Intro

Päijät-Hämeessä sijaitseva Lahti on Suomen kahdeksanneksi suurin kaupunki, jonka maisemia värittävät Salpausselkien harjumaisemat ja suuret hyppyrimäet. Lahti on Päijät-Hämeen maakuntakeskus, joka sijaitsee Vesijärven rannalla. Suomen kaupunkialueista se on kuudenneksi suurin 118 848 asukkaallaan (tilanne 2016). Kaupunki tunnetaan urheilutapahtumistaan kuten vuosittain pidettävistä Salpausselän Kisoista, ja vuonna 2017 Lahti tulee isännöimään hiihdon MM-kilpailuja. Arkkitehtuurin puolelta kuuluisia ovat esimerkiksi Lahden kaupungintalo ja Sibeliustalo.

Lahti yhdistyi Nastolan kunnan kanssa vuonna 2016. Sen ympäryskuntia ovat Asikkala, Heinola, Hollola, Iitti ja Orimattila. Lahti sijaitsee hyvin lähellä Suomen väestöllistä keskipistettä, josta on hyvät ja nopeat yhteydet eri puolille maata. Välimatkat myös Päijät-Hämeen sisällä taittuvat nopeasti, sillä seutu on rakennettu tiiviisti. Sen suhdannenäkymät ovat nousussa, ja alueen kannattavuusodotukset ovat koko maan keskiarvoa paremmalla tasolla. Kaupungilla on oma ammattikorkeakoulu sekä yksiköitä Helsingin yliopistosta, Aalto-yliopistosta ja Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Kaupungin yritystoiminta on aktiivista, ja yritysten toimintaedellytyksiin panostetaan runsaasti. Etenkin teollinen muotoilu ja cleantech ovat alueen kasvavia aloja ja sanotaankin, että siellä on Suomen suurista kaupungeista monipuolisin elinkeinorakenne. Lahden hintataso on pääkaupunkiseutua alhaisempi, joten taloudellisesti voi olla järkevää valita toimitilat Lahdesta. Sijainti radan varrella on logistisesti ihanteellinen: urheilun ja kulttuurin monipuolinen Lahti ympäristökuntineen on merkittävä keskus, joka tarjoaa yrittämiselle oivat kasvumahdollisuudet. Sijainnin etuja ovat myös avoimet yritys- ja yhteistyöverkostot. Alueella vallitsee muuttovoitto, ja siellä on käynnissä sekä käynnistymässä merkittäviä rakennushankkeita. Valitse yrityksesi tarpeisiin sopivat toimitilat Lahdesta. Toimitilatarjonnasta löydät esimerkiksi kätevät varastot ja perinteiset toimistot.

Alueen historia

Lahden Ristolassa on asuttu jo kivikaudelta lähtien, ja se onkin Suomen vanhimpia tunnettuja asuinpaikkoja. Hämäläisen raittikylän ensivaiheet sijoittuvat 1400-luvulle saakka. Kaupunkioikeudet Lahti sai vuonna 1905, ja se kuuluu Suomen vanhoista kaupungeista nuorimpiin. Hyvän sijaintinsa ansiosta kaupunkiin alkoi jo varhain syntyä metalli-, lasi-, puusepän- ja tekstiiliteollisuutta. Lahden historian käännekohtiin kuuluu Riihimäki–Pietari-rautatie, joka avattiin liikenteelle 1870. Seuraavana vuonna käyttöön vihittiin Vääksyn kanava, mikä niin ikään vilkastutti kylän elämää. Kauppalan oikeudet Lahti sai vuonna 1878. Nykyinen ydinkeskusta perustuu asemakaavaltaan muinaisen kauppalan kaavoitukseen.

Kaupunkikuvaa hallitsevia ja arkkitehtonisesti merkittäviä rakennuksia alkoi nousta voimakkaasti 1930-luvulla. Vähitellen asutusta alkoi nousta myös Lahden keskustan ulkopuolelle ja lähiöihin. Toisen maailmansodan jälkeen noin 10 000 ihmistä Karjalasta saapui kaupunkiin paremman elämän toivossa. Teollistuminen alkoi 1960–1970-luvuilla suomalaiskaupungeista ensimmäisten joukossa. 1970-luvulla kaupunki kärsi öljykriisistä ja 1990-luvulla lamasta, millä on ollut seurauksia aina nykypäiviin saakka. Kaupungin urheilu- ja kulttuurielämä kuitenkin kukoistaa, ja imago Chicagoon verrattavana, turvattomana kaupunkina on vähitellen alkanut muuttua positiivisemmaksi.

