Intro

Helsinki on Suomen pääkaupunki ja sen lähiseudulla asuu noin 1,44 miljoonaa asukasta. Helsinki on 760 000 työpaikkaa käsittävän talousalueen keskus, Helsinki on Suomen pääkaupunki ja kulttuurikeskusjoten se on loistava vaihtoehto, kun miettii toimitilojensa sijaintipaikkaa. Helsinki perustettiin Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1550 Vantaanjoen suulla sijaitsevan Helsinginkosken rannalle. Kuningas määräsi Rauman, Ulvilan, Porvoon ja Tammisaaren kaupunkien porvarit muuttamaan Helsinkiin. Uuden kaupungin oli tarkoitus kilpailla Suomenlahden vastarannalla sijaitsevan Tallinnan kanssa Venäjän-kaupasta. Tallinnastakin tuli kuitenkin pian osa Ruotsin valtakuntaa, mikä hidasti pitkään Helsingin kasvua. Paremman sataman toivossa kaupunki päätettiin vuonna 1640 siirtää uudelle paikalle nykyiseen Kruununhaan kaupunginosaan. On ilmiselvää, että pääkaupungista löytyy runsain mitoin näkemistä, tekemistä ja kokemista.

Oli sitten kyse kulttuurista, teatterista, taiteesta, oopperasta, viihteestä tai vaikkapa shoppailusta, niin Helsinki tarjoaa tätä kaikkea runsain mitoin. Ateneumin taidemuseo on Suomen tunnetuin taidemuseo ja sieltä löytyy kansakuntamme yhteiseen muistiin iskostuneet, rakastetut kokoelmat. Eteläsatamassa sijaitsevalla Kauppatorilla voi aistia kansainvälistä tunnelmaa kesäisinä päivinä, kun kaupungissa vierailevat turistit täyttävät torikojujen väliset käytävät ja kahviloiden pöydät. Torilta pääsee myös kätevästi Suomenlinnaan, joka on yksi maailman suurimmista merilinnoituksista. Muista nähtävyyksistä ovat esimerkiksi Eduskuntatalo, Korkeasaari, Linnanmäki, Seurasaari, Nykytaiteen museo Kiasma, Senaatintori, Suomen kansallismuseo, Temppeliaukion kirkko, Tuomiokirkko, Uspenskin katedraali. Kuten huomaamme, Helsingissä riittää nähtävää ja tekemistä, joten kansainväliset yritysvieraatkin tulevat viihtymään kaupungissa.

Alueen historia

Nykyisen Helsingin alue oli keskiajalta lähtien ruotsinkielisen väestön asuttamaa maaseutua; näkyvin muisto näiltä ajoilta on Vartiokylän linnavuori. Kuningas Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle Forsbyn eli Koskelan keskiaikaisen kylän paikalle 12. kesäkuuta 1550, pääasiallisesti kilpailemaan lahden toisella puolella sijaitsevan Tallinnan kanssa.

Vanhan Helsingin katukuva

Ruotsi valloitti Pohjois-Viron ja Tallinnan vuonna 1561, mikä vähensi Helsingin kaavailtua tärkeyttä. Itämeren alueella käytyjen sotien vuoksi kaupungista tuli kuitenkin sotilaallinen keskus; laivaston talvehtimispaikka ja sotaväen lastauspaikka. Vuonna 1640 kenraalikuvernööri Pietari Brahen johdolla kaupungin paikaksi valittiin Vironniemi, joka sijaitsi Sörnäistenniemen ja Helsinginniemen välissä. Nykyisin alueella sijaitsee Kruununhaan kaupunginosa sekä Senaatintori. Vanha, 90 vuotta asutettu kaupunki Vanhankaupunginlahden rannalla jätettiin tyhjilleen, sillä se ei sopinut isojen purjelaivojen lastauspaikaksi. Helsingistä tuli itsenäisen Suomen pääkaupunki heti itsenäisyysjulistuksen myötä 6. joulukuuta vuonna 1917. 

Alueen infrastruktuuri

Helsinki on sijaintinsa vuoksi hyvä toimitilakaupunki. Kaupungissa on hyvät joukkoliikenneyhteydet bussien, raitiovaunujen ja metron ansiosta. Länsimetron valmistuttua, myös Espoon suuntaan liikenneyhteys tulee nopeutumaan. Matkustajalaivasatamia kaupungissa on kaksi; Eteläsatama ja Länsisatama. Näistä satamista lähtee matkustajalaivoja Ruotsiin ja Tallinnaan. Myös lukuisat kansainväliset risteilyalukset vierailevat Helsingissä kesäisin.

Päärautatieasema sijaitsee aivan Helsingin sydämessä ja sieltä on myös metroyhteys. Rautatieaseman edessä on lähiliikenteen bussien päätepysäkit ja lyhyen kävelymatkan päässä on Kampin bussiterminaali, josta lähtevät pitkän matkan linja-autot ja Espoon suunnan bussit. Keskustan alueella on helppoa kävellä ja talvisin voi hyödyntää lukuisia kävelytunneleita, jotka risteilevät keskustan alueen kauppakeskuksista ja tavarataloista toiseen, myös pyöräilyteihin panostetaan vuosi vuodelta yhä enemmän. Helsinki-Vantaan lentoasema on Suomen suurin ja sijaitsee 18 kilometriä Helsingin keskustasta. 

Helsingin metro ydistää yritysalueet ja keskustan toimitilat

Helsinki-Vantaa on Pohjois-Euroopan johtava kaukoliikenneasema Euroopan ja Aasian välissä liikenteessä. Sen kautta kulkee noin 90 prosenttia Suomen kansainvälisestä lentoliikenteestä. Sanotaan, että kaikki tiet johtavat Roomaan, mutta niin ne johtavat myös Helsinkiin. Kaupungista on hyvät yhteydet maanteitse kaikkialle Suomeen. Esimerkiksi 162 kilometrin ajomatka Turkuun kestää noin yhden tunnin ja 35 minuuttia. Tampereelle 172 kilometrin ajomatka kestää suurinpiirtein saman verran. Hyvät kaupungin sisäiset liikenneyhteydet ja sujuvat maantieyhteydet muihin kaupunkeihin ovat hyviä kriteereitä, kun miettii toimitilojensa sijoituspaikaksi Helsinkiä.

Yritysalue

Yle julkaisi vuonna 2015 sveitsiläisen pankki- ja rahoituspalveluyhtiö UBS:n maalis–huhtikuun välisenä aikana tutkimat, kaikkiaan 122 tuotteen ja palvelun hinnat sekä 15 eri ammatinhaltijan tulotason kaikkiaan 71 eri kaupungissa ympäri maailman. Hinnat ja tulot muunnettiin yhteiseksi valuutaksi eli dollariksi, jotta niitä päästiin vertailemaan. Helsinki sijoittui vertailun 18. kalleimmaksi kaupungiksi. Helsinki on siis hinnoiltaan jopa kalliimpi kuin kalliin kaupungin maineessa olevat Bryssel, Pariisi, Frankfurt ja München.

Palkkavertailussa Helsinki sijoittui sijalle 20. Matkailijoiden kannalta Helsingin hintataso on myös maailmanlaajuisesti korkea. Toki kaupungissa löytyy edullisiakin majoitusvaihtoehtoja ja ravintoloita, joissa voi syödä pienemmällä budjetilla. Helsinki suurkaupunkina on kuitenkin hintatasoltaan kalliimpi kuin Suomen muut kaupungit. Toimitllojensa sijaintia miettiessä on kuitenkin hyvä muistaa, että Helsinki on monipuolinen ostoskaupunki. Keskustan alueella sijaitsee lukuisia tavarataloja ja ostoskeskuksia, kuten Stockmann ja Sokos. Viimeksi mainittu on aloittanut yhteistyön englantilaisen Marks & Spencer -tavaratalon kanssa, joten sen lippulaivamyymälä löytyy Sokoksesta. Keskustasta löytyy myös Kämp Galleria, City Center ja Kampin ostoskeskus. Noin kilometrin mittainen Aleksanterinkatu tarjoaa shoppailijalle monipuolisia vaihtoehtoja, sillä Stockmannin tavaratalosta alkavan kadun varrella on lukuisia ketjuliikkeitä ja ravintoloita. Esimerkiksi vaateliikkeet Zara, Monki ja H&M sijaitsevat juuri Aleksanterinkadun varrella.

Aleksanterinkadun eteläpuolella sijaitsevalla Pohjoisesplanadilla on Helsingin paras luksusliikkeiden valikoima. Esplanadin puistoa reunustava katu Design District Helsinki myy paikallista designiatarjoaa suuren maailman shoppailutunnelmaa muun muassa Louis Vuittonin ja Longchampin liikkeiden voimin. Kadun varrella sijaitsevat myös monien kotimaisten design-ketjujen putiikit, esimerkiksi Marimekon ja Iittalan liikkeet. Kansainvälistä tunnelmaa tarjoilee myös Pohjoisesplanadilla sijaitseva Ben & Jerry’s -jäätelökahvila. Helsingissä on myös laaja pikkuliikkeiden verkosto. Punavuoren, Kampin, Ullanlinnan ja Kaartinkaupungin kaupunginosien alueelle laajentunut Design District Helsinki kokoaa yhteen kaupungin luovat tekijät ja persoonalliset pienet putiikit. Alueella on erityisen hyvä valikoima sisustusliikkeitä, kosmetiikkaputiikkeja ja vaatekauppoja.

Muutaman minuutin metromatkan päässä keskustasta on Itäkeskus, jossa sijaitsee Itis-ostoskeskus, jossa on suuri määrä muodin, kosmetiikan ja elektroniikan liikkeitä sekä lukuisa määrä erilaisia ravintoloita ja kahviloita. Helsingistä löytyy lisäksi vireää kirpputoritoimintaa; pieniä ja isompia liikkeitä tai toritapahtumia. Tunnetuin on Hietaniemen kauppahallin edustalla kesäisin järjestettävä kirpputori, joka on kesäkaudella avoinna joka päivä.

Ostovoima

UBS-pankin vuonna 2015 julkaiseman tutkimuksen mukaan Helsinki putosi ostovoiman perusteella sijalle 24. Helsinkiläisen työntekijän ostovoima on kuitenkin kohtuullinen, samaa luokkaa kuin tukholmalaisen ja lontoolaisen työntekijän. Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen on lehtihaastattelussa todennut, että kuluttajien luottamus talouteen ratkaisee lähivuosien talouskehityksen. Jos kaikki säästävät liikaa ja yhtä aikaa, uhkana on Lehtisen mukaan hiipuvan talouden supistuva kierre.

Ruotsinlaiva houkuttelee Tax Free ostajia

Tilastojen mukaan Helsingin seutu on Suomen korkeimmin koulutetun väestön keskittymä. Koko Helsingin seutu on myös selvästi muuttovoittoinen. Eniten seutu on viime kymmenen vuoden aikana saanut muuttovoittoa pelkän perusasteen suorittaneista, ja keskiasteen tutkinnon suorittaneiden muuttovoitto on ollut lähes yhtä suuri. Helsinki on siis varteenotettava vaihtoehto toimitila -kaupunkina. Asiakkaita ja työntekijöitä on mahdollisuus saada kontaktoitua paremmin suuressa kaupungissa, kun tarjontaakin on enemmän kuin pienemmillä paikkakunnilla.

