Intro

Etelä-Suomessa kauniin Vesijärven etelärannalla sijaitseva, noin 120 000 asukkaan Lahti on Suomen kahdeksanneksi suurin kaupunki. Lahti on Päijät-Hämeen maakuntakeskus sekä yli 200 000 asukkaasta koostuvan talousalueen keskus. Upeiden järvimaisemien lähistöllä sijaitseva kaupunki on monesta syystä mielekäs asuinpaikka. Kaupungissa on vilkas keskusta, mutta toisaalta lähikunnat tarjoavat asukkaille loistavia kesämökkimahdollisuuksia lyhyen ajomatkan säteellä. Laajemmin Lahden seutu koostuu Lahden lisäksi Hollolan, Orimattilan, Asikkalan, Hämeenkosken, Heinolan ja Padasjoen alueista. Nastola liittyi Lahden kaupunkiin vuoden 2016 alussa. Kaupunki on kasvattanut suosiotaan yrityskeskuksena, jonka vahvuuksiin kuuluu muun muassa erinomainen sijainti ja hyvät yhteydet niin muualle Suomeen kuin myös kauemmas Eurooppaan sekä Venäjälle.

Vanha teollisuuskaupunki tarjoaa upeita mahdollisuuksia ainutlaatuisille toimitilaratkaisuille. Esimerkiksi iäkkäitä teollisuusrakennuksia on uudistettu Lahdessa toimistokiinteistöiksi, jotka palvelevat erinomaisesti nykyajan työelämän tarpeita. Eräs Lahden tunnetuimmista maamerkeistä on kaupungin hyppyrimäki, jossa järjestetään vuosittain mäkihypyn maailmancupin osakilpailu. 116 metrin korkeudessa komeileva suurmäen näköalatasanne esittelee kävijöille Lahden parhaita puolia upeine maisemineen. Korkeimman hyppyrimäen vieressä on lisäksi kaksi pienempää hyppyrimäkeä.

Lahdessa on myös järjestetty useat hiihdon MM-kilpailut. Seuraavat kilpailut järjestetään helmi-maaliskuussa 2017. Juuri talviurheilun suositut kilpailut ovatkin tuoneet kaupungille kansainvälistä näkyvyyttä ja Lahtea pidetään erityisesti maineikkaana urheilukaupunkina. Kansainvälisesti kaupunki tunnetaan lisäksi ympäristö- ja muotoiluosaamisesta sekä kulttuuripalveluista. Esimerkiksi säveltäjä Jean Sibeliuksen mukaan nimetty konsertti- ja kongressipalveluita tuottava Sibeliustalo on kansainvälisesti tunnettu. Kaupungin merkittäviin maamerkkeihin kuuluvat myös upea Ristinkirkko ja korkealle ulottuva radiomasto. Lahden ammattikorkeakoulu sekä ammatillinen oppilaitos houkuttelevat kaupunkiin opiskelijoita myös muualta Suomesta. Ammattikorkeakouluun kuuluva Muotoiluinstituutti on eräs Suomen arvostetuimmista oman alansa koulutusyksiköistä. Alueella toimii myös Lahden Yliopistokampus, joka on Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston sekä Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteinen yliopistokeskus.

Alueen historia

Lahden Ristolan kivikautinen asuinpaikka on eräs Suomen vanhimmista asuinalueista. Alkujaan Hollolan pitäjään kuulunut Lahti mainittiin vanhoissa asiakirjoissa ensimmäistä kertaa yli 500 vuotta sitten. 1870-luvulla Lahti oli pienehkö ja hiljainen kylä, joka sijaitsi Hämeenlinna–Viipuri maantien varrella. Riihimäki–Pietari rautatien ja Vääksyn kanavan avautuminen vilkastuttivat kuitenkin kaupungin elämää. Vuonna 1878 Lahti sai kauppalaoikeudet ja 1900-luvun alussa sille myönnettiin myös kaupunkioikeudet. Hyvät liikenneyhteydet ja keskeinen sijainti edesauttoivat monien teollisuuden alojen syntymistä kaupunkiin.

