Intro

Suomenlinnassa on vanhoja armeijan varastotiloja
Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde

Suomen pääkaupunkina Helsinki on Suomen liike-elämän, kulttuurin ja politiikan keskus. Samalla Helsinki on vilkas ja jatkuvasti kehittyvä kaupunki. Kaupunki tarjoaa runsaasti erilaista nähtävää ja koettavaa. Merellistä Helsinkiä voi pitää nähtävyytenä itsessään: se on yksi Suomen kansallismaisemista. Suomenlinna on merkitty Unescon maailmanperintöluetteloon. Puhdas luonto, vihreys ja meren läheisyys tarjoavat maiseman niin rentoutumiseen kuin erilaisiin aktiviteetteihin. Helsingin keskustan kiehtovassa kaupunkinäkymässä korostuvat uusklassinen, funktionalistinen ja jugendtyylinen arkkitehtuuri. Kaupungissa on runsaasti nähtävyyksiä, esimerkiksi Temppeliaukion kirkko, Uspenskin katedraali, presidentinlinna sekä Olympiastadion.

Keskustan myymälät houkuttelevat suomalaisen designin, vaatesuunnittelun ja arkkitehtuurin ystäviä ympäri maailman. Helsingistä löytyy kulttuurin ystäville erilaisia kulttuuri- ja taide-elämyksiä. Kaupungissa on yli 70 suomalaista ja kansainvälistä taidetta esittelevää taidegalleriaa. Museoita on yli 80, esimerkiksi Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Suomen kansallismuseo tarjoavat monenlaista nähtävää. Mielenkiintoisia nähtävyyksiä ovat myös kaupungin kirkot, kuten Temppeliaukion kirkko, Tuomiokirkko ja Uspenskin katedraali. Helsinkiläisiä luontokohteita ovat muun muassa Helsingin kaupungin talvipuutarha, Helsingin yliopiston kasvitieteelliset puutarhat Kaisaniemessä ja Kumpulassa sekä Harakan luontokeskus. Helsingissä tapahtuu ympäri vuoden ja tapahtumia löytyy varmasti jokaiseen makuun. Festivaaleja, näyttelyitä, tanssi- ja musiikkiesityksiä, teatteria, urheilua ja myös monia ilmaistapahtumia. Ajantasaisia tietoja eri tapahtumista löytyy esimerkiksi osoitteesta VisitHelsinki

Kaupungin nähtävyydet ja tapahtumat vetävät puoleensa niin kotimaisia kuin ulkomaalaisia matkailijoita. Vuosi 2015 oli kaikkien aikojen paras matkailuvuosi Helsingissä, ja tämä positiivinen kehitys on jatkunut. Helsingin kaupungin viralliselta matkailusivustolta löytyy ajankohtaisia vinkkejä kaupungin tapahtumista, nähtävyyksistä ja muista näkemisen ja kokemisen arvoisista elämyksistä.

Alueen historia

Vanhat satamat tarjoavat vuokrattavia varastoja
Helsinki on ollut vilkas satama- ja rahtikaupunki 1800-luvulta asti.

Helsinki on kehittynyt vaatimattomasta, vain muutaman sadan asukkaan pikkukaupungista suurkaupungiksi. Kaupungin juuret ovat vuodessa 1550, jolloin  Kustaa Vaasa perusti Helsingin Tallinnan kilpailijaksi. Helsingin merkitys alkoi kasvaa voimakkaasti vuonna 1748, kun kaupungin edustalle alettiin rakentaa Suomenlinnan linnoitusta. Kaupungin väkimäärä kasvoi ja kaupungin seuraelämä, kaupankäynti ja laivaliikenne vilkastuivat. Vuonna 1808 venäläiset valtasivat kaupungin ja samana vuonna tulipalo aiheutti kaupungissa hävitystä. Helsingistä tuli Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki vuonna 1812. Vuonna 1827 yliopisto siirrettiin Helsinkiin, ja kaupunki kehittyi maan teollisuuskeskukseksi. Kaupunki kasvoi voimakkaasti ja 1910-luvulla väkiluku nousi yli 100 000 asukkaan. Suomen itsenäistyessä Helsingistä tuli maan pääkaupunki. Toisen maailmansodan pommituksista Helsinki selvisi suhteellisen pienin vaurioin ja sodan jälkeen kaupunki jatkoi nopeaa kasvuaan. Vuonna 1952 Helsingissä järjestettiin olympialaiset ja 1975 ETYKin huippukokous. Helsinki oli yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista vuonna 2000.

