Intro

Espoossa vuokrattavia toimistoja luonnon lähellä
Espoossa luonto on lähellä

Luonnonläheinen ja vauras Espoo aukeaa meren ääreltä avarana ja tyylikkäänä, menestyvänä kaupunkina. Etualan saariston takana maisemaa halkoo määrätietoisena ja vilkkaana liikennöivä Länsiväylä. Länsiväylän ja Kehä I:n kainalossa Keilaniemen maisemaa hallitsevat sekä kotimaisten, että kansainvälisten yritysten toimistot, kuten jylhä Nesteen torni ja Microsoftin Suomen pääkonttori. Tämä toimisto- ja työpaikka-alue, läheisyydessä sijaitseva Otanimen innovaatiokeskus korkeakouluineen, sekä saariston ja merenrannan luonto muodostavat yhdessä houkuttelevan kokonaisuuden, jonka keskellä on helppo sovittaa opiskelu, työ ja rentoutuminen.

Syvemmälle Espooseen kulkiessa alkaa ympäriltä löytyä myös Leppävaaran, Tapiolan ja Matinkylän kaltaisia suuria runsaan palvelutarjonnan, työpaikkojen ja toimistojen oheen syntyneitä asutuskeskuksia. Näitä keskittymiä ympäröivät viihtyisät pientaloalueet ja luonto, sekä aina keskiajalta asti säilyneet mielenkiintoiset historialliset nähtävyydet ja kulttuurikohteet. Espoon modernien asuinalueiden lomassa hyvin säilyneet kartanot ja tilat kertovat kaupungin kehitysvaiheista ja merkityksestä Suomen kulttuurihistorian ja hallinnon kehityksen mukana.

Espoossa korkean tason kansainvälinen liiketoiminta, innovointi ja moderni tyylikäs elämäntyyli yhdistyvät arvokkaan kulttuuriperinnön sylissä houkuttelevaksi asuinympäristöksi. Asuinpaikkana Espoo onkin erityisesti korkeakoulutettujen työikäisten suuressa suosiossa. Tasapainoa arjen kiireiden keskelle tuo Espoon luonto ja virkistysalueet. Nuuksion laaja kansallispuisto monine järvineen ja luontopolkuineen mahdollistaa retkeilyn vain kivenheiton päässä pääkaupungista, ja Bodominjärven rannalla sijaitseva Oittaan virkistys- ja leirintäalue uimarantoineen on varsinkin lapsiperheiden suuressa suosiossa. Pakankylän Kaisankodissa voi hemmotella itseään erilaisin hoidoin, ja Espoon monet kartanot ja puistot ovat upeita nähtävyyksiä, sopien vaikkapa pyöräretkien kohteiksi.

Alueen historia

Espoo on vanhaa yritysaluetta jossa on paljon toimistoja
Espoo syntyi Kuninkaantien varrelle 1400-luvulla

Historiallisen Kuninkaantien varrelle kehittynyt Espoo on vielä tänäkin päivänä täynnä merkkejä satojen vuosien takaisesta kulttuurista ja tapahtumista. 1400- ja 1500-lukujen vaihteessa rakennettu Espoon Tuomiokirkko ja sen ympäristö Espoonjoen varrella luovat vierailijan silmissä elävän kuvan keskiajan kyläyhteisöstä ja sen aikaisesta elämästä. Kuninkaantien varrella sijaitseva Bembölen vanha kestikievari, eli vielä nykypäivänäkin kahvilana toimiva vanha Kahvitupa on helppo nähdä vanhan ajan välietappina ja kohtaamispaikkana. Juuri tästä kohdasta haarautui Kuninkaantiestä kulkureitti Helsinkiin.