Kansainvälisestikin tunnetun arkkitehdin, Eliel Saarisen, vuonna 1912 suunnittelema kaupungintalo on merkittävin aikakauden rakennuksista. Myös valtakunnallisesti merkittävät Hennalan kasarmialue ja Anttilanmäen asuinalue ovat peräisin 1900-luvun alkupuolelta. 1930-luvun rakennuskaudella kaupunkia uudistettiin ahkerasti. 1970-luvulle tultaessa kaupunkilaisten asuminen muuttui aikaisempaa lähiökeskeisemmäksi, kun taas kaupungin keskusta muodostui yhä tiiviimmin liike-elämän tarpeisiin soveltuvaksi alueeksi. Entisten teollisuusalueiden paikalle alkoi 2000-luvulla muodostua uusia asuinalueita.

Alueen infrastruktuuri

Lahti sijaitsee Etelä-Suomessa, erinomaisella paikalla Suomen muihin suurimpiin kaupunkeihin sekä Eurooppaan ja Venäjään nähden. Kaupungista on kokonaisuudessaan erinomaiset yhteydet kaikkiin ilmansuuntiin. Suomen markkinoista noin 80 % sijaitseekin noin 150 kilometrin säteellä kaupungista. Välimatkaa Lahdesta Helsinkiin sekä Vuosaaren satamaan on noin 100 kilometriä. Lahdesta Helsinki-Vantaan lentoasemalle on hieman alle 100 kilometriä ja matka taittuu autolla noin tunnissa. Kaupunkien välinen suorin reitti kulkee Helsinki–Lahti moottoritietä pitkin.

Lahdesta pääsee Helsinkiin kätevästi ja ympäristöystävällisesti junalla, jolloin matka kestää nopeimmillaan vain 50 minuuttia. Kaupunkien välillä on lisäksi lukuisia suoria junayhteyksiä suhteellisen lyhyin vuorovälein aamusta iltaan. Raiteitse matka Lahdesta Helsinki-Vantaan lentoasemalle onnistuu vaihtamalla junaa Tikkurilan aseman kohdalla. Lahdesta on myös suorat linja-autoyhteydet Helsinkiin sekä lentoasemalle. Etäisyys Lahdesta Tampereelle on noin 230 kilometriä ja Turkuun noin 220 kilometriä. Kaupungin läpi kulkee itä-länsisuuntainen Valtatie 12, jota pitkin Lahdesta pääsee niin länteen kohti Raumaa kuin myös itään kohti Kouvolaa. Lahden seudulla liikennöi noin 20 bussilinjaa ja bussilippujen hinnoittelu perustuu jaettuihin aluevyöhykkeisiin. Kaupungin sisällä liikuttaessa aikuisen kertalippu maksaa 3,40 €.

Hinnoittelussa ei ole suurta eroa pääkaupunkiseutuun nähden, sillä Helsingissä vastaavan lipun hinta on 3,20 €. Kuitenkin Helsinkiin verrattuna Lahden joukkoliikenne on suppeampaa ja vuorovälit ovat pidempiä. Toisaalta kaupungin sisäiset välimatkat ovat suhteellisen lyhyitä ja palvelut ovat keskittyneet lähelle toisiaan keskustan tuntumaan. Lahden keskustaa pyritäänkin kehittämään kävelijäystävällisempään suuntaan ja kävelystä toivotaan pääasiallista keskusta-alueen liikkumismuotoa. Myös pyöräilyn ja joukkoliikenteen asemaa pyritään jatkossa korostamaan, jotta etenkin ruuhkaisen keskustan liikennettä saataisiin sujuvoitettua.

