Intro

Jyväskylä sijaitsee Päijänteen pohjoisrannalla Keski-Suomessa. Se on vireä yliopistokaupunki ja sitä on kutsuttu myös ”Suomen Ateenaksi”, johtuen siitä, että vuonna 1837 perustetussa kaupungissa aloitti maamme ensimmäinen suomenkielinen lyseo ja opettajankoulutusseminaari. Jyväskylä onkin yksi suomalaisen kulttuurin keskuksista. Jyväskylän seutu on vanhaa hämäläisten eräaluetta, jolle asutus alkoi vakiintua 1500-luvulla. Kaupunki tunnettiin markkinapaikkana jo 1700-luvun lopulla.

Laukaan talonpoikien aloitteesta se kaupunkioikeudet vuonna 1837 ja Venäjän keisari Nikolai I allekirjoitti Jyväskylän kaupungin perustamiskirjan samana vuonna maaliskuun 22. päivä. Tunnettuja jyväskyläläisiä ovat muun muassa Minna Canth, P. J. Hannikainen, Juhani Aho, Juhani Siljo, Rudolf Holsti, Ritva Valkama. Kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä, Matti Nykänen on myös syntyisin Jyväskylästä. Mainettaan kulttuurikaupunkina Jyväskylä on kasvattanut monin eri tavoin sitten Jyväskylän Kesän perustamisen vuonna 1955. Tunnetuimpia tapahtumia ovat Graphica Creativa, Alvar Aalto Symposium ja Jyväskylä Summer Jazz.

Jyväskylällä on myös vahva kaupallinen ja teollinen leima. Kaupungin asukasluvussa tapahtui voimakasta nousua 1920-luvulla, kun valtio ryhtyi rakentamaan kaupunkiin metallitehtaitaan. Kaupungin nähtävyyksistä voidaan mainita Toivolan Vanha Piha, joka sijaitsee lähellä keskustaa. Siellä voi tehdä aikamatkan 100 vuoden taakse ja tutustua tuon ajan elämään ja esineisiin. Lisäksi sieltä löytyy kahviloita ja erilaisia työpajoja. Kuokkalan kartano on myös suositeltava käyntikohde. Talon on suunnitellut Suomen ensimmäisiin naisarkkitehteihin lukeutuva Wivi Lönn. Kartanon vaiherikkaassa historiassa sitä on käytetty esimerkiksi synnytyssairaalana. Nykyisin se on hienostunut kartanokahvila, joka tarjoaa lisäksi taidenäyttelyitä, kulttuuritapahtumia ja myös kokouspalveluita. Viimeksi mainittu onkin hyvä muistaa, jos miettii toimitilojen sijoittamista Jyväskylän seudulle.

Alueen historia

Jyväskylän sijainti Päijänteen pohjoispäässä, kolmen suuren vesireitin risteyksessä on taannut sen, että liikennettä seudulla on ollut jo esihistorialliselta ajalta lähtien. Laukaan Saraakallion ja Jyväskylän maalaiskunnan Halsvuoren kalliomaalaukset sekä esinelöydöt antavat todisteita noista varhaisista kulkijoista.

Seudun ensimmäinen nimeltä tunnettu asukas oli Heikki Ihanninpoika Jyväsjoki, joka mainitaan asiakirjoissa vuonna 1506. Vuonna 1539 Jyväskylän ympäristössä oli jo seitsemän taloa. Tämän jälkeen talojen lukumäärä lisääntyi tasaisesti niin, että kaupungin perustamisen aikoihin 1830-luvulla Jyväskylän kylä oli Laukaan emäpitäjän suurin kylä. Tiloja oli tuolloin jo 40 ja kylää yhdistävänä maamerkkinä vuonna 1775 pystytetty kappelikirkko Harjun ja Jyväsjärven välissä. Hyvien vesiyhteyksien lisäksi kirkon luona yhtyi Keuruun tie Hämeenlinnasta pohjoiseen kulkevaan tiehen. Tälle paikalle kehittyikin vilkas markkinapaikka. Viralliset markkinaoikeudet Jyväskylä sai vuonna 1801. Jo aiemmin Jyväskylä oli eri yhteyksissä mainittu sopivaksi sisämaan kaupungin paikaksi.