 Kahvituvan, sekä lähellä sijaitsevan Glimsin talomuseon vanhimmat osat ovat peräisin 1700-luvulta, ja kertovat omaa tarinaansa tuon ajan elinkeinoista ja asukkaiden elämästä. Lukuisat hyvin säilyneet kartanot kantavat kaikki omaa mielenkiintoista tarinaansa ja korostavat Espoon arvokkuutta ja yhteiskunnallista merkitystä kautta historian. Esimerkiksi kuvankauniin puiston keskellä sijaitseva Träskendan kartano tunnetaan koulutusta ja erityisesti lasten hyvinvointia Suomessa ja ulkomailla edistäneen ja rahoittaneen, Helsingin Diakonissalaitoksen perustajan Aurora Karamzinin kesäasuntona. Espoon vaakunassa näkyvä kruunu puolestaan kuvaa Espoon kartanoa, alkuperäiseltä nimeltään Kuninkaankartanoa, joka perustettiin jo 1500-luvun puolivälissä kuningas Kustaa Vaasan määräyksestä. Espoon kaupunkia on kehittänyt historian myötä myös Helsingin muokkautuminen Suomen pääkaupungiksi. Muunmuassa Suomenlinnan linnoituksen 1700-luvun puolivälissä alkanut rakennusprojekti oli Espoolle merkittävä työllistäjä. Nykypäivänäkin eräs Espoon valttikortti on sijainti kivenheiton päässä pääkaupungista ja sen satamista, yhteiskunnallisista hallintoelimistä ja ekonomian polttopisteistä.

Alueen infrastruktuuri

Vuokrattavat toimistot huippumoderneissa keskuksissa
Espoossa on moderneja business parkeja

Jo perinteisen ja toimivan junaliikenteen lisäksi Espoo panostaa lähitulevaisuudessa merkittävästi myös uusiin liikenneyhteyksiin. Länsimetro mahdollistaa jo elokuussa 2016 entistä nopeamman siirtymisen tärkeimpien keskusten välillä. Siirtyminen Espoon toimistosta vaikkapa Helsingin keskustaan ei lähitulevaisuudessa enää vaadi vaihtoja tai odottelua. Liikenneuudistukset houkuttelevat liiketoimintaa ja asukkaita, ja ne luovat puitteet esimerkiksi Matinkylän ja Tapiolan kaltaisten keskusten palveluiden kasvattamiselle. Toisaalta myös työmatkat lyhenevät Espoon toimisto- ja liiketilojen määrän lisääntyessä.

Matinkylässä kauppakeskus Iso Omena kokee länsimetron myötä merkittävän muutoksen. Kauppakeskus yhdistetään länsimetron kanssa toimivaksi kokonaisuudeksi, johon avataan Metrokeskuksen liiketerminaali. Joukkoliikennettä täydennetään pian myös poikittaisliikennettä palvelevalla raidejokerilla, joka liikennöi Helsingin Itäkeskuksesta Espoon toimisto- ja liiketoimintakeskittymään Keilaniemeen. Lähitulevaisuudessa espoolainen voi valita matkustaessaan entistä useamman vaihtoehdon väliltä, oli määränpää sitten lentoasema, tai vaikkapa shoppailukierros toiselle puolelle pääkaupunkiseutua kauppakeskus Itikseen. Uudistusten tuomat lyhyemmät matka- ja vaihtoajat tekevät matkustamisesta vaivatonta ja nopeaa.

Yritysalue

Monia toimistoja yrityskeskuksessa Derby Business Parkissa
Derby Business Park Espoossa