Yritysalue

Alkuvuonna 2016 vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli Lahdessa noin 1820 €/m2. Muualla Suomessa asuntojen hintataso vastaavana ajanjaksona oli keskimäärin noin 1850 €/m2. Asuntojen hintataso on Lahdessa huomattavasti pääkaupunkiseutua edullisempi, sillä Helsingissä asunnosta joutuu maksamaan keskimäärin jopa yli 4500 €/m2. Asuntojen hinnat ovat viime aikoina laskeneet Lahdessa hieman suhteessa edellisvuosien tasoon. Keskimäärin kaupungin kalleimpia asuinalueita ovat kaupungin keskustassa sijaitseva Kartano-Paavola-alue (noin 2500 €/m2) sekä merellinen Jalkarannan alue (noin 2375 €/m2). Keskihinnoiltaan kaupungin edullisimmat asunnot löytyvät Liipolan (noin 1000 €/m2) ja Tenava-Tonttilan alueelta (noin 1160 €/m2), jotka sijaitsevat muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Asuinhuoneistojen vuokrataso on Lahdessa verrattain edullinen. Keskimääräinen vuokra-asuntojen vuokrahinta on noin 12 €/m2. Myös Lahden toimitilojen vuokrahintataso on edullinen suhteessa pääkaupunkiseutuun.

Keskimääräinen toimitilan vuokrahinta on noin 40 % pääkaupunkiseudun hintatasoa edullisempi. Lahden keskustan tuntumasta löytyy useita mielenkiintoisia kauppoja, pieniä putiikkeja, tavarataloja, tehtaanmyymälöitä ja kauppakeskuksia. Ydinkeskustassa sijaitseva kauppatori kuuluu Suomen vilkkaimpien ja suurimpien torien joukkoon. Kauppatorin vieressä sijaitsee kaupungin perinteinen Kauppahalli, joka toimii asukkaiden suosittuna kohtaamispaikkana. Kauppahalli tarjoaa asiakkailleen muun muassa tuoreita liha- ja maitotuotteita sekä leivonnaisia.

Lahdessa on kaksi K-Citymarketia, kaksi Prismaa sekä Sokos, joka on yksi Suomen suurimmista ketjun tavarataloista. Keskeisellä paikalla Aleksanterinkadulla sijaitseva kauppakeskus Trio on alueen suurin kauppakeskus ja vahvin erikoiskaupan keskittymä. Cumulus-hotelli ja tavaratalo Sokos sijaitsevat kauppakeskuksen lähettyvillä. Rautatieasemalta ja linja-autoasemalta on kauppakeskukseen matkaa kilometrin verran. Noin 80 liikkeen kauppakeskuksessa on erityisesti pukeutumiseen ja muotiin keskittyneitä liikkeitä sekä urheilutarvikeliikkeitä. Kauppakeskus tarjoaa asiakkailleen ravintola- ja kahvilapalveluita sekä muun muassa kuntosalin ja muita vapaa-ajan palveluita.

Kaupungin keskustan tuntumassa, Saksalankadulla sijaitseva kauppakeskus Valo tarjoaa asiakkailleen noin 20 liikettä. Kauppakeskuksessa on erityisesti huonekaluja ja sisustustavaroita sekä urheilutarvikkeita myyviä liikkeitä. Valossa on myös ravintoloita sekä kauneuden ja hyvinvoinnin palveluita. Tiloissa asiakkaita viihdyttää myös lasten seikkailupuisto, joka houkuttelee kauppakeskuksen asiakaskuntaan erityisesti lapsiperheitä. Matka esimerkiksi rautatieasemalta kauppakeskus Valoon taittuu bussilla noin 15 minuutissa ja perille pääsee useammalla kaupungin bussilinjalla. Kariston alueella, Kauppiaankadulla sijaitsee yli 60 liikkeen kauppakeskus Karisma, jonne pääsee keskustasta parhaiten kauppatorilta lähtevillä busseilla 7 ja 11. Kauppakeskukseen on matkaa kaupungin keskustasta 5,5 kilometriä ja bussimatkaan kuluu noin 20 minuuttia. Kauppakeskus on keskittynyt lähinnä muodin, sisustus- ja urheilutarvikkeiden sekä muiden päivittäistavaroiden myyntiin. Tarjolla on myös kattavat ravintolapalvelut moneen makuun ja samalla reissulla perheen ruokaostokset hoituvat kätevästi K-Citymarketissa.