Alueen infrastruktuuri

Jyväskylä sijaitsee keskellä Suomea, päävaltateiden risteyksessä, joten sinne on helppo saapua mistä suunnasta tahansa. Se on siis varteenotettava vaihtoehto toimitilojen sijaintia mietittäessä. E4-valtatien varrella sijaitsevaan Jyväskylään pääsee nopeasti autolla tai bussilla. Junalla matka Jyväskylään sujuu nopeasti ja vaivattomasti – ja matkan ajan voi rentoutua tai vaikka keskittyä työasioihin. Eri puolilta Suomea kulkee Jyväskylään useita juna- ja linja-autovuoroja päivittäin. Junat sekä kaukoliikenteen bussit pysähtyvät Jyväskylän Matkakeskukselle, josta on keskustan palveluihin tai messu- ja kongressikeskus Paviljongille vain muutamien minuuttien matka.

Jos toimitilat sijaitsevat täällä, niin on hyvä muistaa, että Jyväskylään pääsee myös lentokoneella. Helsingin ja Jyväskylän välillä on päivittäin lentoyhteyksiä ja matka kestää alle tunnin. Jyväskylän lentokenttä sijaitsee Tikkakoskella, josta pääsee nopeasti 23 kilometrin matkan Jyväskylän keskustaan lentokentän kautta kulkevilla kaukoliikenteen busseilla tai taksilla.

Liikkuminen Jyväskylän sisällä on vaivatonta, sillä paikasta toiseen pääsee kävellen tai polkupyörällä, sillä välimatkat etenkin keskusta-alueella ovat lyhyitä. Keskustan ulkopuolelle pääsee kätevästi vaikkapa paikallisbusseilla eli jyväskyläläisittäin “linkeillä*, jotka liikennöivät tiuhaan tahtiin Jyväskylän seudulla. Omalla autolla liikkuessa kannattaa ottaa huomioon keskusta-alueella pysäköinnin maksullisuus. Jyväskylän keskustassa voi pysäköidä merkityille kadunvarsipaikoille, ja myös parkkihalleja keskustasta löytyy useampia. Jyväskylän messu- ja kongressikeskus Paviljonki sijaitsee Lutakossa keskustan palveluiden lähellä. Paviljongille pääsee keskustasta nopeasti kävellen Matkakeskuksen katettua siltaa pitkin, sekä Lutakon kautta autolla tai paikallisbussilla. Paviljongilla on 1 200 hengen auditorion lisäksi useita eri kokoisia kokous- ja luentotiloja. Lisäksi Jyväskylässä on mahdollisuus järjestää tilaisuuksia esimerkiksi ammattikorkeakoulun, yliopiston sekä useiden hotellien ja ravintoloiden tiloissa. Tämä kaikki kannattaa pitää mielessä, jos miettii, että toimitilat sijaitsevat Jyväskylässä.

Yritysalue

Etuovi.comin tutkimuksen mukaan Jyväskylä vaikuttaisi olevan remontoijan luvattu maa, etenkin jos omistaa omakotitalon, jossa on paljon remontoimista edessä ja tiukka budjetti. Remonttien toteutuneet hinnat olivat Jyväskylässä kauttaaltaan selkeästi edullisempia kuin missään muualla päin Suomea (2015–2016). Tutkimuksessa todetaan lisäksi, että Jyväskylän hintaero verrattuna muuhun maahan on yllättävän suuri ja alueen remonttihintojen suhteen voidaan puhua jopa lievästä markkinahäiriöstä. Markkinahäiriö on tilanne, jossa remonttipalveluiden tarjonta on isompi kuin kysyntä. Kiinteistöliiton tutkimuksen mukaan Jyväskylässä on maan suurimmat asuinkiinteistöjen kustannukset. Yli 30 000 asukkaan kaupunkien joukossa Jyväskylän sijoitus on jaettu toinen sija Savonlinnan kanssa. Jyväskylässä maksetaan eniten kaukolämmöstä, vedestä sekä jätevedestä. Jätehuolto Jyväskylässä on keskiarvoa halvempaa, ja tontin kiinteistövero toiseksi edullisin kymmenen suurimman kaupungin joukossa, todetaan tutkimuksessa.

