Intro

Suomen pääkaupunki Helsinki sijaitsee Uudenmaan alueella, johon kuuluu Suomen suurimmista kaupungeista myös Espoo ja Vantaa. Kaunis Helsinki tunnetaan erityisesti merellisyydestään ja saaristoistaan, mutta upean luonnon lisäksi Helsinkiin matkustetaan myös kansainvälisesti arvostetun skandinaavisen arkkitehtuurin ja designin takia. Helsingin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa Kauppatori ja Senaatintorin aukio sekä sen edessä oleva majesteettinen Helsingin tuomiokirkko. Torin läheisyydestä löytyvät torikorttelit houkuttelevat varsinkin kesäisin matkaajia shoppailemaan ja kahvittelemaan.

Keskustan alueelle edetessä niin turistit kuin paikallisetkin pysähtyvät usein Esplanadin puistoon tai sen vieressä oleviin kahviloihin nauttimaan Helsingin virkeästä kaupunkikulttuurista. Merellisyys on vahvasti läsnä Kauppatorin takana sijaitsevassa Katajanokan kaupunginosassa, josta löytyy satama niin vierasveneille, risteilyaluksille kuin jäänmurtajillekin. Katajanokalla sijaitsee myös yksi Helsingin näyttävimmistä rakennuksista eli Uspenskin katedraali. Katajanokan rakennusarkkitehtuurissa näkyy vahvasti Art Nouveau -tyylisuuntaus ja aluetta saavutaankin ihailemaan tästä syystä ympäri maailmaa.Musiikkitalolla järjestetään monet kulttuuritapahtumat

Keskustan luoteispuolella sijaitsevassa Töölössä on kaksi muuta Helsingin tunnettua maamerkkiä: Temppeliaukion kalliokirkko sekä Jean Sibeliuksen kunniaksi suunniteltu Sibelius-monumentti. Myös Ateneumin ja Kiasman taidemuseot, Kampin Hiljaisuuden kappeli, Finlandia-talo sekä Suomen kansallismuseo ovat kaikki huomiota herättäviä kulttuurikohteita, joita on vaikea jättää huomioimatta Helsingin keskustassa kävellessä. Helsingin nuorekkaimpia alueita ovat keskustan eteläpuolella sijaitseva Punavuori ja koillispuolella sijaitseva Kallion kaupunginosa. Kallion alueella toimii paljon persoonallisia pienyrityksiä, kuten trendikkäitä kahviloita ja putiikkeja, mutta myös autenttisia pubeja, baareja ja ravintoloita. Erityisesti Kuudennen Linjan alue houkuttelee viikonloppuisin Helsingin trenditietoisimmat kaupunkilaiset liikkeelle.

Alueen historia

Helsinki perustettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1640. Loisteliasta kaupunkia katsellessa on vaikea uskoa, että ensimmäiset 200 vuotta perustamisensa jälkeen se oli vain vaatimaton pikkukylä. Ennen Suomen itsenäistymistä vuonna 1917 Helsinki ehti olla sekä Ruotsin että Venäjän vallan alla ja kokea monia sotia. Nykyään Suomen sota-ajoista muistuttaa lähinnä Suomenlinna, joka on yksi suosituimmista vierailukohteista Helsingissä. Suomenlinna on merkittävä historiallinen kohde, koska se on Euroopan suurimpia säilyneitä merilinnoituksia. Suomenlinna on myös Unescon maailmanperintökohde, ja sitä kutsutaan maailmalla ”Pohjolan Gibraltariksi”. Suomenlinnan saareen näkee selkeällä säällä Helsingin keskustan edustalta, ja useat rannan asunnot ja toimistotilat tarjoavatkin upeat näkymät suoraan sinne.

Stockman on ollut keskustan keskipiste jo vuosikymmeniä

Alueen infrastruktuuri

Helsingissä on pääsääntöisesti helppo liikkua. Erityisesti keskusta-alueella paikallisilla on tapana kävellä tai pyöräillä paikasta toiseen, vaikka tarjolla olisi myös toimivat lähijuna-, raitiovaunu- ja metroyhteydet. Helsingissä kuitenkin suositaan myös julkisia kulkuvälineitä, koska auton pysäköiminen voi olla keskustassa ajoittain erittäin haastavaa johtuen sen kapeista teistä. Pysäköintiongelmia helpottamaan keskustaan on rakennettu useita maanalaisia kallioparkkeja. Helsinkiin pääsee autolla eri puolilta Suomea useiden pääväylien kautta niin idästä, lännestä kuin pohjoisestakin. Nämä pääväylät myös yhdistyvät toisiinsa Helsingin pohjoispuolella kiertävien kehäteiden Kehä 1 ja Kehä 3 avulla. Tärkeimmät väylät ovat E12, E18 ja E75 sekä kantatiet 45 ja 51, jotka yleensä ovat kehäteiden ohella myös kaikista ruuhkaisimpia teitä Helsingissä ennen ja jälkeen työpäivän. Helsingin rautatieasema on merkittävä aikakauden rakennus