Ostovoima

Lahden asukkaiden ostovoimaan odotetaan varovaista kasvua lähivuosina. Viime vuosina kaupungin asukkaiden keskitulot ovat olleet noin 27 000 €/vuosi. Tulotasolla mitattuna Suomen ykkösalueiden joukkoon yltää Lahdessa sijaitseva Jalkarannan asuinalue, jossa keskimääräiset tulot ovat olleet yli 38 000 €/vuosi. Lahdessa on kaikkein pienituloisimpia vähemmän kuin Helsingissä, mutta toisaalta myös kaikkein suurituloisimpien osuus Lahden väestöstä jää Helsinkiä pienemmäksi. Silti kaikkein suurituloisimpien osuus Lahden asukkaista on 2000-luvulla noussut selkeästi aikaisempaan verrattuna.

Lahdessa asuvien pienituloisten määrää osin selittävät kaupunkiin opintojen perässä muualta muuttaneet nuoret, joiden keskitulot jäävät opintojen aikana hyvin mataliksi. Kaupungin ikäjakauma muokkautuu tulevina vuosina valtakunnallisen kehityksen mukaisesti eli asukaskunta ikääntyy. Kaupunki on ollut 2000-luvulla muuttovoittoinen ja suunnan odotetaan jatkuvan vastaavanlaisena seuraavina vuosikymmeninä.

Pysäköinti

Lahden keskustan tuntumassa katupysäköinti on maksullista arkisin klo 8-18 ja lauantaisin klo 8-16. Ydinkeskustan ykkösvyöhykkeellä pysäköinti kustantaa ensimmäiseltä tunnilta 2,50 € ja seuraavilta tunneilta 3,60 €. Kakkosvyöhykkeellä tunnin pysäköinti maksaa 1,5 €. Ulompana ydinkeskustasta sijaitsevalla kolmosvyöhykkeellä pysäköinti kustantaa 1 € ensimmäiseltä tunnilta ja 0,50 € seuraavilta tunneilta. Kaupungin keskustan pysäköintitalot tarjoavat hyvät pysäköintimahdollisuudet suojassa säiden armoilta. Ydinkeskustassa sijaitseva, kauppatorin alle rakennettu Toriparkki tarjoaa 600 pysäköintipaikkaa hintaan 2,00 €/h.

Keskustassa Kauppakadulla sijaitseva Hansan pysäköintitalo ja Hämeenkadulla sijaitseva Siltapuiston pysäköintitalo tarjoavat pysäköintipaikkoja hintaan 2,00 €/1,5 h. Rautatieaseman välittömässä läheisyydessä toimiva Matkakeskus tarjoaa runsaan määrän pysäköintipaikkoja, joissa pysäköinti kustantaa 1,50 €/h. Kauempana keskustasta sijaitseva Kauppakeskus Karisma tarjoaa asiakkailleen 1600 ilmaista parkkipaikkaa. Lisätietoa alueen pysäköintimahdollisuuksista löytyy osoitteesta www.lahti.fi/palvelut/liikenne-ja-kadut/pysakointi.