Jos yrityksen toimitilat sijaitsevat Jyväskylässä, niin on hyvä muistsaa, että shoppailunnälkäisille löytyy runsaasti tarjontaa niin Jyväskylän lähikunnista, kaupungin liepeiltä kuin keskustastakin. Tori, erilaiset kausimarkkinat, joulumyyjäiset, kirpputorit, tehtaanmyymälät ja vuoden kiertoon liittyvät karnevaalikojut tuovat eri alojen erikoistuotteet kaupunkilaisten ja turistien iloksi. Tarjontaa löytyy erikoistuneista kivijalkamyymälöistä aina isoihin automarketteihin saakka.

Erikoismaininnan ansaitsee ydinkeskustan kävelykatu, jonka varrelta löytyy erinomainen valikoima houkutuksia kaikilta elämän aloilta. Välimatkat kävelykadun liikkeistä toisiin ovat lyhyet. Talvikautenakin ostosten tekeminen on vaivatonta, sillä kävelykatu pidetään talvisin sulana. Kaupungin ydinkeskustassa sijaitsee kauppakeskus Jyväskeskus. Vilkkaan kävelykadun varrella sijaitseva kauppakeskus mainostaa olevansa enemmän kuin perinteinen kauppakeskus. Se on palvelukokonaisuus, josta löytyy monipuolisten liikkeiden lisäksi elokuvateatterit, ravintolat sekä erilaiset asiantuntijapalvelut.

Toinen ydinkeskustassa sijaitseva kauppakeskus on Forum. Viihtyisää ja uudistettu kauppakeskus palvelee kävelykadun ja paikallisliikenneterminaalin välissä. Forumista löytyy kaikkea mahdollista niin muodin, sisustuksen vapaa-ajan ja hyvän olon erikoisliikkeiden valikoimiin asti. Ostoksilla käynti on vaivatonta ja taukopaikoiksi käyvät kauppakeskuksen kahvilat ja ravintolat. Kumpaankin kauppakeskukseen on helppo mennä kävellen, polkupyörällä, autolla ja bussilla. Jyväskylän keskustan bussipysäkit ja paikallisliikennekeskus sijaitsevat kauppakeskusten lähellä. Lisäksi kaupungin keskustassa sijaitsevat muun muassa kauppakeskus Kolmikulma, Torikeskus, Anttila ja Sokos. Kaupungin sydämessä on siis paljon mahdollisuuksia ostosten tekoon, nauttia kupillinen hyvää kahvia tai vaikkapa ruokailla erilaisissa ravintoloissa. Samalla voi pohtia sitä, pitäisikö toimitilat sijoittaa Jyväskylään.

Ostovoima

Taloustutkimus teetti vuoden 2016 tammi-helmikuussa kyselyn, jossa oli mukana 37 kaupunkia. Jyväskylä säilytti asemansa toiseksi halutuimpana muuttokohteena. Yleisarvosanan keskiarvo nousi hieman, verrattuna edelliseen vuonna 2014 suoritettuun kyselyyn. Kyselytulosten mukaan Jyväskylän tulos parani kuudessa arviointikohteessa. Nousussa ovat sijainti, kehittyvä talousalue, kunnalliset palvelut, hyvät harrastusmahdollisuudet, hyvä kasvuympäristö lapsille ja työpaikkojen tarjonta. Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto totesi tutkimustuloksista muun muassa näin: – Jyväskylä on hieno opiskelukaupunki ja palvelutaso on hyvä. Elinkeinopolitiikka ja uudet työpaikat ovat johdon päätehtäviä. Tulevaisuus näyttää valoisalta ja kaupungin taloustilanne paranee koko ajan, summaa Timo Koivisto. Toimitilat kannattaa siis sijoittaa kaupunkiin, jossa kasvunäkymät ovat hyvät. Tilastokeskus on arvioinut, että Jyväskylässä asuu vuonna 2020 noin 141 000 ihmistä ja vuonna 2030 149 000. Koko maakunnan väkiluku kasvaa samassa ajassa noin 292 000:en.