Pysäköinti

Keskustassa on useita parkkihalleja Autolla Helsinkiin saapuvien on hyvää tietää, että pysäköinti on kantakaupungissa maksullista lähes kaikilla kaduilla työpäivinä ja liikekeskustan kaduilla myös lauantaisin. Pysäköinti on sallittu vain merkityillä pysäköintipaikoilla. Maksut voi suorittaa joko rahalla, sirullisella luottokortilla tai matkapuhelimella. Kantakaupungin kadut on jaettu kolmeen pysäköintimaksuvyöhykkeeseen, jotka maksavat 1–4 euroa per tunti: 1. vyöhykkeen hinta on neljä euroa, 2. vyöhykkeen hinta on kaksi euroa ja 3. vyöhyke maksaa yhden euron tunnilta. Pääkaupunkiseutu on siis pysäköintimaksuiltaan hieman kalliimpi, kun hintoja verrataan Suomen muihin isoihin kaupunkeihin. Auton voi myös Helsingissä pysäköidä maksullisiin parkkihalleihin, joita hallinnoi muun muassa Q-Park ja Europark. Lisäksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla on Flyparkin ylläpitämät pysäköintipaikat. Näiden kaikkien hintatiedot selviävät kyseisten pysäköintiyritysten omilta kotisivuilta.

Kehitysnäkymät

Helsingissä on meneillään mielenkiintoisia uudisrakennusprojekteja. Helsingin Kalasatamaan uudelle asuinalueelle nousee Helsingin ensimmäisiä pilvenpiirtäjiä, joista kaupungissa haaveiltiin jo 100 vuotta sitten. REDIn kuusi asuintornia, yksi toimisto- ja yksi hotellitorni kurottavat korkeimmillaan jopa 132 metriin. Tornien juuressa, puistojen ja rantapromenadin ympäröimänä, on Helsingin kantakaupungin suurin kauppa- ja elämyskeskus. REDIn tornit nousevat Kalasataman rannoille seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Kauppakeskus avataan kokonaisuudessaan 2018, ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan arviolta 2018 ja koko REDI valmistuu 2022 mennessä.

Pääkaupunki seutu kasvaa kovaa vauhtia ja uusia yritysalueita rakennetaan

 

Toinen kaupunkikuvaa mullistava rakennuskokonaisuus on YIT-rakannusyhtiön Tripla-projekti. Keski-Pasilasta tulee Triplan myötä Helsingin uusi ja elävä keskus ensi vuosikymmenen alussa. Tripla on kolmen korttelin kokonaisuus, johon kuuluu kauppakeskus, pysäköintilaitos, joukkoliikenneasema, asuntoja, hotelleja ja toimistoja. Myös uuden Jätkäsaaren rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Jätkäsaaren sijainti aivan keskustan tuntumassa tuo oman lisänsä Helsingin siluettiin. Jätkäsaari ja Telakkaranta rakennetaan Helsingin eteläkärkeen osaksi kantakaupunkia ja avomeren äärelle. Alueilla asutaan ja työskennellään tulevaisuudessa kaupunkimaisessa ympäristössä, jossa monipuoliset palvelut ja julkisen ja kevyen liikenteen reitit ovat käden ulottuvilla. Jätkäsaaressa toimii myös vilkas matkustajasatama, josta on hyvät laivayhteydet Tallinnaan ja Pietariin.

Kaupungin asukkaille on siis tulossa monia uusia mahdollisuuksia asumiseen, elämiseen, harrastuksiin, shoppailuun ja elämyksiin. Tämä lisää osaltaan Helsingin vetovoimaisuutta ja houkuttelee alueelle lisää ihmisiä ja näin ollen myös asiakkaita yrityksellenne, jos toimitilanne sijaitsevat Helsingin seudulla. Kehittyvä suurkaupunki luo monia mahdollisuuksia liiketoiminnan harjoittamiseen.

Teollisuusalueet

Helsingin seudun merkitys Suomen suurimpana yrityskeskittymänä vahvistuu koko ajan. Helsinki ja sen lähialueet ovat ylivoimaisesti Suomen tärkein yritystoiminnan keskittymä. Alueella asuu neljäsosa koko maan väestöstä ja täällä sijaitsee suuri osa maassa toimivien yritysten toimipaikoista. Helsingin seudulla syntyy lähes 50 prosenttia koko maan kaikkien yritysten yhteenlasketusta liikevaihdosta. Helsingin ja sen lähiseudun yritysten nimet ovat tuttuja kotimaisesta ja kansainvälisestä liike-elämästä. Suomen suurin yritys on öljy-yhtiö Neste Oil, jonka liikevaihto viime vuonna oli noin 15 miljardia euroa. Sen pääkonttori sijaitsee Helsingin naapurikaupungissa Espoossa. Samasta kaupungista löytyy Suomen toiseksi suurin yritys, nykyisin televerkkoihin keskittynyt Nokia, jonka liikevaihto vuonna 2015 oli vajaat 13 miljardia euroa. Jos ja kun Nokian Alcatel-Lucentin osto toteutuu, parin vuoden kuluttua Nokia on taas Suomen suurin yritys liikevaihdolla mitattuna, sillä Alcatel-Lucentin liikevaihto on noin 13 miljardia euroa.