Alueen infrastruktuuri

Lahden sijainti valta- ja rautateiden risteämiskohdassa on erinomainen monella tapaa. Kaupunkiin on helppo saapua omalla autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla mistä ilmansuunnasta tahansa: valtatietä 4, moottoritietä E75, valtatietä 24 tai valtatietä 12 pitkin. Muihin eteläisen Suomen isoihin kaupunkeihin on lyhyt matka, ja on arvioitu, että 80 % Suomen markkinoista on enintään 150 kilometrin päässä Lahdesta. Esimerkiksi Helsinkiin on matkaa vain 100 kilometriä ja Tampereelle parikymmentä kilometriä enemmän. Jyväskylän suuntaan matkaa voi jatkaa moottoritietä E75, ja Kouvolaan pääsee valtatietä nro 12 ajaen.

Muualle Suomeen voi kesäisin matkustaa myös vesiteitse Päijännettä pitkin, aina Jyväskylään asti. Raideliikenteessä puolestaan uusi Kehärata otettiin käyttöön heinäkuussa 2016, minkä ansiosta matka Lahdesta Helsinkiin tai Helsinki-Vantaan lentoasemalle taittuu junalla noin tunnissa. Lentoasemalle saavuttuaan matkustajat voivat siirtyä lentoterminaaleihin mukavasti sisätiloissa pysytellen. Yhteyksiä myös ulkomaille ja ennen kaikkea Venäjälle on parannettu, sillä Pietariin pääsee suoralla Allegro-junalla alle kolmessa tunnissa. Helsingin satamiin taas kuljettavat useat kaukoliikenteen bussivuorot. Linja-autoyhteydet ovat kaikin puolin hyvät, sillä alueella toimii useita liikennöitsijöitä.

Paikallisen bussiliikenteen keskuksena toimii Kauppatori, ja bussit kulkevat myös vuonna 2016 valmistuneen matkakeskuksen kautta. Paikallisliikennettä operoi Lahden seudun liikenne LSL, jonka reittiverkosto kaupungin alueella on laaja. Kaupungin sisällä kulkeminen on nopeaa ja vaivatonta niin bussilla, henkilöautolla kuin vaikka sähköpyörälläkin. Juna- ja bussimatkoja voi esteettömästi yhdistellä matkakeskuksen ansiosta. Sen yhteyteen rakennettiin seitsemänkerroksinen toimistotalo, BW-tower, joka keskittää kaupan ja liikenteen. Toimistotalo tarjoaa yrityksille paitsi moderneja toimitiloja Lahdesta myös loistavan sijainnin kaupungin sykkeessä. Energiatehokkaassa rakennuksessa on lisäksi robottiparkki, joka mahdollistaa helppoa pysäköintiä jopa 200 autolle.

Yritysalue

Seudun hintataso on maltillinen verrattuna useisiin muihin suuriin kaupunkeihin, joita vertailtaessa edullisimmat asunnot ja tontit löytyvät nimenomaan Lahdesta. Asunnon voi saada Lahden seudulta jopa 50 prosenttia halvemmalla kuin pääkaupunkiseudulta, ja siellä myös asumiskustannukset ovat kohtuullisemmat kuin esimerkiksi Helsingissä. Päijät-Hämeessä omakotitalon keskihinta on 171 465 €, kun se pääkaupunkiseudulla on 308 853 €. Kaikki asuntotyypit huomioiden Lahdessa hintapyyntöjen keskiarvo on 1864 €/m2, kun taas esimerkiksi Espoossa se on 3535 €/m2. Koko Suomen keskiarvo on 1916 €/m2. Vuokra-asuntojen keskivuokra on noin 12 €/m2, Helsingissä puolestaan yli 18 €/m2.