Pysäköinti

Omalla autolla Jyväskylään saapuvien on hyvä muistaa, että kaupungin keskustassa on voimassa aluepysäköintikielto, joka sallii pysäköinnin ainoastaan merkityillä pysäköintipaikoilla. Maksullista kadunvarsipysäköintiä hoitaa Jyväs-Parkki Oy. Kaupungin kadunvarsipysäköinti on jaettu kahteen taksavyöhykkeeseen. Pysäköintimaksut ovat mahdollista hoitaa kolikoilla tai sirullisella pankki- tai luottokortilla. Arkisin 1- ja 2-taksavyöhykkeellä pysäköintimaksun hinta on kaksi euroa ensimmäiseltä tunnilta. Seuraavat tunnit vaihtelevat vyöhykkeen mukaan. Ykkösvyöhyke on hieman kalliimpi. Jyväskylässä on myös tarjolla EasyPark-pysäköintimaksupalvelu. Sen avulla voi maksaa pysäköintimaksun matkapuhelimen avulla nopeasti, edullisesti ja mukavasti. Ennen kuin voi aloittaa pysäköinnin puhelimellaan, täytyy liittyä mukaan palveluun. EasyPark kirjaa yhteystiedot, rekisterinumerot sekä matkapuhelinnumeron. Jyväskylän keskustasta ja hieman laidemmalta löytyy myös lukuisia pysäköintitaloja. Lisätietoja Jyväsparkista: www.jyvas-parkki.fi

Kehitysnäkymät

Jyväskylässä on suunnitteilla mielenkiintoinen uudisrakennusprojekti. Se on nimeltään Hippos 2020. Kaupungin tavoitteena on rakentaa Hippokselle monipuolinen ja kansainvälisesti vetovoimainen liikunnan ja hyvinvoinnin keskittymä. Uusi Hippos on tarkoitus rakentaa pääosin yksityisellä rahalla. Kokonaisinvestoinnin arvo on 270 miljoonaa euroa, Jyväskylän kaupungin osuus tästä on runsaat 10 prosenttia. Kaupungin arvioiden mukaan Hippoksen rakentamisen työllisyysvaikutus olisi noin 2 000 henkilötyövuotta, ja se toisi mukanaan noin 300 uutta pysyvää työpaikkaa. Kävijämääriksi on arvioitu 3–5 miljoonaa kävijää vuodessa. Hippos olisi näin Suomen suurin urheilun ja liikunnan keskittymä.

YLE puolestaan uutisoi toukokuussa 2015, että Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta on tehnyt päätökset Alvar Aallon suunnitteleman ylioppilastalo Ilokiven peruskorjauksesta ja 70 hengen kerrostalon rakentamisesta Kortepohjaan. Korjaus- ja rakennustyöt alkavat kesäkuussa. JYY:n mukaan Ilokivi peruskorjataan moderniksi ja energiatehokkaaksi kiinteistöksi, joka taipuu joustavasti erilaisiin käyttötarkoituksiin. Peruskorjausta on suunniteltu yhdessä Alvar Aalto -säätiön kanssa, ja JYY:n mukaan siinä kunnioitetaan rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa. Remontissa Ilokiven lounasravintolan koko kasvaa nykyisestä ja alakerran kulttuuritilaa kehitetään monitoimitilaksi.

Toinen JYY:n rakennusprojekteista on ylioppilaskylän uusi T-talo. Se rakennetaan Taitoniekantien varressa olevalle nykyiselle pysäköintialueelle, ja pysäköintipaikat viedään kannen alle. Viisikerroksinen asuinkerrostalo sisältää pääasiassa yksiöitä. – Kohtuuhintaisista opiskelijayksiöistä on Jyväskylässä huutava pula, kommentoi JYY:n toimitusjohtaja Marko Huttunen. T-rakennuksen valmistumisen jälkeen Kortepohjan ylioppilaskylässä on yhteensä 1450 asuntoa noin 2000 asukkaalle. Uudet rakennukset on määrä ottaa käyttöön elokuussa 2016. Nämä rakennussuunnitelmat on hyvä pitää mielessä, jos ajatuksissa on sijoittaa toimitilat Jyväskylän seudulle.

Teollisuusalueet

Jyväskylän asukasluku on jatkuvassa kasvussa ja yrityselämä kasvaa myös vauhdilla. Asukasluvun kasvu on Suomen suurten kaupunkien kärkeä. Vilkas opiskelukaupunki on suosittu muuttokohde ja kannustava kasvualusta rohkeille ideoille. Osaava ja koulutettu työvoima sekä innovatiiviset yritykset ovat kaupungin ylpeydenaiheita, kuten kaupunki itse tiedottaa. Keskisuomalainen lehti on jo 17 vuoden ajan kerännyt listalleen keskisuomalaisia yrityksiä, jotka työllistävät 100 henkilöä tai sitä enemmän. Tulokset julkaistaan vuosittain 1. päivänä toukokuuta, eli suomalaisen työn päivänä. Vuoden 2016 tuloksissa Jyväskylän alueen suurin työllistäjä oli Osuuskauppa Keskimaa, kuten myös vuonna 2015. Keskimaa työllisti maakunnassa vuoden lopussa yli 1 800 henkilöä.