Alueen infrastruktuuri

Vuokraa varastotila hyvien yhteyksien päästä
Helsingin rautatieasemalta on hyvät liikenneyhteydet ympäri pääkaupunkiseutua

 Helsingissä matkustaminen ja liikkuminen sujuvat nopeasti ja joutuisasti. Kaupungissa on poikkeuksellisen kattava, useista joukkoliikennemuodoista koostuva julkisen liikenteen verkosto. Kaupungin sisällä pääsee matkustamaan nopeasti ja vaivattomasti linja-autoilla, raitiovaunuilla, metrolla sekä lähijunilla. HSL yhdistää koko Helsingin seudun liikenteen ja yhdellä matkakortilla pääsee kulkemaan Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen ja Sipoon alueella. Joukkoliikennepalveluja täydentää osaltaan myös kesällä 2016 käyttöönotettu kaupunkipyöräpalvelu. Pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä kehitetään jatkuvasti. Länsimetro tulee laajentamaan metroverkostoa. Muita suunniteltuja hankkeita ovat esimerkiksi Pisararata, Raide-Jokeri, Kruunusillat, Helsinki–Tallinna-rautatietunneli, Östersundomin metro, Kalasataman bussi- ja raitiolinjat sekä Hernesaaren, Jätkäsaaren, Vartiosaaren ja Malmin raitiotiet. Helsingissä panostetaan vahvasti juuri asemanseutujen kehittämiseen. Jo nyt Helsingin seudulla toimivista yrityksistä kaksi kolmannesta sijaitsee enintään kilometrin etäisyydellä lähijuna- tai metroasemasta. Joukkoliikennehankkeista löytyy lisätietoa Helsingin kaupungin sivuilta

Sen lisäksi että kaupungin ja pääkaupunkiseudun alueella kulkeminen on vaivatonta, Helsingistä on hyvät liikenneyhteydet sekä muualle Suomeen että ulkomaille. Helsingin päärautatieasema on Suomen matkustajaliikenteen keskus. Junalla pääsee matkustamaan niin Suomen sisällä kuin Venäjällekin. Helsingistä lähtee useita merkittäviä väyliä ja valtateitä, kuten Itäväylä, Porvoonväylä, Lahdenväylä, Tuusulanväylä, Hämeenlinnanväylä, Turunväylä ja Länsiväylä. Helsinkiä kiertävät Kehä I ja Kehä III. Väylien varrelle on sijoittunut myös varastoja sekä muuta toimitilaa. Helsinki-Vantaan lentoasema on Suomen suurin lentoasema, jonka kautta kulkee noin 90 % Suomen kansainvälisestä lentoliikenteestä. Vuonna 2015 käyttöönotettu kaukojuna- ja lentoliikenteen yhdistävä Kehärata on nopeuttanut ja helpottanut matkustamista lentoasemalle entisestään. Helsingin satama on Suomen vilkkain matkustajasatama sekä merkittävä tuonti- ja vientisatama. Vuosaaren satama on myös yksi merkittävistä Helsingin varasto- ja tuotantotila-alueista. Varastotilan sijaitseminen sataman yhteydessä pienentää kuljetuskustannuksia ja nopeuttaa purkaus- ja lastausaikoja.

