoehtoja.