Intro

jyvaskyla toimistohotelli
Jyväskylä sijaitsee keskellä Suomea järvimaiseman keskellä

Jyväskylä on Keski-Suomen suurin kaupunki ja maakuntakeskus. Asukkaita kaupungissa on lähes 140 000 ja Jyväskylän seudulla vajaa 180 000. Keski-Suomen maakunnassa, Päijänteen pohjoisrannalla sijaitsevaa kaupunkia ympäröi kaunis luonto järvi- ja harjumaisemineen.

Vaihtelevan ja monipuolisen luontonsa ansiosta Jyväskylän seudun liikunta- ja vapaa-ajanvietto mahdollisuudet ovat erinomaiset. Kaupungin keskustassa sijaitseva Harjun alue on kaupungin maamerkki ja erinomainen ulkoilualue. Harjulla sijaitseva Vesilinnan näkötorni tarjoaa hienot näköalat yli kaupungin. Toinen suosittu liikunta- ja virkistysalue on Jyväsjärven ympäri kiertävä Rantaraitti. Kesäisin Rantaraittia voi kiertää kävellen tai pyörällä, mutta talvella myös jään yli luistellen ja hiihtäen. Kaupunkia ympäröivät vesistöt ovatkin Jyväskylän tunnusmerkki ja Jyväsjärven rannalla sijaitseva Lutakon satama on suosittu vierasvene- ja risteilysatama.

Jyväsjärven poikki kulkeva Kuokkalan silta yhdistää toisiinsa Kuokkalan ja keskustan Lutakon alueet. Vuodesta 2013 lähtien silta on valaistu uudistetulla led-teknologialla taideteokseksi, ja onkin varsinkin pimeän aikaan suosittu nähtävyys. Arkkitehti Alvar Aallon kaupunkina tunnettu Jyväskylä tarjoaa kattavan valikoiman arkkitehdin tuotantoa aina varhaisista teoksista myöhäisajan tuotantoon. Kaupungissa sijaitsee Alvar Aallon museo, joka onkin suosittu vierailukohde. Lisäksi Jyväskylän seudulla on kaksi UNESCO maailmanperintöluettelon kohdetta: Petäjäveden vanha kirkko sekä Oravivuoren kolmiomittaustorni.

Liikunnan, taiteen ja koulutuksen kaupunki Jyväskylä tarjoaa erinomaisen kohteen asua ja yrittää. Jyväskylän seudun asukasluvun kasvu onkin ollut Suomen suurimpien kaupunkien kärkeä ja myös yrityselämä kasvaa vauhdilla. Kaupungin vahvuuksina ovat hyvät palvelut, vilkas kulttuuri ja tapahtumatarjonta sekä monipuolinen luonto. Kaupunki on hyvin kompakti ja lähes kaikki keskustan palvelut, hotellit, nähtävyydet ja yritystoimitilat, kuten vaikkapa toimistohotellit ja liiketilat, ovat kävelyetäisyydellä toisistaan. Lisäksi Jyväskylä on tunnettu laajasta tapahtumatarjonnastaan maailmanluokan kulttuuritapahtumista huippuluokan urheiluun. Jyväskylän Lutakossa, aivan kaupungin ydinkeskustassa, sijaitseva Jyväskylän Paviljonki on Suomen suurimpiin kuuluva messu- ja kongressikeskus, jossa järjestetään vuosittain lähes 700 erilaista tapahtumaa.

Alueen historia

Jyväskylä toimistohotelli ja asukkaat
Jyväskylän asukasmäärä ja asuinalueet ovat kasvaneet 2000-luvulla.

Jyväskylän kaupunki kuului 1830-luvulle asti Laukaan emäpitäjään, jonka jälkeen irtautui omaksi kaupungikseen. Kaupunki kehittyi nopeasti ja nuoren kaupungin alkuvuosikymmenet kuluivat rakentamisen ohella hallinnon järjestelemiseen. Tavoitteena oli luoda itsenäinen ja täysivaltainen kaupunki Keski-Suomen keskukseksi.

Suomen ensimmäiset suomenkieliset oppilaitokset: lyseo, seminaari ja tyttökoulu, perustettiin kaupunkiin 1800-luvun puolivälissä. Jyväskylä onkin saanut lempinimen ”Suomen Ateena”, jolla viitataan koulutuksen merkittävään rooliin niin kaupungin historiassa kuin nykypäivässäkin.