Kohtuullinen vuokrataso näkyy myös Lahden toimitilojen vuokrissa: ne ovat keskimäärin 40 % halvemmat kuin pääkaupunkiseudulla ja muissa Etelä-Suomen kaupungeissa. Metsäkangas, Liipola ja Riihelä ovat tilastojen mukaan Lahden edullisimpia alueita. Ostosmahdollisuuksien perässä ei tarvitse lähteä muualle päin Suomea, sillä niitä on Päijät-Hämeessä runsaasti. Jo muutamassa tunnissa ostoskorinsa saa helposti täyteen kiertelemällä erikoisliikkeissä, putiikeissa, lifestyle-liikkeissä ja ostoskeskuksissa, joista kaikkia eivät paikallisetkaan ole välttämättä vielä nähneet. Putiikkeja löytyy erityisesti Kauppatorin ympäriltä, ja esimerkiksi niissä näkyy paikallinen, laadukas osaaminen design-, vintage- ja antiikkituotteineen. Lahtelaiset sisustustuotteet, korut ja käsityöt ovat taatusti esteetikkojen ja laatua arvostavien mieleen.

Niin ikään tekstiilit, vaatteet ja huonekalut ovat erinomaisia ostoksia, joita kannattaa etsiä paitsi perinteisistä myymälöistä myös erilaisista outlet-myymälöistä. Esimerkiksi Luhdalla, Iittalalla, Fazerilla ja Finnmarilla on omat outlet- tai tehtaanmyymälänsä. Herkuttelijan kannattaa hakea makeaa ja suolaista esimerkiksi Kauppahallista, maatilatoreilta, tilausmyymälöistä, panimoista ja leipomoista. Aitoja paikallisia herkkuja on myytävänä etenkin Asikkalassa, Hollolassa ja Sysmässä. Luomumaatilat hemmottelevat luonnonmukaista ruokavaliota suosivia asiakkaitaan esimerkiksi Koiskalan kartanossa.

Lahden keskustassa sijaitsee Kauppakeskus Trio, joka on Päijät-Hämeen suurin ja yksi Suomen suurimmista kauppakeskuksista. Trio sopii vaativankin shoppailijan tarpeisiin, sillä kauppakeskuksen valikoimassa on yli 80 liikettä, valuutta-automaatti sekä noin 40 toimiston pankki- ja vakuutusalan keskittymä. Alueen muita ostoskeskuksia ovat muun muassa Liike, Maili, Syke, Trio ja Karisma; Orimattilasta löytyy Kehräämö. Ostoskaduista Aleksanterinkatu ja Kauppakatu ovat Lahden suosituimpia. Kaupungin houkuttelevat ostosmahdollisuudet ja suuri asiakasvirta takaavat sen, että liike-elämän näkymät yrityksille ovat nousujohteiset ja uusillakin yrityksillä on mahdollisuudet menestyä. Seudulla asuu paljon aktiivisia, trenditietoisia ja maksukykyisiä kuluttajia, ja kaupankäynti myös yritysten välillä käy vilkkaana ympäri vuoden.

Ostovoima

Lahtelaisten ostovoimassa on potentiaalia, sillä työikäistä väestöä on kaupungissa runsas enemmistö, noin 64 % asukkaista. Seudun työllisyys kohenee, sillä elinkeinorakenne on monipuolinen. Työttömyyttä vähentävä vaikutus on myös sillä, että liikenneyhteyksiä ja Helsingin saavutettavuutta kehitetään jatkuvasti. Perinteiset alat, kuten teollisuuden ja kaupan ala, ovat yhä merkittäviä työllistäjiä alueella, johon Suomen valtio on tehnyt huomattavia investointeja.

Alue nauttii muuttovoittoa ja kasvaa, joten asiakaskuntaa tulee riittämään tulevaisuudessa hyvin. Seudulle muutetaan paljon muualta Suomesta, ja kuten muissa kaupungeissa myös Lahdessa maahanmuuttajien määrä on kasvussa. Asukkaiden keskiansiot seudulla ovat alhaisemmat kuin Suomessa keskimäärin, mutta vastaavasti alueella on paljon korkeasti koulutettua ja hyvin toimeentulevaa väkeä. Urbaanit kulutustottumukset ja moderni elämäntapa lupaavat monipuolista palveluiden käyttöä keskiluokkaisten sekä etenkin varakkaimpien asukkaiden kohdalla.

Pysäköinti

Lahden alueella pysäköintimahdollisuudet ovat hyvät ja niitä myös kehitetään jatkuvasti. Keskustassa parkkitilat on keskitetty turvallisiin ja käteviin pysäköintitaloihin: Toriparkkiin ja Siltapuiston pysäköintitaloon. Niistä vastaa Lahden Pysäköinti Oy, jolla on kaikkiaan viisi pysäköintitaloa eri puolilla kaupunkia, keskeisillä paikoilla. Myös erillisiä pysäköintialueita löytyy Lahden alueelta, ja pysäköidä voi lyhyeksi tai pidemmäksikin aikaa. Lahden Pysäköinti tarjoaa erilaisia sopimuksia yksityisille ja yrityksille.

Lahden keskusta on jaettu kolmeen eri vyöhykkeeseen, joilla pysäköinti on maksullista arkisin klo 8–18 ja lauantaisin klo 8–16. Ykkösvyöhyke kattaa ydinkeskustan, ja siellä pysäköinti maksaa ensimmäiseltä tunnilta 2,5 € ja seuraavat tunnit 3,6 € per tunti. Kakkosvyöhykkeellä pysäköinti maksaa 1,5 € tunti, ja kolmosvyöhykkeellä ensimmäisen tunnin hinta on 1,0 € ja seuraavien 0,5 € tunti. Pysäköinnin kohtuullinen hintataso takaa yritysten toimitiloille Lahdessa tasaisen asiakasvirran ja enemmän myyntituloja kuin kalliin pysäköinnin kaupungeissa.

Kehitysnäkymät

Isoja rakennushankkeita on parhaillaan käynnissä ja pian käynnistymässä Lahden alueella runsaasti. Muutoksia on lähivuosina luvassa niin keskustan kuin Radanvarren, Hennalan, Niemen ja Sopenkorven ympäristössä. Uusien Lahden toimitilojen ja rakennusten lisäksi vanhempien rakennusten käyttötarkoitusta muutetaan, liikennettä järjestellään uudelleen, rakennetaan katuja ja panostetaan muuhunkin kehittämiseen. Ydinkeskustaan kiinnittyvä Radanvarren kaupunginosa enteilee yrityksille monipuolista ja kehittyvää toimintaympäristöä. Kaupunginosan toimitilatarjonta ja liikenneyhteydet ovat hyvät, ja niistä hyötyvät pienet tai suuret, kotimaassa tai kansainvälisillä markkinoilla toimivat yritykset.

Nykyisin Lahden keskustassa vierailu on aiempaa sujuvampaa, sillä vuonna 2015 valmistui maan alle kaksikerroksinen, yli 600 parkkipaikan Toriparkki. Toriparkkiin kuljetaan neljän hissillisen porrashuoneen kautta. Vapaudenkadun puolelle porrashuoneiden yhteyteen on lisätty yleisökäymälöitä, toritoimisto, jätetila, lämmin- ja kylmävarastotila tori-isännöintiä varten, sosiaalitilat torikauppiaille sekä sähkö- ja katuvalokeskukset. Kadunvarsipaikkoja lyhytaikaista pysäköintiä varten on myös edelleen tarjolla, ja Kauppatorin rakennuksiin on varattu neliöitä liiketiloille. Liikerakentamista on kaavoitettu matkakeskuksen länsipuolelle.

Lahden keskustassa niin ikään muun muassa Rautatienkatua uudistetaan siten, että sen jalkakäytävää levennetään. Keskustasta pyritään tekemään joukkoliikenne- ja kävelypainotteinen, mikä tekee aikanaan siellä asioimisesta entistä vetovoimaisempaa ja ekologisempaa. Keskustassa asioinnin onkin jo nyt todettu lisääntyneen Toriparkin valmistumisen jälkeen, joskin remonttia edeltänyttä asiakaskuntaa yritetään vielä houkutella takaisin esimerkiksi kaupallisten toimijoiden avulla. Myös pyöräväyliä kehitetään ja pyöräpysäköintiä lisätään keskustan alueella. Hidas henkilöautoliikenne on kuitenkin edelleen sallittua keskustassa. Kaupallinen elämä Lahdessa vahvistuu samalla, kun kaupunki panostaa aktiivisesti ympäristön laadun kohentamiseen.

Teollisuusalueet

Lahdessa toimitiloja ja kasvun mahdollisuuksia on yrityksille toimialasta riippumatta. Teollisuudella on pitkät perinteet koko Lahden seudulla, ja yksi menestyksen avaimista on ollut teollisuustoiminnan uudistaminen yhteiskunnan muutosten mukana. Nykyään kaupungin merkittäviä aloja ovat mekatroniikka-, elintarvike- ja kalusteteollisuus, ja kaiken kaikkiaan noin kolmasosa Lahden työpaikoista on teollisuudessa. Suurimpia työllistäjiä ovat julkisen sektorin jälkeen Isku, Mediatalo ESA, Oy Hartwall Ab, Fazer Leipomot Oy / Oululainen ja Stora Enso Packaging Oy. Mekatroniikka on alueen teollisista klustereista tärkein, sillä siihen kuuluu noin 700 yritystä, henkilöstöä 7 100 ja 1,3 miljardin euron liikevaihto. Mekatroniikan alalla isoimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin yhtiöihin kuuluvat Raute, Peikko Group, Oilon ja Merivaara.

Lahden seutu on tunnettu myös vahvasta muotoilu- ja cleantech-osaamisestaan, jota edustavat muun muassa L-Fashion Group (Luhta), Isku, Kemppi ja Stala. Seutua on usein kutsuttu Suomen teollisen muotoilun merkittäväksi keskittymäksi, mitä muotoilu- ja käsityöpainotteiset oppilaitoksetkin edesauttavat. Tällä hetkellä eniten kasvusuunnassa ovat erilaiset liike-elämän palvelut, ja kysyttyä työvoimaa ovat nykyään esimerkiksi ohjelmoijat ja suunnittelijat. Elintarvikepuolella viljaklusteri on säilyttänyt paikkansa teollisuudessa, sillä Päijät-Hämeen alueella sillä on tärkeä ja tunnustettu asema. Viljaklusterin tunnetuimpia yrityksiä ovat Hartwall, Fazer (Leipomot ja Mylly) sekä Polttimo Yhtiöt. Viime aikojen uusimpia innovaatioita on Päijät-Hämeessä tuotteistettu Puhtikaura-niminen kaurapuuteri, jonka uskotaan menestyvän kotimaisilla ja kansainvälisillä elintarvikemarkkinoilla.

Hotellit ja hostellit

Lahdessa ja sen ympäryskunnissa on paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja yksin, ystävien tai perheen kanssa matkustaville, eripituisille matkoille ja erilaisille budjeteille. Valikoimasta löytyy muun muassa laadukkaita hotelleja, hulppeita kartanoita, viehättäviä bed & breakfast -tyyppisiä majataloja ja viihtyisiä hostelleja.

Valikoimassa on myös tunnelmallisia mökkejä ja kauniita leirintäalueita. Majoituskohteet sijaitsevat keskellä kiinnostavia tapahtumia, Päijänteen ja alueen muiden järvien rannoilla sekä idyllisissä maalaismaisemissa. Suuri osa Päijät-Hämeen majoitusliikkeistä on saanut kolmen tai neljän tähden luokituksen. Lahdessa hotellimajoitusta tarjoavat Scandic Lahti, Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone, Hotelli Cumulus Lahti, Kauppahotelli Grand, Forenom Lahti Keskusta Aparthotel sekä Liikuntakeskus Pajulahti. Jos kysyntä ja käyttöaste osoittavat riittävästi kasvun merkkejä, hotelleja saatetaan rakentaa lisää.

Lahtelaisessa kartanomiljöössä puolestaan majoittavat yritykset Irman peti ja puuro ja Mukkulan Kartano. Hostellivalikoimaan kuuluvat Casmi Oy, Korpikoti, Mannan Mummola, Lahden kansanopisto, Guesthouse Little Tundra, Huoneistohotelli Aleksi, Pinjakoti, Lomakeskus Lepola, Validia-kuntoutus, Capitano, Koppinen, Forenom Apartments Lahti sekä Matkakoti Patria. Mökkimajoitusta löytyy Herrasmannin ulkoilualueelta, Enonsaaren mökeiltä, Ritaniemen tilalta, Yli-Kaitalan lomamökeiltä, Järvenrantatalosta Alasenjärvellä, Metsola Center Oy:stä, Metkan Mökeiltä, Arrajärven Kiviniemeltä, Hildenin mökiltä sekä Lomakiveltä. Myös Lahden lähikunnista löytyy lukuisia erityyppisiä vaihtoehtoja Päijät-Hämeessä vierailevalle, olipa kyseessä sitten loma- tai liikematka. Luksushuviloita on vuokrattavissa isonkin seurueen käyttöön vaikka kesäisen virkistyspäivän ajaksi. Lähitulevaisuudessa on suunnitteilla myös kylpylähotelleja Ranta-Kartanoon, Teivaanrantaan, Mukkulaan, Messilään ja matkakeskuksen yhteyteen.