Intro

Vuokrattavat toimistohotellit ovat suosittuja keskustassa
Helsingin keskustassa on yrityselämää ja kulttuuria

Suomen pääkaupunki Helsinki ja sen seutu on lähes 1,5 miljoonan asukkaan kasvukeskus ja metropolialue. Helsingin seutu koostuu pääkaupunkiseudun kunnista, jotka ovat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen sekä kehyskunnista Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula, Vihti, Mäntsälä ja Pornainen. Helsingin seutu sijaitsee Suomen eteläosassa Suomenlahden rannalla erittäin hyvien yhteyksien päässä. Helsinki ja sen lähiseutu on Suomen suurin kaupungistunut alue ja alue on talouden, kulttuurin ja tieteen osalta maan tärkein keskittymä. Esimerkiksi viisi Suomen viidestätoista yliopistosta ja useimmat suuryritysten pääkonttorit sijaitsevat Helsingissä, kuten myös Suomen päälentoasema Helsinki-Vantaa. 

Helsinki on kansainvälinen ja vilkas pääkaupunki. 1990-luvulta lähtien kaupunki on yhä vahvemmin panostanut kaupunkikuvan vahvistamiseen ja näkyvyyteen. Kulttuuri on muotoutunut eurooppalaiseen tapaan kaupungin strategiaksi ja Helsinki olikin eurooppalainen kulttuuripääkaupunki vuonna 2000. Helsinki on täynnä elämää ja tekemistä ympäri vuoden. Kaupungissa on useita museoita, kuten Kansallismuseo, Sinebrychoffin taidemuseo tai vaikkapa Luonnontieteellinen museo. Yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä ja käyntikohteista on ehdottomasti Suomenlinna. Unescon maailmanperintökohde on kävijöille ilmainen, mutta saarelle päästäkseen on ostettava pari euroa maksava julkisen liikenteen kertalippu, jolla pääsee Suomenlinnaan vievälle lautalle.

Temppeliaukion kirkko kuuluu omaperäisen arkkitehtuurinsa sekä peruskallioon louhitun rakenteensa ansiosta Helsingin päänähtävyyksiin. Sekä Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha että yli satavuotias Helsingin talvipuutarha ovat vierailukohteita ympäri vuoden. Olympiastadionin vieressä sijaitsevassa talvipuutarhassa kävijöitä ilahduttaa kesäisin eksoottisten kasvien ja altaassa uiskentelevien karppien lisäksi pihan ruusutarha. Helsingin Seurasaari tunnetaan yhtenä kaupungin parhaista ulkoilualueista. Seurasaari toimii myös ulkomuseona, joten saarelta löytyy kauniita vanhoja rakennuksia, jotka tuovat tuulahduksen menneiltä vuosisadoilta. Linnanmäen huvipuisto on erityisesti lapsiperheiden suosiossa ja huvipuistossa kannattaa todellakin vierailla myös ilman lapsia.

Alueen historia

Keskustan arvokiinteistöjä  on saneerattu toimistohotelleiksi
Historia näkyy Helsingin kaduilla ja arkkitehtuurissa

 Helsinki perustettiin 1550 Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan käskystä ja tavoitteena oli rakentaa kaupunki Venäjän kauppaa varten. Uuden kaupungin oli tarkoitus kilpailla Suomenlahden vastarannalla sijaitsevan Tallinnan kanssa Venäjän-kaupasta. Tallinnastakin tuli kuitenkin pian osa Ruotsin valtakuntaa, mikä hidasti Helsingin kasvua. Vuonna 1809 Suomi liitettiin Ruotsin ja Venäjän välisen sodan seurauksena autonomiseksi suuriruhtinaskunnaksi Venäjän keisarikuntaan. Kolme vuotta myöhemmin Helsingistä tuli suuriruhtinaskunnan pääkaupunki, jonka aikakaudelta on peräisin esimerkiksi Helsingin historiallinen empire-tyylinen keskusta Tuomiokirkon ympärillä. Suomi itsenäistyi vuonna 1917, jonka jälkeen Helsinki on ollut Suomen tasavallan pääkaupunki. Sotien jälkeen Helsingissä alkoi vilkas rakentamisen kausi. Helsingin seutu alkoi 1960-luvulla muuttua nopeasti kaupungistuvaksi metropolialueeksi. Helsingin kaupungissa puolen miljoonan asukkaan raja ylitettiin 1965, mutta väestönkasvu siirtyi vähitellen yhä kauemmas keskustasta.