Jyväskylän teollisuustoiminta on ollut historiallisesti monipuolista. Kaupungissa ja lähiseuduilla on toiminut muun muassa paperiteollisuutta sekä puolustusvoimien aseteollisuutta. Sodista kaupunki selvisi suhteellisen vähäisin vaurioin, vaikka asetehtaita yritettiinkin pommittaa. Sotien jälkeen teollisuustoiminta muuttui rauhanajan tarpeisiin sopivaksi ja samalla väestönkasvu oli mittavaa. 1960-luvulla Jyväskylästä tuli hallinnollisesti uuden Keski-Suomen läänin pääkaupunki. Sittemmin kaupunki on kasvanut entisestään ja 2000-luvun kuntaliitosten myötä Jyväskylä, Jyväskylän maalaiskunta ja Korpilahti yhdistyivät Jyväskylän kaupungiksi.

Alueen infrastruktuuri

Jyväskylä toimistohotelli kaupunki keskusta
Jyväskylä on laajalle levittäytynyt yrityskaupunki.

Jyväskylän sijainti keskellä Suomea tarjoaa erinomaiset kulkuyhteydet muualle maahan. Kaupunki toimiikin merkittävänä liikenteen solmukohtana, jossa kohtaavat raide- ja lentoliikenteen lisäksi useat maantiet. Kaupunkiin kulkee useita keskeisiä valtateitä: valtatie 4 Helsingistä Utsjoelle, valtatie 9 Turusta Joensuuhun, valtatie 13 Kokkolasta Mikkelin ja Lappeenrannan kautta Nuijamaan raja-asemalle, valtatie 18 Jyväskylästä Vaasaan sekä valtatie 23 Porista Joensuuhun. Jyväskylästä Helsinkiin on matkaa maanteitse 270 kilometriä, Tampereelle 150 kilometriä ja Ouluun 340 kilometriä.

Rautatieliikenneyhteydet ovat Jyväskylästä kattavat. Junayhteyksiä muihin kaupunkeihin on tarjolla useita ja kaupungin keskeisen sijainnin johdosta matka-ajat ovat kohtuullisia. Helsingistä pääsee junalla Jyväskylään alle 3,5 tunnissa ja Tampereelta noin 1,5 tunnissa. Sekä juna-, että linja-autoliikenteen yhteisterminaali Jyväskylän Matkakeskus sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, josta on helppo siirtyä muualle kaupunkiin. Jyväskylän lentoasema sijaitsee Tikkakosken taajamassa, valtatien 4 varrella, reilun 20 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Helsingistä Jyväskylään on lentoyhteyksiä useamman kerran päivässä ja lentoaika on noin 40 minuuttia. Helsingin lentoyhteyksien lisäksi lentoasemalta pääsee tilauslennolla myös muualle Eurooppaan. Lentoasemalta on joukkoliikenteen yhteyksiä kaupungin keskustaan, mutta myös kätevä autonvuokrausmahdollisuus.

Jyväskylän kaupunki on henkilöautoliikenteen lisäksi panostanut myös joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen kehittämiseen. Kaupungin joukkoliikenneyhteydet ovat kattavat ja alueella liikennöi useita bussilinjoja. Jyväskylän liikenne vastaa kaupungin sisäisen joukkoliikenteen lisäksi myös naapurikuntien joukkoliikenteestä. Viime vuosina kaupungissa on parannettu jalankulku- ja kevyenliikenteen edellytyksiä täydentämällä pyörätieverkostoa ja pyöräilykaistoja sekä laajentamalla ydinkeskustan kävelypainotteista katualuetta. Lisäksi kesäisin Jyväskylästä on sisävesiliikennettä Päijänteen vesistöalueelle.

Yritysalue

Jyväskylä toimistohotellit keskusta
Jyväskylässä ostosmahdollisuudet ovat hyvät

Jyväskylässä ostosmahdollisuudet ovat kattavat. Kaupungista löytyvät niin suuret ostoskeskukset ja tavaratalot, kuin pienet ja idylliset kivijalkaliikkeet, pikkuputiikit sekä erikoismyymälät. Jyväsjärvi, Harju, Seminaarinmäki ja Aren aukio rajaavat kaupungin ydinkeskusta-alueen tiiviiksi kokonaisuudeksi. Kompaktin keskusta-alueen ansiosta kaupungin tärkeimmät ostosalueet, hotellit, ravintolat ja kahvilat sekä nähtävyydet ovatkin lähellä toisiaan vain lyhyen kävelymatkan päässä. Toisaalta myös valtaosa yritysten toimitiloista, kuten Jyväskylän toimistohotellit ja liiketilat ovat keskittyneet kaupungin ydinkeskustan alueelle.