Kehitysnäkymät

Lahdessa on käynnissä useita merkittäviä rakennus- ja aluekehittämishankkeita, joihin kuuluvat muun muassa matkakeskuksen ja aseman seudun kehittäminen, Rantakallion asuinalueen rakentaminen, Niemen kampuksen rakennustyöt ja Hennalan kasarmialueen kehittäminen asumisalueeksi sekä yrityselämän käyttöön. Vuoden 2016 alussa käyttöönotettu, upea uusi matkakeskus sijaitsee rautatieaseman yhteydessä. Matkakeskus yhdistää vaivattomasti lähi- ja kaukoliikenteen toisiinsa tehden liikkumisesta entistä helpompaa eri kulkuvälineiden välillä. Lähi- ja kaukobussit yhdistyvät nyt kätevästi junaliikenteeseen ja vuorosuunnittelussa on pyritty huomioimaan jatkoyhteydet mahdollisuuksien mukaan. Matkakeskuksen läheisyyteen on tarkoitus rakentaa myös hotelli, mikä lisäisi alueen houkuttelevuutta niin vapaa-ajan matkailijoiden kuin myös liikematkustajien kannalta.

Matkakeskuksen sekä rautatieaseman välittömään läheisyyteen valmistui loppuvuodesta 2015 BW Tower -toimistotalo, joka osaltaan vahvistaa Lahden toimistotarjontaa. Lahden moderni toimistorakennus tarjoaa yrityksille uusia toimistotiloja loistavalla sijainnilla, hyvien yhteyksien varrelta. Nykyaikaisessa toimistokiinteistössä on seitsemän kerrosta sekä käytännöllinen robottiparkki, joka tarjoaa tehokasta ja nykypäivän vaatimuksiin vastaavaa pysäköintiä yli 200 autolle. Radanvarren alueesta pyritään rakentamaan ydinkeskustaan kiinnittyvä urbaani kaupunginosa, joka palvelee laajalti alueen asukkaita, kaupunkiin matkustavia henkilöitä sekä liike-elämän toimijoita. Tavoitteena on kehittää radanvarren alueesta toimiva ja korkeatasoinen alue, joka houkuttelee kaupunkiin läheltä ja hieman kauempaakin uusia asukkaita sekä yrityksiä.

Kaupungin keskustaan ja radanvarteen on investoitu noin 500 miljoonaa euroa ja kaupunki pyrkii tukemaan vahvasti uusien yritysalueiden kehitystä. Muun muassa Lahden toimistotarjontaa pyritään kasvattamaan. Ydinkeskustan tuntumassa sijaitsevalle Rantakartanon alueelle on suunnitteilla uusia asuintaloja sekä liiketiloja. Esimerkiksi entinen linja-autoasema tarjoaa hyvän sijaintinsa puolesta erinomaiset puitteet vaikkapa uusille Lahden toimisto- ja liiketiloille tulevaisuudessa.

Keskustan pohjoispuolella sijaitseva Niemen alue tarjoaa kehittyvän osaamiskeskittymän opiskelijoiden ja yritysten käyttöön. Alueella on tarjolla vapaita liiketiloja, jotka soveltuvat muun muassa toimistotiloiksi. Tulevaisuudessa vesistön läheisyydessä sijaitseva Niemen alue kehittyy toimivaksi kokonaisuudeksi palvellen niin yrityksiä kuin myös alueen asukkaita.

Teollisuusalueet

Lahdella on vahva teollinen historia ja alueelta on lähtöisin etenkin monia perheomisteisia teollisuusyrityksiä. Muun muassa vaatetusalan yritys Luhta, huonekaluvalmistaja Isku, hitsauslaiteyhtiö Kemppi ja metallituotteita valmistava Stala ovat tunnettuja Lahdesta kotoisin olevia suomalaisyrityksiä. Alueen erinomainen sijainti sekä useat yritysalueet tarjoavat teollisuuden yrityksille hyvät lähtökohdat kasvulle ja kehitykselle. Kaupunki onkin eräs teollisen muotoilun merkittävimmistä keskittymistä Suomessa. Teollisuuden aloista tärkeimmissä rooleissa ovat mekatroniikkateollisuus, elintarviketeollisuus ja kalusteteollisuus. Teollisuus työllistääkin lähes kolmasosan alueen työntekijöistä. Alueen merkittävin teollisuuden klusteri on mekatroniikkaklusteri, johon kuuluu noin 700 yritystä.