Alueen infrastruktuuri

Toimistohotellit erinomaisten liikenneyhteyksien päässä
Kehärata on nopeuttanut kulkemista pääkaupunkiseudulla

Helsingissä on hyvä liikenneyhteydet ja niitä käytetään runsaasti. Esimerkiksi vuonna 1982 avattua metroa käyttää päivittäin noin 200 000 matkustajaa. Helsingissä toimii Helsingin seudun liikenteen (HSL) järjestämänä kattava julkinen liikenne, joka koostuu linja-autojen säteittäis- ja poikittaisyhteyksistä, 12 linjan raitiovaunujärjestelmästä, kaksihaaraisesta metroradasta sekä kolmesta lähijunilla liikennöitävästä kaupunkiradasta. Vuonna 2002 joukkoliikennematkoja tehtiin noin 210 miljoonaa ja niiden osuus kaikista ajoneuvomatkoista oli Suomen suurin. Matkoista vajaa puolet kuljettiin bussilla, vajaa kolmannes raitiovaunuilla ja reilu neljännes metrolla. Lentoliikennettä palvelee Vantaalla sijaitseva Helsinki-Vantaan lentoasema, jonne nyt kulkee myös metroliikenne. Helsinki-Vantaa on Pohjois-Euroopan johtava kaukoliikenneasema Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä. Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkee noin 90 prosenttia Suomen kansainvälisestä lentoliikenteestä. Lentoonlähtöjä ja laskeutumisia on yhteensä keskimäärin runsaat 500 päivässä ja matkustajia nykyään yli 16 miljoonaa vuodessa. 

Helsingin päärautatieasema on Suomen matkustajaliikenteen keskus, ja sieltä on myös ulkomaanyhteydet Pietariin ja Moskovaan. Pasilan rautatieasemalla rautatie haarautuu kohti länttä ja pohjoista. pääkaupunkiseudun lähiliikenteen kaupunkiradat tarjoavat junayhteyksiä eri puolille pääkaupunkiseutua. Helsingin

Satama on merkittävä yleisen liikenteen tuonti- ja vientisatama ja Suomen vilkkain matkustajasatama sekä risteily- että linjaliikenteessä. Vuonna 2011 Helsingin satamassa oli lähes 9 000 aluskäyntiä eli keskimäärin yli 24 laivaa joka päivä. Helsingin satamien kautta kulki vuonna 2011 noin 10,3 miljoonaa matkustajaa. Kesäsesongin aikana satamissa vieraili vuonna 2011 yli 258 risteilyalusta, jotka toivat Helsinkiin 385 000 päiväkävijää. Matkustajaliikenteessä Viking Line, Silja Line, Tallink ja muut yhtiöt tarjoavat säännöllisiä laivayhteyksiä lähinnä Tallinnaan, Tukholmaan ja Pohjois-Saksaan. Matkustajaliikenne keskittyy Etelä- ja Länsisatamaan ja tavaraliikenne Vuosaaren satamaan. Satamassa käy myös risteilyaluksia, etenkin matkallaan Pietariin.

Yritysalue

Vuokrattavat toimistohotellit avataan kauppakeskuksien läheisyyteen
Helsingin keskustassa tavaratalo Stockman

Helsingin seutu on ylivoimaisesti Suomen vaurainta aluetta ja se tuottaa koko maan bruttokansantuotteesta yli kolmanneksen. Bruttokansantuote on asukasta kohti reilut 46 000 €, kun se koko maassa on vähän yli 30 000 € ja Euroopan unionissa vähän alle 25 000 €. Myös työllisyysaste on parempi ja työttömyys alhaisempi kuin maassa keskimäärin. Helsingissä sen lähialueella sijaitsee noin 744 600 työpaikkaa. Hintataso Helsingissä on maailmanlaajuisesti vertailtaessa hintava kohde. Hintatasoja vertailevan sivuston mukaan päiväbudjettiarvio keskitasoisesti matkustaessa on päivässä 269.40 € sisältäen keskitasoisen hotellin, ruokailut normaalihintaisissa ravintoloissa sekä taksin käyttämisen liikkumiseen. Helsingin matkustushintaindeksi on 88.7, kun Euroopan matkustushintaindeksikeskiarvo on 69.2. Tämä tarkoittaa hieman kalliimpaa hintatasoa majoituksen, ruokailun ja liikkumisen osalta.