Helsingin alueen ruuhkautumisiin odotetaan osaltaan apua uudesta Espooseen päin rakennettavasta Länsimetrosta, joka otetaan käyttöön vaiheittain vuoden 2016 aikana. Länsimetron on tavoitteena olla kokonaisuudessaan valmis vuoteen 2020 mennessä. Uutta infrastruktuuria on myös vuonna 2015 käyttöön otettu Kehärata-junayhteys Helsingin keskustasta Helsinki-Vantaan lentoasemalle, joka sijaitsee kaupungin pohjoispuolella Vantaalla. Helsingin keskustaan ja sieltä pois pääsee junalla helposti, ja kaikki junaliikenne pääkaupunkiseudulle ja muualle Suomeen kulkee Pasilan solmukohdan kautta. Etelässä Helsinkiä ympäröi meri, joten kaupunkiin on hyvät yhteydet myös meriteitse. Tärkeimmät matkustajasatamat sijaitsevat Helsingin keskustan alueella, Eteläsatama Kauppatorin kupeessa ja Länsisatama Ruoholahdessa. Meriliikenne erityisesti Tallinnaan ja Tukholmaan on näistä satamista vilkasta.

Yritysalue

Helsingissä toimistokohteet ovat keskittyneet pääosin keskustan alueelle sekä kaupungin pohjois- ja länsipuolelle. Helsingin toimistojen ja liiketilojen vuokratasot vaihtelevat suurestikin alueittain, mutta toimistojen mediaanivuokra oli ydinkeskustan alueella vuoden 2015 syksyllä 27,32 €/m2/kk1. Helsingin toimistojen vuokratasoon vaikuttaa alueen lisäksi myös se, onko toimisto uusi vai vanha. Monissa vanhoissa kohteissa vajaakäyttöasteet ovat olleet nousussa, ja tällaisilla alueilla kuten Lauttasaaressa ja Pitäjänmäellä vuokrasopimuksia on tehty vallitsevaa vuokratasoa selvästi alemmalla vuokralla. Kalleimmat toimistot Helsingissä sijaitsevat Kluuvissa, Kaartinkaupungissa ja Kampissa, ja niiden neliövuokrien mediaanit vaihtelevat välillä 23,58-27,51 €/m2/kk. Lauttasaaressa toimistojen neliövuokrien mediaani on 13,03 €/m2/kk ja Pitäjänmäellä 13,69 €/m2/kk. Ruoholahdessa kysyntä on sen sijaan kasvanut viime vuosina, ja siellä mediaanivuokrataso on 23,09 €/m2/kk. Pasilassa uusien laadukkaiden toimistotilojen vuokrasopimukset ovat myös nostaneet mediaanivuokraa, joka on 18,14 € /m2/kk.1 Kova kysyntä on toisaalta painanut alas Helsingin toimistojen tuottovaatimuksia erityisesti ydinkeskustassa, ja vuoden 2015 syksyllä prime-toimistojen tuottovaatimus oli enää 4,8 %2. 5.

Monet Helsingin vanhoista rakennuksista on muutettu toimistokiinteistöiksi Helsinki on erinomainen shoppailukaupunki niille, jotka arvostavat suomalaista designia ja käsityötä. Erityisesti Aasian maista Helsinkiin saavutaan juuri nimekkäiden tekstiili- ja muotoilubrändien perässä. Suosituimpia tuotemerkkejä ovat muun muassa Marimekko, Arabia, Artek ja Iittala. Helsingin keskustan tärkeimmät ostosalueet ovat Kamppi, Aleksanterinkatu ja Pohjois-Esplanadin alue. Lisäksi Senaatintorin kupeessa sijaitsevista Torikortteleista löytyy pääasiassa matkailijoille suunnattuja liikkeitä ja putiikkeja. Myös Punavuoren designkortteli on suosittu kohde turistien keskuudessa. Kansainvälisesti designkortteli tunnetaan nimellä Design District Helsinki, ja alue levittäytyy Erottajalta Kaartinkaupungin, Ullanlinnan, Punavuoren ja Kampin suuntaan. Pohjois-Esplanadilla tarjonta on painottunut laadukkaisiin luksustuotteisiin, ja kadun varrelta pääsee myös ostoskeskus Kämp-Galleriaan, jonka ohessa sijaitsee Helsingin ainoa luksushotelli Kämp. Aleksanterinkadulla edustettuina ovat perinteisemmät muotiketjut, kuten H&M, Monki, Zara ja Esprit. Tunnetuin rakennus alueella on jo Helsingin maamerkiksikin muodostunut Stockmannin tavaratalo. Viimeisimpänä tulokkaana on uusittu Kluuvin ostoskeskus, joka on keskittynyt erikoisliikkeisiin. Aleksanterinkadun ja Kampin välissä Mannerheimintien varrella sijaitsee Helsingin vanhin kauppakeskus Forum.