Helsingissä on perinteisesti ollut paljon teollisuutta ja toimitiloja

Pääkaupunkiseudun muita tunnettuja yrityksiä ovat muun muassa Stora Enso, UPM-Kymmene, Kesko, OP-ryhmä, Kone ja SOK, Microsoft, Outokumpu, Sampo, Ilmarinen, Varma, Metsä Group, Wärtsilä, Fortum, Finnair ja Teboil. Pääkaupunkiseudun yritystoiminta on monimuotoista ja suuryhtiöitä on alueella useita. Yrityksen asiakaskunnan kannalta tämä on hyvä asia muistaa ja toimitila -paikkakuntana Helsinki onkin varteenotettava vaihtoehto. Helsingin seudulla on hyvät mahdollisuudet oman liiketoiminnan kasvattamiseen ja seudun suuresta asukasmäärästä johtuen myös asiakaskuntaa on tavoitettavissa enemmän kuin muualla maassa. Alueella on osaavaa työvoimaa ja toimitilojakin rakennetaan jatkuvasti lisää.

Hotellit ja hostellit

Kuten on jo aiemmin mainittu Helsingin ja sen lähialueiden monipuolisesta tarjonnasta, niin sama pätee myös majoitusratkaisuihinkin. Kaupungista löytyy hotellimajoitusta eri hintaluokissa; luksushotelli Kämp tai halvemman hintaluokan Omena-hotellit ja kaikkea siltä väliltä. Jos haluaa ladata akkujaan ja inspiroitua luonnon keskellä, sekin on mahdollista. Joku toinen voi arvostaa suurkaupungin sykettä ja haluaa majoittua aivan keskustassa, jossa on lyhyen kävelymatkan ulottuvilla kaikki suuret tavataralot ja runsas määrä erilaisia ravintoloita, teatteria, oopperaa, musiikkia ja muuta viihdettä. Pohjois-Esplanadin perinteisissä maisemissa sijaitsevan

Kaupungissa on hyvä valikoima hotelleja. Kämpin lisäksi Helsingissä on kaikkien suurimpien hotelliketjujen hotellit, kuten Scandic, Hilton, Radisson Blu tai Crowne Plaza. Kotimaisista ketjuista voidaan mainita Sokos Hotels ja Cumulus. Lisäksi tarjolla on halvemman hintaluokan hostel- ja huoneistohotellimajoitusta. Tarjolla on myös pitempiaikaiseen asumiseen tarkoitettuja lomahuoneistoja edulliseen hintaan Jos Helsingin kantakaupungin hotellitarjonta ei riitä, lisää majoituskapasiteettia löytyy kaupungin lähialueilta, sillä Espoon ja Vantaan hotellit ovat lyhyen ajomatkan päässä Helsingin keskustasta. Ne ovat myös hyvä vaihtoehto kokoustiloineen, kun haluaa tarjota asiakkailleen majoitustilaa heidän vierailujensa aikana. Oli sitten majoitustarvetta aivan kaupungin sydämestä tai vaikkapa lammen rannalta metsäisistä maisemista, niin Helsinki lähialueineen pystyy tarjoamaan asiakkaillenne tätä kaikkea. Pääkaupungin kansainvälinen ilmapiiri, hyvät kokoustilat ja runsas ravintolatarjonta luovat hyvät puitteet asiakkaidenne viihtymiselle. Lisää majoitustilaa syntyy myös jatkuvasti lisää, kuten kehittyvän pääkaupungin tyyliin kuuluukin.