Yritysalue

Kuten muidenkin toimitilojen osalta, myös Helsingin varastojen vuokratasoissa on vaihtelua. Yksi vuokratasoon vaikuttavista tekijöistä on tilan koko: onko kyseessä suuri varasto- ja tuotantotila vai kenties pienvarasto? Pääsääntönä voi pitää sitä, että mitä suurempi varasto, sitä halvempi on neliövuokra. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että varaston koossa tulee aina huomioida myös tilan korkeus. Toimiva tila on tarpeeksi korkea ja hukkatilan määrä on mahdollisimman pieni. Helsingissä varaston sijainti vaikuttaa myös tilan vuokratasoon. Keskustan pienvarastoissa vuokrat ovat kalliimpia kuin kaupungin reuna-alueilla. Isommat varastotilat sijaitsevat kuitenkin tyypillisesti logistisesti erinomaisissa paikoissa, kuten teollisuusalueilla. Vuokratasoon voi vaikuttaa myös vuokrausaika. Pitkille vuokrausajoille on usein mahdollista saada neuvoteltua edullisempi vuokra. Esimerkiksi Vuosaaressa, joka on yksi keskeinen Helsingin varasto- ja tuotantotila-alue, vuokrataso on ollut 9–12 € / m2 / kk tietämissä.

Helsinkiä voi pitää todellisena shoppailijan paratiisina ja ostosten teko onkin yksi kaupungin suosituimmista huvituksista. Keskeisimmät liikealueet sijaitsevat ydinkeskustassa ja muulla keskusta-alueella. Keskustan ulkopuolella ostosmahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi kaupungin lukuisat kauppa- ja ostoskeskukset. Helsingin keskustassa sijaitseva designkortteli pitää sisällään design- ja antiikkiliikkeiden lisäksi gallerioita, vaate- ja sisustusliikkeitä sekä museoita. Tyylikkäitä ja persoonallisia vaatteita sekä asusteita löytyy muun muassa kotimaisten nuorten suunnittelijoiden putiikeista. Helsingissä on myös useita kansainvälisiä luksusvaatteita- ja asusteita myyviä liikkeitä. Tutustumisen arvoisia ovat myös Helsingin torit ja kauppahallit, joista voi ostaa perinteisten toriherkkujen lisäksi myös matkamuistoja ja käsitöitä.

Helsingistä löytyy monia mielenkiintoisia myymälöitä myös antiikin ystäville sekä vintagevaatteista ja sisustuksesta kiinnostuneille. Tehtaanmyymälöissä pääsee tekemään edullisia löytöjä. Keskustan alueella sijaitsee Finlaysonin tehtaanmyymälä. Keskustan ulkopuolelta löytyvät Opa Muurikka, Fashionstore Outlet sekä Kalevalakorun & Lapponia Jewelryn, Marimekon ja Pentikin tehtaanmyymälät. Helppoon ja vaivattomaan ostosten tekoon sopivat Helsingin lukuisat kauppakeskukset ja tavaratalot. Keskustassa sijaitsevat Kampin, Kluuvin, Ruoholahden sekä Forumin kauppakeskukset sekä legendaariset Sokoksen ja Stockmannin tavaratalot. Tutustumisen arvoisia ovat myös Galleria Esplanad ja Aleksi 13. Keskustan ulkopuolella sijaitsee Pohjoismaiden suurin kauppakeskus Itis – entiseltä nimeltään Itäkeskus – sekä Verkkokauppa.com, joka on Suomen toiseksi suurin jälleenmyyjä viihde-elektroniikan saralla. Varasto- ja tuotantotila-alueestaan tunnetussa Vuosaaressa sijaitsee Kauppakeskus Columbus. Kauppakeskus sijaitsee aivan metroaseman läheisyydessä ja sinne on hyvät kulkuyhteydet myös henkilöautolla ja linja-autolla. Ostoskeskuksessa on yli 900 pysäköintipaikkaa. Kauppakeskuksessa on noin 50 liikettä: päivittäistavarakauppoja, erikoisliikkeitä, kahviloita ja ravintoloita sekä niin yksityisiä kuin julkisia palveluja. Kauppakeskuksen läheisyydessä sijaitsee myös laajeneva ja kehittyvä Meriportin yritysalue. Helsingin monipuolisista ostosmahdollisuuksista löytyy lisätietoa kaupungin sivuilta

Ostovoima

Kasvavissa kaupunginosissa on vuokrattavia varastoja
Helsingin suurin ikäryhmä on nuoret aikuiset ja aikuiset 21-39-vuotiaat.

 Suomen suurimman kaupungin vetovoima on suuri ja Helsingin väkiluku jatkaa kasvuaan. Väestöltään ja asiakaskunnaltaan Helsinki poikkeaa keskeisesti muusta Suomesta. Helsingissä väestön ikääntyminen ei näy vielä samankaltaisena ongelmana kuin muualla maassa. Kun koko maassa suurimmat ikäluokat ovat 47–68-vuotiaita, Helsingin suurin ikäluokka on 21–39-vuotiaat. Vaikka suomalaisten ostovoiman kehitys on kulkenut huolestuttavaa tahtia, Helsingissä tilanne on selvästi parempi kuin muualla maassa. Helsingin ja Uudenmaan seutu kuuluvat yhä Euroopan unionin vauraimpiin alueisiin. Alueella asuvien ostovoima on 53 % korkeampi kuin EU:ssa keskimäärin. Helsinkiläisten sosioekonomisessa rakenteessa on kuitenkin suurta alueellista ja kaupunginosittaista vaihtelua. Pientalo- ja omistusasuntovaltaisilla alueilla asuu keskimääräistä parempituloisia ja korkeammin koulutettua väestöä, joilla on myös paljon varallisuutta käytössään. Kaupungin kansainvälisyys näkyy myös väestörakenteessa. Noin 14 % Helsingin väestöstä on äidinkielenä muu kuin suomi.

Pysäköinti

Varasto- ja tuotantotilat pysäköintitilojen läheisyydessä
Helsingissä on panostettu viimevuosina pysäköintihalleihin katupysäköinnin sijaan

Helsingin esikaupunkialueilla pysäköinti on yleensä ilmaista, mutta kantakaupungissa pysäköinti on pääsääntöisesti maksullista. Pysäköinti maksaa vyöhykkeestä riippuen 1-4 €/h. Hinnat voi tarkistaa kaupungin pysäköinti esitteestä. Jos pysäköinti tuottaa ylimääräisiä haasteita, yksityiset pysäköintihallit ovat yksi varteenotettava vaihtoehto. Helsingin pysäköintihallitarjonta on monipuolinen ja monet pysäköintihallit sijaitsevat aivan kaupungin avainpaikoilla. Lyhytaikaispysäköinnin lisäksi tarjolla on myös sopimuspysäköintiä. Hintatiedot ja muut lisätiedot kannattaa katsoa suoraan palvelun tarjoajien nettisivuilta, EuroPark ja Q-Park.

Helsingin pysäköintiongelmia helpottamassa on myös liityntäpysäköinti. Julkisen liikenteen pysäkkien ja asemien lähellä sijaitseville pysäköintialueille voi pysäköidä auton ja jatkaa tämän jälkeen matkaa julkisella liikenteellä. Liityntäpysäköinti on pääsääntöisesti ilmaista. Yritysten kannattaa muistaa myös Helsingin kaupungin myöntämät yrityspysäköintitunnukset, jotka oikeuttavat pysäköimään vyöhykkeen asukaspysäköintipaikoilla. Tunnus lunastetaan 1 – 12 kuukaudeksi kerrallaan ja sen kuukausimaksu on 30, 83 €. Lisätietoja löytyy Helsingin kaupunkin sivuilta.

Kehitysnäkymät

Kehityshankkeet kasvattavat Helsingin tilavalikoimaa
Uutta Helsinkiä, uimakeskus Helsingin ydinkeskustassa

Helsinki on jatkuvasti kehittyvä kaupunki, jossa on käynnissä monenlaisia hankkeita. Kaupungin erilaisilla hankkeilla on suurta merkitystä myös alueen toimitilamarkkinoille. Pääkaupunkiseudun infrahankkeet vaikuttavat toimitila- ja asuntoalueiden kysynnän painopisteisiin sekä siihen, mihin uudisrakennushankkeet sijoittuvat. Helsingissä on suunnitteilla suuri määrä erilaisia joukkoliikennehankkeita, kuten Länsimetro, Pisararata, Raide-Jokeri, Kruunusillat, Helsinki–Tallinna-rautatietunneli, Östersundomin metro, Kalasataman bussi- ja raitiolinjat sekä Hernesaaren, Jätkäsaaren, Vartiosaaren ja Malmin raitiotiet. Juuri raideyhteyksien läheisyyteen on rakentumassa merkittävä määrä uusia kiinteistöhankkeita. Toimitilojen näkökulmasta merkittäviä hankkeita ovat muun muassa Pasilan Tripla ja Kalasatamaan vuonna 2018 valmistuva REDI. Triplan myötä Keski-Pasilasta on tulossa uusi ja elävä keskus ensi vuosikymmenen alussa. Kokonaisuus tule pitämään sisällään kauppakeskuksen, pysäköintilaitoksen, joukkoliikenneaseman, asuntoja, hotelleja ja toimistotilaa. Triplasta tulee Suomen vilkkain julkisenliikenteen keskus. Kalasataman REDIin tullaan puolestaan rakentamaan kaupallista tilaa noin 60 000 m2.

Vuosaari on yksi Helsingin keskeisiä varasto- ja tuotantotila-alueita. Vuosaaren sataman naapuriin on nousemassa Meriportin yritysalue. Yritysalueella on rakennusoikeutta yhteensä 91 000 km2. Alueelle tulee sijoittumaan yrityksiä, joiden toiminta ei suoraan liity satamatoimintaan, mutta jotka hyötyvät sataman ja merenkulun läheisyydestä. Alueelle rakentuvat varasto- ja tuotantotilat tulevat sijaitsemaan loistavien kulkuyhteyksien varrella. Meriportin yritysalue sijaitsee kilometrin päässä Vuosaaren metroasemasta. Liikenneyhteydet keskustaan hoituvat Kehä I:n jatkeen Vuotien kautta tai joukkoliikenteen avulla. Meriportin yritysalueesta onkin tulossa merkittävä uusi yritysalue. Helsingissä on käynnissä myös monia muita investointikohteita ja rakennushankkeita. Esimerkiksi vuodelle 2016 näihin hankkeisiin on budjetoitu yhteensä 680 miljoonaa euroa. Katso lisää kaupungin hankkeista

Teollisuusalueet

Tuotantotilat ovat vähentyneet Helsingissä
Teollisuusalan sektori on pienentynyt Helsingissä viime vuosikymmeninä

 Helsinki on Suomen talouselämän keskus pörsseineen ja pankkikatuineen. Helsingin seutu on ylivoimaisesti tärkein ja suurin yritystoiminnan keskittymä Suomessa. Maan kaikkien yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta peräti 44 % syntyy tällä alueella. Monet suomalaiset pörssiyhtiöt sekä Suomen keskeiset vakuutusyhtiöt ja pankit pitävät Helsinkiä kotipaikkanaan. Helsingin seutu on myös yksi nopeimmin kasvavista suurkaupunkialueista EU:ssa. Helsingin elinkeinorakenne on hyvin palveluvaltainen, ja verrattuna muuhun Suomeen, Helsingissä on melko vähän teollisuustyöpaikkoja. Helsingin seudun teollisuusyrityksissä työskentelee kuitenkin kaiken kaikkiaan lähes 69 000 työntekijää ja toimipaikkoja teollisuudella on miltei 4 000. Tämän lisäksi noin kolmasosa kaikista Suomen informaatiosektorin työpaikoista sijaitsee Helsingissä. Helsingissä on runsaasti liikevaihdoltaan suuria yrityksiä, jotka toimivat myös isoina työllistäjinä alueella.