Espoon toimistotilojen hintataso on yleisesti edullisempi verrattuna esimerkiksi Helsinkiin. Espoossa toimistojen mediaanivuokrat keskeisillä liiketoiminta-alueilla vaihtelevat Kilon ja Mankkaan alueen noin 13,5€/m²/kk ja Leppävaaran noin 19€/m²/kk välillä. Vastaavasti Helsingin alueella toimistotilojen vallitsevat mediaanivuokrat nousevat aina syrjäisempien vanhojen teollisuusalueiden noin 13,5€/m²/kk tasolta aina Kluuvin 27,3€/m²/kk asti. Vantaan alueella toimistotilojen tarjonta on vähäistä, ja keskittyy pääasiassa lentokentän läheisyyteen, kuten Veromieheen, missä mediaanitaso vallitseville vuokrille sijoittuu reilun 19€/m²/kk tuntumaan. Leppävaarassa sijaitseva vuonna 2005 valmistunut ostoskeskus Sello tarjoaa palveluitaan lähes 200 liikkeessään, joiden kävijämäärä vuodessa on jopa 23 miljoonaa. Tämän Suomen toiseksi suurimman kauppakeskuksen yhteydessä toimii erilaisten myymälöiden lisäksi muunmuassa pääkaupunkiseudun suosituin kirjasto, kuuden salin elokuvateatteri Bio Rex, konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia järjestävä Sellosali, sekä musiikkiopisto Juvenalia.

Leppävaaran alueelta löytyy myös yleisurheilu- ja hiihtostadion, jäähalli, uimahalli, sekä kuuluisa Vermon ravirata. Eräs Leppävaaran valttikortti Espoon toimisto- ja liiketilojen valikoimassa on sen hyvä sijainti Kehä I:n, lähijunan ja Turuntien keskiössä, vain kivenheiton päässä Helsingin keskustasta. Jatkuvasti kasvavan Matinkylän kaupunginosan ostoskeskus Iso-Omena tarjoaa tekeillä olevan laajennuksen jälkeen toimitilat jopa yli 200 liikkeelle, sekä pysäköintipaikat noin 3000 autolle. Elokuussa 2016 aukeavan metrokeskuksen ansiosta ostoksille pääsee kätevästi myös metrolla. Uudistusten ja laajennusten myötä Iso-Omena nousee Suomen suurimpien kauppakeskusten kärkikastiin vuotuisen kävijämäärän noustessa arviolta yli 14 miljoonan. Tapiolan palveluiden keskipisteenä toimii kauppakeskus Ainoa, joka niin ikään länsimetron valmistumisen yhteydessä laajenee ja uudistuu merkittävästi. Uusien pysäköintitilojen, liityntäbussiterminaalin ja uusien liiketilojen lisäksi Ainoan alueesta tulee Suomen suurin yhtenäinen kävelykeskusta. Ainoan liiketilojen päälle rakennettavat asunnot piha-alueineen tuovat myös väljempää asumismuotoa sitä arvostaville asukkaille. Tapiolan vanha puutarhakaupunki säilyttää näin arvokkuuttaan ja vehreyttään palvelujen lisääntyessä.

Ostovoima

Espoon vuokrattava toimistot kasvukeskuksissa
Yrityspuisto Nokian Portti Espoossa

 Espoo poikkeaa muusta Suomesta väestön tulotason suhteen. Esimerkiksi eteläisen Espoon asuinalueilla tulotaso on jopa kaksinkertainen Helsingin ja Vantaan keskimääräiseen tulotasoon. Pienituloisimmatkin Espoon asuinalueet ovat vähintään samalla tasolla Helsingin ja Vantaan kanssa. Ainoastaan Otaniemen alue alittaa näiden naapurikuntien keskitason. Tämä selittyy sillä, että Otaniemessä on käytännössä pelkkiä opiskelija-asuntoja ja kokopäiväisesti työllistyneiden määrä on siten pieni. Kokonaisuudessaan Espoon työllistettyjen asukkaisen osuus on kuitenkin suhteellisen suuri. Huoltosuhde Espoossa on parempi kuin Suomessa keskimäärin, ja asukkaita, yrityksiä ja sitä kautta työpaikkoja houkuttelevat hankkeet lisäävät Espoon kilpailukykyä.

Pysäköinti

Toimistot vilkkaiden liikenneväylien varrella
Espoo liikenneväylien varrella on pysäköintihalleja

Yhdessä joukkoliikenteen kanssa Espoon kaupunkirakenne mahdollistaa sujuvan liikkumisen myös yksityisautoilua ajatellen. Espoon lukuisat liityntäpysäköinnit on sijoitettu tasaisesti kysytyimpien julkisten liikenteen reittien varrelle. Pysäköinti on tyypillisesti Espoossa hinnoiteltu esimerkiksi Helsinkiin verrattuna edulliseksi, ja joukkoliikenteen käyttämistä osana matkantekoa tuetaan runsaan pysäköintitilan lisäksi tarjoamalla edullista pysäköintiaikaa julkisen liikenteen matkakortilla maksaen. Esimerkiksi Sellon pysäköintihallissa pysäköintimaksu matkakortilla maksaa yhden euron klo 6.00 – 16.00 välillä. Helsingin keskustan alueella pysäköintiaikaa vastaavalla hinnalla saa pysäköintihalleista halvimmillaan vain 1 tunnin verran. Liityntäpysäköintipaikkoja Espoosta löytyy Sellon lisäksi muunmuassa Espoon Keskuksesta, Kauklahdesta, Kilosta, Koivuhovista, Tuomariltasta ja Westendistä. Näiden liityntäpysäköintien luota matkustaminen lähijunalla esimerkiksi Helsinkiin sujuu nopeasti ja vaivattomasti. Uusimpien Espoon toimisto- ja liiketilahankkeiden yhteydessä pysäköinnin suunnitteluun on panostettu varmistaen riittävän suuret parkkitilat.

Kehitysnäkymät

Espoossa on rakennetaan uusia toimistoja jatkuvasti
Espoossa on kaavoitusta uusille yritysalueille

Espoo panostaa lähitulevaisuudessa runsaasti erilaisiin kehitysprojekteihin ja rakennushankkeisiin, investoimalla rahaa rakennushankkeisiin noin 800 miljoonaa euroa vuoden 2016 aikana. Yksi Espoon näkyvimmistä rakennushankkeista on kiistatta Keilaniemi, jonka alueella Kehä I -tietä parannetaan, ja se katetaan puistokannella yli kilometrin matkalta. Kannen päälle rakennetaan asuntoja yli 5000 asukkaalle. Alueelle nousee mm. kaksi suurta tornitaloa. Vanhan Turuntien varrella sijaitsevan Jorvin sairaalan viereen rakennetaan keväällä 2017 valmistuva uusi sairaala, Espoon sairaala. Sairaalaan rakennetaan viiteen osastoon 270 potilaspaikkaa yhden hengen huoneina. Sairaalan alle rakennetaan pysäköintitilat tuhannelle autolle. Espoon sairaala yhdistetään huoltoputkella Jorvin sairaalaan. Länsimetron tuomien mahdollisuuksien myötä Niittykummun kaupunginosa kasvaa seuraavien vuosien aikana, kun alueelle rakennetaan 5-8 -kerroksisia kerrostaloja noin 1200 asukkaan tarpeisiin, ja tämän myötä aiemmin pääasiassa autokaupan keskittymänä tunnetun Niittykummun palvelutarjonnalle luodaan kysyntää ja mahdollisuuksia.

Teollisuusalueet

Monet yritys vuokraa toimiston Espoosta
Metsä Groupin päätoimisto Espoossa

Espoossa toimistotiloja täyttävät useat Espooseen liiketoimintansa ja pääkonttorinsa keskittäneet suuret ja vaikutusvaltaiset yritykset, kuten Nokia, Microsoft, Outokumpu, Neste, Energiayhtiö Fortum,Gasum, Lääkevalmistaja Orion, Vakuutusyhtiö Tapiola, Metsä Group ja viimeisimpien joukossa IT-jätti Tieto, joka muuttaa pääkonttorinsa Helsingin Lassilasta uuteen Espoon toimistoon Keilaniemeen. Espoon houkuttelevuus näkyy siis vaikutusvaltaisten yhtiöiden kiinnostuksena alueen toimitiloja kohtaan. Vuoden 2015 TNS Gallupin toteuttaman tutkimuksen mukaan esimerkiksi Vantaalaisista yrityksistä yli puolet olisivat valmiita muuttamaan toimistonsa Espooseen. Uusina tulokkaina mm. kauppaketju Lidl on niinikään muuttamassa Vantaalta Espoon Niittykumpuun, puhumattakaan lukuisista uusista IT-alan yrityksistä, joiden kasvulle Espoon liiketoimintaympäristön suomat verkostointimahdollisuudet luovat pohjaa. Espoon ja samalla koko Suomen näkyvimpiä ja vaikutusvaltaisimpia suuria työllistäjiä ovat mm. Nokia, Logistiikkayhtiö Inex Partners, Tieto, Lääkevalmistaja Orion, Tapiola, Aalto -yliopisto ja VTT. Kukin näistä työllistää yli 1000 henkeä kehittäen samalla suomalaista teknologiaosaamista ja kilpailukykyä.

Hotellit ja hostellit

Espoosta vuokraat toimiston ja hotellit
Espoossa on useita huipputason majoituspalveluita

Espoossa majoittumismuotoja löytyy useita. Tarjolla on täyden palvelun hotellien vastapainoksi mökkimajoitusta, sekä kylpylä- ja hyvinvointipalveluihin yhdistettyä majoitusta. Tasokkaita hotelleja Espoosta löytyy esimerkiksi Leppävaarasta. Glo Hotel Sello majoittaa asiakkaita kauppakeskus Sellon yhteydessä. Kodinomaisempi Kotihotelli Leppävaara sijaitsee 500 metrin päässä juna-asemasta ja kauppakeskus Sellosta. Hotelli Hellsten ja Huoneistohotelli Forenom sijaitsevat noin 10 minuutin kävelymatkan päässä juna-asemasta. Tapiolassa majoitusta tarjoavata Sokos Hotel Tapiola Garden ja Sato Hotelhome.

 Otaniemessä, aivan Keilaniemen vieressä palvelee Radisson Blu Hotel Otaniemi. Keilaniemen eteläpuolella, Hanasaaressa voit nauttia merinäköalasta Hotel Hanasaaressa. Scandic Hotel Espoo sijaitsee Nihtisillassa, Turun moottoritien varrella. Kivenlahdesta, Länsiväylän ja merenrannan välistä löydät itsepalvelumajoitusta tarjoavan Forenom Hostel Espoon. Hieman erilaista majoitusta löydät Nuuksion kansallispuiston kauniista maisemista. Suuri kansallispuisto on suosittu retkeilykohde, jonka laavujen ja nuotiopaikkojen lomassa erä- ja seikkailuhenkisempi matkailija voi halutessaan hakea elämyksiä Suomen kauniista luonnosta. Nuuksion alueella palvelevat kuitenkin kokoustiloineen ja kattavine ohjelma- ja virkistyspalveluineen myös Hotelli Nuuksio ja Hotelli Lepolampi.

Hyvinvointikartano Kaisankoti tarjoaa rauhoittumista ja rentoutumista majoitustiloineen Bodominjärven pohjoispuolella. Vierestä löytyy myös Espoon automuseo, ja lyhyen matkan päästä Oittaan ulkoilualue uimarantoineen, sekä upea Oittaan kartano ravintola-kahviloineen. Korpilammelta, vesipuisto Serenan yhteydessä toimii Hotel Korpilampi serena, sekä mökkimajoitusta tarjoava Serena Villas, jonka villoista löytyy muunmuassa oma sauna ja terassi. Villan asiakkailla on ilmainen sisäänpääsy vesipuistoon. 500 metrin päässä Serenasta sijaitsevat myös Korpilammen viereiset omalla saunalla ja terassilla varustetut Espoo Sun Cottages -mökit.