Ostovoima

Helsinki-Uudenmaan alue on ollut jo vuosia yksi Euroopan kalleimmista kaupungeista ja alueista, mikä näkyy myös sen korkeassa ostovoimassa. Vuonna 2015 EuroStatin tekemässä tutkimuksessa Helsinki-Uudenmaan alue sijoittui ostovoimallaan EU-maiden 20 kärkialueen joukkoon. Helsinki-Uudenmaan alueen ostovoima oli tutkimuksessa noin 48 % EU−28-maiden keskimääräistä ostovoimaa korkeampi. Helsinki-Uudenmaan alueella selvästi suurin osa eli noin 60-70 % työssäkäyvistä on toimihenkilöitä, mikä takaa alueen ostovoiman säilyvän korkeana. Helsinki on myös Suomen pääkaupunkina yksi maan vetovoimaisimmista alueista, jossa sijaitsee suuri määrä yritysten pääkonttoreista. Muuttoliike muualta Suomesta Helsinkiin ja Uudenmaan alueelle on voimakasta hyväpalkkaisten työpaikkojen ja opiskelumahdollisuuksien perässä.Forum on vilkas kauppakeskus Helsingin sykkeessä

Pysäköinti

Katupysäköinti on yleistä monessa kaupunginosassaHelsinki tarjoaa monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja pysäköimiseen kaupungin keskustassa ja sen ulkopuolella. Helsingin keskusta-alueella pysäköiminen voi ajoittain olla haastavaa, koska suuria pysäköintialueita ei ole tarjolla ja tiet ovat kapeita. Heti keskustan ulkopuolelta parkkialueita löytyy paremmin esimerkiksi suurten ostoskeskusten yhteydestä. Helsingin keskustan suurin pysäköintihalli on Stockmann-tavaratalon Q-Park, joka tarjoaa parkkipaikkoja 600 autolle. Pysäköintihinnat ovat vuorokauden ajasta riippuen ma-su klo 07.00–21.00 3,50 € / 30 min, klo 21.00–24.00 1,00 € / 25 min ja klo 24.00–07.00 1,00 € / 60 min. Pysäköinti Helsingin keskustassa on arkisin ja usein myös viikonloppuisin maksullista. Hinnat vaihtelevat pysäköintivyöhykkeestä riippuen välillä 1,00–4,00 € / tunti.

Kehitysnäkymät

Muuttoliikkeen ansiosta Helsinki on koko Suomen nopeimmin kasvava kaupunki, ja pääkaupunkiseudun väestö kasvaa arviolta 20 000 ihmisellä vuosittain3. Tämä tekee Helsingistä erittäin houkuttelevan kohteen sijoittajille, joille rakenteilla olevia kohteita riittää myös tulevaisuudessa. Vuonna 2016 Helsingin suurimmat rakennushankkeet keskittyvät uusiin tavarataloihin ja nykyisten ostoskeskusten laajennustöihin. Nämä tulevat kasvattamaan pääkaupunkiseudun alueen liiketilojen ja toimistojen määrää jopa 350 000 neliömetrillä lähivuosina. Yksi merkittävimmistä rakennushankkeista on Kalasatamaan vuonna 2018 valmistuva 68 000 neliömetrin laajuinen kauppakeskus Redi. Sen odotetaan keräävän ensimmäisenä täytenä toimintavuotenaan jopa 12 miljoonaa kävijää. 