Jyväskylän ydinkeskustan halkaiseva Kauppakatu on ollut perinteisesti kaupungin tärkein ja suosituin kauppa- ja kävelykatu sekä ostosalue. Kauppakadun varrelta löytyvät niin kaupungin suosituimmat ostoskeskukset ja tavaratalo Sokos, kansainväliset ketjuliikkeet, kuin laaja ravintola- ja kahvilatarjontakin. Kauppakadun varrella sijaitsee myös kaupungin tunnetuin kohtaamispaikka, Kompassi, joka on Asemakadun ja Kauppakadun risteyksessä oleva kivetty kompassikuvio.

Kaupungin kolme suurinta ostoskeskusta, Jyväskeskus, Forum ja Torikeskus, sijaitsevat lähellä toisiaan aivan kaupungin ydinkeskustassa. Kauppakadun varrella sijaitseva Jyväskeskus on palvelukokonaisuus, josta löytyy monipuolisten ostosmahdollisuuksien lisäksi ravintoloita, kahviloita, elokuvateatterin sekä pienempiä asiantuntijapalveluita tarjoavia yrityksiä. Myös kauppakeskus Forumin sijainti on keskeinen Kauppakadun varrella. Kauppakeskuksen tarjonnassa on kattava valikoima erityisesti muodin erikoisliikkeitä, mutta myös ravintoloita ja kahviloita, jotka tarjoavat mahdollisuuden mukavaan ajanviettoon ostosten teon lomassa. Kolmas kaupungin ostoskeskus, Torikeskus, puolestaan tarjoaa monipuolisen valikoiman liikkeitä erityisesti kauneudenhoitoon, terveyteen ja pukeutumiseen liittyen.

Jyväskylän lukuisat pienet kivijalkaliikkeet ja pikkuputiikit tarjoavat kattavan valikoiman muun muassa käsitöitä ja kotimaista designia, sisustustuotteita, taidetta sekä vaatteita ja asusteita. Kauppakadulta ei tarvitse poiketa kauaksikaan löytääkseen monipuolisia erikoisliikkeitä, mutta myös kaupungin keskustan liepeillä sekä lähialueilla sijaitsee lukuisia taide- ja käsityömyymälöitä. Lisäksi Jyväskylän seudulla toimii lukuisia outlet- ja tehtaanmyymälöitä. Jyväskylän Vaajakoskella sijaitsee Pandan perinteinen lakritsitehdas ja tehtaanmyymälä. Kaupungin perinteinen puutarhakeskus ja puutarha-alan asiantuntijatalo Viherlandia puolestaan tarjoaa kattavan valikoiman puutarha-alan tuotteita, mutta puutarhakeskuksesta löytyy myös muun muassa Iittalan outlet-myymälä

Ostovoima

Jyväskylä toimistohotellit ostovoima
Jyväskylä on hyvin kustannustehokas toimitilakaupunki.

Jyväskylän hintataso noudattelee suurimpien Suomen kaupunkien hintatasoa. Pääkaupunkiseutuun verrattuna Jyväskylä on kuitenkin selvästi halvempi kaupunki niin asua kuin yrittääkin, mikä tekee alueesta hyvin kilpailukykyisen kustannuksiltaan.

Vuoden 2016 toisella vuosineljänneksellä vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta Jyväskylässä oli reilu 2 000 euroa, kun taas pääkaupunkiseudulla vajaa 4 000 euroa. Kaupungin kalleimmat asuinalueet alueen keskimääräisellä neliöhinnalla arvioituna olivat Jyväskylä Keskus, Mäki-Matti sekä Nisula.

Myös yrityksille Jyväskylä näyttäytyy hyvin kustannuskilpailukykyisenä toimipaikkana pääkaupunkiseutuun verrattuna. Kalleimmat liike- ja toimitilat löytyvät kaupungin ydinkeskustan alueelta läheltä keskustan palveluita. Suomalaisten ostovoima on viimevuosina supistunut. Syinä tähän ovat olleet erityisesti heikentynyt työllisyystilanne, hidastunut ansiokehitys sekä veronkorotukset. Viimeaikoina ostovoiman kehityksessä on kuitenkin ollut viitteitä kasvusta ja keskimäärin suomalaisilla on ollut hiukan aiempaa enemmän varallisuutta käytettävissään.