Toiseksi suurimman paikkaa piti niin ikään edellisvuoden tapaan teknologiayhtiö Valmet, jonka vuoden lopun henkilöstömäärä Jyväskylän Rautpohjassa kasvoi 81 työntekijällä 1 351:en. Lisäyksestä hieman yli puolet selittyy organisaation sisäisellä liikehdinnällä, kuten asemapaikkojen vaihtumisella. Kolmanneksi suuri työllistäjä oli K-ryhmä, joka työllisti yli 1 200 henkilöä. Myös Lidl on alueella vahvassa nousussa. Aluejohtaja Jussi Nummelinin mukaan työpaikkoja on voitu ja voidaan tarjota myymälöiden asiakasmäärien kasvun ja uusien toimipaikkojen myötä. Uusia vakituisia työpaikkoja on syntynyt etenkin Lidlin Laukaan jakelukeskukseen, jossa valmistui viime vuonna tuhansien neliömetrien kylmä- ja tuoretilojen laajennus. Toimitilapaikkakuntana Jyväskylä on siis mainio vaihtoehto. Alueen muuttovoittoisuus on hyvällä tasolla, työpaikkoja ja uusia asuntoja syntyy jatkuvasti ja kaupungin hyvä maine opiskelijakaupunkina varmistaa sen, että tulevaisuudessakin kaupunkiin tulee virtaamaan uusia asukkaita. Miksi et siis sijoittaisi toimitilaasi Jyväskylään?

Hotellit ja hostellit

Kuten muissakin suurissa toimitilakaupungeissa Suomessa, niin Jyväskylässäkin on hyvät majoitusmahdollisuudet. Kaupungista löytyvät Cumulus-, Sokos- ja Scandic -ketjujen hotelleja. Myös halvemman hintaluokan majoituksia on tarjolla. Omena Hotellillakin on täällä toimintaa. Jyväskylässä on myös majoitusmahdollisuuksia hotelleissa, jotka toimivat vain kesäaikaan. Kenties tunnetuin Jyväskylän hotelleista on Kylpylähotelli Rantasipi Laajavuori. Vain viiden minuutin ajomatkan päässä Jyväskylän keskustasta sijaitseva Kylpylähotelli Rantasipi Laajavuori on monipuolinen ja luonnonläheinen kylpyläkeidas, joka palvelee niin vapaa-ajan- kuin liikematkustajia. Laajavuoresta löytyvät myös kokoustilat, joka on hyvä muistaa, jos toimitilat sijaitsevat kaupungissa ja asiakkaat saapuvat paikkakunnalle. Hotellista löytyy tiloja pienistä kabineteista aina 1000 hengen cocktail-tilaisuuksien järjestämiseen asti.

Majoitusta ja kokoustiloja saman katon alla tarjoaa myös Scandic Hotel Jyväskylä. Scandic-ketju on Pohjoismaiden johtava hotelliketju ja heidän kauttaan saa järjestetyksi asiakkaillesi sopivan kokouksen tai muun tapahtuman. Aivan Jyväskylän rautatieaseman läheisyydessä sijaitsevat Sokos-ketjun hotellit Original Sokos Hotel Alexanda ja Original Sokos Hotel Paviljonki. Noin 15 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta sijaitsevassa Muuramessa on tarjolla myös vuokramökkejä. Näitä tarjoaa esimerkiksi Vuorikelo, Riihivuoren Lomakylä ja Riihilintu Villa. Näissä majoituspaikoissa on mahdollista viipyä pidempään, viihtyisissä maisemissa. Alvar Aallon jalanjäljissä kulkeva Jyväskylä tarjoaa luontoelämyksiä keskellä kaupungia tai vaikkapa 5000 vuosittaista tapahtumaa. Kaupunki on siis hyvä vaihtoehto, kun haluaa yritykselleen hyvät toimitilat sekä majoitus- ja kokouspuitteet.