Helsinki on täynnä erilaisia ostoskeskuksia ja tavarataloja, joista löytyy muotia arkeen ja juhlaan, tuotteita vapaa-aikaan ja kotiin. Suurimmat ostoskeskukset ovat Kamppi, Forum, Stockmann, Sokos ja Kluuvi. Helsingin ja Uudenmaan seutu kuuluukin Euroopan unionin vauraimpiin alueisiin eli ostovoimaa ja asiakaskuntaa löytyy hyvin. Helsingin seudulle on lähivuosien aikana tulossa satoja tuhansia neliömetrejä uutta liiketilaa, kun uusia suuria keskuksia rakennetaan ja vanhoja laajennetaan. Suomessa on nyt 97 kauppakeskusta, joiden myynti oli viime vuonna yhteensä 5,9 miljardia euroa. Helsingissä on meneillään kaksi suurta rakennushanketta, jossa yhdistyy asuminen sekä liike-elämä. Kalasataman Redi-keskus ja Keski-Pasilan Tripla tulevat olemaan suuria kauppakeskuksia, jonka ympärille kasvaa asuntoja, hotelleja, toimistoja ja toimistohotelleja.

Uudet rakennushankkeet ovat junaraiteiden vieressä ja ne tulevat olemaan kaupan ja ravintola-alan keskuksia. Lisäksi molempien yhteyteen tulee runsaasti asuntoja eli luvassa on paljon asiakaskuntaa myös kauppaliikkeille. Töölönlahden pohjoisosan puisto valmistuu ensi kesäksi kulttuurin ja tapahtumien keitaaksi, jonka Keskustakirjasto sinetöi valmistuessaan vuonna 2018. Samana vuonna valmistuva Amos Rex -museo vahvistaa keskustan kulttuuritarjontaa ja tarjoaa myös mielenkiintoisen ulko-oleskelualueen. Keskustaa kehitetään tiiviissä yhteistyössä alueen kaikkien toimijoiden kanssa. Tilapäiset, määräajaksi toteutettavat pop up -hankkeet ovat lisääntyneet viime vuosina vauhdilla. Keskustaan ja erityisesti ranta-alueille on paljon tulijoita. Hankkeiden koko on myös kasvanut ja niiden toteuttamiskustannukset ovat nousseet jo miljooniin euroihin. Tilapäisiä hankkeita ovat esimerkiksi Katajanokan pop up -alueella sijaitseva maailmanpyörä ja sen viereen rakenteilla oleva Allas-merikylpylä sekä suunnitteilla oleva elokuvateatteri.

Ostovoima

Liikeskukset yhdistävät liikkeet ja toimistohotellit
Pääkaupunkiseudulla on useita liikekeskuksia

 Sveitsiläinen suurpankki, UBS, selvitti jokin aika sitten kaikkiaan 122 tuotteen ja palvelun hinnat sekä 15 eri ammatinhaltijan tulotason kaikkiaan 71 eri kaupungissa ympäri maailman. Hinnat ja tulot muunnettiin yhteiseksi valuutaksi eli dollariksi jotta niitä päästiin vertailemaan. Samalla tarkasteltiin ostovoimaa, sekä sitä, kuinka kauan palkansaajan pitää työskennellä ostaakseen esimerkiksi hampurilaisen. Helsinki sijoittui vertailun 18. kalleimmaksi kaupungiksi. Helsinki on siis hinnoiltaan jopa kalliimpi kuin kalliin kaupungin maineessa olevat Bryssel, Pariisi, ja München. Lisäksi UBS vertaili vuokria ja 121 tuotteen hintoja eri kaupungeissa ja vertasi niitä New Yorkiin. Helsingin hintataso on 63,2 prosenttia New Yorkin hintatasosta. Helsinkiläisen ostovoima on silti 75,9 prosenttia newyorkilaisen vastaavasta, eli lähellä Rooman ja Tel Avivin tasoa. Ostovoima on laskettu vertaamalla palkkoja hintatasoon pois lukien vuokrat.