Jyväskylän kaupungin talous on monen muun suomalaisen kunnan tapaan velkaantunut. Kuluvana vuonna kaupungin kunnallisveroprosentti on 20,0%, joka on hiukan maan keskiarvoa korkeampi. Perinteisesti Jyväskylä on ollut vahva opiskelijakaupunki, joka näkyy yhä selvästi kaupungin väestössä; opiskelijoita kaupungissa on noin 45 000. Jyväskyläläiset ovatkin koulutettua väkeä ja 15 vuotta täyttäneestä väestöstä yli kolme neljästä on suorittanut keskiasteen tutkinnon. Sukupuolijakaumaltaan kaupunki on monien muiden Suomen suurimpien kaupunkien tapaan lievästi naisvoittoinen, sillä asukkaista naisia on hieman yli puolet. Ulkomaan kansalaisia Jyväskylässä on vajaa 3% väestöstä, ja eri kansallisuuksia noin 120 eri maasta.

Pysäköinti

Jyväskylä toimistohotelli pysäköinti
Jyväskylän keskustassa on eniten kadunvarsipysäköintipaikkoja.

Jyväskylän kaupungin alueella ajoneuvojen pysäköintimahdollisuudet ovat kattavat. Kaupungin keskusta-alueen lukuisat kadunvarsipysäköintipaikat ja useat pysäköintitalot varmistavat ajoneuvojen joustavan pysäköinnin. Kaikista kaupungin maksullisista pysäköintipaikoista vastaa Jyväs-Parkki Oy.

Kaupungin kadunvarsipysäköintialueet on jaettu pääpiirteissään kahteen maksuvyöhykkeeseen pysäköintipaikan sijainnin mukaan. Vyöhykkeellä yksi ajoneuvon voi pysäköidä 2 euron tuntihintaan. Vuorokausipysäköinti maksaa 24 euroa. Myös pysäköintivyöhykkeellä kaksi ajoneuvon ensimmäinen pysäköintitunti kustantaa 2 euroa, mutta sitä seuraavat tunnit 1 euron. Pysäköinnin vuorokausihinta on vyöhykkeellä yksi 24 euroa ja vyöhykkeen kaksi alueella 8 euroa. Jyväskylän pysäköintitalot ovat käytössä ympäri vuorokauden ja sijaitsevat ympäri keskusta-aluetta hyvien liikenneyhteyksien päässä. Keskimäärin pysäköinnin vuorokausihinta pysäköintitalossa on noin 14€.

Pysäköinnin maksuvaihtoehtoja on lukuisia käteisestä rahasta luotto- ja pankkikortteihin sekä erilaisiin ladattaviin arvokortteihin. Lisää tietoa alueen kadunvarsipysäköinnistä ja pysäköintitaloista löydätte osoitteesta: http://www.jyvasparkki.fi/tervetuloa-jyvaskylaan.php

Kehitysnäkymät

Jyväskylä toimistohotelli Technopolis
Jyväskylä on kehittyvä ja moderni kaupunki, jossa on uusia toimistohotelleja.

Jyväskylän kaupunki panostaa tulevaisuudessa voimakkaasti kaupungin kehittämiseen, joka näkyy useina mielenkiintoisina kaupunkiympäristön kehityshankkeina. Kärkihankkeiden tavoitteena on rakentaa kansainvälisen tason yritys- ja työpaikkakeskittymiä, joiden keskiössä ovat yritys- ja tutkimustoiminnan yhdistyminen, erilaisten pilottihankkeiden luominen sekä kansainvälinen liiketoiminta. Kaupungin tulevaisuuden kärkihankkeita on neljä: Kangas, Hippos2020, Keskustan kehittäminen 3.0 sekä Sairaalanmäki, joissa kaikissa on mukana niin yksityisiä yrityksiä, tutkimusorganisaatioita kuin oppilaitoksiakin.