Kaupunkikuva on jatkuvassa muutoksessa ja uusia toimisto rakennetaan

Myös Länsimetro on omiaan kiihdyttämään kävijämääriä, ja kauppakeskusten maantieteellinen painotus onkin metrolinjan varrella. Suuret kauppakeskukset eli ”elämyskeitaat” ovat tulevaisuuden trendi pääkaupunkiseudulla, ja tämä on jo näkynyt kiihtyvänä liiketilojen ja toimistojen vuokrausvauhtina rakennettavien keskusten ympäristössä. Kaikista keskeisin käynnissä oleva rakennushanke on Keski-Pasilan ilmeen täysin uudistava Tripla-projekti, joka muuttaa Pasilan aseman ympäristön uudeksi vetovoimaiseksi kaupunkikeskukseksi. Myös jo erittäin suositun Itäkeskuksen eli Itis-kauppakeskuksen ympäristöä muokataan voimakkaasti uuteen muotoon, sillä Kesko on sijoittanut alueen kehittämiseen 100 miljoonaa euroa. Tarkoituksena on rakentaa Itäkeskuksen nykyisen K-Citymarketin alueelle uusi kauppakeskuslaajennus, jonka ensimmäisen vaiheen odotetaan valmistuvan vuoden 2017 lopussa.

Teollisuusalueet

Teollisuustoimintaa aivan pääkaupunkiseudun ydinalueella ei juuri ole, ja monien suuryhtiöiden tuotannollinen toiminta löytyykin joko ulkomailta tai Helsingin ulkopuolelta. Helsingissä ja Espoossa sijaitsevat kuitenkin Suomen suurimpien yritysten, kuten Stora Enson, UPM-Kymmenen, Keskon, OP-ryhmän, Koneen ja SOK:n pääkonttorit. Esimerkiksi Stora Enson liikevaihto oli vuonna 2015 yhteensä 10,1 miljardia euroa ja sillä on työntekijöitä 35 maassa noin 26 000.

Helsinki on perinteisesti teollisuus- ja satamakaupunkiSuuri osa pääkaupunkiseudun toimistoista on suomalaisten yhtiöiden käytössä, mutta joukkoon mahtuu runsaasti myös kansainvälisten suuryhtiöiden tytäryhtiöitä. Muutamia esimerkkejä näistä ovat mm. Microsoft, General Electric ja Pfizer. Helsingin Pitäjänmäen yritysaluetta voidaan pitää lähimpänä teollisuustoiminnan keskittymänä, ja sitä kutsutaan myös lisänimellä “Piimäki”, koska siellä sijaitsee Suomen suurin IT-alan yritysten toimistojen keskittymä. Sen lisäksi, että alueella toimii monia pieniä ja keskisuuria yrityksiä, siellä on myös muutaman suuryrityksen toimistot. Esimerkiksi Valion ja Hartwallin pääkonttorit sijaitsevat Pitäjänmäellä. Nimekkäistä Pitäjänmäen yritysalueella toimivista teknologiayrityksistä voi mainita Nokian, Fujitsun ja ABB:n.

Hotellit ja hostellit

Helsingistä löytyy majoitusvaihtoehtoja moneen eri tarpeeseen. Aivan ydinkeskustassa toimii perinteisiä keskihintaisia hotelliketjuja, kuten Radisson Sas, Scandic, Sokos ja Cumulus, mutta alueella sijaitsevat myös kaupungin kalleimmat hotellit, kuten Hotel Kämp ja Glo Hotel. Katajanokka on työmatkaajien suosimaa aluetta, koska rannan tuntumassa kongressikeskuksen vieressä toimii suosittu Sokos Grand Marina Hotel, ja ulkomaisille vieraille lähistöllä on tarjolla myös muutama huoneistohotelli. Helsingissä on viime vuosien aikana ollut nähtävissä huoneistohotellien suosion kasvua, sillä ne palvelevat hyvin niitä matkaajia, jotka ovat kaupungissa esimerkiksi pidemmällä työkomennuksella. Huoneistohotelleja tarjoavat pääkaupunkiseudulla mm. Citykoti ja Stadihome. Niiden huoneistot sijaitsevat erinomaisilla paikoilla kantakaupungissa.

Hotelli Torni on tunnetuimmista hotelleista keskustassaEtu-Töölön alue on turistien ja liikematkaajien suosiossa vehreän ympäristönsä takia. Vierekkäisten Scandic Park- ja Crowne Plaza -hotellien vieraat valitsevat hotellinsa usein erinomaisen sijainnin vuoksi, sillä niiden edessä aukeaa kaunis Töölönlahti, joka tarjoaa monipuoliset ulkoilu- ja lenkkeilymahdollisuudet. Helsingin keskustan ulkopuolella hotellimajoitusta on tarjolla erityisesti Pasilan alueella sekä Vantaalla sijaitsevan Helsinki-Vantaan lentoaseman lähistöllä. Espoon puolella on myös muutamia suurempia yritysten toimitila- ja toimistokeskittymiä Keilaniemessä ja Leppävaarassa, joten niiden lähistöllä on tarjolla hotelli- ja majoituskapasiteettia vastaamaan pääasiassa työmatkaajien tarpeisiin.