Pysäköinti

Toimisthotelli keskustassa on usein ilman pysäköintimahdollisuutta
Helsingin keskustassa autoilu on rajallista ja parkkipaikkoja harvasti

 Autojen ja liikenteen määrä Helsingissä on kaksinkertaistunut parissakymmenessä vuodessa. Kantakaupungissa vilkasliikenteisin tie on Sörnäisten rantatie. Merkittävimmät säteittäiset väylät ovat Itäväylä, Porvoonväylä, Lahdenväylä, Tuusulanväylä, Hämeenlinnanväylä, Turunväylä ja Länsiväylä. Lisäksi Helsinkiä kiertävät Kehä I ja Kehä III, joista edellinen on Suomen vilkasliikenteisin tie. Helsingissä on tuhatta asukasta kohti alle 350 autoa, kun koko maan keskiarvo on yli 450. Helsingin keskustassa pysäköinti on sallittu vain merkityillä pysäköintipaikoilla. Paikat ovat maksullisia yleensä maanantaista perjantaihin kello 9–21 sekä paikoin viikonloppuisin, ja pysäköintiaikaa on rajoitettu. Yritykset voivat lunastaa autoihinsa oman alueensa yrityspysäköintitunnuksen, joka oikeuttaa pysäköimään maksutta alueen vapailla asukaspysäköintipaikoilla. Lisäksi Helsingissä löytyy erilaisia pysäköintihalleja. Esimerkiksi EuroParkin pysäköintikohteet sijaitsevat kaupungin avainpaikoilla ja Helsinki-Vantaan lentokentällä. Osa pysäköintihalleista onkin Helsingin toimistohotellien lähistöllä ja niihin on helppo tehdä edullisia pysäköintipaikkasopimuksia.

Kehitysnäkymät

Kaupungin laajentuessa toimistohotelleja on yhä enemmän keskustassa
Helsinki laajenee jatkuvasti.

Helsingissä on meneillään kaksi suurta liike-elämän rakennushanketta, jossa yhdistyy asuminen sekä liike-elämä. Kalasataman Redi-keskus ja Keski-Pasilan Tripla tulevat olemaan suuria kauppakeskuksia, jonka ympärille kasvaa asuntoja, hotelleja, toimistoja ja toimistohotelleja. Lisäksi Tapiolan metroasema Espoossa on erittäin merkittävä rakennushanke. Espoon Tapiola pyrkii Kampin veroiseksi liikenteen ja kaupankäynnin keskittymäksi. Vuoden 2016-2017 aikana liikennöintinsä aloittavan Länsimetron asema rakentuu Tapiolan kauppakeskuksen alapuolelle. Saman katon alle tulee myös bussiterminaali ja 2 000 parkkipaikkaa. Lisäksi kauppakeskuksessa ja alueen Stockmann-tavaratalossa on tekeillä laajennuksia ja remonttia eli Espoon Tapiolasta on tulossa merkittävä kauppakeskittymä.

Myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla on meneillään suuri rakennustyö, kun mittava terminaalilaajennus on työn alla. Finavian mukaan ensimmäisen vaiheen investoinnin suuruus on 400 miljoonaa euroa. Tarkoituksena on laajentaa terminaalitiloja ja matkatavaratehdasta sekä lisätä konepaikkojen määrää. Laajennus alkaa eteläsiivestä, ja kun se on valmis, siirrytään länsisiiven rakentamiseen kesällä 2017. Länsisiipi valmistuu arvioiden mukaan vuonna 2020. Laajennus kasvattaa Helsinki-Vantaan terminaalin pinta-alaa 75 000 neliömetrillä. Koko vastaa Linnanmäen huvipuiston kokoista aluetta. Terminaalin pinta-ala kasvaa lähes puolella, eli 45 prosentilla nykyisestä. Lisäksi lentokoneiden pysäköinti- ja rullausalueella tehdään uudistustöitä. Työmaa käsittää 330 000 neliömetriä eli 65 jalkapallokentän kokoisen alueen. Myös terminaalin alla sijaitsevaa matkatavarakeskusta laajennetaan. Alueen kehittämishankkeet tuonee lentoaseman läheisyyteen yhä enemmän myös yrityksiä ja toimistohotellitarjonta kasvanee.

Teollisuusalueet

Helsingin seutu on Suomen suurin teollisuustuotannon sekä yritystoiminnan keskittymä ja osuus koko maan liikevaihdosta on lähes puolet. Noin puoli miljoonaa työntekijää työskentelee reilussa 80 000 yrityksessä ja myös toimistohotellien sekä muiden työtilojen määrä on suuri. Helsingin seutu on Suomen suurin yritystoiminnan keskus ja sillä on merkittävä rooli koko maan kansantaloudessa ja työllisyydessä. Seudulla asuu neljännes maan väestöstä ja Helsingissä tuotetaan lähes 44% koko maan yritysten liikevaihdosta ja alueella työskentelee 33 % Suomen työvoimasta. Yrityssektori tarjoaa kolme seudun neljästä työpaikasta. Helsinki ja Espoo hallitsevat suvereenisti Suomen suurimpien yritysten kotipaikkojen listaa. Talouselämä-lehden tekemän tutkimuksen mukaan ensimmäinen yritys Suomen suurimpien yritysten listalla ja joka on pääkaupunkiseudun ulkopuolelta oli sijalla 35: Konecranes.