Kaupungin merkittävin keskusta-alueen kehityshanke on Jyväskylän Kangas nimellä kulkeva hanke. Kankaan vanha tehdasalue tullaan kehittämään uudeksi, älykkääksi ja vihreäksi hybridikaupunginosaksi, jossa asutaan, opiskellaan, työskennellään ja viihdytään. Vuonna 2040 Kankaalla kaavaillaan asuvan 5 000 ja työskentelevän noin 2 100 ihmistä. Uudet oppilaitostoimijat; Jyväskylän ammattiopisto, Jyväskylän aikuisopisto ja Humanistinen ammattikoulu ovat aloittaneet toimintansa alueella. Asuinrakentaminen puolestaan alkoi alueella vuonna 2015 ja ensimmäisten asukkaiden arvioidaan pääsevän muuttamaan Kankaalle vuoden 2017 aikana. Jyväskylän kaupunki investoi Kankaan alueelle 1 miljardia euroa.

Hippos2020 –hanke puolestaan on Jyväskylän ytimeen rakentuva Suomen monipuolisin ja kansainvälisestikin ainutlaatuinen liikunta- ja hyvinvointikeskittymä. Huippuluokan liikuntatutkimuksen ja –koulutuksen sekä erinomaisten liikuntatilojen lisäksi alueelta löytynee tulevaisuudessa myös kattavat hyvinvointipalvelut. Tulevaisuudessa kaupungissa toimiva laaja liikunnan tutkimus- ja mittausosaaminen tuodaan ammattiurheilijoiden lisäksi myös arkiliikkujien saataville. Hippos2020 –hankkeen investointien arvo on noin 270 – 300 miljoonaa euroa.

Jyväskylän keskusta 3.0 –hankkeen myötä kaupungin kompakti ja vilkas ydinkeskusta kehittyy entisestään. Keskeisten keskustakortteleiden täydennysrakentaminen sekä viihtyisien kaupunkitilojen lisääminen tähtäävät kaupunkikeskustan vetovoiman kasvattamiseen ja kaupunkikulttuurin yhteisöllisyyden lisääntymiseen. Toisaalta liikenteen ja pysäköinnin kehittäminen parantavat keskustan saavutettavuutta. Sairaalanmäen hanke tarjoaa uusia mahdollisuuksia terveyden, hoivan ja vanhusasumisen liiketoimintaan. Hankeen myötä Jyväskylän kaupungin sairaala uudistuu ja alueelle muodostuu uusi terveyteen ja hyvinvointiin keskittyvä kampusalue sekä uusia asuntoja. Alueen rakentaminen alkaa vuonna 2016 uuden sairaalan rakentamisella. Muu Sairaalanmäen alue on puolestaan määrä toteuttaa vaiheittain vuosina 2020 - 2030.

Teollisuusalueet

Jyväskylä toimistohotelli varastot
Jyväskylässä on hyvin tarjolla myös varasto ja tuotanotiloja.

Jyväskylä on seutukuntansa taloudellinen keskus ja yksi Suomen nopeimmin kasvavia liiketoimintakeskittymiä. Jyväskylän kaupungissa toimii noin 7 000 yritystä ja Jyväskylän seudulla noin 10 000. Seudun elinkeinorakenne on monipuolista ja palveluvaltaista, sillä noin kolme neljäsosaa työpaikoista on palveluissa. Niin alueella toimivat kansainväliset kasvuyritykset, kuin pienemmät start-up yrityksetkin tekevät aktiivista yhteistyötä kaupungin korkeakoulujen ja tutkimuskeskusten kanssa, joka omalta osaltaan luo kestävät puitteet kasvavalle tulevaisuuden liiketoiminnalle.

Seudun päätoimialoina ovat muun muassa uusiutuva teknologiateollisuus, liikunta ja hyvinvointi sekä erilaiset palvelualat. Kaupungissa yritystoiminnan kansainvälinen ilmapiiri on arkipäivää ja kaupungilla on tiiviit kansainväliset verkostot muun muassa Venäjälle, Pohjoismaihin sekä muualle Eurooppaan. Vaikutusvaltaisimpia yrityksiä ovat muun muassa Valmet Oyj, ManPower Group, TeliaSonera, Keskimaan Osuuskauppa, Tieto sekä ISS palvelut.

Liikunta ja hyvinvointialojen rooli yhtenä seudun keskeisimmistä toimialoista on merkittävä. Kaupungissa sijaitsee Suomen ainoa yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta. Lisäksi kaupungissa toimivat Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU sekä Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likes. Toisaalta Jyväskylän kaupunki panostaa myös tulevaisuudessa liikunta- ja hyvinvointialaan uusien mittavien investointien muodossa.