Helsingissä toimivista yrityksistä suurimpia ovat Posti, HOK-Elanto liiketoiminta Oy, Nordea Bank Finland Abp, Stockmann Oyj Abp sekä ISS-Palvelut. Helsingissä toimivia suuria teollisuusalan yhtiöitä ovat muun muassa ABB Oy, Fujitsu Finland Oy, Berner Oy, Kone Oyj sekä Amer Sports. Teollisuustyöpaikkojen väheneminen on merkinnyt myös sitä, että kaupungissa sijaitsevia teollisuusalueita on muutettu toisenlaisiin käyttötarkoituksiin. Tuotantotiloja sijaitsee yhä edelleen esimerkiksi Herttoniemen teollisuusalueella, nykyiseltä nimeltään Herttoniemen yritysalueella. Alueella toimii muun muassa rautakauppoja, pakkaus- ja vaatetusalan yrityksiä, autoalan myymälöitä ja korjaamoja sekä lääke- ja terveydenhuoltoteknologiaan erikoistuneita yrityksiä. Roihupellon teollisuusalueella työskentelee yli 3 000 työntekijää. Vuosaaren sataman alueelle on nousemassa Meriportin yritysalue. Vuosaari on myös yksi Helsingin keskeisiä varasto- ja tuotantotila-alueita.

Hotellit ja hostellit

Helsingin keskustan hotelleissa ei ole suuria varastotiloja
Helsingissä on uniikkeja hotelleja ja laaja majoitusvalikoima

Helsingissä on tarjolla monipuolisesti erilaisia ja erihintaisia yöpymismahdollisuuksia. Esimerkiksi kaikilla suurimmilla hotelliketjuilla on hotelleja kaupungissa. Keskustassa ja muilla kaupungin keskeisillä paikoilla sijaitsee runsaasti hotelleja, mutta niiden hintataso on tyypillisesti melko korkea. Koska Helsinki on suosittu matkailukaupunki, parhaat hotellitarjoukset saa hyödynnettyä, jos hotelli on mahdollista varata hyvissä ajoin. Helsingistä löytyy majoitusta myös ylellisyyttä arvostaville vierailijoille. Luksusluokan majoitusta tarjoavat keskustassa muun muassa Hotel Kämp sekä Hotel Haven ja keskustan ulkopuolella Hilton Helsinki Kalastajatorppa sekä Hilton Helsinki Strand. Korkealaatuista hotellimajoitusta tarjoavat keskustassa myös Holiday Inn, Glo Hotel, Hotel Katajanokka, Klaus K Hotel, Cumulus, Radisson Blu ja Scandic.

 Solo Sokos Torni on kenties tunnetuin kaupungin hotelleista, ja se on oleellinen osa Helsingin kaupunkisiluettia. Vuonna 1931 avatun hotellin huipulla olevasta baarista avautuvat upeat näkymät yli kaupungin. Helsingissä vierailevia ilahduttaa varmasti myös se, että Helsingistä on tullut lyhyessä ajassa hyvän ruuan kotikaupunki. Yli 1 200 ravintolan joukosta löytyy niin pieniä bistroja kuin korkeatasoisia fine dining -ravintoloitakin. Helsingissä on myös vilkas yöelämä ja laaja klubi- ja baaritarjonta. Helsingistä löytyy myös edullisempia hotellihuonevaihtoehtoja, esimerkiksi Omenahotelleista.

Hotellien lisäksi Helsingissä on tarjolla edullisempaa majoitusta myös hostelleissa, retkeilymajoissa ja leirintäalueilla. Bed & Breakfast -kotimajoituksessa yöpyjä pääsee tutustumaan aitoon helsinkiläiseen elämäntyyliin. Niille, jotka etsivät pidempiaikaista majoitusvaihtoehtoa, tai jotka viihtyvät kodinomaisissa olosuhteissa, on Helsingissä tarjolla huoneistohotelleja. Huoneistohotelleja sijaitsee niin keskustassa kuin keskustan ulkopuolellakin. Tämä vaihtoehto soveltuu erityisen hyvin niille, jotka tarvitsevat vaikkapa työtehtäviensä suorittamisen vuoksi ”tukikohtaa” itselleen. Lisätietoja majoitusvaihtoehdoista löytyy esimerkiksi Trivagon kotisivuilta sekä Helsingin kaupungin viralliselta matkailusivustolta.