Kansainvälisesti tunnettuja ja menestyneitä mekatroniikkateollisuuden yrityksiä ovat esimerkiksi Raute ja Peikko Group. Lähialueella toimii myös Suomen merkittävin viljaosaamisen keskittymä. Seudun viljaklusterin sekä yleisestikin elintarviketeollisuuden merkittävimpiä toimijoita ovat Fazer ja Hartwall. Verkostot tukevat yritysten toimintaa ja antavat hyvät puitteet kehitykselle alueella. Kaupungilla on pitkät perinteet huonekaluteollisuudessa, joskin kyseisen teollisuuden alan asema on heikentynyt viime vuosikymmenten aikana. Myös Stora Enso Packaging ja UPM-Kymmene työllistävät lähialueen ihmisiä teollisuuden alalla. Lahti on tunnettu cleantech- ja ympäristöosaamisesta, joiden kehitykseen on panostettu merkittävästi kuluneiden vuosien varrella. Tämän johdosta alue on erinomainen kasvuympäristö esimerkiksi vihreitä arvoja vaaliville yrityksille.

Hotellit ja hostellit

Suurista hotelliketjuista Lahdessa on muun muassa Scandic-ketjun hotelli. Neljän tähden Scandic Lahti -hotelli sijaitsee matkakeskuksen lähettyvillä, loistavalla sijainnilla kaupungin keskustan tuntumassa. Tämä 138 huoneen hotelli tarjoaa asiakkailleen ravintolapalveluiden ja vapaa-ajan palveluiden lisäksi erinomaiset kokous- ja juhlatilat. Sokos Hotels -ketjun perinteikäs ja korkeatasoinen, lukuisia arvovieraitakin majoittanut Solo Sokos Hotels Lahden Seurahuone on valittu vuonna 2015 World Luxury Hotel Award -gaalassa Euroopan parhaaksi kaupunkihotelliksi. Tämä kilometrin päässä Lahden rautatieasemalta sijaitseva neljän tähden hotelli tarjoaa asiakkailleen ravintola-, kuntosali-, ja saunapalveluiden lisäksi myös kokous- ja juhlapalveluita. Cumulus-ketjun kolmen tähden hotelli sijaitsee loistavalla paikalla aivan kaupungin keskustassa, noin 200 metrin etäisyydellä kauppakeskus Triosta. Hotellilta on matkaa noin kilometrin verran rautatieasemalle. Uudistettu hotelli tarjoaa 171 moneen makuun soveltuvaa huonetta ja hotellin erikoisuus on erityinen kolmen tyynyn Tyynymenu, josta asiakkaat voivat valita mieleisensä.

Edullisempaa ja hieman pelkistetympää majoitusta tarjoaa 87 huoneen Kauppahotelli Grand, joka sijaitsee kävelymatkan päässä ydinkeskustasta. Forenom Aparthotel Lahti City ja Forenom Apartments Lahti puolestaan tarjoavat huoneistohotellimajoitusta itsepalveluperiaatteella eri puolilla kaupungin keskustaa. Huoneistohotellimajoitus tarjoaa erinomaiset puitteet niin muutaman päivän majoitustarpeeseen kuin myös pidempiaikaiseen majoitukseen. Lahti Knit House tarjoaa huoneistomajoitusta alle kilometrin päässä Lanu-vesipuistosta ja Sibeliustalosta sijaitsevassa rakennuksessa. Astetta kotoisampaa ja rauhallisempaa majoitusta arvostaville on tarjolla ihastuttava Mukkulan Kartano, jossa on 17 viihtyisää huonetta ja mahdollisuus kokousten järjestämiseen. Kauniissa järvimaisemissa komeileva kartano sijaitsee noin viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Majatalotalomajoitus on mahdollista sympaattisessa Guesthouse Little Tundrassa. Lahden lähialueella on myös mahdollista majoittua huvila Villa Scarletiin, joka sijaitsee noin 10 minuutin ajomatkan päässä kaupungista.