Pääkaupunkiseudulla sijaitsevat Suomen suurimmista yrityksistä mm: Neste Oil, Stora Enso, UPM-Kymmene, Kesko, OP-ryhmä, Kone, Outokumpu, Sampo, Ilmarinen ja Varma ja SOK. Myös osa suurimmista yrityksistä käyttää tänä päivänä Helsingin toimistohotellien tarjontaa. Helsingin seudun elinkeinorakenne on hyvin palveluvaltainen ja seudun työpaikoista 16 % on jalostuksessa, 59 % kaupan ja muiden markkinapalveluiden toimialoilla sekä 25 % julkisissa palveluissa. Erityisesti kaupan ja muiden markkinapalvelualojen osuudet ovat Helsingin seudulla huomattavasti suurempia kuin koko maassa. Helsingin seudun yritystoiminta on erikoistunut informaatioaloihin, tukkukauppaan ja logistiikkaan sekä liike-elämän ja rahoituksen palveluihin.

Hotellit ja hostellit

Vuokraa hotelli ja toimistohotelli Helsingin keskustasta
Helsingissä on useita 5 tähden hotelleja

Helsinki tarjoaa majoitusta useissa hotelleissa, joissa on tuhansia vuodepaikkoja. Suurin osa hotelleista sijaitsee puolentoista kilometrin säteellä kaupungin keskustasta. Kansainvälisten hotelliketjujen lisäksi muita hotelleja sekä majoituskohteita löytyy useita niin työssään kuin vapaa-ajallaan matkustaville. Lisäksi monet hotellit ovat räätälöineet yritysvieraille omia etupaketteja ja -järjestelmiä. Helsingissä tulee olemaan ennusteiden mukaan vuoteen 2017 mennessä jopa 7-8 uutta hotellia. Alan yrittäjät investoivat pysyäkseen muun muassa Oslon ja Tukholman majoituskapasiteettien kehityksessä, josta Helsinki on jäänyt jälkeen viimeisen viiden vuoden aikana. Miljoonan asukkaan pääkaupunkiseudulla on 70 hotellia ja 12 000 huonetta, kun kahden miljoonan asukkaan suur-Tukholmassa on 300 hotellia ja 32 000 huonetta. Liian kapeasta tarjonnasta Helsingissä kertoo sekin, että käyttöasteet ovat kaupungissa korkeampia kuin muissa Pohjoismaissa. Liian täydet hotellit eivät jousta riittävän nopeasti suureen kysyntään isojen tapahtumien yhteydessä. Vaikka venäläismatkailijoiden määrä on pudonnut tuntuvasti, on samaan aikaan aasialaisia turisteja saapunut Suomeen huomattavasti aiempaa enemmän. Vuositasolla muutokset mitataan kymmenissä prosenteissa.

Helsingin hotellitarjontaan panostavat Kämp Group sekä Nordic Choice, joka tulee avaamaan kaksi hotellia samaan aikaan. Norjalaislähtöisellä Nordic Choice -hotelliketjulla on kaikkiaan 180 hotellia Pohjoismaissa ja Baltiassa, muttei ainuttakaan Suomessa. Nordic Choice Hotels avaa Jätkäsaareen rakentuvaan tornitaloon yli 400 huoneen Clarion-hotellin ja kongressikeskuksen sekä lentoaseman läheisyyteen Clarion Hotel Airportin. Helsingin uudet hotelli-investoinnit ovat tervetulleita, koska esimerkiksi Helsingin kongressivieraiden määrä on kymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut. Kymmenen vuotta sitten kongressikävijöitä oli 21 600, kun vuonna 2014 delegaatteja oli jo 40 600. Lisäksi hotellit ruokkivat alueen ravintolakysyntää, sillä ne tuovat kokonaan uusia asiakkaita. Uusi hotelli on naapuruston ravintoloille kuin lottovoitto.