Tulevaisuuden kasvavina aloina Jyväskylän seudulla ovat erityisesti kyberturvallisuus ja biotalous. Kaupungissa toimii Suomen johtava kyberturvallisuuden tutkimus- ja kehitysympäristö, Jyväskylä Security Technology, jonka lisäksi kaupungin korkeakoulut tarjoavat alan opetusta. Modernin biotalouden ja biotuotealan yrityksiä Jyväskylän seudulla puolestaan toimii useampia. Toisaalta Metsä Fibren uusi biotuotetehdas käynnistyy Jyväskylän pohjoispuolella Äänekoskella vuonna 2017, jonka seurauksena syntyvät sivutuotevirrat on tarkoitus hyödyntää seutukunnalla tehtaan muodostamassa yritysekosysteemissä.

Hotellit ja hostellit

Jyväskylä toimistohotellit ja hotellit
Jyväskylässä yritysmatkailijalla on hyvät valikoima hotelleja.

Jyväskylän keskustahotellien uusin tulokas on muutama vuosi sitten kaupungin ydinkeskustaan avautunut Solo Sokos Hotel Paviljonki. Hotelli sijaitsee aivan kaupungin messu- ja kongressikeskus Paviljongin vieressä. Tyylikkään ja lämminhenkisen hotellin yhteydessä toimii ravintola, mutta myös muut keskustan palvelut ja ravintolat ovat lähettyvillä. Lisäksi hotelli tarjoaa muun muassa kokoustiloja sekä asiakassaunan hienolla järvimaisemalla.

Toinen erityisesti kokousvieraiden suosiossa oleva keskustahotelli on Original Sokos Hotel Alexandra. Hotellin sijainti on erinomainen, sillä niin Jyväskylän Matkakeskus, Jyväskylän Paviljonki, kuin ydinkeskustan palvelutkin ovat aivan vieressä.

Niin ikään kaupungin ydinkeskustassa sijaitseva Scandic Jyväskylä tarjoaa loistavalla sijainnillaan erinomaisen mahdollisuuden tutustua kaupungin nähtävyyksiin ja palveluihin. Hotellin palvelutarjonta on monipuolista muunneltavista kokoustiloista saunatiloihin sekä hotellin yhteydessä toimivaan ravintolaan. Omilla autoilla saapuville hotellin yhteydessä olevat pysäköintitilat ovat maksuttomat. Hotelli Verso on yksityisomisteinen, kaupungin sydämessä aivan kävelykadun varrella toimiva hotelli. Hotelli tarjoaa modernin ja viihtyisän majoituspalvelukokonaisuuden ja on tunnettu erityisesti perinteisestä suomalaisesta aamupalastaan. Hotellin alakerrassa sijaitseva Verso baari toimii niin kahvilana, lounasravintolana kuin viinibaarinakin. Hiukan pienempi yksityisomisteinen keskustahotelli on puolestaan boutiquehotelli Yöpuu. Yöpuun jokainen huone on erilainen ja uniikki ja hotellin palvelu on yksilöllistä. Pidempään vieraileville hotelli Yöpuu tarjoaa myös tasokkaita huoneistoja. Hotellin palveluihin kuuluvat muun muassa ravintola ja viinibaari sekä sauna.

Jyväskylän seudun kylpylähotellit tarjoavat majoituspalveluiden lisäksi myös hyvinvointi- ja kylpyläpalveluita. Jyväskylän Laajavuoressa, vain noin viiden minuutin ajomatkan päässä kaupungin ydinkeskustasta, sijaitseva Kylpylähotelli Rantasipi Laajavuori on monipuolinen ja luonnonläheinen kylpylähotelli. Kylpylähotelli Peurunka puolestaan sijaitsee Peurunkajärven rannalla vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä. Perinteisten hotellihuoneiden lisäksi kylpylähotelli tarjoaa myös vuokrattavia lomahuoneistoja. Mielenkiintoisen vaihtoehdon perinteisille hotelleille tarjoavat Jyväskylän seudun pienet ja persoonalliset majoitusvaihtoehdot maatilamajoituksesta kartano yöpymiseen, tunnelmallisiin bed&breakfast kohteisiin sekä vuokrattaviin lomahuoneistoihin.